Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες μπριάμ !Καθημερινό ωραίο φαγάκι !!







 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 55' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 1/2 κιλό πατάτες
1/2 κιλό κολοκυθάκια
1/2 κιλό μελιτζάνες
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες η ,ψιλοκομμένες
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο σε φετάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ματάσι μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ αραιωμένη σε ένα ποτήρι του νερού νερό .
 Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά,τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φετάκια ,η σε ροδέλες .
Τοποθετούμε τα κομμένα λαχανικά μέσα στο ταψί ,ρίχνουμε τα κρεμμύδια ,το σκόρδο,και ανακατεύουμε .Προσθέτουμε και τις ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι ,μαιντανό και ελαιόλαδο ,ανακατεύουμε καλά .Προσθέτουμε και το ποτήρι το νερό με την μία κουταλιά πελτέ ,ανακατεύουμε  και αν θέλουμε  προαιρετικά πασπαλίζουμε το φαγητό μας με λίγη φρυγανιά.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο  για 1 ώρα περίπου .Μποούμε να το ψήσουμε σε γάστρα  που σκεπάζει,αν δεν έχετε  σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάστε να ροδοψηθεί.
Τρώγετε και ζεστό και κρύο!

Μπορούμε να προσθέσουμε κι ότι άλλο λαχανικό θέλουμε .π.χ. καρότα,πιπεριά ..κ,τ,λ.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κεικ με γλάσο λεμονιού τέλεια γεύση !!





 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


Για το κέικ
1 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας   μπέικιν πάουντερ
5 αβγά μόνο τους κρόκους
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
5 ασπράδια μαρέγκα
ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την κρέμα
4 κούπες τσαγιού  νερό
2 κούπες  τσαγιού  ζάχαρη
9 κοφτές κουταλιές σούπας κόρν φλάουρ
5 κουταλιές χυμό από  λεμόνι
ξύσμα από 1 λέμονι
1 κουτ.γλυκού  βούτυρο
1 κρόκος αβγού
για να δώσουμε χρώμα βάζουμε σαφράν [κρόκο Κοζάνης  ένα φακελάκι  μικρό η 4-5 ίνες ]






 Βάζουμε στο μίξερ ,η σε ένα μπόλ, [αν έχουμε μίξερ χειρός]  την ζάχαρη με τους κρόκους και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά.Εχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και ανακατέψει με το μπέκιν και το προσθέτουμε μέσα στο μίγμα των αβγών,χτυπάμε και τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και με πολύ απαλές κινήσεις το ενσωματώνουμε με το μίγμα.Βουτυρώνουμε  και αλευρώνουμε μία φόρμα ,η ένα ταψάκι,η  σε ότι σχήμα θέλουμε ,και αφού το τινάξουμε να φύγει το περιττό αλεύρι αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς . να το δούμε να ροδίσει και  να σφίξει .Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΚΡΈΜΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά, νερό,ζάχαρη ,κόρν φλάουρ,χυμό λεμονιού,ξύσμα,βούτυρο,κρόκο αβγού και σαφράν ,  μαζί σε μία κατσαρολίτσα  και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει καλά η κρέμα λεμονιού μας .Κόβουμε το κέικ μας που έχει κρυώσει στην μέση και βάζουμε κρέμα μέσα ,το σκεπάζουμε και ρίχνουμε κι από πάνω να σκεπαστεί όλο το γλυκό μας .Αν περισσέψει κρεμούλα τρώγετε παγωμένη  κι είναι πολύ ωραία.Διατηρείτε στο ψυγείο .
Αν το θέλετε αρκετά γλυκό  σε γεύση προσθέστε 1 -2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη .







Μπιφτέκια γεμιστά σχάρας στο γκρίλ,η στα κάρβουνα!


 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
1 αβγό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλκομμ΄ενο
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο
ελάχιστο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κάρι  [προαιρετικά]
κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια κομμένα ένα για κάθε μπιφτέκι
πιεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια 




 Βαζουμε το κιμά σε ένα μπόλ και προσθέτουμε το αβγό ,το κρεμμύδι,το ψωμί,λίγο λάδι,και τον μαιντανό .προσθέτουμε αλατοπίπερο καικάρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τα πλάθουμε  κάπως πλατιά και τοποθετούμε στην μέση ένα μπαστουνάκι από κεφαλογραβιέρα ,κι ένα  μπαστουνάκι από πιπεριά.Ξαναζυμώνουμε τα μπιφτέκια έτσι ώστε να κλείσουν κα΄'α μέσα την γέμιση.
Αλείφουμε τα μπιφτέκια μέ λίγο λάδι και τα ψήνουμε σε καυτή σχάρα η στο γκρίλ .η στην ψηστιέρα,για να μην κολλήσουν ,η στα κάρβουνα ,μέχρι να ροδίσουν .
Σερβίρουμε ζεστά με συνοδευτικό πατάτες η ρύζι πιλάφι.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Οταν πλάθουμε τα μπιφτέκια  βρέχουμε πού και πού τα χέρια μας  για να μην κολλάνε και να πλάθονται πιο εύκολα.