Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Παστίτσιο το αγαπημένο όλων !!!






Μερίδες: 12
Θερμίδες: 617 /μερίδα    |     Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • 1πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1 τέταρτο κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
  • βούτυρο φυτίνη 6 κουτ. σούπας για την κρέμα
  • 4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμας)
  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • λίγη ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • μοσχοκάρυδο (προαιρετικά μισό κουτ. γλυκού)
  • 12 κουταλιές σούπας αλεύρι  περίπου 


 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Βράζουμε τα μακαρόνια. Έχουμε  σπάσει τα αυγά, κρατάμε  τους 3 κρόκους για την κρέμα και τα άλλα τα βάζουμε  (δηλαδή ένα ολόκληρο αυγό και 3 ασπράδια) σ’ ένα μπολ, τα χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι γάλα, βάζουμε  τα μακαρόνια στο ταψί. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα, ανακατεύουμε και τα στρώνουμε  ωραία και από πάνω ρίχνουμε μπόλικο τυρί τριμμένο.

Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα έχουμε  βάλει τον κιμά στην φωτιά με 1 ποτήρι νερό, τον έχουμε  λιώσει με τα χέρια (Φοράμε γάντι μιας χρήσεως  αν θέλετε )τον δουλεύουμε  να διαλυθεί, τον αφήνουμε  10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει και μετά ρίχνουμε  κρεμμύδι ξυσμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ. σούπας πελτέ, ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας και λίγη ζάχαρη. Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνουμε  το κιμά πάνω στα μακαρόνια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

(την κάνω πολύ γρήγορα με το μάτι ..συνήθεια)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο 6-7 κουτ. σούπας γεμάτες για να γίνει αρκετή  κρέμα, ρίχνουμε  μέσα σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να κολλάει το μείγμα στο σύρμα μου κι αμέσως ρίχνουμε το γάλα!! λίγο λίγο αλλά ανακατεύουμε γρήγορα, φαίνεται σαν να έχει σβολιάσει αλλά μην φοβάστε, γάλα και γρήγορο ανακάτεμα. Όταν έρθει και την δείτε να γίνει λεία και πηχτή όσο επιθυμείτε, ρίχνετε μέσα τους κρόκους.

Γρήγορο ανακάτεμα συνέχεια, το μυστικό να μην σβολιάσει, λίγο αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και μια χούφτα τυρί, ανακατεύετε μην αρπάξει γρήγορα και μόλις  πήξει την ρίχνουμε πάνω στο κιμά. Στο τέλος πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τυρί τριμμένο και λίγη γαλέτα και βάζουμε σαν φουντουκάκια εδώ και εκεί λίγο βούτυρο. Αυτό είναι!! Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο, λίγο θέλει αφού όλα είναι ψημένα!! Καλή όρεξη !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






















Μπακλαβάς με φυστίκια Αιγίνης!!


ΥΛΙΚΑ
1κιλο φυστικια Αιγινης χοντροαλεσμενα
2 φλυτζ καλο βουτυρο
1 κιλο φυλλο ψιλο
ΣΙΡΟΠΙ
2 φλυτζ,μελι
3 φλυτζ ζαχαρη
3 φλυτζ νερο
1 κοματι κανελα
2-3 γαρυφαλα 1 φλουδα λεμονιου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου ξεκιναμε
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε δύο φύλλα μαζί.
Ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια του φύλου και πασπαλίζουμε λίγα φυστίκια.
 Βάζουμε από πάνω ένα άλλο φύλο, το ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε άλλο φύλλο, κατόπιν φυστίκια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα σκόνη και λίγο γαρύφαλλο σκόνη.
Εξακολουθούμε με αυτό τον τρόπο, δηλ. στρώση δύο φύλλων και κατόπιν μία στρώση φυστίκια. Πρέπει πάνω σαν κάλυμα να βάλουμε 8 - 10 φύλλα μόνα τους (χωρίς στρώση φυστικιών).
Τέλος ραντίζουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο και την χαράζουμε με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού.  αλλά να μένουν ενωμένα το ένα τεμάχιο με το άλλο. χαραξτε το μπακλαβα σε σχεδιο της αρεσκειας σας βάζοντας στο καθένα  κομματι από ένα γαρύφαλλο
2.Ψήνουμε σε πολύ σιγανό φούρνο (140 βαθμούς) για 1 - 1½ ώρα αφού πρώτα ραντίσουμε με κρύο νερό.
3.Αφού ψηθεί και κρυώσει σχεδόν εντελώς, τον περιχύνουμε το σιρόπι που έχουμε ήδη βράσει.\
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζετε αν χρειαστει!!

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

κυδώνι με κρασί στο φούρνο ,μία καταπληκτική συνταγή ..εύκολη πολύ!!!









ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Πλενουμε κ σκουπιζουμε καλα τα κυδωνια ετσι ωστε να φυγει το χνουδι τους.κοβουμε στα τεσσερα τα κυδωνια κ καθαριζουμε μονο το εσωτερικο [τα αφηνουμε με την φλουδα τους γιατι εχει πικτινη κ δινει μια ωραια καραμελενια γευση]σ ενα ταψακι βαζουμε τα κυδωνια το κοκκινο κρασι,κ το ημιγλυκο,τα γαρυφαλλα,την κανελλα,τη ζαχαρη,κ τα αφηνουμε να ψηθουν να βρασουν σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους,πανω κατω αντισταση για 3|4 της ωρας περιπου εως οτου καραμελωσουν
ΥΛΙΚΑ
4 κυδωνια
1 κιλο ζαχαρη
1\2 μπουκαλι κοκκινο κρασι
1\2 μπουκαλι κρασι ημιγλυκο
1 μπαστουνακι κανελα
γαρυφαλλα
[συνταγη απο την Μαρια Λοη το φτιαχνω παντα τετοια εποχη κ ειναι τελειο]!!

