Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Γλυκάκι με καραμέλα,κρέμα & καραμελωμένους ξηρούς καρπούς !!!

Yλικά
    Για τη βάση
    250 γραμμ. μπισκότα digestive
    80 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

    Για την κρέμα
    250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
    100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
    300 γραμμ. τυρί κρέμα
  
Για την επιφάνεια
Ζάχαρη
Διάφορους ξηρούς καρπούς  όπως ξανθή σταφίδα φυστίκια και φουντούκια ψιλοκομμένα

Για την καραμέλα
1 ζαχαρούχο γάλα

Προετοιμασία
Αλέθομαι τα μπισκότα στο μίξερ και τα κάνουμε σκόνη.
 Τα μεταφέρουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλα το ανακατεύουμε και το στρώνουμε  σε φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. βουτυρωμένο και στρώνουμε το μείγμα μπισκότου και το πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού να ισιώσει η επιφάνειά του. Ψήνουμε το μπισκότο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 10΄. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε ελαφριά σαντιγί (όχι πολύ χτύπημα να μην μας σφίξει). Προσθέτουμε και το φρέσκο τυρί κρέμα και απαλά τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν.

 Καραμέλα
Βάζουμε το ζαχαρούχο σε κατσαρόλα το βράζουμε 1 και 1/2 ώρα ΄.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την ανοίγουμε

Ξηροί καρποί καραμέλωμα
150 γραμ διάφορους ξηρούς καρπούς
150 γραμ ζάχαρη
 Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  για 5-7 λεπτά.
Λιώνουμε την ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι.
Μόλις  λιώσει και πάρει το χρώμα της καραμέλας, το κατεβάζουμε για να μην καεί ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. Προσέχουμε να μην κολλήσουν πρέπει να είναι απλωμένοι.
Ρίχνουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς σε λαδόκολλα που έχουμε περάσει  με λαδι  και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Συναρμολόγηση
Αδειάζουμε την καραμέλα  πάνω στο ψημένο και κρύο πλέον μπισκότο. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε και στρώνουμε από πάνω από την καραμέλα την κρέμα ομοιόμορφα την βάζουμε στο ψυγείο άλλη μισή ώρα,
Τέλος  πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τους καραμελωμένους καρπούς ,
Διατηρείτε στο ψυγείο

Σημείωση
Μπορούμε να βράσουμε πολλά κουτιά γάλα και  τα φυλάσσουμε στο ντουλάπι ώστε να τα έχουμε έτοιμα όταν τα χρειαστούμε.
Επίσης καραμελώνουμε αρκετούς ξηρούς καρπούς διάφορους τους φυλάμε σε μεταλλικό κουτί και στο ψυγείο να τους έχουμε κι αυτούς έτοιμους αν χρειαστούμε .Καλή επιτυχία!!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουδάκια με γέμιση βατόμουρο σαντιγί !!!




Υλικά
150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. νερό
80 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 κ.γ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη (περίπου ½ κ.σ.)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αβγά μεσαίου μεγέθους


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς.

 Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τεμαχισμένο. Προσοχή, όχι δυνατή φωτιά!

 Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα. Πρέπει να έχει χρόνο να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι πριν απορροφηθούν τα υγρά και γίνει μια μάζα. Αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, θα στεγνώσει γρήγορα το μείγμα και δεν θα προλάβει να ψηθεί το αλεύρι.

 Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε.

 Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (θα είναι σχετικά ρευστή).
Αν δεν έχουμε σακούλα κορνέ, μπορούμε να φτιάξουμε τα σου με δυο κουταλάκια: με το ένα παίρνουμε μια μικρή κουταλιά από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε προς τη λαδόκολλα, δίνοντάς της παράλληλα στρογγυλεμένο σχήμα.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.

Τα Σου  τα κάνω πάντα έτσι και είναι του Στέλιου Παρλιάρου και όταν ψηθούν κρυώσουν και τα κόψουμε να τα γεμίσουμε μέσα είναι κούφια να υποδεχτούν την γέμιση !!  Η συνταγή για την γέμιση είναι δικιά μου από φίλη μου που μου την έχει πει.

