Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

κυδώνι με κρασί στο φούρνο ,μία καταπληκτική συνταγή ..εύκολη πολύ!!!









ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Πλενουμε κ σκουπιζουμε καλα τα κυδωνια ετσι ωστε να φυγει το χνουδι τους.κοβουμε στα τεσσερα τα κυδωνια κ καθαριζουμε μονο το εσωτερικο [τα αφηνουμε με την φλουδα τους γιατι εχει πικτινη κ δινει μια ωραια καραμελενια γευση]σ ενα ταψακι βαζουμε τα κυδωνια το κοκκινο κρασι,κ το ημιγλυκο,τα γαρυφαλλα,την κανελλα,τη ζαχαρη,κ τα αφηνουμε να ψηθουν να βρασουν σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους,πανω κατω αντισταση για 3|4 της ωρας περιπου εως οτου καραμελωσουν
ΥΛΙΚΑ
4 κυδωνια
1 κιλο ζαχαρη
1\2 μπουκαλι κοκκινο κρασι
1\2 μπουκαλι κρασι ημιγλυκο
1 μπαστουνακι κανελα
γαρυφαλλα
[συνταγη απο την Μαρια Λοη το φτιαχνω παντα τετοια εποχη κ ειναι τελειο]!!

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κάστανα ψημένα!!






Μπορεί να μην έχουμε φουφού ,,,έχουμε όλοι όμως μάτι κουζίνας!!
Τσιμπήσετε τα από  πάνω μ ένα μαχαιράκι και ανάψτε το μάτι
Ψήστετα γίνονται υπέροχα !!! Προσοχή στα δάχτυλα μην τα κάψετε.
Είναι σκέτη απόλαυση κι έτσι!!!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ψητά μήλα με χυμό πορτοκάλι!!



ΥΛΙΚΑ
6 μηλα
1 φλ τσαγιου ζαχαρη
1 φλ τσαγιου φρεσκο χυμο πορτοκαλι
χυμο απο μισο λεμονι
ξυλο κανελα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τα μηλα,αφαιρουμε τα κουκουτσια με το ειδικο εργαλειο  τα μηλα ολοκληρα,τα τοποθετουμε σε μικρο ταψι που μολις να τα χωραει ,ισομοιραζουμε την ζαχαρη στην καρδια καθε μηλου και ραντιζουμε με τον χυμο πορτοκαλιου τοποθετούμε  ενδιαμεσα στην τρυπουλα κ την κανελα,σκεπαζουμε τα μηλα και με λαδοκολα κ αλουμινοχαρτο ψηνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτα ,αφαιρουμε το σκεπασμα κ ραντιζουμε με το χυμο λεμονιου και περιχυνουμε μ ενα κουταλι τα μηλα με το σιροπι του ταψιου συνεχιζουμε το ψησιμο για 30 λεπτα [ περιπου  καμια ωρα]τα σερβιρουμε ζεστα ως κομποστα,η κρυα με παγωτο ,η χτυπημενη κρεμα για επιδορπιο!!!
















Aχλάδια κομπόστα .

ΥΛΙΚΑ
8 Μετρια σκληρα αχλαδια
χυμο λεμονιου ενος
2 φλυτζανια κρασι κοκκινο
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
2 κουταλιες της σουπας λικερ,κιρσ,η κουαντρω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζετε τα αχλαδια χωρις να κοψετε τα κοτσανια η τα χωριζετε στη μεση κ αφαιρειτε την καρδια  τα ριχνετε αμεσως στον χυμο λεμονιου  για να μην μαυρισουν
ριχνετε στην κατσαρολα το κρασι κ την ζαχαρη, οταν αρχισει να βραζει βαζετε μεσα τα αχλαδια κ τα αφηνετε να σιγοβρασουν μολις τα τρυπησετε με πιρουνι κ δειτε οτι εχουν ψηθει τα βγαζετε απο το σιροπι ,βραζετε το σιροπι μερικα λεπτα με ανοιχτο το καπακι  για να το επιβλεπετε ριχνετε κ το λικερ κ το ριχνετε πανω απο τα αχλαδια ,σερβιρετε παγωμενο.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μπριζόλες με΄πατάτες στο φούρνο !!!








Περιισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Υ

χοιρινες μπριζολες

πατατες

1 σκελιδα σκορδο
1 ποτηρι νερο που μεσα εχουμε αραιωση 1 γεματη κουτ σουπας μουσταρδα
λαδακι
αλατι πιπερι παπρικα λεμονι ριγανη
εκτελεση
Καθαριζω κ κοβω κυδωνατες τις πατατες ,τις βαζω μεσα στο ταψι.πλενω τις μπριζολες τις βαζω κι αυτες μεσα στο ταψι .ριχνω ολα τα υλικα  και ανακατευω  καλα ,,αν δεν σας αρεσει το σκορδο αφαιρεστε το ..ψηστε  σε προθερμασμενο φουρνο ,εγω παντα χρησιμοποιω γαστρα  ειναι πολυ βολικη κ κανει πεντανοστιμα φαγητα ,αν δεν εχετε  σκεπαστε με αλουμινοχαρτο κ κατα το τελος ξεσκεπαστε να παρει χρωμα ,καλη επιτυχια!!!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κοτόσουπα!!








ΥΛΙΚΑ
1 κοτοπουλο
1 κλων σελινο να σπασει η μυρωδια της κοτας
1 καροτο
1πατατα
αν θελετε προαιρετικο 1 κρεμμυδι
1 αυγο
2 λεμονια
αλατι πιπερι
4 κ σ ρυζι
1 κ σουπας αλευρι
λιγο λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενουμε κ βαζουμε το κοτοπουλο στην κατσαρολα  .το φτιαχνω ετσι εγω κατ αυτον τον τροπο .μολις ζεσταθει το νερο μαζι με το κοτοπουλο το χυνω [προαιρετικο]και βαζω αλλο προσθετω κ ολα τα λαχανικα αλατι πιπερι και 2 κσ λαδι και αφηνω να βρασει καλα.οταν ειναι ετοιμο βγαζω σε μια πιατελα το κοτοπουλο κι οταν κρυωσει το ξεκοκαλιζω και ξεπετσιαζω,και ριχνω το ρυζι .το βραζω για 10 λεπτα ,κ χτυπω στο μουλτι ολοκληρο το αυγο με το χυμο λεμονιων κ ι κουταλια σουπας αλευρι [γινετε βελουδινη]το ριχνω μεσα χωρις φοβο να κοψει δεν παθαινει τιποτα,ανακατευω κ σερβιρω.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Κυδώνι γλυκό κουταλιού!!!

ΥΛΙΚΑ
1+ 1\2 κιλό κυδώνια
1+ 1\2 φλιτζάνι νερό
1+ 1\2κιλο ζάχαρη
1\2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη  κ τα βράζετε  μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι
καθαρίζετε τα κυδώνια ,τα κόβετε σε φέτες τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν και  κατόπιν τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες ,βάζετε σε κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το κυδώνι αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά κ το στραγγίζετε .προσθέτετε το κυδώνι στο κρύο σιρόπι βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά κ το βράζετε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι  ρίχνετε το χυμό λεμονιών την αμυγδαλόψιχα κ αφού κρυώσει το γλυκό το βάζετε σε αποστειρωμένο  γυάλινο βάζο.



Ντοματόσουπα!

υλικα
1 κιλο ντομαρες
200γρ καροτα
1 κοτσανι σενινο
1 κρεμμυδι
μισο κιλο ζωμο απο κοτοπουλο [μπορειτε κ κυβο]
αλατι ψιλοκομμενος βασιλικος
1 ματσακι αρωματικα χορτα
εκτελεση
ξεφλουδιζετε τις ντοματες κ τις κοβετε σε κυβους,τριβετε τα καροτα ,ψιλοκοβετε το κρεμμυδι,κ το σελινο.
βαζετε στην κατσαρολα τα λαχανικα κ το ματσακι τα αρωματικα χορτα  ριχνετε το ζωμο βαζετε αλατι κ πιπερι κ χαμηλωνετε την φωτια ,σερβιρετε την σουπα πασπαλισμενη με βασιλικο .[για τις κρυες νυχτες του χειμωνα!!]

Φασόλια σαλάτα.


Υλικά
το μισό πακέτο από..
το πακέτο
αλάτι
λαδάκι
ξίδι
μερικοί προτιμούν λεμόνι
Αν θέλετε κόβετε από πάνω κρεμμύδι και γαρνίρετε μα μαϊντανό

Εκτέλεση
Βάζετε τα φασόλια να μουσκεύουν από βραδύς.η άλλος τρόπος γρήγορος είναι να τα πλύνετε να τα βράσετε για 10 λεπτά να τα αφήσετε με  σβηστό το μάτι να αλλάξετε το νερό να προσθέσετε ξανά ζεστό και  βάλτε τα να βράσουν κανονικά .Σερβίρετε με μαϊντανό κρεμμυδάκι κι ότι προτιμάτε λάδι η ξίδι..!!

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Κεκάκια μήλου ατομικά !!!

