Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Μανιταρόπιτα με μπέικον και τυριά !!!

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια υπέροχη μανιταρόπιτα με πολύ ωραία γεύση .

Υλικά συνταγής

    1 φύλλο σφολιάτας
    10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε κυβάκια
    10 φέτες μπέικον κομμένες σε φέτες
    10 φέτες τυρί του τοστ κομμένες σε κυβάκια
    150 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
    400 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
    200 ml κρέμα γάλακτος
    1 αυγό χτυπημένο
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί ή μεγάλη ταρτιέρα. Απλώνετε με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη σφολιάτα ώστε να “τετραγωνιστεί” και τη στρώνετε στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού ή της ταρτιέρας. Αφαιρείτε περιμετρικά με ένα μαχαίρι τη σφολιάτα που περισσεύει.
    Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις φέτες μανιταριών, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το μπέικον σε φέτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και μισοκρυώσουν.
    Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το αυγό. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, το ζαμπόν, τα 3/4 της ποσότητας του τυριού για τόστ, το μείγμα μανιταριών-μπέικον. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά, τα ρίχνετε πάνω από τη σφολιάτα και τα απλώνετε ομοιόμορφα.
    Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη 1/4 ποσότητα τυριού για τόστ και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί τσένταρ. Σκεπάζετε το ταψί ή ταρτιέρα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-12 ακόμα λ, μέχρι να ροδίσουν το τυριά.
Προαιρετικά βάλτε 1 κ.σ. βούτυρο πάνω από τα τυριά, πριν τη βάλετε στο φούρνο, για περισσότερη γεύση και άρωμα.
Photo

Κέικ σοκολατένιο με ελαιόλαδο !!!


Λαχταριστό, ελαφρώς υγρό και γευστικότατο κέικ, για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας.

Υλικά συνταγής

    6 κ.σ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένο
    1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
    2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
    1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι
    2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή ανάμεικτο με σπορέλαιο) + επιπλέον για άλλειμα ταψιού
    1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
    3 αυγά

    Για γαρνίρισμα:
    1/2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
    1 κοφτή κ.σ. βούτυρο
    1 κ.σ. γάλα (αν τη θέλετε πιο αραιή βάλτε περισσότερο γάλα)




Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με περίμετρο βάσης 23 εκ.
    Ρίχνετε το βραστό νερό σε μπολ, προσθέτετε τη σκόνη κακάου και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
    Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι κοσκινισμένο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 1/2 λ. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λ για να έχετε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
    Προσθέτετε το μείγμα κακάου, χτυπάτε να ενσωματωθεί και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του βγει καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο και πριν το ξεφορμάρετε, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.


    Για το γαρνίρισμα: Σε ένα μπολ βάζετε τις σταγόνες σοκολάτας, το βούτυρο και το γάλα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν κρυώσει καλά το κέικ το ξεφορμάρετε το γαρνίρετε με το μείγμα λιωμένης σοκολάτας το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
 Πηγή 
Sintayes.gr

Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο !!!



Μια υπέροχη εύκολη συνταγή για μια αγαπημένη πίτα.

Υλικά συνταγής

    Για τη ζύμη φύλλου:
    500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    200-250 γρ. νερό (1 φλ.)
    90 γρ. ελαιόλαδο (1/3 φλ.)
    1 ½  κ.γ. αλάτι
    2 κ.σ. ξύδι

    Για τη γέμιση:
    1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
    1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    4-5 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
    αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    2 αυγά, χτυπημένα
    500 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
    επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού και φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη ζύμη φύλλου: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνετε στη τρύπα το αλάτι, στο ξύδι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ το “γάντζο, για 10-15 λ να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να προσθέτετε τα 200 γρ. νερού (3/4 φλ.) και συνεχίζετε το χτύπημα ή το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί το νερό και έχετε μια ελαστική μπάλα.
    Η ζύμη σας πρέπει να είναι μαλακή εύπλαστη και λεία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε να προσθέτετε από 1 κ.γ. νερό ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Αντίθετα, σε περίπτωση που προσθέσατε περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται, προσθέστε σταδιακά λίγο αλεύρι μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, τη τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 50-60 λ για να μαλακώσει η ζύμη.


