Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μπισκοτάκια αμυγδάλου με ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας!




Υλικά

1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 225 γραμμάρια
3/4 της κούπα  ζάχαρη ή 225 γραμμάρια
1/2 κούπα μαργαρίνη(μπορείτε να το κάνετε μόνο με μαργαρίνη,όλη τη ποσότητα)
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόσκονη η 1 βανίλια
1/2 κουταλιά μπεϊκιν
2 και 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις  κάθε κούπα είναι 125 γραμ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 σοκολάτα κουβερτούρα των 125 γρ σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
προσθέστε το αυγό και χτυπήστε καλά.
προσθέστε και τα αμύγδαλα η τη βανίλια.
αναμείξτε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και προσθέστε κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια,μη τα παραζυμώσετε. τυλίξτε με μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 20'. προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
πλάστε σε ότι σχέδιο θέλετε.τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 15'-17',όχι παραπάνω γιατί θα σφίξουν! για να είστε σίγουροι στα 15' δοκιμάστε να δείτε αν ξεκολλούν από τη λαδόκολλα!
  Καλή επιτυχία!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Ηπειρώτικη πίτα!!! Κοθρόπιτα!


Μια τελείως διαφορετική πίτα που τη συναντάμε στην Ήπειρο τη Πρωτοχρονιά αλλά και τις γιορτινές μέρες.



Πως την φτιάχνουμε

Το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ζυγούρι ή γίδα, , κόκορας ή κοτόπουλο χωριάτικο αν είναι δυνατόν και χοιρινό αν θέλουμε. Χρησιμοποιούμε κρεατάκια διαφορετικά που θα μας δώσουν νοστιμότατο ζωμό.
Νερό θα βάλουμε τόσο όσο να σκεπάσει πολύ καλά το κρέας μας. Θα υπολογίσουμε μετά το βράσιμο να έχουμε 6-7 φλιτζάνια ζωμό.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε μέσα στη χύτρα. Ρίχνουμε το νερό,
Αφήνουμε το κρέας μας να βράσει.
Θα προσέξουμε όμως γιατί αν έχουμε χρησιμοποιήσει ανάμεικτα κρεατάκια (ζυγούρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή κόκορα) κάποια θα βράσουν νωρίτερα. (χρειάζονται λιγότερη ώρα βράσιμο)
Μόλις βράσουν τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε μέχρι να βράσουν και τα υπόλοιπα .
Εγώ χρησιμοποιώ ζυγούρι, κόκορα και μια μερίδα χοιρινό λαιμό.
Βράζουμε τα κρεατάκια μας..και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας.







ΥΛΙΚΑ

Στην παραδοσιακή συνταγή της πίτας έχω προσθέσει επιπλέον, τυρί, πιπεριές, κουρκουμά ή σαφράν και μυρωδικά
Διάφορα κρέατα, την ποσότητα την υπολογίζουμε ανάλογα με το ταψί μας. Για ταψάκι διαμέτρου 32 εκ.


Χρειαζόμαστε 

 1 κιλό ζυγούρι, 
μισό κόκορα (1 κιλό περίπου)
 μια μερίδα χοιρινό λαιμό( ένα κομμάτι 250 γρ.),
 3 φύλλα ανοιγμένα με τον πλάστη, 
 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι μπασμάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι, 

1-2 πράσα ψιλοκομμένα,
 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
 μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 
 1 πιπεριά κέρατο πράσινη,
 1 πιπεριά κόκκινη , 
 αλάτι, πιπέρι ,
 2- 3 κ. σ μυρώνια ψιλοκομμένα ,
 4-5 κ. σ μαϊντανό ψιλοκομμένο ,
 1 κ. γ πελτέ ντομάτας, 
 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί μπρούσκο 
 100 γρ τυρί γραβιέρα πικάντικη κομμένη σε κομματάκια