 
 
 
 
 ΥΛΙΚΑ
125 γρ,βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
160 γρ ζαχαρη
2 αυγα
150 γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
80 ml χυμο μηλου
1 μηλο Ζαγορας
1 βανιλια
2 κ σ καστανη ζαχαρη
1\4 κ λ κανελλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
χτυπαμε στο μιξερ την ζαχαρη , με το βουτυρο για 3 -4 λεπτα μεχρι να αποκτησουν μια κρεμμωδη υφη προσθετουμε ενα ενα τα αυγασυνεχιζοντας το χτυπημα ωστε το αυγο που  προστιθεται καθε φορα να απορροφαται απο το μειγμα.προσθετουμε εναλαξ το αλευρι  με το χυμο μηλου  βουτυρωνουμε κ αλευρωνουμε  μια φορμα για 8 ατομικα κεκακια  η χρησιμοποιουμε φορμακια μιας χρησης. ισομοιραζουμε το μειγμα  πλενουμε κ κοβουμε στα 4 το μηλο με την φλουδα  αφαιρουμε την καρδια κ τους σπορους  κ κοοβουμε σε πολυ λεπτες φετες ,καλυπτουμε τα κεκακια  με τις φετες μηλου  ,σ ενα μπολακι ανακατευουμε την ζαχαρη με την κανελλα  με το μισο μειγμα  πασπαλιζουμε τα κεκακια  ψηνουμε στους 170 βαθμους  για 25 λεπτα στις αντιστασεις. αφου τα βγαλουμε τα ξεφορμαρουμε να κρυωσουν πασπαλιζουμε με την υπολοιπη κανελοζαχαρη!!

Τηγανίτες μήλου με βουτυρωμένο μέλι !!!!!

 
 
‎6 ΜΕΡΙΔΕΣ!

ΥΛΙΚΑ


1 1\2 φλυτζανι αλευρι που φουσκωνει μονο του
1 πρεζα αλατι
1\2 φλ.τσαγιου ζαχαρη
1 κ.γλ. κανελα
1 αυγο
1 φλυτζ.τσαγιου γαλα
2 μηλα καθαρισμενα και τριμμενα σε χοντρο τριφτη
1 κ γλ βουτυρο η μαργαρινη


ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ


3 κ σ βουτυρο η μαργαρινη
3 κ σ μελι θυμαρισιο
φρεσκα φρουτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ενα μπολ κοσκινιζουμε το αλευρι με την κανελλα κ το αλατι,προσθετουμε την ζαχαρη,και κανουμε μια λακουβα στο κεντρο.

Χτυπαμε το αυγο με το γαλα κ ριχνουμε μεσα στην λακουβιτσα κ ανακατευουμε με σπατουλα.
Τελος προσθετουμε τα τριμμενα μηλα .αν τα μηλα κατεβασουν πολλα υγρα προσθετουμε 1 κ σ αλευρι ωστε να χυλωσει το μιγμα .
Σε αντικολητικο τηγανι ριχνουμε κουταλιες απο το μιγμα ροδιζουμε καθε τηγανιτα 1 λεπτο απο καθε πλευρα .
Λιωνουμε σε χαμηλη θερμοκρασια το μελι ωστε να αραιωσει,αποσυρουμε απο την φωτια προσθετουμε το βουτυρο κ ανακατεύουμε.
 περιχυνουμε τις τηγανιτες κι αμα θελουμε τις γαρνιρουμε με φρεσκα φρουτα!!

SMOOTHIS με φρούτα και χυμό μήλου !!!!

 
ΜΕΡΙΔΕΣ 2 

ΥΛΙΚΑ
1 ροδάκινο λευκΌσαρκο
2 φέτες πεπόνι ψιλοκομμένες
1 ώριμο μάνγκο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ με γεύση ροδάκινο, ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει,φράουλα ,μπανάνα κλπ
1 φλ.τσαγιού μήλο χυμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε όλα τα φρούτα κ τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια .τα βάζουμε σε ένα δοχείο κ τα παγώνουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη.
Οπως είναι παγωμένα τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι κ τα πολτοποιούμαι για 30 δεύτερα ώσπου να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ κ το χυμό μήλου κ ξαναχτυπάμε όλα μαζί πάλι για 30 " μοιράζουμε το smoothie  σε δυο ποτήρια κ σερβίρουμε αμέσως παγωμένο!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πάστα Φλώρα τέλεια !!