    Για τη γέμιση: Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη. Τα βάζετε σε σουρωτήρι τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα τυλίγετε σε μια πετσέτα σφιχτά, προκειμένου να φύγουν όλα τα υγρά.
    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γιαούρτι, τη τριμμένη φρυγανιά, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και τα ανακατεύετε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε τη φέτα ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.


    Για το άνοιγμα του φύλλου: Λαδώνετε καλά ένα ταψί με διάμετρο βάσης 25×35 εκ. περίπου. Το αφήνετε στην άκρη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Τοποθετείτε τη μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δημιουργείτε με τα χέρια σας έναν αρχικό κύκλο ζύμης.
    Πασπαλίζετε το πλάστη σας με λίγο αλεύρι και αρχίζετε να ανοίγετε το κύκλο ζύμης, γυρίζοντας τη ζύμη κάθε φορά από την άλλη για να διατηρηθεί το στρογγυλό σχήμα. Κυλάτε απαλά το πλάστη στη ζύμη, πασπαλίζοντας όποτε απαιτείται με αλεύρι, μέχρι να “ανοίξετε” ένα σχετικά λεπτό φύλλο διαστάσεων λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του ταψιού για να καλύψει τα τοιχώματα και να σκεπάσει και τη πίτα.
    Διπλώνετε προσεκτικά το φύλλο γύρω στο πλάστη και το ξετυλίγετε “στρώνοντας” το ταψί ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τη γέμιση της πίτας στο ταψί, πάνω στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει (αν κάποια κομμάτια ζύμης προεξέχουν υπερβολικά τα κοβετε) περιμετρικά “σκεπάζοντας” και “φυλακίζοντας” καλά μέσα τη γέμιση.
    Ανοίγετε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, με τον ίδιο τρόπο, σε διαστάσεις 25×35 εκ. περίπου, την τυλίγετε και πάλι στο πλάστη και στη συνέχεια τη ξεδιπλώνετε πάνω από τη γέμιση της κολοκυθόπιτας. Στρώνετε καλά το φύλλο πιέζοντάς το περιμετρικά στις άκρες του ταψιού να “κολήσει” με το κάτω φύλλο, κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του φύλλου με ένα κοφτερό μαχαιράκι και με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό ελαιόλαδο.
    Τη πασπαλίζετε με νερό και προαιρετικά με σουσάμι και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο.
dimitrisskarmoutsos

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου !!!



Ένα γευστικότατο νόστιμο και ελαφρύ γλυκό ψυγείου.

Υλικά συνταγής

    Για τη βάση:
    1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ κακάο
    150 γρ. λιωμένο βούτυρο
    Για τις κρέμες:
    250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
    500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
    2 φακελάκια κρέμα σοκολάτα στιγμής 
    το απαιτούμενο γάλα που αναφέρεται στις συσκευασίες
    Για γαρνίρισμα:
    100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
    Σιρόπι σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη βάση: Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση ενός πυρέξ 20 Χ 30 εκ. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώνει.
    Για τις κρέμες: Χτυπάμε τη μισή κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί μασκαρπόνε μέχρι να αφρατέψει και στρώνουμε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
    Ετοιμάζουμε τη κρέμα σοκολάτας στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες.  Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτα.
    Χτυπάμε την υπόλοιπη μισή κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και τη προσθέτουμε πάνω από τη κρέμα σοκολάτας.
    Για γαρνίρισμα: Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε.

foodprints.gr

Mιά τέλεια πίτα με ζυμαρικά !!



Μια τέλεια πίτα με ζυμαρικά. Ένα υπέροχο, χορταστικό και γευστικότατο πιάτο για να το απολαύσετε.

