Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας της marianna's




Σκεφτόμουν πώς να προλογίσω αυτή την τυρόπιτα… Τι να πω; Τι είναι η τυρόπιτα; Είναι «η μάνα των πιτών» της Ελληνικής κουζίνας. Και ποιος δεν την γνωρίζει ; Μαζί με τη χορτόπιτα είναι οι δυο πίτες που έθρεφαν και συνεχίζουν να θρέφουν την Ελληνική οικογένεια. Αγαπημένες πίτες και οι δυο…. και το κάθε σπίτι έχει και τη δική του συνταγή.

Η δική μου σημερινή συνταγή μιλάει για μια τυρόπιτα με σπιτικό τραγανό φύλλο σφολιάτας και ανάμειξη λευκών τυριών… Μια παραδοσιακή αφράτη τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα, κατσικίσιο τυρί και ανθότυρο . Θα πρωτοτυπήσω λίγο στο στήσιμο της τυρόπιτας αφού θα την φτιάξω σε ενωμένα μπαστούνια.. Έτσι θα μπορεί να σταθεί και σε ένα μπουφέ ή σε κάποιο γιορτινό τραπέζι Ας αρχίσουμε

Υλικά για την σπιτική σφολιάτα 


150 με 200 γραμ Μαργαρίνη « Άριστον»

 650 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό (κίτρινο από τον φούρνο), 
280 ml νερό, 
1 σφηνάκι ελαιόλαδο,
 1 σφηνάκι τσίπουρο, αλάτι




Για την γέμιση

200 γρ. βαρελίσια φέτα,

300 γρ κατσικίσιο τυρί,
200 -300 γρ ανθότυρο, 
 3-4 αυγά,
 λίγο γάλα ,
 μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Την ποσότητα των τυριών την καθορίζεται ανάλογα με το πόσο αλμυρή ή όχι είναι η φέτα η βαρελίσια.





Πως φτιάχνουμε την σφολιάτα.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι για να κάνουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, ελαστική και εύπλαστη να μην κολλάει στα χέρια μας . Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες
Θα χρειαστούμε περίπου 150- 200 γρ μαργαρίνη «Άριστον»
Τη λιώνουμε ελάχιστα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι.
Ανοίγουμε ένα – ένα τα φύλλα με τον πλάστη. Αλείφουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη την επιφάνεια του κάθε ένα φύλλου.. Διπλώνουμε μετά το φύλλο σαν μαντιλάκι και αλείφουμε πάλι με λιωμένη μαργαρίνη.. Διπλώνουμε και πάλι και αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη μέχρι να φτάσουμε σε ένα μικρό τετράγωνο μαντιλάκι. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3- 4 ώρες
Η διαδικασία αυτή είναι η διαδικασία της εύκολης σπιτικής σφολιάτας
Καλό είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα





Ετοιμάζουμε την γέμιση
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα τυριά, προσθέτουμε τα αυγά , ρίχνουμε το γάλα, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε. 


Ανοίγουμε ένα- ένα τα φύλλα μας. Βάζουμε το ¼ από τη γέμιση κατά μήκος στο πάνω μέρος του φύλλου , διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά να μην χυθεί η γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο μας ρολό μέχρι τη μέση του φύλλου. που ανοίξαμε. Βάζουμε το άλλο ¼ από τη γέμιση κατά μήκος στο κάτω μέρος του φύλλου διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά να μην χυθεί η γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο μας ρολό μέχρι τη μέση να συναντήσει το πρώτο ρολό.
Τα τοποθετούμε με προσοχή σε λαδωμένο ταψί. 




Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία για το επόμενο φύλλο μας. Έχουμε έτσι 4 ρολά τυρόπιτας. Τα τοποθετήσουμε στο ταψί λαδώνουμε την επιφάνεια τους, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις για μια ώρα στους 200βαθ ,Καλή επιτυχία!!!!










Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γιουβαρλάκια.Βελουτέ η σούπα !! Απλά & νόστιμα !!


 Πανεύκολο φαγάκι με υπέροχο αυγολέμονο .Μία θαυματουργή σουπίτσα ειδικά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ !!