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

3 1\2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ γ μπεκιν παουντερ
6 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
250 γρ βούτυρο φρέσκο η μαργαρίνη
2 αυγά


2 κούπες μαρμελάδα πηχτή της αρεσκείας σας 4 κουτ σούπας φιλέ  αμυγδάλου [προαιρετικά για γαρνίρισμα]


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε το αλεύρι ,το μπεκιν πάουντερ,τη ζάχαρη ,το βούτυρο κομματάκια, σ ένα μπολ,τρίβετε το μείγμα να γίνει ψιχουλιαστο κ προσθέτετε τα δυο αυγά χτυπημένα.μαζέψετε την ζύμη σε μια μπάλα ,την ζυμώνετε ελαφρά κ την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για λίγο.για να ετοιμάσετε το γλύκισμα στρώνετε με το χέρι λίγο περισσότερο από την μισή ζύμη,στον πάτο ,και το μισό των πλαϊνών σε πολύ καλά βουτυρωμένο πυρέξ η ταψιού,η ζύμη ανοίγετε πολύ εύκολα με το χέρι μέσα στο ταψί,πιέζοντας την από το κέντρο προς της άκρες με ολόκληρη την παλάμη σας .αδειάζεται την μαρμελάδα ,η ζύμη που σας έμεινε την πλάθεται σε κορδόνια κ τα βάζετε πάνω στην γέμισή σταυρωτά ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο με αέρα η αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου γαρνίρετε κ σερβίρετε το γλύκισμα αν θέλετε το γαρνίρετε με τα φιλέ  αμυγδάλου ,η κ σκέτη ,,σερβίρετε κρύα!!!
Μπορούμε να ρίξουμε  μέσα στην μαρμελάδα λίγο ψιλοκομμένο καρύδι κ μετά να την απλώσουμε από πάνω 

ψητα μηλα με πορτοκαλι!! πολυ ωραιο!!!!!!!

 ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!! ΚΙ ΕΥΚΟΛΟ!!
ΥΛΙΚΑ
6 μηλα
1 φλ τσαγιου ζαχαρη
1 φλ τσαγιου φρεσκο χυμο πορτοκαλι
...χυμο απο μισο λεμονι
1 ξυλο κανελλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε τα μηλα,αφαιρουμε τα κουκουτσια με το ειδικο εργαλειο και διατηρουμε τα μηλα ολοκληρα,τα τοποθετουμε σε μικρο ταψι που μολις να τα χωραει ,ισομοιραζουμε την ζαχαρη στην καρδια καθε μηλου και ραντιζουμε με τον χυμο πορτοκαλιουτοποθετουμε καπου ενδιαμεσα κ την κανελλα,σκεπαζουμε τα μηλα και με λαδοκολλα κ αλουμινοχαρτοψηνουμε στους 180 βαθμουςγια 30 λεπτα ,αφαιρουμε το σκεπασμα κ ραντιζουμε με το χυμο λεμονιουκαι περιχυνουμε μ ενα κουταλι τα μηλα με το σιροπι του ταψιου συνεχιζουμε το ψησιμο για 30 λεπτα τα σερβιρουμε ζεστα ως κομποστα,η κρυα με παγωτο ,η χτυπημενη κρεμα για επιδορπιο!!!

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Λαζάνια με κιμά και κρέμα !!!














ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο λαζάνια
500 γρ κιμά
1 κρεμμύδι
1κ σ πελτέ
μισό ποτήρι κρασί λευκή ρετσίνα
5 κσ λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
τυρί τριμμένο κεφαλογραβιέρα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα λαζάνια δεν τα βράζουμε.να αγοράσετε αυτά που δεν θέλουν βράσιμο.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρολίτσα και  προσθέτουμε  τον κιμά και το κρεμμύδι τριμμένο ανακατεύουμε και λιώνουμε το κιμά με πιρούνι να γίνει  σπυρωτός.
μετά σβήνουμε με κρασί προσθετουμε ντομάτα και αλάτι ππέρι και το ξυλάκι κανέλας,αφήνουμε να βράσει κανονικά.λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα λαζάνια από πάνω κιμάς μια στρώση, τριμμένο τυρί,λαζάνια,κιμάς ,τυρί,λαζάνια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά από πάνω να είναι τελευταίος ο κιμάς. 
Βάλτε τώρα στην τελευταία στρώση λίγο βουτυράκι εδώ κι εκεί καλής ποιότητας.
Τέλος ή  φτιάχνετε μια μπεσαμέλ  ή για ευκολία ρίχνετε τυράκι τριμμένο σε όλη την επιφάνεια και μια κρέμα γάλακτος από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  περίπου 30 με 40  λεπτά να δείτε να πάρει ωραίο χρώμα.

Μπεσαμέλ
Υλικά
 6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
9  κουταλιές της σούπας  αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο    προαιρετικά  

Εκτέλεση 
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού  και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.Καλή σας όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