Υλικά συνταγής

    1/2 κιλό πέννες
    αλάτι πιπέρι
    2 φλ. τσαγιού γάλα
    4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
    2 μεγάλες πιπεριές (1 κόκκινη + 1 κίτρινη ή πορτοκαλί), κομμένες σε μικρά καρεδάκια
    7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
    2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά καρεδάκια
    200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    2 ½ φλ. τσαγιού γραβιέρα ήπιας γεύσης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
    4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    1/3 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

    Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 5 λ λιγότερο από τη προτεινόμενη ώρα βρασίματος που προτείνεται στη συσκευασία. Τις σουρώνετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, τις περιχύνετε με το γάλα και τις αφήνετε στην άκρη.
    Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά 4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές ανακατεύοντας τακτικά για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
    Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε για 1/2 λ και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα για 2-3 λ να χλιαρύνει και στη συνέχεια το ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις πέννες και το γάλα και ανακατεύετε.
    Προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά. Τέλος ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα και το 1/2 φλ. τσαγιού της τριμμένης γραβιέρα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν. Λαδώνετε ένα πυρέξ, το πασπαλίζετε στη βάση του με τη τριμμένη φρυγανιά, από πάνω στρώνετε το μείγμα με τις πέννες και το καλύπτετε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.  
    Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο (το οποίο φροντίζετε να μην ακουμπά στο τυρί) και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για για 25 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ μέχρι σωθούν τελείως τα υγρά της πίτας, να πάρει χρώμα η γραβιέρα και να κάνει μια τραγανή κρούστα.
sintayes.gr

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ρολό πατάτας γεμιστό !!!




Για κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο !!!!

Για το ζυμάρι:
800γρ πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
30γρ βούτυρο
60γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο
ένα αυγό
30γρ τριμμένη φρυγανιά
αλάτι πιπέρι
λίγο τζίντζερ τριμμένο(προαιρετικά)



 Τι κάνουμε
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί το απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας το κάνουμε ρολό με τη βοήθεια του χαρτιού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Ανοίγουμε το χαρτί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο ακόμα!
Το αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε φέτες χοντρές και σερβίρουμε .Καλή όρεξη !!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Νηστίσιμα ντονατσάκια με κρέμα πορτοκαλιού !!!



Εκανα μικρή δοση και βγήκαν 11 κομμάτια !! Φαντασικά σε γεύση !!


Για τα ντόνατς:
200γρ αλευρι
ενα κουταλακι ξερή μαγιά
τρία κουταλάκια ζάχαρη
μια βανίλια
δυο κουταλιές ελαιολαδο
Ανακατευουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά 100ml νερο χλιαρό ζυμωνοντας ταυτόχρονα.
Η ζυμη μας θα κολλάει λιγο στα χερια λαδωνουμε τον πάτο του μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για την κρεμα πορτοκαλιού:
350 γραμ νερό
100 γραμ κορν φλάουρ
200 γραμ ζάχαρη
1 βανίλια
100 γραμ χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μαργαρίνη του γλυκού .

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα εκτός φωτιάς τα  350γραμ νερο τα 100γρ κορν φλάουρ 200γρ ζάχαρη μια βανίλια και ανακατεύουμε.
Το βάζουμε στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα ,μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε 100ml χυμό πορτοκαλι χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ενα κουταλάκι μαργαρίνη.
Η κρέμα θα περισσέψει και τρώγεται άνετα με κουτάλι.
Κόβουμε μπαλάκια από τη ζύμη μας τηγανίζουμε χαράζουμε με μαχαίρι στη μέση οριζόντια με ενα κουτάλακι τα γεμίζουμε με την κρέμα και τα σκεπάζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη .Καλή επιτυχία !!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσουρεκάκια πανεύκολα μυρωδάτα αφράτα & πεντανόστιμα !!!


Το Πάσχα πλησιάζει και οι πρόβες για ζουζουνιάρικα τσουρεκάκια ξεκίνησαν!
Αφράτα τσουρεκάκια εύκολα και με απλά υλικά!

