Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

σπανακορυζο!!



ΥΛΙΚΑ
1 κιλο σπανακι
3 φρεσκα κρεμυδακια
1 μικρο ματσακι ανηθο
...2 κλωναρακια μαιντανο
1 κουπακι καφε ρυζι καρολινα
1 κ γλυκου πελτε ,η φρεσκια ντοματα τριμμενη ,η αν θελετε σκετο,παραλειπετε αυτο,εμας μας αρεσει με λιγη ντοματουλα.
λεμοναλατοπιπερο
4-5 κουτ σουπας λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε κ πλενουμε πολυ σχολαστικα το σπανακι κ τα υπολοιπα ζαρζαβατικα .βαζουμε την κατσαρολα στην φωτια ,κ στιβουμε το σπανακι το βαζουμε μεσα στην κατσαρολα κι αφηνουμε λιγο να πιει τα υγρα ,ριχνουμε κ τα κρεμμυδακια ,ανακατευουμε ,κ προσθετουνε 2 ποτηρια νερο .μολις παρει βρασει κ περασουν 10 λεπτα προσθετουμε τον πελτε αραιωμενο σε μισο ποτηρι νερο .μολις αρχισει να ξαναβραζει προσθετουμε το ρυζι το αλατακι κ το πιπερι χαμηλωνουμε την φωτια κ βραζουμε για κανενα τεταρτακι ,προσεχουμε μην κολλησει ,στο τεταρτο δυναμωνουμε την φωτια προσθετουμε 5 κουτ σουπας λαδι κ βραζουμε μεχρι να δειτε να χυλωσει η σαλτσα του .γινεται πεντανοστιμο !!! καλη ορεξη!!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κάστανο γλυκό κουταλιού-Τέλειο !!



 
ΥΛΙΚΑ
1 και μισό κιλό κάστανα
1 και μισό κιλό ζάχαρη
λίγο ελάχιστο στη μύτη του κουταλιού αλάτι
4 ποτήρια νερό
2 κ σούπας λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε χωρίς να λιώσουν [προσθέστε κ το αλάτι εδώ ]τα αποσύρετε από την φωτιά κι όταν κρυώσουν αφαιρείτε την φλούδα.
Σε κατσαρόλα βάλτε το νερό με την ζάχαρη,να βράσουν και να γίνει μέτριο σιρόπι σε δέσιμο 
Όταν κρυώσει βάζετε μέσα τα κάστανα και τα αφήνετε να τραβήξουν το σιρόπι τους όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα ανάβεται το μάτι τοποθετείστε την κατσαρόλα κι από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν αφήστετα μόνο για 5 λεπτά  
Όταν κρυώσουν αφαιρέστε τα ξανά και ρίξτε μέσα στο σιρόπι το χυμό λεμονιού να δέσει κανονικά 
Αφού δέσει κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τα κάστανα μέσα τα αφήνουμε για 2 με 3 ώρες και  μετά τα τοποθετούμε σε βάζα !! 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Στιφάδο μοσχάρι!!!

















 ΥΛΙΚΑ
1 κιλο μοσχαρι
1και μισο κιλο κρεμμυδακια για στιφαδο
2 σκελιδες σκορδο
1 ποτηρακη κρασιου κρασι κοκκινο
μισο ποτηρακι ξυδι
μπαχαρι
2 δαφνοφυλα
αλατι πιπερι
1 γεματη κουταλια σουπας πελτε η ενα κουτακι πουμαρο σαλτσa
1ξυλο κανελα
μισο φλυτζανι λαδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε σε μια κατσαρολα το λαδι κ το κρεας πλυμενο κ στεγνο ,το γυρναμε να ροδιση κ το βγαζουμε σε ενα πιατο ,ριχνουμε στο ιδιο λαδι τα κρεμμυδακια να γυαλισουν κι αυτα κ τα βγαζουμε σε αλλη πιατελα ,ριχνουμε σ αυτο το λαδι το κρεας το γυρναμε λιγο κ ριχνουμε να το σβησουμε με το κρασι ,μετα βαζουμε ολα τα ..μπαχαρι ,δαφνη,πελτε,πιπερι ,κανελα ξυλο [αλατι το τελος]και νερο ζεστο τοσο οσο να σκεπαζει το κρεας,μαγειρευουμε για καμια ωρα κ μετα ριχνουμε τα κρεμμυδακια κ το αλατι κ βραζουμε μεχρι να εχουν μαγειρευτει ολα και να εχει πηξει η σαλτσα του ,αν χρειαστει νερο μονο ζεστο προσθεστε ,καλη επιτυχια!!
Ενα μυστικο για να μην κλαψετε με τα πολλα κρεμμυδάκια  γεμιστε ενα μπολ νερο ριξτε τα μεσα  και  καθαριζετε μεσα στο νερο .

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Mήλα ψητά με πορτοκάλι !!


