Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Γαύρος μαρινάτος γρήγορος και πεντανόστιμος !!!

 Υλικά
1 κιλό γαύρο
1 ματσάκι άνηθο ,η θυμάρι,η μαιντανό ,κατά προτίμηση
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι χοντρό θαλασσινό σε ποσότητα τόση όση να σκεπαστεί όλος ο γαύρος
Ξύδι πολύ καλής ποιότητας [βασικό αυτό] σε ποσότητα τόση όση να σκεπαστεί ο γαύρος όλος
Ελαιόλαδο σε ποσότητα να σκεπαστεί όλος ο γαύρος
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τον γαύρο, κόβοντας το κεφάλι εντελώς, και χωρίζοντάς το στα δύο για να βγάλουμε το κόκκαλο από την μέση όλο.
Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκεύος τον καθαρισμένο γαύρο αφού τον έχουμε πλύνει καλά,ρίχνουμε από τα αρωματικά φυτά της επιλογής μας από πάνω ,και τα καλύπτουμε με το χοντρό αλάτι όλα πολύ καλά σκεπασμένα.
Τα αφήνουμε 3 τέταρτα έτσι ,τα βγάζουμε στην συνέχεια ,τα ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι και τα ξαναβάζουμε στο γυάλινο σκεύος αφού το έχουμε ξεπλύνει από την πρώτη χρήση του .
Αμέσως μετά τον καλύπτουμε με το πολύ καλής ποιότητας ξύδι βασικό ξανά τονίζω αυτό ,και το αφήνουμε περίπου για μισή ώρα μέχρι να δούμε να ασπρίσει ο γαύρος που σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
Το σουρώνουμε χωρίς να το ξεπλύνουμε και το τοποθετούμε πάλι στο γυάλινο σκεύος, το καλύπτουμε όλο καλά με λάδι να πάει πιό πάνω από τον γαύρο η ποσότητα  λαδιού ,ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φετούλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ,η όποιο άλλο αρωματικό προανέφερα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα !!! Διατηρείτε  για 3 ημέρες ,καλή σας όρεξη μαζί με ενα καραφάκι ουζάκι ,ο τέλειος μεζές !!!


Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Γαρίδες τηγανιτές με κουρκούτι μπύρας φανταστικό μεζεδάκι !!




 Υλικά
500 γραμ γαρίδες μεγάλες
1και 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό πάπρικα
αλάτι -πιπέρι
1 κουτάκι μικρού μεγέθους μπύρα
Εκτέλεση
Αν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες τις ξεπαγώνουμε πρώτα .
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος και αφήνουμε μόνο την ουρίτσα
 Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι ,την πάπρικα.το αλάτι,το πιπέρι και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε και το ένα κουτάκι σχεδόν μπύρα προσέχοντας να γίνει ένας παχύρευστος χυλός ,Βουτάμε τις γαρίδες κρατώντας τες από την ουρά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι .


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τυρόπιτα με φύλο από τα χεράκια μας !!

 Υλικά
Για το φύλο
1 κιλό αλεύρι Αλατίνη
3 κουταλιές σούπας λάδι
2 κουταλιές ξύδι
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο αλάτι
Γέμιση
5 ευρώ φέτα
4 αβγά
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζω σε μία λεκανίτσα χλιαρό νερό περίπου 3 ποτήρια,ρίχνω μέσα το λάδι,το ξύδι,το αλάτι ,την ζάχαρη τα δουλεύω με το χέρι για λίγο ανακάτεμα,και αρχίζω να ρίχνω το αλεύρι σιγά σιγά μ'εχρι να γίνει ζύμη ,[μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω να έχετε κοντά σας ]Ζυμώνουμε καλά την ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και χωρίζουμε σε μπαλάκια μικρά σαν μικρό μήλο το μέγεθος.Βάζουμε αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια και με το πλάστη ανοίγουμε το φύλο μας .Χρειαζόμαστε 2 φύλα κάτω και 1 στην μέση και 2 από πάνω σύνολο 5 φύλα.Ετοιμάζουμε την γέμιση  λιώνουμε την φέτα με  τα χέρια μας σε μπολάκι προσθέτουμε το πιπέρι και τα αβγά και με κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά .Λαδώνουμε το ταψάκι μας στρώνουμε το πρώτο φύλο,ξανά λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλο και πασπαλίζουμε με το υλικό της φέτας,στρώνουμε από πάνω άλλο ένα φύλο ,λάδι σε όλη την επιφάνεια και ξανά πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και σκεπάζουμε με ένα φύλο,λαδώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με άλλο ένα και τελευταίο φύλο .Χαράζουμε την τυρόπιτά μας σε τετράγωνα κομμάτια λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό .Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για μία ώρα να δούμε να πάρει χρυσαφί χρώμα [κατά την μέση του ψησίματος βάζουμε πάνω στην επιφάνεια της τυρόπιτας λίγο φρέσκο βούτυρο ,η λίγο ελαιόλαδο να μην γίνει ξερό το φύλο μας] .Γίνετε υπέροχη τραγανή και πεντανόστιμη !!







Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος κατεψυγμένος στην λαδόκολλα!! Πολύ ωραίος!!!!

