Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Φασολάκια με κρέας !!!

Ολη η νοστιμιά στο πιάτο μας απλά και εύκολα !!!

Υλικά

    1 κιλό μοσχαράκι από ελιά ή σπάλα, σε μικρούς κύβους
    1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλους κύβους
    3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
    1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο προαιρετικά
    4 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες
    1 κουταλιά σούπας πελτέ
    1 κιλό φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα, ή κατεψυγμένα
    1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγη ζάχαρη

Τι κάνουμε
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
 Ρίχνουμε το κρέας με το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
 Σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά, ρίχνουμε το ούζο ή τσίπουρο και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε και, μόλις το μείγμα πάρει πάλι βράση, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 - 1½ φλιτζάνι), χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασολάκια, δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει βράση το υγρό και ξαναχαμηλώνουμε.
Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια (θα βγάλουν και αυτά τα δικά τους υγρά).
Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.Καλή όρεξη !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πατατοσαλάτα με μανιτάρια !!!


Για κάτι πολύ γρήγορο και πολύ νόστιμο !!!

Υλικά
πατάτες 4 για 3 μερίδες
μανιτάρια πλευρώτους
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Άνηθο ψιλοκομμένο
κόκκινη πιπεριά κομμένη μικρά καρεδάκια
πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια μικρά
αλάτι - πιπέρι
λίγο κουρκουμά
ελίτσες
ελαιόλαδο


Τι κάνουμε
Αφού έβρασαn οι πατατούλες τις ανακάτεψα με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό,άνηθο, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, αλάτι, πιπέρι,κουρκουμά, ελιτσες και λίγο λάδι.
Τα μανιτάρια τα τσιγάρισα σε λίγο λαδάκι, κρεμμύδι, πιπεριές, αλατάκι και πιπεράκι.


Από την φίλη Vana Zouka

Λαχανοντολμάδες φανταστικοί !!!


Υλικά

    1 λάχανο αφράτο
    Για τη γέμιση:
    500 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
    2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
    2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    2 καρότα τριμμένα
    1/2 ματσάκι άνηθο
    1/2 ματσάκι μαϊντανό
    1 φλ. Ρύζι Καρολίνα
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1/2 φλ. νερό
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για το αυγολέμονο:
    2 κρόκους αυγών
    2 λεμόνια



Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας ρηχής κατσαρόλας λαχανόφυλλα Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ανοίξουν



Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.σιγοβράζουμε για 40-45΄.
Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ η αλεύρι.


Μυζηθροπιτάκια με μέλι !!!


Μια συνταγή για Μυζηθροπιτάκια με σπιτικό φύλλο περιχυμένα με μέλι. Απολαύστε τα με μυρωδάτη με δυόσμος γέμιση ή με ζάχαρη και κανέλα για πιο γλυκιά γεύση ή και με τις δύο παραλλαγές.
Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:

1 ποτήρι νερό

1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

αλεύρι [όσο πάρει]

1 σφηνάκι ρακή

1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

300 γρ. μυζήθρα

1 κ.γ. κανέλα

2 κ.σ. ζάχαρη

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

μέλι για γαρνίρισμα και σουσάμι



Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε μαζί όλα τα υγρά υλικά για τη ζύμη δηλαδή, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρακή και προσθέτουμε και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφριά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια και δεν θα είναι πολύ μαλακό.

Για τη γέμιση: Σε ένα άλλο πιάτο λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα και την ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Παίρνουμε τη μυζήθρα και την πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια.



Παίρνουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε λεπτό φύλλο και με ένα ποτήρι κόβουμε δίσκους των 7 εκατοστών περίπου. Τοποθετούμε ένα μπαλάκι μυζήθρας σε κάθε φύλλο και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Τα τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λίγο μέλι και σουσάμι.

 Μπορείτε στη γέμιση να βάλετε δυόσμο. Σε αυτή τη περίπτωση, παραλείπετε τη ζάχαρη και τη κανέλα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι στιφάδο πατροπαράδοτο & αγαπημένο !!!