 Υλικά
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κουπάκι του καφέ ρύζι
5-6 κλωνιά μαιντανό
1 τριμμένο μέτριο ξερό κρεμμύδι στο τρίφτη
1 αυγό-για μέσα στην ζύμη -
2-3 καρότα κομμένα μακρόστενα προαιρετικά [εγώ πάντα βάζω  δίνουν νοστιμιά ]
αλάτι -πιπέρι

Για την κατσαρόλα
λίγο λάδι -ή μία κουταλιά γεμάτη βούτυρο
Νερό πιό κάτω από την μέση της κατσαρόλας
4 κουταλιές σούπας κοφτές ρύζι
αλάτι-πιπέρι

Αυγολέμονο
2 λεμόνια το χυμό
1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλεύρι [μυστικό για βελούδινη γεύση ]
1 ή 2 αυγά ολόκληρα

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  




Τι κάνουμε
Σε λεκανίτσα βάζουμε  τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά .
Συγχρόνως βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα με  μπιπέρι αλάτι βούτυρο και τα καρότα και αφήνουμε ενώ ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια να αρχίζει να βράζει.
Πλάουμε τα γιουβαρλάκια όλα σε μία πιατέλα ,τα αλευρώνουμε,τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει ,
Προσθέτουμε και το ρύζι μας και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά η το πολύ 30.

Τώρα το αυγολέμονο το εύκολο που δεν κόβει ΠΟΤΕ  εγγυημένα!
Βάζουμε στο μούλτι ή στο μίξερ μπλέντερ  τα αυγά η αυγό ανάλογα πόσα θα βάλουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιών και το αλεύρι τα χτυπάμε ούτε για ένα λεπτό και το ρίχνουμε αμέσως στην κατσαρόλα μας δεν φοβόμαστε ούτε κόβει ούτε χαλάει το αυγολέμονο ακόμα κι αν η σούπα βράζει.
Σερβίρουμε αυτήν την υπέροχη βελούδινη σούπα με πιπεράλκι και απολαμβάνουμε !! Καλή όρεξη !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Κοτόπουλο φιλέτο πικάντικο με κάρυ & σαφράν !! Η απόλαυση !!


Ένα εντυπωσιακό πιάτο , εύκολο, γρήγορο και πολύ υγιεινό. Ένα πιάτο με ωραία χρώματα και ιδιαίτερη γεύση που σε παραπέμπει σε χώρες της Ανατολής αλλά συγχρόνως σου δίνει και άρωμα Ελληνικής κουζίνας με τη λεπτή υφή του σαφράν, την πικάντικη γεύση του και το όμορφο κίτρινο χρώμα του.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ...…

Ένα πακέτο μπουτάκια φιλέτο κοτόπουλο,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια,
 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες,
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη,
½ κ. γ. mix μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κ .γ κοφτό κάρυ,
Σαφράν σε σκόνη,
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πιπέρι άσπρο,
αλάτι χοντρό
 ½ ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό ξηρό
 Ένα κομματάκι βούτυρο για το δέσιμο της σάλτσας

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε τα φιλετάκια από τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. και τα κομμάτια από τα φιλετάκια μας. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. Τα γυρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε το mix για κοτόπουλο κοτόπουλο (τα θέλουμε ροδοκόκκινα απέξω και ζουμερά εσωτερικά) . Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο πολτοποιημένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο τριμμένο και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας . Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να σωθούν τα υγρά που έχουν βγάλει.


Ρίχνουμε το κρασί μας και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κάρυ, το σαφράν το άσπρο πιπέρι και ελάχιστο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 10- 15 λεπτά.(σε χαμηλή φωτιά).
Στο τέλος προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο από το ψυγείο και δένουμε τη σάλτσα μας.
Σερβίρουμε με ρύζι σπυρωτό!!Καλή επιτυχία !!




Μπουγάτα πανεύκολη !!



Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
Για την κρέμα
250ml γάλα
250ml νερό
80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αβγά
80γρ. ζάχαρη
2 καψουλάκια βανιλίνης
ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα και το νερό και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά μαζί με το ξύσμα του λεμονιού.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες, προσθέτετε το σιμιγδάλι και συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ρευστό το μείγμα.
Παίρνετε μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ανακατεύετε κι αυτό στο μείγμα των αβγών πριν το ρίξετε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ανοίγετε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας πάνω στο ταψί. Απλώνετε πάνω την κρέμα αφήνοντας κενό γύρω όσο δύο δάχτυλα.
Φέρνετε μια μια τις άκρες που περισσεύουν πάνω από τη γέμιση, τις αλείφετε με νεράκι και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας. Τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι εδώ κι εκεί και βρέχετε με λίγο νερό.Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα η μπουγάτσα. Σερβίρετε τη μπουγάτσα χλιαρή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα και κόβοντας σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο spesial .