 Υλικά
 για 2 μερίδες
1 κομμάτι μπακαλιάρο κατεψυγμενο
χοντρό αλάτι
κάπαρη
μαιντανό
χυμό λεμονιού
πιπέρι-αλάτι
1 κρεμμυδάκι
λαδόκολλα
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το ψάρι.το ραντίζουμε με το χοντρό αλάτι γύρω -γύρω και ρίχνουμε επάνω του και μπόλικη κάπαρη .το τυλίγουμε καλά καλά στην λαδόκολλα το τοποθετούμε στο ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και παραπάνω [τρυπάμε μετά την μία ώρα το ψάρι όπως είναι τυλιγμένο στην λαδόκολλα και καταλαβαίνουμε εάν είναι έτοιμο αν τρυπιέται εύκολα.]
Σε ένα σέικερ βάζουμε λεμόνι σε ποσότητα ανάλογα πόσο ξυνό μας αρέσει , ελαιόλαδο ,μαιντανό ψιλοκομμένο κι ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τα χτυπάμε καλά όλα μαζί.
Οταν  ψηθεί και κρυώσει το ψάρι το βγάζουμε από την λαδόκολα το καθαρίζουμε από το έξω μέρος του το οποίο βγαίνει πολύ εύκολα λόγω του αλατιού το βάζουμε στο πιάτο μας και το περιχύνουμε με το λαδολέμονο .Εχει απίστευτη γεύση από την κάπαρη και την λαδόκολλα που ψήνετε κλεισμένο.Καλή μας όρεξη μαζί με μία σαλάτα εποχής !!!





ΑΠΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ--ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σοκολάτα για επάλειψη -- απίθανη στα γρήγορα !!


Τα παιδάκια θα ξετρελαθούν σίγουρα, αλλά κι εμείς μαζί  ,καλή επιτυχία !!!!

Yλικά
1 κουτί  ζαχαρούχο γάλα
1 κουβερτούρα σοκολάτα γάλακτος
1/2 ποσότητα από την συσκευασία βούτυρο μαργαρίνη των 250 γραμαρίων [δηλαδή 125 γραμ.]
3 κουταλιές  σούπας κακάο
2 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού φουντούκια αλεσμένα στο μούλτι πολύ καλά [εγώ τα προτιμώ λίγο να τα καταλαβαίνω δεν τα αλέθω πολύ ] και, αν δεν θέλετε μπορείτε να τα παραλείψετε τα φουντούκια
Εκτέλεση
Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό στην φωτιά και εφάπτουμε  ένα  μπόλ από πάνω για να λιώσουμε την σοκολάτα στο οποίο στην συνέχεια μέσα σ αυτό θα ολοκληρώσουμε την Μερέντα μας
Βάζουμε λοιπόν το μπόλ πάνω από την κατσαρόλα με το νερό και σπάμε την σοκολάτα γάλακτος σε κομμάτια ,περιμένουμε να λιώσει ,αμέσως συνεχίζοντας να το έχουμε στην ίδια θέση προσθέτουμε το βούτυρο,το ζαχαρούχο γάλα το κακάο  την άχνη και αν θέλουμε και τα αλεσμένα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη .Αποσύρουμε το μπόλ  και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο.Μετά την τοποθετούμε σε βάζο η σε τάπερ  που θα κλείνει καλά  [μήπως θα παραμείνει για πολύ ]Τα παιδάκια θα ξετρελαθούν σίγουρα, αλλά κι εμείς ,καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ













Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Καλαμαράκια με σπανάκι.[Νηστίσιμο]



 Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα η κατεψυγμένα [εδώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα τα ξεπάγωνουμε τα καθαρίζουμε ,τα πλένουμε ,και τα κόβουμε .
1και1/2 κιλό σπανάκι
10 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
1 κύβο [αν θέλετε λαχανικών]
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι-πιπέρι
χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πλένουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε [προτιμότερο είναι καλαμαράκια μικρού μεγέθους]Αν είναι κατεψυγμένα ξεπαγώνουμε καθαρίζουμε τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε λίγα λεπτά.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες ,το σκόρδο και ανακατεύουμε λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε και το κρασί ανακατεύουμε και σε 10 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι αφού το στύψουμε καλά αφού πρώτα το έχουμε  καθαρίσει και πλύνει πολύ καλά.
Προσθέτουμε και τον κύβο [προαιρετικά]και μαζί το αλάτι και το πιπέρι .
Μαγειρεύουμε περίπου 15 λεπτά προσέχοντας το φαγητό και αν χρειαστεί προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ζεστό νερό ,και στον χρόνο αυτό προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο .
Μαγειρεύουμε στην αρχή σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά και μετά ανεβάζουμε την φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα να δέσει η σάλτσα κουνώντας αραιά και πού την κατσαρόλα .Είναι φανταστικό φαγητό σε γεύση ,καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!






ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Γαρίδες με μακαρόνια !! .



 Υλικά
1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 κρεμμυδάκια μέτρια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαιντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο10
Εκτέλεση
βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο .
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,τα κρεμμυδάκια κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν ,Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε λίγο,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά.Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαιντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι μεγάλες.Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε ,προτιμώ ξεχωριστά .Η συνταγή είναι δική μου την φτιάχνω και αρέσει πάρα πολύ σε όλους ακριβώς όπως σας την γράφω !!Καλή σας όρεξη να την φτιάξετε αξίζει πολύ γευστικά!!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