Πως θα την φτιάξουμε
Βράζουμε τα κρεατάκια μας… Τα έχουμε αλατίσει με χοντρό αλάτι . Μπορούμε να βράσουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα ώστε να αφαιρέσουμε το λίπος που θα έχει σταθεί στην επιφάνεια ….Στην περίπτωση αυτή μόλις αφαιρέσουμε το λίπος ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τα κρέατα στη φωτιά να πάρουν 1 -2 βράσεις.
Αφαιρούμε το κρέας και το κόβουμε σε μπουκιές

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές… Αλατίζουμε. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το κρέας (μπουκιές) και σοτάρουμε για 4-5 να αναμειχτούν οι μυρωδιές από τα λαχανικά και το κρέας. Προσθέτουμε τον πελτέ (τον θέλουμε μόνο για άρωμα) αναμειγνύουμε ελαφρά…. Ρίχνουμε το κρασί και μισό φλιτζάνι ζωμό (αν χρειάζεται)..Αφήνουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα μυρώνια και τον μαϊντανό.. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της γέμισης. .Ρίχνουμε τα κομματάκια το τυρί. Η γέμιση είναι έτοιμη






Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας

Πως θα ανοίξουμε τα φύλλα μας εδώ
https://www.facebook.com/notes/616830525126008/

Χρειαζόμαστε 3 φύλλα μεγαλύτερα από το μέγεθος του ταψιού μας (Τα φύλλα πρέπει να προεξέχουν από το ταψί μας τόσο όσο να μπορούμε να τα γυρίσουμε και να τυλίξουμε το κρέας).
Λαδώνουμε το ταψί μας και ανοίγουμε τα φύλλα μας. Ένα -ένα φύλλο που ανοίγουμε το τοποθετούμε στο ταψί. Στη συνέχεια στρώνουμε το κρέας γύρω- γύρω στο ταψί μας . Γυρίζουμε ένα -ένα τα φύλλα τυλίγουμε το κρέας και τα αλείφουμε με λάδι. (Το λάδι είναι απαραίτητο. Θα βοηθήσει στο ψήσιμο των φύλλων).
Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε έναν κόθρο εξ' ου και το όνομά της "κοθρόπιτα"
Ανοίγουμε το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις και βάζουμε μέσα την κοθρόπιτα…





Ετοιμάζουμε το ρύζι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε ένα μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. .Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά… .το αφήνουμε να γυαλίσει. Ρίχνουμε λίγο σαφράν ή κουρκουμά, 1 φλιτζάνι από το ζωμό που βράσαμε τα κρέατα, αλάτι, πιπέρι και βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με την κοθρόπιτα και ρίχνουμε το ρύζι. Βάζουμε το ταψί πάλι στο φούρνο και ελέγχουμε αν θέλει νερό το ρύζι μας… Θα προσθέσουμε άλλο ένα φλιτζάνι από το ζωμό σε 10 λεπτά Θα ελέγχουμε το ρύζι ώστε να μείνει γλασερό. Μόλις έχουν πάρει χρώμα τα φύλλα και έχει ψηθεί το ρύζι θα ελέγξουμε εάν η πίτα είναι έτοιμη. .Θα πρέπει αν την κουνήσουμε να ξεκολλάει από τα ταψί μας. Αλλιώς βάζουμε μόνο τον κάτω φούρνο για 5-6 λεπτά. Βγάζουμε την πίτα μας ρίχνουμε πάνω στο ρύζι 2-3 κομματάκια βούτυρο για άρωμα το ανακατεύουμε ελαφρά …Η πίτα μας είναι έτοιμη Καλή σας επιτυχία.!!

 Marianna KarasMarianna's γευσεις!!!

Πεινάς?!! Να μία ωραία γρήγορη πεντανόστιμη ιδέα!!!



Πεινάς.,... Και δεν έχεις κάνει τα "κουμάντα" σου. Τι κάνεις;
Ως συνήθως, βρίσκεις ότι έχει απομείνει σε ντουλάπι και ψυγείο και κάνεις του κεφαλιού σου!
Και έλα που βγαίνει νοστιμότατο! Ιδού λοιπόν ...και νοστιμότατο!!!