Δεν φαντάζεστε πόση νοστιμιά !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!
ΥΛΙΚΑ
6 μήλα
1 φλ τσαγιού ζάχαρη
1 φλ τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
...χυμό από μισό λεμόνι
ξύλο κανέλα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαρίζουμε τα μήλα,αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και διατηρούμε  ολόκληρα,τα τοποθετούμε   σε μικρο ταψί που μόλις να τα χωράει ,ισομοιράζουμε  την ζάχαρη στην καρδιά κάθε μήλου και ραντίζουμε με τον χυμό πορτοκαλιού
τοποθετούμε κάπου ενδιάμεσα στην τρυπούλα κ την κανέλα,σκεπάζουμε τα μήλα και με λαδόκολλα κ αλουμινόχαρτο ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ,αφαιρούμε το σκέπασμα κ ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε με  ένα κουτάλι τα μήλα με το σιρόπι του ταψιού συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά [ θέλει καμιά ώρα]τα σερβίρουμε ζεστά ως κομπόστα,ή κρύα με παγωτό ,ή χτυπημένη κρέμα για επιδόρπιο!!!


Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

φρεσκα φασολακια με πατατουλες!!!!


σημερα λογω Παρασκευης λαδερο
υλικα
1  κιλο φρεσκα φασολακια
2 κρεμμυδια ξερα κομμενα σε λωριδες
2 πατατες [αν θελετε]
φρεσκια ντοματα ,η πουμαρο
αλατι πιπερι
5 κ σ λαδι
εκτελεση πολυ απλη κ γνωστη
καθαριζουμε πλενουμε τα φασολακια ,βαζουμε σε μια κατσαρολα το λαδι κ το κρεμμυδι να μαραθουν ,μετα προσθετουμε τα φασολακια ,ανακατευουμε για λιγο ,ριχνουμε κ τις πατατουλες κυδωνατες κομμενες ,αλλοι προτιμουν σκετα,αλλοι με κολοκυθακια ,ριχνουμε κ το αλατοπιπερο,κ αν βαλετε φρεσκια ντοματα  βαλτε κι ελαχιστη ζαχαρη να κοψει την ξινιλα της ντοματας .προσθεστε  ι ποτηρι νερο κ σιγοβραστε μεχρι να ψηθουν σε μετρια φωτια![ΠΑΝΤΑ ΕΒΑΖΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΣΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΩΣΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΕΦ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΑΣΟΛΑΚΙ  ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΧΑΝΕΤΕ   Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ,ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ,ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΩ Κ ΜΙΑ ΣΚΕΛΙΔΑ ΣΚΟΡΔΟ]ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΑΖΩ .

Ραβανί θερμιώτικο!!Εύκολο γλυκό!!




ΥΛΙΚΑ
1 μπουκαλι της μπυρας λαδι
1 κιλο ζαχαρη
3 μπουκαλια της μπυρας νερο
1\2  κιλο σιμιγδαλι ψιλο
1\2 κιλο σιμιγδαλι χονδρο
1 κουταλακι ξυσμα πορτοκαλιου λαδι για το ταψι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρολα ριχνουμε ολα τα υλικα κ τα βαζουμε στη φωτια ανακατευοντας με μια ξυλινη κουταλα[θελει μπρατσα γερα]  ωστε να γινει ενα μειγμα που θα ξεκολλαει απο τον πατο της κατσαρολας μολις ψηθει το κατεβαζουμε απο την φωτια ,στην συνεχεια ριχνουμε το μειγμα σε ταψι το οποιο εχουμε λαδωσει πολυ καλα κ κοβουμε μπακλαβωτα τα κομματια .αν θελουμε για να γαρνιρουμε πανω σε καθε κομματι μπηγουμε κι απο ενα αμυγδαλο .ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 για μια ωρα πανω κατω αντισταση.το βγαζουμε απο το φουρνο το αφηνουμε να κρυωσει κ το πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη ..καλη επιτυχια!!ευκολο απλο κ οικονομικο!!

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπουλο γιουβέτσι !!!


 
Γινετε πολυ ωραιο και ειναι κ πολυ ευκολο!! 
ΥΛΙΚΑ
1 κοτοπουλο κομμενο σε κομματια'
1 πουμαρο
λαδακι 
αλατι πιπερ
2 σκελιδες σκορδο [αν θελετε]εγω εχω αδυναμια.μ αρεσει,κ κανει κ καλο!
1 πακετο κριθαρακι χονδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλενουμε τα κομματια του κοτοπουλου.τα τοποθετουμε μεσα στο ταψι ,ριχνουμε νερο τοσο οσο να σκεπαστει ,ριχνουμε αλατι πιπερι σκορδο [αν θελετε] λαδακι ανακατευετε και ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο 200 βαθμους πανω κατω ,οταν εχει ψηθει το κοτοπουλο προσθετετε κ το κριθαρακι .να ξερετε παντα ,οταν βαλετε το κριθαρακι αφηστετο μονο 10 λεπτα κ κλειστε το φουρνο ,ας ειναι πολυ μελατο οπως το βλεπετε στην φωτογραφια ,σε λιγο θα πηξει,σερβιρετε με τυρακι τριμμενο αν σας αρεσει!! 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