Υλικά
470γρ αλεύρι για τσουρέκια η για ολες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 αυγό και 1 ασπράδι (τον κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη )
200ml γάλα
70γρ βούτυρο
8 κουταλιές ζάχαρη
Μισό κουταλάκι μαχλέπι
4-5 δάκρυα μαστίχας 


Τι κάνουμε
Ρίχνουμε σε ενα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά δυό κουταλιές ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι. 

Λιώνουμε σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 6 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύουμε και αφου ζεσταθούν (οχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά . 
Σε ενα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη. 
Τη ρίχνουμε στο λεκανάκι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά. 
Αφήνουμε τη ζυμη μας να φουσκώσει πλάθουμε τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θελουμε τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. 
Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκάκια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!
Σήμερα αντί για δάκρυα μαστίχας έβαλα δυο σφηνάκια λικέρ μαστίχας και έγιναν εξίσου αρωματικά!Καλή επιτυχία !!!!


Συνταγή από την φίλη μου
Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα !!!


Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα καταπληκτική δεν μένει ούτε κομματάκι !!



Υλικά -μέγεθος ταψιού ένα μακρόστενο πυρέξ .

Για το φύλλο
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει να γίνει ένα ζυμαράκι εύπλαστο

Υπόλοιπα υλικά
λίγο ελαιόλαδο
πελτέ ντομάτας
200 γραμ τυρί κρέμα
500 γραμ παριζάκι κομμένο σε καρεδάκια
200 γραμ κίτρινα τυριά βρίσκουμε και στο σούπερ μάρκετ φακελάκια μιξ τυριών
200 γραμ γάλα φρέσκο
200 γραμ γιαούρτι
1 αυγό
αλάτι πιπέρι


 Τι κάνουμε
Ολα τα υλικά για το φύλλο μαζί -μισό ποτήρι χλιαρό νερό ,2 κουταλιές ελαιόλαδο,λίγο αλάτι και αλεύρι όσο πάρει να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακιά.
Ζυμώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
 Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 2 φύλλα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στο πυρέξ το αλείφουμε με πελτέ ντομάτας όλο και από πάνω  απλώνουμε τα 200 γραμ τυρί κρέμα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι να αφρατέψει λίγο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε  τα 500 γραμ παριζάκι κομμένο σε καρεδάκια τα 200 γραμ κίτρινα τυριά  της αρεσκείας  σας τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα στρώνουμε από πάνω από το τυρί κρέμα.
Στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και σκεπάζουμε καλά.
Χτυπάμε σε μπολ τα 200 γραμ γάλα το γιαούρτι και τα 200 γραμ γιαούρτι και το ένα αυγό και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε την όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει χρώμα και να τραβήξει τα υγρά.Καλή όρεξη !!!

 Συνταγή από την φίλη μου  Zουζουνιές

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







^Ντολμαδάκια -η Ελληνική νοστιμιά !!!



 Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!!


ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα
300 γραμ.ρύζι καρολίνα [είναι λίγο παραπάνω από το μισό πακέτο του μισόκιλου]
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσακι κρεμμυδάκια φρέσκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι







ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά,προσθέτουμε και 5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι .


Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ενα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ενα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε για λίγο τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες μαριναρισμένες στο τηγάνι !!!

Εάν σας αρέσουν οι γαρίδες, αυτός θα είναι ο μοναδικός τρόπος που τα τις φτιάχνετε από εδώ και στο εξής !

Υλικά
    500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
    Χυμός από 2 λεμόνια
    ½ φλιτζάνι ούζο
    ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
    Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
    Αλεύρι για το τηγάνισμα
    Αλάτι κατά βούληση
    Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

    Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε  το χυμό λεμονιού, το ούζο, το καγιέν και το ταμπάσκο και φτιάχνουμε την μαρινάτα μας.
    Βάζουμε μέσα τις γαρίδες, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2  ώρες.
    Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι σε μια πιατέλα.
    Αλευρώνουμε τις γαρίδες, τις τινάζουμε λίγο και τις αφήνουμε σε ένα καθαρό πιάτο.
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο χωρίς να κάψει πολύ τηγανίζουμε μια στρώση από τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
    Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
    Σερβίρουμε ζεστές με λίγες φέτες λεμόνι ντομάτα μαρούλι σαλάτα.