Υλικά
κριθαράκι χοντρό
1 κρεμμυδάκι ξερό
λίγο ελαιόλαδο
λίγο κρασί λευκό
ντομάτα πελτέ 1-2 κουταλιές σούπας
αλάτι-πιπέρι
1 τόνο σε νερό
τριμμενο τυρί

Τι κάνω 
Τσιγάρισα το  κριθαράκι  με το κρεμμύδι τριμμένο σε ελαιόλαδο.
Το σβησα με το κρασί άσπρο (εννοείται χύμα!
Εριξα λίγο νερό, ντομάτα και λίγο πελτέ, αλάτι, πιπέρι.
Μόλις τα ήπιε έβαλα μια κονσέρβα τόνου σε νερό, σε χαμηλή φωτιά και καλό ανακάτεμα. Εσβησα την φωτιά κι έριξα και τυράκι τριμμένο. (Εναλλακτικά γίνεται και με φέτα.)
Σερβίρησα με κι άλλο τριμμένο τυρί και ιδού! Πολύ σλουρπς έγινε!

Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο !!
 Aliki Papachela
Για να δειτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σοκολατένιο κέικ με πολύ λίγα υλικά!!

 Υλικά,
 2 αυγά, 
2 κούπες αλεύρι φαρίνα,
 1κούπα γάλα ,
1/2 κούπα ζάχαρη, 
1/2 κούπα λάδι ελαφρύ, 
1 βανίλια,
 1πακέτο μπέικιν. 


Για την επικάλυψη 
1κουτί γλάσο σοκολάτας.

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Εκτέλεση 
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη καλά στο μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά τρυπάμε με τον πλάστη μας το κέικ για να περάσει το γλάσο μέσα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο γλάσο πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει το γλάσο..!!!Καλή επιτυχία
 Gogo Samiou

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινός σπιτικός γύρος.

 Πολύ ωραίος γρήγορος σπιτικός γύρος !

 Υλικά
Χοιρινή σπάλα και μπούτι λεπτοκομμένες φέτες και κομμένες σε λωρίδες, αλάτι,
πιπέρι
,ρίγανη,
ψιλοκομμένο κρεμμύδι
ντομάτα




Εκτέλεση 
Τα βάζω όλα μαζί σε ταψάκι με λαδόκολα τα ανακατεύω και ψήνω σε ταψάκι  στο γκρίλ του φούρνου 6-7 λεπτά..!!
Εάν προσθέσεις και μια κουταλιά του γλυκού πολτό σκόρδου και 1 πιπεριά παίρνει γεύση σαν  κοντοσούβλι..!!!
 Gogo Samiou
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τυροπιτάκια τραγανά πεντανόστιμα & εύκολα της στιγμής !!



Εύκολα της στιγμής !!!! Χωρίς μαγιά, ιδανικά και για παιδικό πάρτι..!!

Υλικά για 70τεμ 
2 αυγά 
200γρ Βιτάμ,
2 κούπες γάλα,
μισή κούπα λάδι ελαφρύ,
1φακελακι μπεικιν παουντερ, 
1κουτ του γλυκού αλάτι,
5-6 κούπες αλεύρι
1 κρόκο αυγού και σουσάμι για την επάλειψη.






 Εκτέλεση
 Χτυπάμε τα αυγά ρίχνουμε το Βιτάμ που το έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι του καφέ, το γάλα, το λάδι, το μπέικιν, το αλάτι και τέλος το αλεύρι για όλες της χρήσεις..!!Δεν περιμένουμε να φουσκώσει μιας και δεν έχει μαγιά μέσα,ανοίγουμε ένα φύλλο όπως στης φωτογραφίες κόβουμε με μια κούπα αν δεν έχουμε κουπ  χαράζουμε με το μαχαίρι 3 λωρίδες στην μέση κάθε πιτούλας λιώνουμε την φέτα με ένα πιρούνι





Πλάθουμε την φέτα με τα χέρια μας και βάζουμε μέσα,όχι πολύ γιατί θα χυθεί έξω, κλείνουμε την ζύμη από την κάτω μεριά τα βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά..!!καλή επιτυχία είναι πολύ νόστιμα..!!!
 Gogo Samiou

Πατήστε για περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Κοτόπιτα με μπεσαμέλ!!