Γέμιση:
 2 φλυτζάνια σαντιγί
 μαρμελάδα βατόμουρο.

Τι κάνουμε
Κόβουμε τις κορυφές από τα σου και τα γεμίζουμε με  τη μαρμελάδα βατόμουρο κάτω κι από πάνω την σαντιγί. Ξαναβάζουμε την κορυφή στη θέση της. Στο τέλος, αν θελουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Τρώγονται σε θερμοκρασία ψυγείου. Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ταμπουλέ σαλάτα με πλιγούρι !!

Ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος για υπέροχη σαλάτα που αναπληρώνει ένα πλήρες χορταστικό υγιεινό γεύμα!!!



Υλικά
200 γραμ πλιγούρι  [αγόρασα Fytro ]
1 κρεμμύδι ξερό ψλοκομμένο
3 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαιντανό με 8 κλωναράκια
λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
μηλόξυδο ή λεμόνι [εγώ έβαλα μηλόξυδο ]
αλάτι -πιπέρι
2-3 κουταλιές κοφτές λάδι

Tι κάνουμε
Βάζουμε το πλιγούρι σε κατσαρολίτσα με νερό να το σκεπάζει αρκετά και το βράζουμε για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε να φουσκώσει και να κρυώσει  θα το δείτε να πιεί όλο το νερό του.

Το αδειάζουμε σε σαλατιέρα και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι τις ντομάτες το μαιντανό τον άνηθο το δυόσμο τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο το λάδι και το χυμό λεμονιού ή μυλόξιδου -ότι σας αρέσει πιο πολύ -ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε .
Εναλακτικά κάνουμε την βασική συνταγή και μπορούμε να προσθέσουμε μέσα 1 τόνο σε νερό τεμαχισμενο ,η κοτόπουλο στήθος αφού πρώτα το βράσουμε και το κόψουμε σε μικρά κομματάκια.
Μπορούμε να προοσθέσουμε και να αυτοσχεδιάσουμε στην βασική συνταγή ότι μας αρέσει ,είναι πολύ μα πολύ νόστιμη είναι ένα πλήρες υγιεινό  χορταστικό γεύμα φτιάξτε το και απολαύστε το !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μπιφτέκια ζουμερά & αφράτα !!!


Από τα ωραιότερα μπιφτέκια που θα έχετε δοκιμάσει !!!! Φτιάξτε τα ακριβώς όπως σας τα λέω -ψημμένα σε τηγάνι γκριλ με τις ραβδώσεις. Ψήνονται και στο γκριλ του φούρνου αλλά και στα κάρβουνα .Οταν το κόβεις να το φάς μέσα είναι ζουμερό κι αφράτο !!

Υλικά
500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
7 φρυγανιές  τις μικρές τύπου Elit
1 αυγό [αν θέλετε εδώ δεν έχω βάλει αλλά συνήθως βάζω ένα ]
αλάτι -πιπέρι
λίγη ρίγανη
3 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά κοφτή μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο λαδάκι 2-3 κουταλιές σούπας
λίγο νεράκι 2-3 κουταλιές σούπας 
 Τι κάνουμε
Ολα τα υλικά σε μπολ αφού πρώτα μουλιάσουμε σε νερό και στύψουμε καλά τις φρυγανιές ΄καλό μα πολύ καλο ζύμωμα μετά 30 λεπτά στο ψυγείο
Λαδώνουμε απαλά το τηγάνι γκριλ το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να κάψει καλά βρέχουμε κάθε φορά τα χέρια μας να μην κολλάνε  και πλάθουμε μπιφτέκια .
Τα τοποθετούμε στην σειρά χαμηλώνουμε την φωτιά 1 βαθμό από το 3 πχ το πάμε στο 2  και ψήνουμε .
Μόλις ψηθούν και πάρουν χρώμα με σπατουλίτσα τα γυρνάμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα κι από κει .


