Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τηγανόψωμα !!!



Υ π έ ρ ο χα ..απλά !!!!

Υλικά
1 +λίγο ακόμη φαρίν απ περίπου 600 γραμ .
1 μαγιά φακελάκι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
2 κουταλιές τις σούπας λάδι
1/2 κουτ σούπας ζάχαρη
400 γραμ φέτα

Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω την ζάχαρη με την μαγιά και τα ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι .
Αδειάζω σε μπολ και προσθέτω και το άλλο ένα ποτήρι νερό .
Ρίχνω το λάδι και το αλάτι και με το χέρι ανακατεύω να διαλυθούν .
Αρχίζω και προσθέτω και το αλεύρι λίγο λίγο και σταματώ μόλις γίνει ζύμη να πλάθεται ,
Βάζω λάδι καλαμποκέλαιο στο τηγάνι .



Θρυμματίζω την φέτα μ ένα πιρούνι και κόβω κομμάτια ανοίγω με το χέρι στην παλάμη μου βάζω τυρί στην μέση τα κλείνω και τα πατάω μετά να γίνουν σαν τηγανίτες -και να φανεί λίγο το τυρί δεν πειράζει -
Κάθε φορά που  πλάθω βουτάω λίγο την παλάμη μου σε λίγο λάδι που έχω κοντά μου σε ένα πιάτο ρηχό -απλά την ακουμπώ την παλάμη να λαδώσει για να μην κολλάνε στα χέρια .










Τηγανίζω σε ζεστό λάδι αλλά μέτρια θερμοκρασία να ψηθούν και μέσα .
Τα γυρίζω τακτικά μην αρπάξουν ..κι έτοιμα -εμένα μου αρέσουν και την άλλη μέρα είναι απίθανα !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Παστίτσιο μαμαδίστικο !!!!


Υλικά Συνταγής

    1 πακέτο (500 γραμ.) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
    1/2 φλ. κεφαλοτύρι {Για τη σάλτσα κιμά}
    800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
    1/3 φλ. ελαιόλαδο
    2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    1 καρότο τριμμένο
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
    1/3 φλ. κονιάκ
    1 κ.γλ. ζάχαρη
    1 ξυλάκι κανέλα
    1 δαφνόφυλλο
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Για τη μπεσαμέλ
    100 γραμ. βούτυρο
    100 γραμ. αλεύρι
    1 λίτρο γάλα
    1/2 κρεμμύδι
    2 γαρίφαλα
    1 πρέζα μοσχοκάρυδο
    αλάτι
    λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
Για τον κιμά

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα κιμά για το παραδοσιακό παστίτσιο. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8΄.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2΄-3΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε για 1΄-2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τον κιμά και την αφαιρούμε.

Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄(χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
Για την κλασική κρέμα μπεσαμέλ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Στη συνταγή μπεσαμέλ θα βρείτε και όλα τα μυστικά μου για βελούδινη και τέλεια μπεσαμέλ.

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια. Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια. Περιχύνουμε με την  μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στην τελευταία σχάρα, για 45΄-50΄.

Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Εκτέλεση από  Εύη Ρουσσοπούλου-οι χρυσοχερες-ηδες


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή !!!



Δεν έχω καλύτερη από αυτήν…Δοκιμάστε την!!!

Υλικά :
1 πακέτο φύλλα κρούστας
4 αυγά
200 γρ.γιαούρτι 0%ή 2% λιπαρά
250 γρ.βούτυρο τύπου Lourpak ή μαργαρίνη λιωμένο αλλά όχι ζεστό
1 φακελάκι μπέικιν (20 γρ.)
3/4 κούπας (περίπου 180 με 200 γρ.) ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
Υλικά για το σιρόπι:
Μετράμε με ένα μεγάλο ποτήρι του νερού
3 ποτήρια ζάχαρη
4 1/2 ποτήρια νερό
φλούδα και χυμό 2 πορτοκαλιών
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση :
Μ’ένα ψαλίδι κόβω σε λωρίδες το φύλλο.
Τα ξεχωρίζω καλά να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους σ ένα ταψί μεγάλο.
Αν τα αφήσω να στεγνώσουν κιόλας δύο ωρίτσες ακόμα καλύτερα.
Σ ένα μπολ χτυπάω με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη,ρίχνω και τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα να γίνουν μια κρέμα.
Προσθέτω τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ρουφήξουν όλη την κρέμα.
Αδειάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 25Χ35 και ψήνω στους 180 για 35 λεπτά περίπου να ροδοκοκκινίσει καλά, πάνω και κάτω.
Εντωμεταξυ βράζω το σιρόπι 8-10 λεπτά περίπου και στο τέλος ρίχνω τη βανίλια.
Σιροπιάζω το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.  Θα το ρουφήξει όλο και θα είναι όσο πρέπει.
Αν θέλουμε παραπάνω σιρόπι φτιάχνουμε μισή δόση παραπάνω.