ΥΛΙΚΑ
Ενα φύλλο σφολιάτας
4 κούπες στήθος κοτόπουλου βρασμένο (και “μαδημένο”)
2 κούπες κίτρινα τυριά τριμμένα (Gouda κ.τ.λ.)
15 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο (ή γαλοπούλα καπνιστή)
2 πιπεριές ψιλοκομμένες (προαιρετικά αλλά ταιριάζουν απόλυτα)
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
3 αυγά
2 κούπες μπεσαμέλ (ή μια συσκευασία έτοιμη)
Λίγο βούτυρο

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε το κοτόπουλο και μόλις κρυώσει το “μαδάμε” και προσθέτουμε τα τυριά, το μπέικον, τις πιπεριές (κατά προτίμηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πράσινη και μια κόκκινη για πιο ωραία εμφάνιση), το αλάτι, το πιπέρι και τέλος τα αυγά (χτυπημένα).
2. Σε λαδωμένο ταψάκι (περίπου 28×35 εκ.) τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει μέχρι τη μέση περίπου τα τοιχία του ταψιού και απλώνουμε σε αυτό τη γέμισή μας.
3. Προσθέτουμε από επάνω την μπεσαμέλ και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο από τα τοιχία, ώστε να μη ξεχειλίσει η μπεσαμέλ.
4. Τέλος ρίχνουμε επάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
5. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο ώστε να πάρουν χρώμα η σφολιάτα και η μπεσαμέλ).

Γιά μία ελαφριά μπεσαμέλ
2  κουταλιές σούπας βούτυρο
5 κουταλιέςς σούπας αλεύρι
γάλα [έχετε κοντά σας 1 λίτρο κι όσο πάρει ]
αλάτι
Βάζουμε το βούτυρο στην φωτιά μόλις λιώσει όχι να κάψει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα αυγοδάρτη αμέσως μετά προσθετουμε το γάλα λίγο λίγο κατ ευθείαν από το κουτί ανακατεύοντας  μέχρι να πήξει λίγο αλάτι κι έτοιμη ,αν θέλετε στο τέλος προσθέστε και 1  κρόκο αυγού .
 http://kritigr.gr

Σούπα βελουτέ με μπρόκολο !! Φανταστική !




Υλικά
1 μπρόκολο μεσαίου μεγέθους
1 πράσο
1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
ελάχιστο αλάτι



Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,ρίχνουμε μέσα το πράσο κομμένο σε ροδέλες [το άσπρο μέρος μέχρι και λίγο από το πράσινο] προσθέτουμε και το μπρόκολο και σοτάρουμε για 3 λεπτά.Αμέσως προσθέτουμε νερό και τον κύβο και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν.Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν ,προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστή ,Γίνετε φανταστική !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμα πιροσκί με γέμιση πατάτας !


ΥΛΙΚΑ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1/2 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. αλάτι
1 κ. σ. λευκό ξύδι
5 κ. σ. ελαιόλαδο
περίπου 500 γρ. αλεύρι
Γέμιση
5-6 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Λάδι για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.
Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1/2 με 1 ώρα περίπου).
Για τη γέμιση ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Σε τηγάνι καβουρντίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και λίγο από το νεράκι στο οποίο έχουν βράσει (περίπου 1/2 κούπα).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά και είναι έτοιμη.
Όταν γίνει το ζυμάρι, βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε κάθε κομμάτι πιροσκί.
Κόβουμε παντα με λαδωμένα δάχτυλα ένα μικρό κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε μόνο με τα δάχτυλά μας και βάζουμε κατά μήκος λίγη γέμιση.
Κλείνουμε καλά σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη 2 λεπτά να ξεκουραστεί.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά από όλες τις μεριές το κάθε κομμάτι.
 
Mina Papa

Κανταίφι με κρέμα!