Υλικά
 1½ λίτρο νερό
 1 πρέζα αλάτι
 250γρ. ρύζι Καρολίνα
 2 λίτρα γάλα φρέσκο
250γρ. ζάχαρη
 3 κ.σ. κορν φλάουρ
1 βανίλια κανέλα

 Εκτέλεση
 Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το νερό με το αλάτι να βράσει. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο νερό και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει μέχρι να βράσει και να βγάλει την κόλλα του. [Από το γάλα κρατάμε μισή κούπα για να διαλύσουμε στο τέλος το κορν-φλάουρ]. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια στο ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά γιατί φουσκώνει. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στη μισή κούπα γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε μπολάκια και το πασπαλίζουμε με κανέλα.
Mina Papa Περισσότερες Συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Tηγανόπιτες με φέτα !


Υλικά 
1 αυγό,
1/2 κούπα γάλα
1κεσεδάκι γιαούρτι,
1 φακ μπέικιν
,1κ του γλυκού αλάτι
,3 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις.

Εκτέλεση
 
..Χτυπάμε λίγο το αυγό ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί,ανοίγουμε ένα φύλλο όχι πολύ ψιλό λιώνουμε με ένα πιρούνι την φέτα,την βάζουμε πάνω στο φύλλο και τοποθετούμε ένα άλλο φύλλο από πάνω,κόβουμε με κουπ η με μια κούπα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι είμαι πεντανοστιμα, κρατάμε μέχρις και τρεις μέρες μαλακά...!!!
Gogo Samiou  Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πεντανόστιμο και πανεύκολο σπιτικό τυράκι.!!


ΥΛΙΚΑ
 4 λιτρα γαλα πλήρες  της αρεσκεια σας εγω βαζω αγελαδινο
,1,1/2 κουπας γιαουρτι
1/2 χυμο λεμονιου,
3 κ του γλυκου αλατι εξαρταται ποσο αλμυρο εσεις το θελετε, δοκιμαστε και αν χρειαστει συμπληρωστε και αλλο..!!






 Τι κάνουμε
Ριχνουμε το γαλα στην κατσαρολα και τα υπολοιπα υλικα ολα μαζι το βαζουμε στην φωτια το ανακατευουμε συνεχεια μεχρι να παρει βραση και να καψει,σβηνουμε την φωτια και αφηνουμε να κρυωσει,το ριχνουμε μεσα σε πανι απο γαζα η τουλι εγω το βαζω σε μια ψιλη μαξιλαροθηκη, το βαζουμε μεσα σε ενα στραγγιστηρι πχ σουρωτήρι ή  το κρεμάμε στο νεροχύτη να στραγγίξει  και το αφηνουμε τουλαχιστο 12 ωρες να στραγγιζει καλα,εγω συνηθως το φτιαχνω απο το βραδυ και την αλλη μερα ειναι ετοιμο για το ψυγειο..!!
Σημείωση
Αν αντικαταστήσουμε το γάλα το Αγελαδινό με Αιγοπρόβειο τότε θα έχουμε ακριβώς φέτας γεύση . 
Gogo Samiou
ΔΕΙΤΕ  περισσότερες συνταγές ΕΔΩ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τούρτα Μερέντας !! Τα λόγια περισσεύουν εδώ !!




  •  Για το παντεσπάνι
     5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
     11 κουτ σούπας .ζάχαρη
    8 κουτ.σούπας.φαρίν απ
     3 κουτ.σούπας.κακάο
    1 κουτ.γλυκού.μπέικιν  πάουντερ

    Υλικά για την κρέμα Μερέντας
     1 ζαχαρούχο γάλα κρύο
     1 τενεκεδάκι μόρφατ κρύο
     4 κουτ.σούπας .Μερέντα και λίγο επιπλέον Μερέντα για να αλείψετε τα παντεσπάνια.

     Υλικά για το σιρόπι
     2 φλυτζάνια του καφέ νερό
    1 κουτ .γλυκού .νές καφέ
     1 κουτ .σούπας.ζάχαρη
     1 κουτ .σούπας.κακάο
    Βράσιμο 5 λεπτά και ανακατεύω συνεχώς γιατί φουσκώνει.Το αφήνω να κρυώσει και μετά θα σιροπιάζω.

    Υλικά για την σοκολάτα Γκανάζ
    250 γρ.κουβερτούρα
    8 κουτ.σούπας .νερό
    6 κουτ.σούπας .γάλα
    3 κουτ .σούπας .κονιάκ
     Όλα τα υλικά  μαζί σε Μπεν-Μαρί μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.