Μόλις πάρουν το χρώμα τους για 10 λεπτά περίπου τα σκεπάζω με ένα οποιοδήποτε καπάκι από κάποια κατσαρόλα να ψηθούν καλά ανοίγοντας που και που να τα γυρίσω μην αρπάξουν .
Τέλος τα ξεσκεπάζω  και για λίγο τα πατάω περιμένοντας λίγο με την σπάτουλα να ψηθουν καλά μέσα 2 με 3 λεπτά αυτή η διαδικασία από κάθε πλευρά .κι έτοιμα για εξαφάνιση !!!!!
Είναι αλλο πράγμα κι από γεύση κι από εμφάνιση , Τηγάνι γκριλ υπάρχει στα ΑΒ σούπερ μάρκετ μαντεμένιο .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σπιτικό Ψωμάκι χωρίς γλουτένη !!!


 Χρησιμοποιήστε αλεύρι χωρίς γλουτένη -την συνταγή την φτιάχνω με αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου από εκεί και η πεντανόστιμη και επιτυχημένη συνταγή !! Το πιο νόστιμο ψωμί !!!!



 Υλικά

500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
    20 γρ.μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
    20 γρ.νωπή μαγιά
    1 κ.σ.ζάχαρη
    1 κ.γ.αλάτι
    400 mlχλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι χωρίς γλουτένη, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
    Προσθέτουμε το νερό στο μείγμα και το ζυμώνουμε μέχρι να δέσει.
    Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

    Δίνουμε σχήμα καρβελιού στη ζύμη, την αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη και τη χαράζουμε. Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 50-60 λεπτά.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Εύκολο και δροσερό γλυκό ψυγείου !!


Υλικά
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτί ζαχαρούχο γαλα
1 λεμόνι το χυμό του
ξύσμα από 2 λεμόνια
Μπισκότα με γέμιση λεμονιού η και σκέτα με γεύση λεμονιού
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το γάλα το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Σερβίρουμε σε ποτήρι βάζοντας στον πάτο του [ποτηριού λίγο από το γλυκό μας προσθετουμε λίγα σπασμένα μπισκότα γεμιστά με γεύση λεμονιού ξανά γλυκό και ξανά λίγα μπισκότα και λίγο ξύσμα από πάνω .Καλή απόλαυση !!!!

Από την φίλη μου
Eva Triantafilidou

Πατατόπιτα η εύκολη λύση για πίτα !!


 Και ξαφνικά με το τίποτα μου ήρθε μία ιδέα να φτιάξω πατατόπιτα !!! Εγινε τέλεια κι εξαφανίστηκε αμέσως !!!  Είναι χορταστική οικονομική και πάααρα πολύ ωραία !!! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!!

Υλικά  για το φύλλο        Ταψί το μεγάλο του φούρνου
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλιά γλυκού  ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
χλιαρό νερό όσο πάρει


 Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Τι κάνουμε
Βάζουμε σε λεκανάκι το αλεύρι κάνουμε μία λακουβίτσα ρίχνουμε όλα τα λικά μέσα κι αρχίζουμε να ρίχνουμε το χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μία μαλακιά ζύμη .
Την χωρίζουμε σε μπαλίτσες και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί .
Μετά ανοίγουμε σε φύλλα ραντίζοντας τον πάγκο μας με νισεστέ για να γίνει το φύλλο μας τραγανό .
Θα χρειαστούμε 2 φύλλα κάτω στο ταψί τα οποία πρώτα θα τα λαδώνουμε ελαφρώς έκαστο καθως και το ταψί θα το λαδώσουμε πρίν στρώσουμε τα φύλλα ,ρίχνουμε λίγη γέμιση διάσπαρτη  στρώνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω λαδώνουμε ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα 2 φύλλα λαδώνοντας το κάθε ένα.
Την χαράσουμε και έχουμε σε μία κούπα λίγο λάδι αραιωμένο με λίγο νερό και γάλα και ραντίζουμε όλη την επιφάνεια,
Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο 150  βαθμούς για περίπου 10 λεπτά και μετά συνεχίζουμε στους 180 βαθμούς για λίγο.
 Γέμιση
4 μεγάλες πατάτες βρασμένες όχι πολύ να κρατάνε και τις τρίβουμε μετά στον τρίφτη
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
400 γραμ φέτα τριμμένη ή ότι τυρί σας αρέσει  [εγώ έβαλα φέτα ]
1 ολόκληρο αυγό
αλάτι λίγο και πιπέρι'
Όλα αυτά μαζί τα ανακατεύουμε και συνεχίζουμε όπως σας γράφω παραπάνω !!!  !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μακαρόνια με λαχανικά το κάτι άλλο !

