Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Λαχανοντολμάδες υπέροχοι !!!



Αφρός σκέτος !!!

 Υλικά
500 γραμ. κιμά
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
5 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι -πιπέρι
1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα
1 αυγό
Κρέμα
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
2 κρόκους αυγών
ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
αλάτι

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εκτέλεση Κρέμας
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο [προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία ]
Ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζωμό από τους ντολμάδες κι αν πήξει πολύ αραιώνουμε η με λίγο νερό η λίγο αραιωμένο με νερό γάλα την θέλουμε ρευστή.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και τους 2 κρόκους αυγών ανακατεύοντας κι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο .
Εκτέλεση Λαχανοντολμάδες
Παίρνουμε το λάχανο το κόβουμε γύρω γύρω από το κοτσάνι του και βγάζουμε με προσοχή τα φύλα του.
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε νερό βουτάμε για 2 λεπτά όλα τα φύλα να ζεματιστούν και να μαλακώσουν λίγο και τα αφήνουμε να κρυώσουν  ετοιμάζοντας την γέμιση
Σε ένα μπόλ βάζουμε κιμά,αυγό ,μαιντανό.άνηθο.ρύζι ,κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά,καρότα ,αλατοπίπερο,λίγο νεράκι ,και ανακατεύουμε καλά.Σε ένα πιάτο ρηχό ακουμπάμε το φύλο στην μέση βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση και σκεπάζουμε από δεξιά μέχρι την μέση τις γέμισης ,το ίδιο κι από την  αριστερή πλευρά κλείνουμε και μετά τυλίγουμε σε ρολό.Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα στην σειρά μέχρι να τελειώσουν ,Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ρίχνουμε λίγο λάδι και 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε για 40 με 50 λεπτά.Προσοχή να κοιτάμε να υπάρχει ζουμάκι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα αυγολέμονο .Αν έχει σωθεί προσθέτουμε νερό .
Οταν ετοιμαστούν  αφήνουμε να κρυώσουν τους βγάζουμε σε μία πιατέλα σουρώνουμε το ζωμό κι αρχίζουμε να φτιάχνουμε την κρέμα .Καλή όρεξη !!!
Σημείωση
Οτι βγάλουμε από το λάχανο περισσευούμενα δεν τα πετάμε φτιάχνουμε ωραίο λαχανόρυζο !!

 





Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Πίτα από σουβλάκι σαν πίτσα [απλά μία νόστιμη εύκολη πρόταση ]


 Π Ε Ν Τ Α Ν Ο Σ Τ Ι Μ Α !!!

 Υλικά
Έτοιμες πίτες για σουβλάκια
φέτες τυρί γκούντα η ένταμ ή τριμμένο γκούντα-- ότι υπάρχει --
γαλοπούλα ,η ζαμπόν σε φέτες
πιπεριά κομμένη στρογγυλά κομμάτια και λεπτά
λίγο βούτυρο


Εκτέλεση
Παίρνουμε την πίτα βάζουμε σε  όλη την επιφάνεια μία  λεπτή στρώση από βούτυρο
Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες τυρί ή το τριμμένο1 με 2 τεμάχια  ,από πάνω την γαλοπούλα ,από πάνω ξανά 1 φέτα τυρί και τέλος την πιπεριά κομμένη  .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η πίτα .Τα παιδάκια ξετρελαίνονται μικρά μεγάλα !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Πολλές φορές βάζω στο τέλος στην μέση ένα τρίγωνο τυράκι ή κάνω και μία ελαφριά γρήγορη σαλτσούλα για την βάση αντί για βούτυρο βάζοντας σε ένα μπρικάκι 1 κουταλιά κοφτή πελτέ λίγο νεράκι να αραιώσει λίγο βασιλικό ξερό λίγο λάδι και αλάτι ανακατεύω καλά παίρνει μια δυο βράσεις αφήνω κρυώνει λίγο στρώνω πάνω από την πίτα και συνεχίζω βάζοντας ότι υπάρχει πχ μπέικον μανιτάρια ψιλοκομμένα κτλ είναι τέλειες και δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από ατομικές πίτσες να τις φτιάξετε !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Mελιτζανοσαλάτα απίθανη !!!


 Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 μεγάλες πιπεριές ψιλοκομμένες με το χέρι
1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το χέρι
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες με το χέρι
10 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
1 μικρό λεμόνι όλο το χυμό 
Μηλόξιδο [κατά βούλησην]
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα και ψήσιμο
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες ,τις πλένουμε πολύ καλά τις σκουπίζουμε και με ένα πηρούνι τις τρυπάμε σε πολλά σημεία.
Τις τυλίγουμε με το αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία  τόση ώρα ώστε όταν τις τρυπίσουμε να είναι μαλακές.
Τις βγάζουμε και αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και τα κομμάτια που βγάζουμε τα τοποθετούμε σε ένα μπόλ.
Προσθέτουμε πιπεριές ,κρεμμύδι,μαιντανό ντομάτα ελαιόλαδο αλάτι,πιπέρι,σκόρδο ,μηλόξυδο  ,λεμόνι ,και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς αλλά πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε κι αν η γεύση δεν μας ικανοποιεί προσθέτουμε ,αλάτι,η μηλόξυδο ,όχι άλλο λεμόνι
Σερβίρουμε και την διατηρούμε στο ψυγείο για λίγες  μέρες σε κλειστό τάπερ .
Σημείωση
Αν θέλουμε προσθέτουμε και 2-3  κουταλιές τις σούπας μαγιονέζα
Καλή επιτυχία γιατί την όρεξη θα την έχετε σίγουρα μια και είναι πεντανόστιμη !!!


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Γαλακτομπούρεκο φανταστικό !!!!!








Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,  ανακατεύουμε καλά να λιώση η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε ,Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη οταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα. 
.Σε ένα κατσαρολΆκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώση και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα  με ένα πινελάκι
ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά  και αφήνουμε να σιγοβράσει ..Σε ένα μπόλ  σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε .. ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο  .φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν  για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα  και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπούν μέσα μ ενα κοφτερό μαχαίρι το χαράσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα . αλείβουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα ,Βρεχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για  να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα ..στους 180 βαθμούς.Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το  άλλο κρύο .. τέλειοο!!καλή επιτυχία!!!