    Εκτέλεση
     Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψουν και μετά ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά το φαρίνα,μπέικιν και το κακάο.

    Ανακατεύουμε λίγο και αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι 28αρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά
    .Όταν ψηθεί το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το χωρίζουμε στα δυο.
    Σιροπιάζομαι και τα δυο παντεσπάνια με ένα πινέλο και αλείφουμε τα παντεσπάνι με Μερέντα. Φτιάχνουμε την κρέμα μερέντας στο μίξερ χτυπάμε το ζαχαρούχο με τη μόρφατ να αφρατέψουν και μετά προσθέτουμε και τη Μερέντα χτυπάμε λίγο ακόμη να ενσωματωθούν τα υλικά και μετά αδειάζουμε τη μισή κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και την άλλη μισή καλύπτουμε την τούρτα μας....αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια από πάνω στο τέλος κρατάμε και λίγη κρέμα μέσα σε κορνέ


     
    Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 10 λεπτά να παγώσει λίγο και μετά ρίχνουμε από πάνω τη Γκάναζ και καλύπτουμε όλη την τούρτα.
    Για διακόσμηση κάνουμε ροζέτες με την κρέμα ή λιώνουμε λίγο λευκή κουβερτούρα σε Μπαιν Μαρί και κάνουμε ότι σχέδιο θέλουμε.
    Σημείωση
    Μέσα στην κρέμα μπορείτε να προσθέσετε ότι θέλετε / εγώ έβαλα λίγο σιρόπι σοκολάτας από αυτό που βάζουμε στα παγωτά.
    Οδηγίες για το σχέδιο 
    Λιώνεις λευκή κουβερτούρα περίπου 50γρ. σε μπαιν μαρι...τη βάζεις σε κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και κάνεις κύκλους πάνω στην τούρτα μετά με μία οδοντογλυφίδα τραβάς γραμμές από το κέντρο πρός τα έξω 4 γραμμές δηλαδή σταυρό και μετά  άλλες 4 γραμμές από έξω πρός το κέντρο δηλαδή ένα χι...Αν σας δυσκολεύει αφήστε το σκέτο η γεύση δεν αλλάζει.

    Συνταγή εκτέλεση φωτό από Mina Papa !!! 

Ξεροτήγανα αφράτα & τραγανά !!

ΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
5 αβγά,
1 σφηνάκι καλό ελαόλαδο
 1 σφηνάκι ούζο
χυμό από 2 λεμόνια ,
αλάτι
Λάδι ελαφρύ  για το τηγάνισμα.
Για το πασπάλισμα
Μέλι ,καρύδια τριμμένα ,κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το καλό ελαιόλαδο  μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ,ώσπου να γίνει η ζύμη στερεή . Όταν η ζύμη είναι έτοιμη ,την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου .Ανοίγουμε ένα φύλλο ,όσο πιο λεπτό μπορούμε ,και το κόβουμε με ένα μαχαίρι στο σχήμα που θέλουμε και τυλίγουμε σε ρολό .Έχουμε βάλει το λάδι για τηγάνι να κάψει  και τηγανίζουμε τις δίπλες μέχρι να πάρουν χρώμα. Χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας  για να τις στραγγίξουμε όπως τις βγάζουμε από το τηγάνι.
Τις βάζουμε σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με το μέλι ,πασπαλίζουμε και με τα υπόλοιπα υλικά ,
Περισσότερες συνταγές εδώ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λυχναράκια Κρήτης σκέτη απόλαυση !!

Φιάξτε τα είναι  τόσο εύκολα και απολαύστε τα !!

    Για τη ζύμη:
    1 ποτήρι βούτυρο
    1 ποτήρι ζάχαρη
    1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
    2 αυγά
    2 Μπέικιν Πάουντερ
    1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

    Για τη γέμιση:
    1κιλό μυζήθρα ανάλατη Κρήτης
    ½ κιλό ζάχαρη
    1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
    1 κουταλάκι κανέλα
    4 βανίλιες αρωματικές
    2 αυγά
    1 Άνθος Αραβοσίτου Βανίλια
    λίγη κανέλα για να βάλουμε πάνω στα καλιτσούνια
    1-2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό
    1 κουταλιά μέλι
   

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.

Περνάμε τη μυζήθρα από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.

 Παίρνουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μικρό καρύδι, την ανοίγουμε με μικρό πλάστη όσο ένα πιατάκι του καφέ πεερίπου βάζουμε στο κέντρο της θήκης 1 κουταλιά γέμιση  και με το χέρι η με μία οδοντογλυφύδα  κάνουμε το σχεδιάκι σαν πιετάκι γύρω γυρω αλείφουμε με λίγο από τα χτυπημένα αυγά με νερό (για χρώμα) και ρίχνουμε και λίγη κανέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλη την ζύμη . Όταν τελειώσουμε, βάζουμε  ταψί.στο φούρνο  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20΄-30΄, μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλουμε τα καλιτσούνια από το φούρνο, τα βγάζουμε από τις θήκες και ρίχνουμε από πάνω ακόμα λίγη φρέσκια κανέλα η τα αφήνουμε σκέτα Φανταστικά και εύκολα !!
Η συνταγή είναι λίγη από Αργυρώ και περισσότερη από φίλη μου από Κρήτη 
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μυρμηγκάτο !


 Υλικά

για το κεικ

    1 φλιτζάνι σπορέλαιο
    1 φλυτζάνια ζάχαρη
    2 φλυτζάνια αλεύρι
    6 αυγά
    1 φακελάκι μπείκιν
    2 βανίλιες
    1 φακελάκι τρούφα

Σιρόπι

    2 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
    3 φλυτζάνια νερό
    1 κ.σ χυμό λεμονιού και λίγη φλούδα

Κρέμα σοκολάτα

    1 ποτήρι νερού με  νερό
    10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
    3 κουτ σουπ κακάο
    3 κουτ σουπ σπορέλαιο
    2 κ.σ  (γεμάτες) κουσταρ  παουντερ διαλύουμε σε 2-3 κουταλιές νερό

    Εκτέλεση
 Χτυπάμε τη  ζάχαρη, τ΄αυγά και το  σπορέλαιο για 3-4 λεπτά και μετά  ρίχνουμε  τις βανίλιες, το αλεύρι και το Μπέικιν .
    Σταματάμε το χτύπημα  με το μίξερ και ρίχνουμε την τρούφα. Ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι το ρίχνω σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί  και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. 
    Έχω ετοιμάσει το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζω για 7 λεπτά απ΄όταν πάρει βράση.
    Σιροπιάζω σιγά σιγά κουταλιά κουταλιά. Κρύο το σιρόπι και ζεστό το γλυκό.



Κρέμα

    Βάζω όλα  τα υλικά μαζί μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω το κουσταρ  πάουντερ το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ   ανακατεύω και μόλις δέσει  το σβήνω
    Ρίχνω ζεστή τη σοκολάτα και αφήνω λίγη ώρα να σταθεί. Γαρνίρω με τρούφα σκέτη ή χρωματιστή  αν  θέλω  κατά προτίμηση .Καλή επιτυχία !!
 Μαρία από τη Θεσσαλονίκη
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαραγλί !!



 Ενα από τα πιό ωραία αλλα ακριβά σιροπιαστά γλυκά. Το φτιάχνουμε μόνοι μας και είναι πολύ πιο οικονομικό .!!

ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης
200 γραμ καρύδι 
1+ 1/2 φλυτζάνι βούτυρο απλό ή . βούτυρο γάλακτος
2 κουτ σούπας ζάχαρη

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό [1 ποτήρι νερού ]
λίγο κανέλα, γαρίφαλο
λεμόνι  [χυμός ]

 



Εκτέλεση
Αλέθουμε το καρύδι, το φιστίκι και τη ζάχαρη. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας σε πάγκο και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε 2 κ.σ. γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, 2 εκ. πιο μέσα από τις άκρες.  Ρίχνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε καλά και με μια βέργα τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. Τραβάμε σιγά σιγά τη βέργα σουρώνοντας το ρολό και το τοποθετούμε στο  ταψάκι Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα το ίδιο  Όσο βούτυρο περισσέψει το ζεματάμε και περιχύνουμε το σαραγλί. από πάνω. σιγορευόμαστε ότι όταν τα βάζουμε στο ταψί βουτυρώνουμε και ενδιάμεσα στα ρολά ώστε να γίνουν τραγανά με το ψήσιμο. Ψήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα ή μέχρι να γίνουν τραγανά τα ρολά και να ψηθούν από κάτω και στο πλάι ανάμεσα στα ρολάκια και  ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Χαράζουμε σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι και μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό σαραγλί και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένους φυστίκι Αιγίνης 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