Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Aθερίνα στο τηγάνι,Ετσι την φτιάχνουν και στην Σάμο !!



Υλικά
Αθερίνα όση επιθυμείτε 500 γραμ,η 1 κιλό.
κρεμμυδάκι κομμένο σε φετούλες μακρόστενες
αλεύρι
αλάτι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε την αθερίνα και την στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι
Την αλατίζουμε .
Την τοποθετούμε μέσα σε μία σακούλα καθαρή από σούπερ μάρκετ η σε σακουλάκι μεγάλο μιας χρήσεως,ρίχνουμε μέσα και το κομμένο κρεμμύδι καθώς και το αλεύρι [μπόλικο]
Κουνάμε την σακούλα να αλευρωθεί η Αθερίνα και τα κρεμμυδάκια μας .
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει λίγο παίρνουμε με την χούφτα μας την Αθερίνα ,την τινάζουμε μέσα στην σακούλα και την τοποθετούμε στο ζεστό λάδι.
Κάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσει ολο το τηγάνι η επιφάνειά του .
Μόλις καταλάβουμε οτι έχει πάρει χρώμα [το βλέπουμε σηκ΄΄ωνοντας λίγο την άκρη ] με την βοήθεια ενός μεγαλύτερου πιάτου από το τηγάνι μας την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί και να ροδίσει και από αυτήν την επιφάνεια.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια  προσθέτοντας λάδι.
Σερβίρουμε με σαλάτα του γούστου μας .Γίνονται πεντανόστιμα .Καλή Ορεξη !!!


Χοιρινό φρικασέ με μαρούλια πεντανόστιμο πιάτο!!!




Υλικά (για 4-6 μερίδες):
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό χοιρινό, ψαχνό
  • ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζ. λευκό ξηρό αρετσίνωτο κρασί
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4 μαρούλια, χοντροκομμένα σε λωρίδες
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκους
  • Χυμό από 2-3 λεμόνια
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (1.5 εκ).
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μαρούλια, τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες, ψιλοκόβουμε και τον άνηθο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά, βαθιά κατσαρόλα.
 Ροδίζουμε το κρέας καλά.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. 
 Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το κρασί.
 Όταν εξατμιστεί το αλκόολ, προσθέτουμε λίγο νερό – αρκετό ώστε να μισοσκεπαστεί το κρέας. 
 Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό για 1 ώρα, ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. 
Αν χρειαστεί, αντί για νερό, προσθέτουμε λίγο κρασί.
30 λεπτά  περίπου πριν είναι έτοιμο το κρέας, προσθέτουμε τα μαρούλια.
 Σιγοβράζουμε το φαγητό, προσθέτοντας εάν χρειαστεί, περισσότερο νεράκι.
Αβγοκόβουμε:
 Χτυπάμε το αβγό και τους κρόκους μέχρι να γίνουν κρεμμώδη και να πήξουν. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνέχεια (με σύρμα). Με μια κουτάλα μεγάλη, παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε σε  πολύ σιγανή ροή – χτυπώντας. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
Σβήνουμε την φωτιά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον άνιθο, ρίχνουμε το αβγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα να απλωθεί το αυγολέμονο. Καλή όρεξη !!!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας 
ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σουτζουκάκια με σάλτσα !! Η γεύση τους φοβερή !!!





Υλικά
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
7 φρυγανιές μουλιασμένες σε νερό  και στιμμένες καλά[μπορούμε και μπαγιάτικο ψωμί 2-3 φέτες]
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
2 κουτ.σούπας ούζο 
3/4 κουτ.του γλυκού κίμινο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
ελαιόλαδο για να   τηγανίσουμε



Σάλτσα
1 ντομάτα ώριμη ψιλοτριμμένη
2 κουταλιές σούπας κοφτές πελτέ ντομάτας
αλατι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
Το ελαιόλαδο από το τηγάνι που θα περάσουμε τα σουτζουκάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπόλ τον κιμά, τις φρυγανιές ,το σκόρδο,το κρεμμύδι,το αυγό .το ούζο,[μυστικό γιαγιάς μου ]αλάτι,πιπέρι,το κίμινο ,το λάδι ,και ζημώνουμε καλά .Το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει το μίγμα  και να δέσουν τα υλικά.
Πλάθουμε σε μακρόστενα τα σουτζουκάκια μας τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρώς .




Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και μέσα στο λάδι προσθέτουμε την ψιλοτριμένη φρέσκια ντομάτα ,μαζί με τον πελτέ και ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα να λιώσουν .
Προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι την ζάχαρη [εγω προσθέτω ξανα και μία κουταλιά ακόμα σούπας ούζο]και 1 ποτήρι νερού νερό.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε  τα σουτζουκάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρύζι μερίδες 4 με 5
2 ποτήρια του νερού ρύζι βγια πιλάφι [το ελαφρώς κίτρινο]
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 ποτήρια νερού νερό
Αλάτι-λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει .
Προσθέτουμε το ρύζι και καβουρντίζουμε για λίγο να σκουρήνει ελαφρώς.
Αμέσως προσθέτουμε το νερόι ,το αλάτι λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να το δούμε να πιεί όλο το νερό και να κάνει σαν τρυπούλες από πάνω [όπως στην φωτογραφία]
η επιτυχία του με αυτές τις αναλογίες είναι 100% να μας γίνει σπυρωτό .
Σημ.
Τα σουτζουκάκια συνοδεύουν και πατάτες τηγανιτές,η και πουρέ .










Πατάτες ψητές στο αλουμινόχαρτο τέλειες σε γεύση !!!!



Υλικά
Πατάτες ομοιόμορφες σε σχήμα
αλουμινόχαρτο
αλάτι
βούτυρο για ψωμί

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και τρίβουμε με ένα βουρτσάκι τις  πατάτες.
Τις τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο αφού πρώτα τις σκουπίσουμε πολύ καλά.
Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς ακουμπώντας τες στην σχάρα του φούρνου θέση σχάρας μία πάνω από το τέλος του φούρνου μας [δεν αργούν] χρόνος ψησίματος ανάλογα τον φούρνο .
Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να τις τρυπήσουμε ,αν δούμε και το πιρούνι μπαίνει εύκολα είναι έτοιμες .
Τις σερβίρουμε αμέσως σε πιατάκι με το αλουμινόχαρτο .
Ξετυλίγουμε ανοίγουμε στην μέση και όπως είναι καυτή ρίχνουμε λίγο αλάτι και βούτυρο ανακατεύουμε μέσα στην πατάτα  και ..Καλή Ορεξη !!!!
Πολλοί την τρώνε και με το φλούδι αν έχει πλυθεί πολύ καλά είναι πεντανόστιμες και χορταστικές !!!
Σημ.
Οσοι διαθέτουν τζάκι ας ψήσουν !!!