Πρόσθεσα εγώ στην συνταγή το παρακάτω ... Έκοψα σε φέτες πορτοκάλι το έβρασα για 3 λεπτά από 4 φορές χύνοντας το νερό να μην είναι πικρό  και  στο τέλος έβαλα με το μάτι  λίγο νερό και ζάχαρη μαζί και τις φέτες σε κατσαρολίτσα --πρόσεξα μην μου χαλάσουν σε σχήμα-- και τις έβρασα μέχρι να δέσει το σιρόπι .
Άφησα να κρυώσουν και στόλισα το υπέροχο γλυκό --αυτό μπορείτε να το παραλείψετε.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή την έφτιαξα από Λιχουδιές της Σόφης

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μηλόπιτα Θεική !!!




Η Αγαπημένη μου μηλόπιτα!! Γρήγορη και εύκολη !!!!


Υλικά-Ingredients
Για την ζύμη-For the dough
680 γρ γάλα-680 gr milk
200 γρ ζάχαρη-200 gr sugar
4 αυγά-4 eggs
500 γρ ψωμάκια του τοστ-500 gr toast bread
2 βανιλίνες-2 vanillins
2 κτγ μπέικεν πάουντερ-2 tsp baking powder
100 γρ ηλιέλαιο-100 gr sunflower oil
Πάνω από την πίτα-On the top of pie
2 μήλα μεσαίου μεγέθους-2 medium apples
150 γρ βούτυρο-150 gr butter
200 γρ καστανή ζάχαρη-200 gr brown sugar
2 κτσ χυμό λεμόνι-2 tbsp lemon juice
30 cm Spring form.





ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής βήμα -βήμα πατώντας ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=nckOFfXm9Dk&feature=youtu.be

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσουρέκια !!!



Υλικά :
200γρ χλιαρό νερό
140γρ φρέσκια μάγια
2 κ ς ζάχαρη
200γρ αλεύρι για ΤΣΟΥΡΈΚΙ
Ανακατεύουμε κ αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να φουσκώσει κ ετοιμάζω τα υπόλοιπα :
6 αυγά
500γρ ζάχαρη
450γρ γάλα χλιαρό
200γρ χυμό πορτοκάλι
Βανίλια
Ένα φακελάκι μαχλέπι
Ξύσμα από ένα πορτοκαλί
1 κιλό αλεύρι για ΤΣΟΥΡΈΚΙ

Καλό ανακάτεμα όλα τα υλικά εκτός το αλεύρι και μέσα σε αυτό προσθέτουμε την μαγιά όπως αναγράφεται  στην αρχή .
Μετά
Το δουλεύουμε καλά μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι κ προσθέτουμε 300γρ ηλιέλαιο ...
Μετά από μια ώρα το ξανά δουλεύουμε καλά καλά με τα χέρια (δεν έχω μηχανή για ζύμωμα ) και πλάθουμε είτε μικρά τσουρεκάκια είτε πλεξούδα ...
Όσο να ζεσταθεί ο φούρνος τα αφήνουμε λίγο ακόμα αφού έχουμε βάλει αυγό από πάνω ψήσιμο στους 170 C° για 40 λεπτά σκεπασμένα με λαδόκολλα ....
Όλη η διαδικασία είναι περίπου 2,5 ώρες μαζί με το ψήσιμο κ γίνονται εξαιρετικά !!! Δοκιμάστε τα !!!
Marija Nikolić οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόν !!!


Τα καλύτερα Μακαρόν με φανταστική κρέμα !!!
 Είναι εξωτερικά αφράτα και εσωτερικά μαστιχωτά και μπορείτε επίσης να αρωματίσετε και την κρέμα με πικραμύγδαλο.
Εγώ τα λάτρεψα!!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 38-40 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
500 γρ.λευκά αμύγδαλα
500 γρ.άχνη ζάχαρη
8 ασπράδια αυγών
2 βανίλιες
λιγότερο από 1/2 κ.γ αλάτι
λίγες σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 κούπες.γάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου βανίλια
1/2 κούπα μαργαρίνη ή βούτυρο
1 βανίλια
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη βανίλια
200 γρ. κρύο γάλα.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ξεκινάω με την κρέμα.Σε κατσαρόλα βάζω όλα τα 5 πρώτα υλικά μαζί και βράζω ανακατεύοντας συνεχώς να πήξει η κρέμα.Την αδειάζω σε ένα μπολ και την σκεπάζω με μεμβράνη να κολλήσει στην επιφάνεια της κρέμας.Την αφήνω να κρυώσει καλά.
-Βάζω στο μπλέντερ σε 3-4 δόσεις τα αμύγδαλα με την άχνη ζάχαρη και τα κάνω σκόνη σχεδόν.(Μη τα αλέστε χωρίς την άχνη γιατί θα βγάλουν το λάδι τους...!!!)