Λιώνει στο στόμα, πεντανόστιμο και μοσχομυρωδάτο με σάλτσα που θυμίζει κρέμα χάρη στα κρεμμυδάκια που γλασάρουν στο βράσιμο. Μια εύκολη συνταγή για υπέροχο, πατροπαράδοτο αγαπημένο φαγητό που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό μοσχάρι, ελιά ή χτένι σπάλας, κομμένο σε μερίδες των 4 εκ. περίπου

3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

1 ½ κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο καθαρισμένα

1 κ.σ. κοφτό ζάχαρη

αλάτι – πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλας

2-3 γαρυφαλάκια

4-5 κόκκους μπαχάρι

1 φύλλο δάφνης

1/3 φλ. τσαγιού ξίδι

3/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί

1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ

100 ml χυμό ντομάτας

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία τα κομμάτια κρέατος , σταδιακά, μέχρι να θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές. Βάζετε όλα τα σοταρισμένα κομμάτια στη κατσαρόλα και προσθέτετε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κρέας να βράσει για περίπου 50 λ, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Κόβετε τις άκρες από τα κρεμμυδάκια. Βράζετε νερό και μόλις κοχλάσει τα ρίχνετε μέσα και τα αφήνετε για 1-1½ λ. Τα στραγγίζετε αμέσως, τα αφήνετε για 2-3 λ και μετά αφαιρείτε τη φλούδα τους, πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς δάκρυα.

Στη κατσαρόλα που βράσατε το κρέας, ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μαζί με τα κρεμμυδάκια για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνετε τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, για 1/2 λ ακόμα.

Προσθέτετε το στραγγισμένο κρέας στη κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και “σβήνετε” το στιφάδο σας με το κρασί και το ξύδι. Μόλις αναπνεύσει προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ, το ντοματοχυμό, το πελτέ και λίγο ζωμό κρέατος (θα προσθέτετε ζωμό σταδιακά διότι τα κρεμμυδάκια θα “βγάλουν” υγρά).

Αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για άλλα 45 -60 λ χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό ανακινώντας τη κατσαρόλα σε ημικύκλια για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει η σάλτσα του, θα έχει μαλακώσει εντελώς το κρέας και τα κρεμμυδάκια θα έχουν βράσει, χωρίς όμως να διαλυθούν. Κατά τη διάρκεια ψησίματος να έχετε το νου σας να έχει πάντα ζουμάκι, το οποίο πρέπει προς το τέλος να ελαττωθεί σχεδόν στο μισό. Το σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς με σοκολάτα και ινδοκάρυδο !!!







 Απίθανος ο κλασικός χαλβάς με βάση από μπισκότα και επικάλυψη με σοκολάτα από πάνω κι ενδιάμεσα ..Να τον δοκιμάσετε οπωσδήποτε αξίζει !!!

Υλικά
1 πακέτο 500 γραμ σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 μικρό πακετάκι τρούφα περίπου 1 κούπα τσαγιού
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερού νερό
2 κουβερτούρες --εγώ προτίμησα γάλακτος
2 ξυλάκια κανέλας
1 πακέτο μπισκότα  digestive
125 γραμ, βούτυρο βιτάμ
6 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας μέλι
Ινδοκάρυδο



Τι κάνουμε
Σε μούλτι λιώνουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη .
Λιώνουμε το βούτυρο .
Βάζουμε σε φόρμα τσέρκι καλύτερα τα τριμμένα μπισκότα ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ποτίσουν καλά τα μπισκότα -τα στρώνουμε ομοιόμορφα .τοποθετούμε την φόρμα στο ψυγείο .


Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό την ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας .
Τα ανακατεύουμε βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία να ξανθίσει το σιμιγδάλι ή ακόμα αν το θέλετε σκούρο καβουρντίστε λίγο παραπάνω ώρα -εγώ το καβουρντίζω 20 λεπτά περίπου.



Με προσοχή ρίχνουμε το σιρόπι- πιτσιλά να προσέχετε- και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να το πιει όλο και να σφίξει ο χαλβάς .Προσθέτουμε και μία κούπα ινδοκάρυδο Αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλας.


Σε άλλο κατσαρολάκι συγχρόνως ρίχνουμε τις σοκολάτες κομμένες κομμάτια μαζί με την κρέμα γάλακτος και το μέλι .
Σε πολύ μέτρια έως χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν όλα μαζί . Αν το δείτε σφιχτό προσθέστε λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνέχεια .


 Βγάζουμε την φόρμα από το ψυγείο και αδειάζουμε το μισό μείγμα του χαλβά
Βάζουμε από πάνω λίγη από την λιωμένη σοκολάτα μαζί με λίγη τρούφα
Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χαλβά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.




Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη σοκολάτα να καλύψει όλη την επιφάνεια .




Πασπαλίζουμε από πάνω τέλος με τρούφα και λίγο ινδοκάρυδο .
Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία !!! 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Το ίδιο πολύ ωραίο γίνετε και χωρίς ινδοκάρυδο .






Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Κασερόπιτα ζουμερή & αφράτη !!!