Κρέμα:
1/2 κούπα σιμιγδάλι. 
3 κουταλιές κόρν φλάουρ. .
.3/4 κούπας ζάχαρη..
3 κούπες γάλα..
1κουταλιά βούτυρο.
3αυγά.
βανίλια.
ξύσμα από μισό λεμόνι..(μπορείτε. Όμως να βάλετε όποια κρέμα γαλακτομπούρεκου θέλετε )
 300 γρ κανταϊφι. 
 3/4 κούπας βούτυρο αγελαδινό.


 Σιρόπι
500 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη
φλούδες από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλας

 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη , στικ κανέλας, τις φλούδες λεμονιού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά . Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και όταν λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.


Εκτέλεση
 Αναμιγνύεται το σιμιγδάλι το κόρν φλάουρ .βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε το μείγμα σιμιγδάλιου ενώ ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα..Οταν γίνει η κρέμα πηχτή την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν.Προσθέτουμε βανίλια και ρίχνουμε τμηματικά το μείγμα στήν κρέμα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς ...περνούμε το κανταϊφι το απλώνουμε και το κόβουμε 18 κομμάτια 20 εκατοστών περίπου όχι πολύ παχιά περίπου 6 εκατοστά πλάτος.Περνούμε τής φόρμουλες για τα Καπ κέικ θα χρησιμοποιηθούν οι 9 βάζουμε το κανταϊφι στο κάθε φαρμάκι σε σχήμα σταυρού βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε στο καθένα μία μεγάλη κουταλιά κρέμα. Όταν τα τελειώσουμε όλα τα πιάνουμε ένα ένα ενώνουμε τις άκρες του το σταυρού προσεχτικά το ακουμπάμε στήν παλάμη μάς ενώνουμε και στρίβουμε τις άκρες. Το γυρίζουμε ανάποδα ώστε αυτό που στρίψαμε να ακουμπήσουμε στον πάτο του ταψιού που έχουμε βουτυρώσει.Τοποθετούμε όλα τα κομμάτια τα βουτυρώνουμε πολύ καλά. Τόσο ώστε να είναι πολύ μαλακά από πολύ βούτυρο. Το βούτυρο απρεπή να είναι λιωμένο και χλιαρό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψάκι το αφήνουμε επί μισή ώρα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε επίμισή ώρα ακόμα. Ψήνουμε συνολικά 1ώρα σε μέτριο φούρνο. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο του ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε περίπου π 1 ώρα να ρουφήξει καλά. Καλή επιτυχία.Gianna Bakalh

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα με σοκολάτα . Από τα ωραιότερα!!







Υλικά
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο



Σημείωση
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλυσίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού σε ίσα μέρη [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι σε ίσα μέρη]
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.



Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέτα  παραδοσιακά

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μίγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζετε για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθετε σε μελομακάρονα ,οχι πολύ μεγάλα λίγο πιό μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.


Σιρόπι
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Εχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω για σκέτα μόνο μελομένα .




Σημείωση 
Οταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πεορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βαζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητο σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θελετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 




Υλικά για το σιρόπι (μέλωμα)

4 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

χυμό από 1/2 λεμόνι

2 κ. σούπας μέλι

Τι κάνουμε
 Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη ανακατεύουμε και μόλις βράσει σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το μέλι, ανακατεύουμε  και προσθέτουμε τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά να μελώσουν μέχρι το εσωτερικό τους γυρίζοντας  από όλες τις πλευρές. Αν δεν τα θέλουμε πολύ μαλακά τα βγάζουμε νωρίτερα.  Μόλις τα βγάλουμε από το σιρόπι τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν.

Για το γαρνίρισμα
900 γρ. κουβερτούρα
1 φλ. Βούτυρο φυτικό 
1/2 καρύδι

Γαρνίρισμα με σοκολάτα

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Παίρνουμε τα μελωμένα μελομακάρονα και τα βυθίζουμε στη σοκολάτα. Τα βγάζουμε με το πιρούνι, τα αφήνουμε σε λαδόκολλα και γαρνίρουμε με το καρύδι. Αφήνουμε για 5 ώρες να στεγνώσει η σοκολάτα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Οταν τα βυθίζω στην σοκολάτα τα τοποθετώ σε θηκούλες  να παγώσουν .