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Κάστανα ψημένα!!






Μπορεί να μην έχουμε φουφού ,,,έχουμε όλοι όμως μάτι κουζίνας!!
Τσιμπήσετε τα από  πάνω μ ένα μαχαιράκι και ανάψτε το μάτι
Ψήστετα γίνονται υπέροχα !!! Προσοχή στα δάχτυλα μην τα κάψετε.
Είναι σκέτη απόλαυση κι έτσι!!!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ψητά μήλα με χυμό πορτοκάλι!!



ΥΛΙΚΑ
6 μηλα
1 φλ τσαγιου ζαχαρη
1 φλ τσαγιου φρεσκο χυμο πορτοκαλι
χυμο απο μισο λεμονι
ξυλο κανελα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε τα μηλα,αφαιρουμε τα κουκουτσια με το ειδικο εργαλειο  τα μηλα ολοκληρα,τα τοποθετουμε σε μικρο ταψι που μολις να τα χωραει ,ισομοιραζουμε την ζαχαρη στην καρδια καθε μηλου και ραντιζουμε με τον χυμο πορτοκαλιου τοποθετούμε  ενδιαμεσα στην τρυπουλα κ την κανελα,σκεπαζουμε τα μηλα και με λαδοκολα κ αλουμινοχαρτο ψηνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτα ,αφαιρουμε το σκεπασμα κ ραντιζουμε με το χυμο λεμονιου και περιχυνουμε μ ενα κουταλι τα μηλα με το σιροπι του ταψιου συνεχιζουμε το ψησιμο για 30 λεπτα [ περιπου  καμια ωρα]τα σερβιρουμε ζεστα ως κομποστα,η κρυα με παγωτο ,η χτυπημενη κρεμα για επιδορπιο!!!
















Aχλάδια κομπόστα .

ΥΛΙΚΑ
8 Μετρια σκληρα αχλαδια
χυμο λεμονιου ενος
2 φλυτζανια κρασι κοκκινο
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
2 κουταλιες της σουπας λικερ,κιρσ,η κουαντρω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζετε τα αχλαδια χωρις να κοψετε τα κοτσανια η τα χωριζετε στη μεση κ αφαιρειτε την καρδια  τα ριχνετε αμεσως στον χυμο λεμονιου  για να μην μαυρισουν
ριχνετε στην κατσαρολα το κρασι κ την ζαχαρη, οταν αρχισει να βραζει βαζετε μεσα τα αχλαδια κ τα αφηνετε να σιγοβρασουν μολις τα τρυπησετε με πιρουνι κ δειτε οτι εχουν ψηθει τα βγαζετε απο το σιροπι ,βραζετε το σιροπι μερικα λεπτα με ανοιχτο το καπακι  για να το επιβλεπετε ριχνετε κ το λικερ κ το ριχνετε πανω απο τα αχλαδια ,σερβιρετε παγωμενο.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μπριζόλες με΄πατάτες στο φούρνο !!!








Περιισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Υ

χοιρινες μπριζολες

πατατες

1 σκελιδα σκορδο
1 ποτηρι νερο που μεσα εχουμε αραιωση 1 γεματη κουτ σουπας μουσταρδα
λαδακι
αλατι πιπερι παπρικα λεμονι ριγανη
εκτελεση
Καθαριζω κ κοβω κυδωνατες τις πατατες ,τις βαζω μεσα στο ταψι.πλενω τις μπριζολες τις βαζω κι αυτες μεσα στο ταψι .ριχνω ολα τα υλικα  και ανακατευω  καλα ,,αν δεν σας αρεσει το σκορδο αφαιρεστε το ..ψηστε  σε προθερμασμενο φουρνο ,εγω παντα χρησιμοποιω γαστρα  ειναι πολυ βολικη κ κανει πεντανοστιμα φαγητα ,αν δεν εχετε  σκεπαστε με αλουμινοχαρτο κ κατα το τελος ξεσκεπαστε να παρει χρωμα ,καλη επιτυχια!!!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κοτόσουπα!!








ΥΛΙΚΑ
1 κοτοπουλο
1 κλων σελινο να σπασει η μυρωδια της κοτας
1 καροτο
1πατατα
αν θελετε προαιρετικο 1 κρεμμυδι
1 αυγο
2 λεμονια
αλατι πιπερι
4 κ σ ρυζι
1 κ σουπας αλευρι
λιγο λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενουμε κ βαζουμε το κοτοπουλο στην κατσαρολα  .το φτιαχνω ετσι εγω κατ αυτον τον τροπο .μολις ζεσταθει το νερο μαζι με το κοτοπουλο το χυνω [προαιρετικο]και βαζω αλλο προσθετω κ ολα τα λαχανικα αλατι πιπερι και 2 κσ λαδι και αφηνω να βρασει καλα.οταν ειναι ετοιμο βγαζω σε μια πιατελα το κοτοπουλο κι οταν κρυωσει το ξεκοκαλιζω και ξεπετσιαζω,και ριχνω το ρυζι .το βραζω για 10 λεπτα ,κ χτυπω στο μουλτι ολοκληρο το αυγο με το χυμο λεμονιων κ ι κουταλια σουπας αλευρι [γινετε βελουδινη]το ριχνω μεσα χωρις φοβο να κοψει δεν παθαινει τιποτα,ανακατευω κ σερβιρω.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