Υλικά

450γρ. κασέρι

100γρ. παρμεζάνα

4 αυγά

1 λίτρο γάλα

500γρ.φύλλο κρούστας

80ml ελαιόλαδο για το φύλλο


Τί κάνουμε

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου

Λαδώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμο ή

οβάλ πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα 5 φύλλα οι άκρες των οποίων να

κρέμονται έξω από το ταψί για να κλείσουμε την πίτα.Στάζουμε με το πινέλο

λάδι στο καθένα.

Απλώνουμε στα φύλλα το μισό τριμμένο τυρί.

Στρώνουμε από πάνω 3 φύλλα.

κρούστας λαδώνοντας το καθένα και απλώνουμε

το υπόλοιπο τυρί.




Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία είναι κι αυτά λαδωμένα.

Τρυπάμε πυκνά την επιφάνεια μ' ένα πιρούνι προσέχοντας να φτάσει βαθιά.

Χτυπάμε σ' ένα μπολ τα αυγά με το γάλα να

Αναμειχθούν καλά και ρίχνουμε το μείγμα επάνω από την πίτα.

Την αφήνουμε να

σταθεί 30 λεπτά και μετά την ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.

Από την φίλη Η Απόλαυση Της Βρώσης - Ας Μαγειρέψουμε



Μακαρονόπιτα-πανάλαφρη & νόστιμη !!!


Mακαρονόπιττα για μικρούς και μεγάλους!! Μια πολύ απλή συνταγή για μια ωραία πίτα για όλη την οικογένεια.
Yλικά
1 πακέτο φύλλο για πίτες
1/2 πακέτο μακαρόνια
1/2 λίτρο γάλα
300 γραμ φέτα σκληρή
4 αυγά
ελαιόλαδο ή βούτυρο για το κάψιμο στα μακαρόνια
αλάτι-πιπέρι


 Τι κάνουμε
 Αφού ετοιμάσουμε τα μακαρόνια (1/2 πακέτο) αλτέντε και τα έχουμε σουρωμένα στην κατσαρόλα, βάζουμε το λαδάκι ή το βουτυράκι, 1/2 λίτρο γάλα, αλάτι πιπέρι τριμμένη σκληρή φέτα και 4 αυγά χτυπημένα.



Τα ανακατεύετε λίγο όλα μαζί και βάζετε τα μισά στο ταψί που έχουμε στρώσει τα μισά φύλλα, μετά βάζουμε ένα φύλλο και τα υπόλοιπα μακαρόνια με όλα τα ζουμιά που έχει η κατσαρόλα.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, χαράζουμε, λαδώνουμε και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Vana zouka

Ταχινοπιτάκια νόστιμο & εύκολο σνακ !!!




Για τη ζύμη

    25 γρ. μαγιά νωπή
    25 γρ. ζάχαρη
    ½ κιλό αλεύρι
    35 γρ. σπορέλαιο
    1 ποτήρι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

    250 γρ. ταχίνι
    200 γρ. ζάχαρη
    ½ κούπα λάδι



  
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη μαγιά και το χλιαρό νερό (προσοχή το νερό δεν θα πρέπει να καίει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά). Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε σιγά, σιγά το αλεύρι, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.






Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 περίπου μπαλάκια. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι (αλευρώνοντας) σε μικρές πίτες. Σε κάθε πίτα βάζουμε λίγο από το μίγμα (ταχίνι, ζάχαρη και λάδι), κλείνουμε σε μπαστουνάκια, τα πλάθουμε λίγο, τα στρίβουμε και τα τυλίγουμε σαν σαλιγκαράκι. Από πάνω βάζουμε πάλι ταχίνι.

Ψήνουμε στους 170 οC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν για 25-30 λεπτά.   

Τυρόπιτα πανεύκολη !!!


Πανεύκολη γρήγορη τυρόπιτα !!!

    Υλικά
Τεμάχια: 20



    ​½  κιλό τυρί φέτα
    250γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
    400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
    3 αυγά
    1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    φρυγανιά τριμμένη
    σουσάμι



Τρίβουμε τη φέτα.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, τα αυγά, τη φέτα και το αλεύρι (δηλαδή όλα τα υλικά, εκτός από τη φρυγανιά και το σουσάμι) και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη (να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το ταψί). Έπειτα απλώνουμε στο ταψί το μείγμα μας και βάζουμε αρκετό σουσάμι από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC πάνω - κάτω για 35 λεπτά.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κιμαδοκασερόπιτα μοναδική σε γεύση !!!


Από τις νοστιμότερες πίτες που θα έχετε φτιάξει !!! Να την δοκιμάσετε !!