Φτιάξτε το και απολαύστε το κάτι άλλο  η γεύση των λαχανικών !!!

Υλικά μερίδες 5
4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες μικρά καρεδάκια
3 πιπεριές Φλωρίνης  κομμένες ροδελίτσες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο μικρά καρεδάκια
2 ντομάτες κομμένες καρεδάκια 
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού ξερό βασιλικό ή 4 κλωναράκια ψιλοκομμένο φρέσκο
1 κύβο βιολογικό της knorr με ότι γευση θέλετε εγώ είχα  στο ψυγείο κότας μπορείτε και λαχανικών
Αλάτι - πιπέρι
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 πακέτο μακαρόνια No 6
τυρί τριμμένο  παρμεζάνα -ή κεφαλοτύρι



Τι κάνουμε
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λαδάκι και αλάτι και  βράζουμε τα μακαρόνια ως συνήθως μην λιώσουν να κρατάνε  λίγο ,αμέσως μετά τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.


Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι σκέτα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ο χρόνος είναι πάνω από 15 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το λάδι το αλάτι [λίγο ] το πιπέρι τον κύβο τον βασιλικό  και λίγη ζάχαρη για την ξυνίλα της ντομάτας.

Προσθέτουμε και σχεδόν 1 ποτήρι του νερού νερό σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να πιούν το νεράκι και να μείνουν με πηχτή και λίγη σαλτσούλα.
Μόλις ετοιμαστούν το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί .Η γεύση  του κι οι  μυρωδιές του θα σας ενθουσιάσουν!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.






Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τσουρεκάκια γεμιστά με μερέντα & σπιτικό παγωτάκι!




Αφράτα τσουρεκάκια εύκολα καί με απλά υλικά!
470γρ αλευρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 αυγο και 1
ασπράδι (τον κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη )
200ml γάλα
70γρ βούτυρο
7κουταλιές ζάχαρη
Μισό κουταλάκι μαχλέπι
4-5 δάκρυα μαστίχας


Ρίχνουμε σε ενα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά μια κουταλιά ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι. Λιώνουμε σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 6 κουταλιές ζάχαρη Ανακατεύουμε και αφού ζεσταθούν (οχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι απο τη φωτιά . Σε ένα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη(τη μαστίχα την έχουμε βάλει στο ψυγείο να παγώσει και έτσι γίνεται πιο εύκολα σκόνη χωρίς να κολλάει). Τη ρίχνουμε στο λεκανάκι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει κόβουμε μπαλάκια τα πατάμε στην παλάμη μας να ανοίξουν βάζουμε μια κουταλιά μερέντα κλείνουμε πάλι σε μπαλάκι τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε παλι να φουσκώσουν. Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκάκια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!



Για το παγωτό



 Χτύπησα στο μίξερ δύο φακέλους Garni που είναι η οικογενειακή συσκευασία με δύο ποτήρια γάλα(εγώ βάζω εβαπορέ αραιωμένο που για μένα κάνει τη διαφορά) για 5 λεπτά μέχρι να στέκετε πρόσθεσα δυο κουτιά ζαχαρούχο και ανακάτεψα με μια σπάτουλα. Έριξα το μισό στην παγωτιέρα μου πρόσθεσα σπασμένα μπισκότα γεμιστά έριξα το υπόλοιπο παγωτό από πάνω κουταλιές μερέντα και κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Η συνέχεια??? Εξαφανίζετεε!!!
Από την φίλη μου Eva Triantafilidou


Χανούμ Μπουρέκ Ωρείτικο !!