Καλαμάρια ψητά στο μαντέμι ή στα κάρβουνα!!!

 Ένας πεντανόστιμος μεζές

    Καλαμάρια μεγαλούτσικα
    λάδι
    Αλάτι

Για τη σάλτσα

    Λάδι
    Αλάτι, πιπέρι
    Ρίγανη
    λεμόνι



Οδηγίες

    Κάνουμε μια ψαλιδιά από τη μια πλευρά κάθετα στο καλαμάρι και το ανοίγουμε σαν βιβλίο.
    Κάνουμε στο εσωτερικό μέρος του καλαμαριού χαρακιές σε ρόμβους, όχι πολύ βαθιές, επιφανειακές.
    Ανάβουμε καλά το μαντέμι μας να κάψει ή την ψηστιέρα μας και λαδώνουμε τα καλαμάρια μας.
    Τα τοποθετούμε πρώτα να ψηθούν από την πλευρά που έχουμε χαράξει σε ρόμβους και αφού ψηθούν για λίγα λεπτά από εκεί, τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
    Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αλατίζουμε. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
    Σάλτσα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα καλαμάρια δε θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί γίνονται σκληρά και χάνουν τους χυμούς τους.

Χταπόδι λαδολέμονο !!!



Υλικά
    1  χταπόδι
    2 φύλλα δάφνης
    6 κόκκους μαύρο πιπέρι
    μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το λαδολέμονο

    παρθένο ελαιόλαδο
    χυμό από 2 λεμόνια
    λίγο νερό, ελάχιστο αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

    ψιλοκομμένο μαϊντανό
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά )

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι μας, αφού το πλύνομε και το καθαρίσουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και το αφήνουμε να μαγειρευτεί αργά για να κατεβάσει τα υγρά του.

Ανά διαστήματα το αναποδογυρίζουμε και μόλις τα πλοκάμια του χωρίζουν, τότε είναι έτοιμο. Το αφήνουμε σε μια άκρη να κρυώσει και σε ένα μπολ το κόβουμε σε κομματάκια .

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα. Περιχύνουμε το χταπόδι μας και γαρνίρομαι με τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.

Ταραμοκεφτέδες λαχταριστοί & αφράτοι !!!



Υλικά(για 4 μερίδες):

150 γρ. ταραμά
150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
4 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. δυόσμο
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλεύρι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε.
Το ρίχνομαι σε ένα μπολ. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι.
Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρεμμύδι, να γλυκάνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αν είναι αραιό προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι (για να μη διαλύονται οι ταραμοκεφτέδες) και ζυμώνουμε ξανά.
Αφήνουμε το μείγμα λίγο ώστε να αρωματιστεί καλά.
Πλάθομαι μπαλάκια αλευρώνουμε ελαφρώς και σε καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε.  Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Κολοκυθόσουπα βελουτέ !!!

Κρεμώδης και με υπέροχη γεύση

Υλικά για 4-6 άτομα

Ένα κιλό κολοκύθα

Δύο καρότα

Ένα πράσο

Μία πατάτα

Ένα λίτρο ζωμός λαχανικών

100 ml κρέμα γάλακτος

Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι

Λευκό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο

Κάρδαμο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε σε κύβους τα λαχανικά και τα τσιγαρίζετε στο λάδι.

 Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι  και κάρδαμο καθώς και το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον ζωμό.

Σκεπάζετε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά.

Πολτοποιείτε τη σούπα και τη βάζετε να πάρει μια βράση.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και μόλις ξαναπάρει βράση, προσθέτετε το βούτυρο.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