 Υλικά
500 γραμ.κιμά
2 καρότα τριμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
300 γραμ.τριμμένο κασέρι
μισό ποτήρι του νερού κρασί
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 αβγά
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
1\2 κουταλάκι γλυκού  πάπρικα προαιρετικά






   
 Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε κιμά με λάδι και κρεμμύδι ,σε 10 λεπτά προσθέτουμε καρότα .πράσο,αλατοπίπερο συνεχίζοντας το σοτάρισμα  για αλλα 5-7 λεπτά .Σβήνουμε  με το κρασί  ,[αν θέλετε προσθέστε και την πάπρικα ],και αφήνουμε  σε σιγανή φωτιά να φύγουν όλα τα υγρά .Μόλις αποροφηθούν  προσθέτουμε  και τα 2 αβγά με το γάλα ανακατεύουμε  και προσθέτουμε  και το κασέρι ανακατεύουμε ξανα καλά το μίγμα.




Σε ενα ταψάκι αφού το περάσουμε με λίγο λάδι στρώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας ,στρώνουμε  ωραία το μίγμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο ,κόβουμε ότι παρισσεύει από την σφολιάτα αν είναι πολύ ,και τυλίγουμε  λοξά τις άκρες  σαν ρολό .

Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα μας προσοχή όχι μέχρι κάτω και την περνάμε με την παλάμη μας  με λίγο λάδι ,Ψήνουμε στους 170 πάνω κάτω να ροδίση  και καλή όρεξη!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για περισσότερες συνταγές κλίκ ΕΔΩ 

Στραπατσάδα ή καγιανά !!!

 Πανεύκολο φαγάκι που αρέσει σε όλους !!! Εύκολη λύση για το καθημερινό μας τραπέζι !!


Υλικα για 2 μερίδες

6 με 7 αυγά

7 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες με την φλούδα τους όχι τριμμένες

αλάτι -πιπέρι

λίγη ζάχαρη

Ελαιόλαδο κατά βούληση




 Τί κάνουμε

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και μέσα στην κατσαρολίτσα που θα φτιάξουμε το καγιανά μας τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας Τοποθετούμε τις ντομάτες μαζί και αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη για να κόψει την ξινίλα της ντομάτας και μόλις αρχίσει να αχνίζει με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το μυστικό του φαγητού βρίσκετε εδώ σ αυτό το σημείο για να μην μας βγει με νερό και λάδι στο πιάτο πρέπει οπωσδήποτε η ντομάτα να ψηθεί και να πιει όλα τα υγρά της τόσο πολύ που θα νομίζουμε ότι άρχισε να κολλά στην κατσαρόλα.




 Πρέπει να δούμε την ντομάτα να μαζεύεται  στην κατσαρόλα τότε προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά περίπου προσθέτουμε και τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει ελαφρώς να γίνουν όλα μαζί ένα μείγμα.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα από πάνω.Καλή όρεξη !!
Απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




 Δείτε πολλές συνταγές πατώντας ΕΔΩ --ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ντάκος ο αυθεντικός !!!


Από τα καλύτερα πιάτα που μας έμαθαν οι Κρητικοί! Μου έλεγαν στο νησί ότι ο ντάκος είναι το (πρώην) φαγητό των φτωχών, την εποχή που έτρωγαν το υπόλοιπο ξερό ψωμί και δεν το πετούσαν, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι σήμερα. Τι άλλο είχε το σπίτι στην Κρήτη; Τυράκι, ντομάτες από τον λαχανόκηπο, ρίγανη μυρωδάτη και ελίτσες, για τους πιο ...γκουρμέ. Ετοιμο το πιάτο!


Υλικά για τον αυθεντικό ντάκο

1 διπλό ντάκο κρίθινο
2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ή ξινομυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκ. ρίγανη
αλάτι

προαιρετικά ελιές και κάπαρη



Εκτέλεση
Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό
Ψιλοκόβετε την ντομάτα ή την περνάτε στον τρίφτη
Ραντίζετε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι


Βάζετε από πάνω την ντομάτα αφήνοντας στο κέντρο ένα κενό, για να βάλετε τη φέτα ή τη μυζήθρα.
Πασπαλίζετε με το αλάτι και τη ρίγανη
Ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε


Ο ντάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως κυρίως πιάτο. Εχει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός πλήρους γεύματος και δεν χρειάζεται συμπληρωματικό φαγητό. Ακόμη και ένα ποτήρι λευκό κρασί αντέχει ο κρητικός ντάκος.
iefimerida
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