-Χτυπάω τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτω μεμιάς τα αλεσμένα αμύγδαλα με την άχνη,ανακατεύω με σπάτουλα μέχρι να έχω μια παχιά και κολλώδη μάζα.Δεν ανησυχώ για το ανακάτεμα γιατί θα πέσει ο όγκος από τα ασπράδια.Προσθέτω τις βανίλιες και το άρωμα πικραμύγδαλο.

Βάζω το μείγμα σε κορνέ και βγάζω μπαλάκια μικρά με διάμετρο 3 εκ.περίπου σε 2 ταψιά με λαδόκολλα.Θα βγουν 4 ταψιά.
Στα μισά κομμάτια στερεώνω κι ένα αμύγδαλο από πάνω.
Ψήνω τα 2 πρώτα στους 150 με αέρα για 12-14 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά στις άκρες και λίγο προς τα μέσα.(ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΨΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΑ!!!)
Το ίδιο κάνω και με τα επόμενα 2 ταψιά.
Ξεκολλάω τα μακαρόν με μια σπάτουλα αφού κρυώσουν λίγο.
-Χτυπάω το γκαρνί με το γάλα σε σαντιγί και προσθέτω και την κρύα κρέμα χτυπώντας να ενωθούν καλά.
Βάζω την κρέμα σε κορνέ και γεμίζω τα μακαρόν.Αυτό μπορώ να το κάνω και με ένα κουτάλι.
Τα διατηρώ στο ψυγείο.
Τα τοποθετώ άν τα θέλω για κέρασμα σε χαρτάκια ζαχαροπλαστικής .

Την συνταγή την είδα από -Λιχουδιές της Σόφης τα έφτιαξα  κι έγιναν σούπερ !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζανάκι τουρσί φανταστικό !!!


Υλικα

20 Μελιτζανάκια μικρά
Σέλινο σε κλαράκια για το δέσιμο...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΈΜΙΣΗ

Λάχανο
Σέλινο
Σκόρδα
Καρότα
Όλα στον τρίφτη

Αλάτι
Μισό ποτήρι ξίδι
Μισό ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

Πλύνετε κόψτε τα κοτσανάκια και χαράξτε σε βάθος μια φορά!!
 Βράστε τις μελιτζάνες για 1 λεπτό από την ώρα του κοχλασμού ..όχι παραπάνω και 1 λεπτό το σέλινο

Σε ένα μπολ ψιλοκόψτε λάχανο σέλινο καρότα σκόρδα ανακατεύετε όλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο!!

Στραγγίξτε τις μελιτζάνες καλά.

Αλατίστε τις μελιτζάνες
γεμίστε με τα λαχανικά και δέστε με ένα κλαράκι σέλινο που έχετε βράσει πριν για 1 λεπτό !








Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με το ξίδι για ένα ολόκληρο βράδυ..
Την άλλη μέρα βγάλτε από το ξίδι και βάλτε σε ένα άλλο μπολ και ρίχνετε το λάδι το τουρσί είναι έτοιμο ...φυλάξτε στο ψυγείο!!
Υ.Γ Το λάδι που θα βάλετε να είναι αραβοσιτέλαιο η άλλο ελαφρύ λάδι εκτός από ελαιόλαδο γιατί το ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο.




Gogo Samiou -οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Προζύμι κι ο τρόπος που το φτιάχνουμε !


Σήμερα του Σταυρού παίρνουμε βασιλικό από την εκκλησία για να φτιάξουμε το προζύμι μας για τα πρόσφορα μας!!!!
Μόλις ξεκίνησα την διαδικασία.
Την πρώτη μέρα βάζουμε σε ένα μπολ 1/2 ποτήρι αγιασμό ή έχουμε ζεστάνει λίγο νεράκι με τον βασιλικό μας μέσα με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι να κάνουμε έναν χυλό.
Βάζουμε βασιλικό σε σχήμα Σταυρού και το σκεπάζουμε.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε τρεις φορές για τρεις μέρες.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε, έτοιμο το προζύμι μας για τα πρόσφορα!!-Το φυλάμε στο ψυγείο-
Να είμαστε καλά και του χρόνου με υγεία 👏👏👏👏👏👏👏Η φωτογραφία είναι από πέρυσι του Σταυρού και με αξίωσε και φέτος να ξαναφτιάξω.