 "Χανούμ μπουρέκ"!!! Τυρομπουκίτσες που κάνουν θραύση στα τσιπουράδικα στην παραλία Ωρεών!
Υλικά::
1 μεγάλο μπουκάλι μπύρα
1 αυγό
1μιση με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως να μην χρειαστεί όλο, ή να προσθέσουμε λίγο ακόμα)
1 φακελάκι baking powder (20 γρ.)
2 πρέζες αλάτι
100 γραμμάρια φέτα κομμένη σε 9 κυβάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη την μπύρα και προσθέτουμε το αυγό.
(Το αυγό μπαίνει για να μην μαυρίζει απότομα η ζύμη στο τηγάνισμα).
Ανακατεύουμε με σύρμα και βάζουμε το αλάτι και το baking powder.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό μέτριο σε πήξιμο! Ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ σφιχτό. Πρέπει να ρέει λίγο, αλλά να στέκεται γύρω-γύρω από τα κυβάκια της φέτας!
Δεν κόβουμε πιο μεγάλα κομμάτια τυριού, γιατί δεν θα προλάβει να μαλακώσει λίγο!
Ζεσταίνουμε σπορέλαιο σε βαθύ τηγάνι τύπου γουόκ ή σε ένα κατσαρολάκι.
Βάζουμε όλα τα κυβάκια φέτας, μέσα στη ζύμη και τα καλύπτουμε με το χυλό.
Ρίχνουμε μισό κουταλάκι σκέτη ζύμη στο τηγάνι και όταν φουσκώσει και ροδίσει, τότε το σπορέλαιο είναι έτοιμο για τηγάνισμα!
Χρησιμοποιώντας ένα απλό κουτάλι της σούπας, παίρνουμε το κάθε κυβάκι, μαζί με χυλό (προσέχουμε να έχουν καλυφθεί καλά και να μην φαίνεται το τυρί) και τα βάζουμε όλα στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε να φουσκώσουν και να ροδίσουν σαν λουκουμάδες. Τοποθετούμε τα χανούμ μπουρέκ σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα καταναλώνουμε άμεσα, γιατί όταν κρυώσουν πολύ, μαλακώνει το ζυμαράκι τους!
Ο χυλός που περισσεύει, διατηρείται για 2 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου.
Καλή επιτυχία!
 Από την φίλη μου
 Ελληνικές....gourmed-ιές!!!

Χορτόπιτα μυρωδάτη !!!



 Υλικά

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 1ποτήρι χλιαρό νερό 2 κουτ, σούπας ούζο

 2 κουτ σούπας  ξίδι λευκό

 6 κουτ΄σούπας  λάδι. Αλάτι

Σουσάμι


Τα χόρτα είναι διάφορα με άνηθο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 αυγά

φετουλα αλάτι πιπέρι και ένα φλ του καφέ τραχανά για τα υγρά






 Τι κάνουμε

Σωταρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαϊντανό ψιλοκομμένο φρέσκο ρίχνουμε τα χόρτα μόλις μαραθούν καλά αλάτι πιπέρι κ τον τραχανά .το βάζω στην άκρη να κρυώσει λίγο και ρίχνω αυγά και φετουλα




Το ζυμάρι

 Στην λεκανίτσα το αλεύρι κάνω μία λακκούβα και ρίχνω το λάδι ξύδι αλάτι ούζο ανακατεύουμε καλά και λίγο λίγο το νερό μέχρι να γίνει ωραία ζύμη ξεκουράζεται λίγο στο ψυγείο και μετά ανοίγω ένα φίλο βάζω την γέμιση ανοίγω και το δεύτερο φύλλο σκεπαζουμε την πίτα κόβουμε κομματάκια και ρίχνουμε σουσάμι και λάδι

Στον φούρνο 180βαθμούς μέχρι πάρει ωραίο χρώμα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη  .