Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Γλυκό ψυγείου ,δική μου συνταγή τύπου εκμέκ αρέσει σε όλους .




Συνταγή για ταψάκι σε μέγεθος τούρτας
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες και ψημένο ίσα που να φρυγανιστεί στο φούρνο [δέν θα το χρειαστούμε όλο ]
400 γραμ.σαντιγί Γιώτης [αγοράζω έτοιμη από το ζαχαροπλαστείο όταν βιάζομαι ]
1 κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης βανίλια
5 κουταλιές φυστίκη Αιγίνης τριμμένο ψιλό
5 κουταλιές αμύγδαλο ψιλοτριμμένο
Αν θέλετε κερασάκια για γαρνίρισμα
ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
2 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
μερικές σταγόνες λεμόνι
1/2 κουτ.μαστίχα κοπανισμένη ,η μαχλέπι ,προαιρετικά και τα δύο εγώ δεν βάζω αλλά του πάει .
ΚΡΕΜΑ
1φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια Γιώτης
1 κουταλιά σούπας γλυκό ποτό για ωραίο άρωμα
2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα



Παίρνουμε το ταψάκι ,η το πυρέξ σε μέγεθος τούρτας ,στρώνουμε να γεμίσει η επιφάνεια όλη με το τσουρέκι αφού πρώτα το έχουμε φρυγανίσει για λίγο στο φούρνο .
Ετοιμάζουμε συγχρόνως το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι το νερό ,την ζάχαρη,το λεμόνι ,αν θέλετε προσθέστε λίγη μαστίχα κοπανισμένη ,η λίγο μαχλέπι .Αν και το λεμόνι είναι αρκετό .Το αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει ,μην πήξει πολύ .
Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό το σιρόπι και περιχύνουμε το τσουρέκι που χρησιμοποιούμε σαν βάση για το γλυκό μας.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς,και ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία .
Με μία σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την βάση μας.Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την μισή ποσότητα από το φυστίκη και το αμύγδαλο
Ετοιμάζουμε την σαντιγί πάλι όπως αναγράφετε στην συσκευασία ,εκτός αν αγοράσετε έτοιμη από το ζαχαροπλαστείο .
Στρώνουμε πάλι με την σπάτουλα με προσοχή όλη την επιφάνεια του ταψιού.Μ ε ένα κορνέ κάνουμε σχεδιάκια και στολίζουμε με κερασάκια Ρίχνουμε και το υπόλοιπο φυστίκι και αμύγδαλο από πάνω .Το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει ,το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μπακλαβάς ο τέλειος!!





1 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό αμύγδαλα περασμένα από το μούλτι
1/2 κιλό καρύδια περασμένα από το μούλτι
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη , η σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
2 κουτ. σούπ.. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
1/2 φυστίκη Αιγίνης τριμμένο [προαιρετικά]
γαρύφαλα ολόκληρα για στόλισμα σε κάθε κομμάτι

Για το σιρόπι
1.200 γραμμ. ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 κ. σ. χυμό λεμόνι





Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι και στρώνουμε 10 φύλλα βουτυρώνοντας με ένα πινελάκι ένα -ένα ξεχωριστά.
Στο τελευταίο φύλλο πασπαλίζουμε με το μίγμα καρυδιού και αμυγδάλου .
Αυτήν την διαδικασία την κάνουμε 6 φορές δηλαδή ,φύλλο ,βούτυρο,και πασπάλισμα με το μίγμα .
Τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντας ένα ένα πάντα ,πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 φύλλα έως 10..
Βάζουμε γιά λίγο το ταψάκι μας στο ψυγείο να παγώσει λίγο να το χωρίσουμε σε κομμάτια πιό εύκολα .
Το χαράσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια ,λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το περιχύνουμε να πάει παντού.
Σε κάθε κομμάτι μπήγουμε στην μέση κι από ένα γαρύφαλλο .
Το ψήνουμε στούς 160 βαθμούς [ανάλογα την κουζίνα σας] μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα
Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι,περιμένουμε να τραβήξει το σιροπάκι όλο πασπαλίζουμε και με το τριμμένο φυστίκη Αιγίνης , και ..έτοιμος για σερβίρισμα!

ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε σέ ένα λεκανάκι όλα τα υλικά μαζί ,καρύδια,αμύγδαλα,.φρυγανιά ,η, σιμιγδάλι,το αραβοσιτέλαιο,το κανελογαρύφαλο,τις 2 κουτ ζάχαρη,και ανακατεύουμε πολύ καλά .

ΣΙΡΟΠΙ
Στήν κατσαρόλα βάζουμε το νερό,την ζάχαρη,και το 1 κουτ.σούπας λεμόνι ,Βράζουμε να δέσει λίγο το σιρόπι μας .

Κεφτέδες με σπαγγέτι !!











 

Μερίδες: 4
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:Πολύ εύκολη

1 πακέτο μακαρόνια Melissa νο 10
ΣΑΛΤΣΑ
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτί ψιλοκομμένο τοματάκι primo gusto
2 kουτ.σούπας πελτέ νtομάτας primo gousto
1 kλωναράκι βασιλικό τα φυλλαράκια ψιλοκομμένο
1κουτ,γλυκού ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ
500 γραμ.κιμά από μοσχάρι ,η από κοτόπουλο
1/2 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 φλυτζάνι βρεγμένη και στιμένη καλά ψίχα ψωμιού
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 κουτ.γλυκού θυμάρι
1/2 κουτ.γλυκού κίμινο
2 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
1/2 φλυτζ.παρμεζάνα τριμμένη ,
1 φλυτζάνι παρμεζάνα για το σερβίρισμα [προεραιτικά]





ΣΑΛΤΣΑ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο τοματάκι,,τον πελτέ,και το θυμάρι και προσθέτουμε λίγο νερό [περίπου 1 ποτήρι ].Σιγοβράζουμε σε χακ\μηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά .Ετοιμάζουμε συγχρόνως τα κεφτεδάκια .
Προθερμαίνουμε στο φούρνο την σχάρα και τοποθετούμε προσέχοντας μία λαδόκολλα .Ρίχνουμε λίγο λάδι σε όλη την επιφάνεια μην μας κολλήσουν τα κεφτεδάκια .
Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τον κιμά ,την παρμεζάνα,και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το μείγμα.
Σχηματίζουμε κεφτεδάκια καιο τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στούς 200 βαθμούς περίπου για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις πάρουν χρώμα και έχουν σχεδόν ψηθεί τα προσθέτουμε στην σάτσα τους μαζί με το βασιλικό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι τα κεφτεδάκια να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας .
Παράλληλα βράζουμε και το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφετε επάνω στο πακέτο συσκευασίας .
Σερβίρουμε πρώτα τα ζυμαρικά και ,μετά τα κεφτεδάκια και πασπαλίζουμε προεραιτικά με τυρί παρμεζάνα !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα κεφτεδάκια μπορούμε να τα αλευρώσουμε και να τα τηγανίσουμε αν θέλουμε αντί του ψησίματος.
Προσωπικά τα τηγανίζω γιατί μου αρέσουν καλύτερα .