Maria Kazdagli‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ"

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι με μακαρονάκι !!!


Καθαριζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με λίγο νερό και ξύδι.
Βράζουμε για 45 λεπτά.
Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το σωταρουμε σε λάδι.
Προσθέτουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σελίδα σκόρδο λιωμενη.
Σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε χυμό ντοματας, μπαχαρι, δαφνοφυλλο, αλατι, πιπερι και λίγο νερό και σιγοβραζουμε να μαλακωσει το χταπόδι





Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το μακαρονακι και το σουρωνουμε.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι το χταπόδι και ανακατεύουμε.
 Όταν ρίξουμε το ζυμαρικο στο χταπόδι πρέπει να υπάρχει αρκετό ζουμί γιατί θα το απορροφησει το μακαρονακι

Reggina Filippou-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τας και μπάπ -Πολίτικο !!!



Το αγαπημένο μυρωδάτο  Πολίτικο φαγητό Τας Κεμπάπ!!!


ΥΛΙΚΑ

    Μοσχάρι 1 κιλό ζήτησα στρογγυλλό και μου  να το κόψει σε μπουκίτσες
    Κρεμμύδια ξερά 3 μεγάλα
    Ελαιόλαδο κατά βούλησιν -έβαλα 1/2 κούπα τσαγιού
    Ντομάτες ώριμες 3 και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
    Κρασί 1/2 ποτήρι του νερού έβαλα ρετσίνα που είχα
    Κρεμμύδι 1 μικρό ολόκληρο στο οποίο έχουμε μπήξει λίγα  γαρύφαλλα επάνω του
    1  σκελίδα σκόρδο
    Πιπέρι
    Λίγο κύμινο
    Μπαχάρια 4 με 5 κόκκους
    λίγη κανέλα
    1 φύλλο δάφνης
    λίγη  ζάχαρη
    Αλάτι
    Νερό ζεστό 2 ποτήρια..
Οπου λέω λίγο -είναι ένα τσίμπημα με το χέρι ή στην μύτη του μικρού κουταλιού .




  Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα  κρεμμύδια τα οποία εγώ τα παιρνάω από το μούλτι για να δέσει και η σαλτσούλα πιο ωραία -κανονικά πρέπει κομμένα σε μικρές φετούλες-το σκόρδο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν.
Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομματάκια,το αλάτι-πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε με λίγο πελτέ στην κατσαρόλα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι ,τη κανέλα, τη δάφνη, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, το ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά,μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να μείνει με τη σάλτσα του.
Βγάζουμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλα και σερβίρουμε με ότι μας αρέσει πχ πουρέ πατάτες τηγανιτές ρύζι ή μακαρόνια -εγώ πλέον πάντα μετά από σύσταση γιατρού χρησιμοποιώ μακαρόνια ολικής αλέσεως Mparila  ή όποια άλλα υπάρχουν -που είναι πάρα πολύ νόστιμα και ίδια με τα απλά  δοκιμαστε τα κι εσείς είναι πιο υγιεινά !!!
Καλή επιτυχία!
Το τυρί που σας δείχνω είναι από τα πιο νόστιμα κ οικονομικά 1,50 ευρώ .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ σιροπιαστό με ινδοκάρυδο !!!




 Υλικά
6 αυγά
1+1/2 κούπες τσαγιού αλεύρι
1+1/2 κούπες τσαγιού ινδοκάρυδο
1+1/2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1+1/2 κούπες τσαγιού σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες μασουράκια
λίγη καρύδα επιπλέον για το στόλισμα

Σιρόπι
2+1/2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
3 κούπες τσαγιού νερό
1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

 Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για 3 λεπτά και προσθέτουμε και το σπορέλαιο.
Χτυπώντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας ή ένα στενόμακρο πυρέξ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Θα πρέπει να το δούμε να πάρει χρώμα να μην είναι νερουλό στο κέντρο.
Οταν είναι έτοιμο ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ετοιμάζουμε και το σιρόπι με όλα τα υ΄λικά μαζί βράζοντάς το για 5 λεπτά .
Αφαιρούμε την λεμονόφλουδα .
Αφού ψηθεί το γλυκό το αφήνουμε έξω για 5 λεπτάκια και το σιροπιάζομαι με προσοχή με καυτό το σιρόπι σιγά σιγά με την κουτάλα έτσι ώστε να πάει παντού αλλά να μην χαλάσουμε την επιφάνειά του.
Από πάνω πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα και έτοιμο !!!