Φλογέρες αλλοιώτικες !!!




Υλικά
1 κουτί πουρέ έτοιμο Maggi h knorr
1 φλυτζάνι τσαγιού γεμάτο κασέρι τριμμένο η οτιδήποτε μαλακό τυρί
2 αυγά
10 φέτες γαλοπούλας ψιλοκομμένες
φύλο κρούστας

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία ,η αν έχουμε χρόνο και διάθεση φτιάχνουμε σπιτικό πουρέ .
Βάζουμε σε ένα μπόλ τον πουρέ ,το κασέρι,τα αυγά,και την γαλοπούλα και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε σε μία επιφάνεια τα φύλα και τα χωρίζουμε στην μέση στο μάκρος .Βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά από την γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό ,διπλώνοντας τις άκρες από κάτω και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί στην σειρά .Με ένα πινελάκι βάζουμε λάδι σε όλα από πάνω Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς ,γίνονται φανταστικά δοκιμάστε τα !!!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κέικ κανέλας με γλάσο !



Κέικ μείγμα

    3 φλυτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/4 κ.γ. αλάτι
    1 φλυτζ. ζάχαρη
    4 κ.γ. μπέικιν
    2 αυγά
    1 1/2 φλυτζ. γάλα
    βανίλια
    1/2 φλυτζ. βούτυρο

 Επικάλυψη

    1 φλυτζ. βούτυρο (μαλακό τόσο όσο να είναι σχεδόν λιωμένο).
    1 φλυτζ. καστανή ζάχαρη
    2 κ.σ. αλεύρι
    2 κ.σ κανέλλα

Γλάσο

    2 φλυτζ. ζάχαρη άχνη
    5 κ.σ. γάλα
    βανίλια


 Ενώνουμε τα υλικά για το μείγμα καλά
και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο το λιωμένο, σιγά σιγά
μέχρι να απορροφηθεί.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι 15x30. Αν θέλετε να γίνει πιο φουσκωτό, χρησιμοποιήστε μικρότερο μέγεθος.
Ενώνουμε καλά τα υλικά της επικάλυψης
και τη βάζουμε πάνω από τη ζύμη που έχουμε βάλει στο ταψάκι.
 Με ένα πηρούνι  ανακατεύουμε απαλά να γίνει μέσα το σχέδιο
Ψήνουμε στους 180ο για 30-40 σε προθερμασμένο φούρνο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο.
 Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά του γλάσου
και το ρίχνουμε πάνω από το έτοιμο γλυκό, μόλις βγει από τον φούρνο, να καλύψει όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Myrto Aggelou
Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Ισλί (Πολίτικα Τρίγωνα)





Υλικά :
¾ του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ πακέτο (δηλαδή ¼ του κιλού) φαρίνα
2 φλυτζάνια του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι λάδι και 1 ποτήρι μινερβίνη ή φυτίνη με βούτυρο γάλακτος (πωλείται έτοιμη στο εμπόριο)
(Αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα, βάζουμε 1 ποτήρι λάδι και 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο)
½ φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
½ ποτήρι ζάχαρη
¾ του ποτηριού αλυσίβα (σταχτόνερο)
Μερικά γαρύφαλλα για ντεκόρ στην κορυφή των ισλί

Για το σιρόπι :
2,5 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Λίγο λεμόνι χυμό
Κανέλλα ξύλο

Για τη γέμιση :

300 γρ. καρυδόψιχα (χοντροαλεσμένη)
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
½ κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
 
 
Ζυμώνω  όλα τα υλικά μαζί και
Φτιάχνω μικρά τρίγωνα με ζύμη γεμιστά με 1 κουταλιά καρυδόψιχα σε κάθε τρίγωνο.
Με την ειδική τσιμπίδα ή με πιρούνι φτιάχνω σχέδια.
Βάζω από 1 γαρύφαλλο σε κάθε τρίγωνο.
Ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 το πολύ 50 λεπτά
Όταν ψηθούν, τα τρυπάμε με μια βελόνα μερικές φορές (5-6) για να αποκτήσουν πόρους και τα βουτάμε σε χλιαρό σιρόπι.
Theodosia Tafa

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τρούφες κάστανου !!



 1 κιλό πουρέ κάστανου ( υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ σε κονσέρβα)
1 φλ. Τριμμένο καρύδι
200 γρ. Κρέμα γάλακτος

1 φλ. Γάλα
5-6 φλούδες μανταρινιού
1 1/2 φλ. Άχνη
1 πακετάκι νιφάδες σοκολάτας

Βράζουμε το γάλα με τις φλούδες και τις Πολτοποιούμαι στο μπλέντερ. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει. ( αν μας φανεί αραιό, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη). Φτιάχνουμε μπαλίτσες και ρολάρουμε στη τρούφα. Διατηρούμε στο ψυγείο

Οι λιχουδιές της Εφης
 

Ρεβυθάδα απίθανη !!!


 Αγαπημένο όσπριο μαγειρεμένο με διαφορετικό τρόπο !!Συνταγή από Σίφνο παραδοσιακή από καλή μου φίλη !!

 Υλικά
4 φλυτζάνια τσαγιού ρεβύθια
3-4 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε  μακρόστενο σχήμα όπως βλέπετε στην φωτογραφία
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 δαφνόφυλλο [προαιρετικά]
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Βάζουμε από βραδύς τα ρεβύθια στο νερό ρίχνοντας και 2 κουταλιές σούπας κοφτές αλάτι και τα αφήνουμε όλη νύχτα μέχρι το πρωί.
Τα σουρώνουμε τα ξεπλένουμε .
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και τα ρεβύθια και όλα μαζί τα σωτάρουμε περίπου για 15 λεπτά [μην φοβάστε δεν θα τσιγαριστούν] ανακατεύοντας τακτικά.
Αμέσως προσθέτουμε το αλατοπίπερο την πάπρικα [δαφνόφυλλο προαιρετικά ]
και ζεστό νερό ΜΟΝΟ να σκεπαστούν περίπου 2-3  δάχτυλα.

Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία περίπου 60 λεπτά .Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσέχουμε να μήν σωθεί το ζουμί τους αν συμβεί αυτό το ενισχύουμε μόνο με ζεστό νερό .Πρός το τέλος του μαγειρέματος κι αφού τα αφήσουμε με το επιθυμητό ζουμάκι ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού.Αν έχουν μαγειρευτεί κι έχουν αρκετό ζουμί ανεβάζουμε την θερμοκρασία στο δυνατό για λίγα λεπτά και χυλώνουν αμέσως .Καλή όρεξη !!
Σημείωση
Η συνταγή είναι από την Σίφνο με μικρές δικές μου παρεμβάσεις και  είναι πεντανόστιμη κι όπως θα είδατε δεν βγάζουμε αφρούς !!!
Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Κρεμώδες κέικ βουτύρου & γάλακτος !!


Ένα κέικ διαφορετικό από τα άλλα, με χρυσαφένια κρούστα εξωτερικά και ανάλαφρη κρέμα στο εσωτερικό του, θα μπορούσε να θυμίζει γλυκιά γαλατόπιτα ή μπουγάτσα χωρίς φύλλο !!! Δοκιμάστε το και απογειώστε τις γευστικές σας εμπειρίες !!!

Υλικά:
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ.τσ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. βανίλια
3/4 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ.τσ. γάλα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα του γλυκού




Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα τετράγωνο ταψάκι 20 εκ.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους βάζοντας σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο μπολ τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τους κρόκους, την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια  σε ένα μπολ και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα τμηματικά και ανακατεύουμε το μίγμα προσεκτικά με μια μαρίζ ώστε να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μίγμα χωρίς να χάσει τον αέρα της.

Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
κεικ μπουγατσας
Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψάκι μας και ψήνουμε στο φούρνο για 30 με 35 λεπτά περίπου μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια του γλυκού μας.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα προαιρετικά .
 Salt and Sugar