Ντίνα Τσέργα -οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μηλόπιτα το κάτι άλλο !!!!











Πραγματικά από τις ωραιότερες και πιο εύκολες μηλόπιτες !!! Δοκιμάστε να την φτιάξετε και θα την ευχαριστηθούν όλοι !! Την έφτιαξα και εξαφανίστηκε αμέσως !!!!


Υλικά

Βούτυρο 250 γρ λιωμένο
Αυγά 4
Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 1/2 κιλό
Ζάχαρη 400 γρ
Κανέλα 1 κοφτή κουταλιά σούπας
Μήλα 2 καθαρισμένα
Γάλα 1 ποτήρι νερού χλιαρό
Πορτοκάλι 1 το ξύσμα και τον χυμό του
Βανίλια 1










Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το γάλα , ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα,την βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι.





Τα τοποθετούμε μέσα στο μείγμα της φόρμας και τα πιέζουμε ελαφρά να χωθούν μέσα στο μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα για 40- 50 λεπτά στους 180 βαθμούς (για να δούμε αν ψήθηκε βυθίζουμε την λεπίδα ενός μαχαιριού στο κέικ και αν βγει καθαρή η λεπίδα  είναι έτοιμο).

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Τιραμισού εύκολο!!!



Υλικά

1 πακέτο σαβαγιάρ
3 κουταλιές σούπας γεμάτες καφές εσπρέσσο
1 κουτί γάλα φρέσκο [250 γραμ.]
5 κουταλιές σούπας κονιάκ
2 κουταλιές σούπας λικέρ [όποιο προτιμάτε]
κακάο για την επιφάνεια
Κρέμα
300 γραμ.κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 μεγάλο τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια 300 γραμ.
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη.
Χτυπάμε στην γρήγορη ταχύτητα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Σε ένα μπόλ βάζουμε το γάλα,το κονιάκ,το λικέρ,τον καφέ εσπρέσσο αραιωμένο σε λίγο νερό κρύο,Βουτάμε τα σαβαγιάρ μέσα στο μείγμα και τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι πυρέξ ,η φόρμα τετράγωνη.
Στην συνέχεια στρώνουμε από πάνω την μισή δόση κρέμας ,ξαναβάζουμε σαβαγιάρ μία στρώση και μετά την υπόλοιπη κρέμα .
Πασπαλίζουμε το τιραμισού με κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει .
Χρειάζονται περίπου 2 ώρες .
Σημείωση
Αν θέλετε και δεν σας αρέσουν πολύ οι γλυκές γεύσεις δέν βάζετε καθόλου ζάχαρη άχνη ..γίνετε πιό άγλυκο .

Wonderful Sense

Μπουγατσίνια με σφολιάτα Θεικά !!!





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 60 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
4 φύλλα σφολιάτα
2 ποτήρια γάλα
1/2 ποτήρι ζάχαρη καστανή
1/4 ποτηριού σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
2 κρόκους αβγών
ζάχαρη άχνη
κανέλα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τους κρόκους και το σιμιγδάλι με λίγο από το κρύο γάλα.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Βράζουμε μέχρι να πήξει.
Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και αλείφουμε το μισό με το 1/4 της κρέμας.
Κλείνουμε από πάνω με το άλλο μισό και πατάμε τις άκρες μέχρι να κολλήσουν.
Το κόβουμε σε λωρίδες περίπου 1 εκ. κατόπιν πιάνουμε τις δυο άκρες στο κάθε μπαστουνάκι και τις στριφογυρίζουμε λίγο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα.
• Βάζουμε τα μπουγατσίνια σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Wonderful Sense

Ρολάκια με ζαμπόν τυρί του λεπτού !!!!



Ετοιμάζονται αμέσως και αρέσουν πολύ σε μικρά και μεγάλα παιδιά !!!!
Υλικά

1 πακέτο στρογγυλά σφολιατάκια βουτύρου (20 τεμάχια)
20 φέτες ζαμπόν
20 φέτες τυρί του τοστ
βούτυρο

Εκτέλεση

Αλείφεται τα σφολιατάκια με λίγο βούτυρο και τοποθετείτε στο κάθε κομμάτι από μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα τυρί.
Τυλίγεται σε ρολάκια, βουτυρώνετε από πάνω ελαφρά και ψήνετε για 10' περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C.

Wonderful Sense