Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Μελιτζάνες ιμάμ στο φούρνο !!!






 Και σε ποιόν δεν αρέσει !!!!
Υλικά
5 μελιτζάνες τσακώνικες καθαρισμένες απ έξω σε λωρίδες και κομμένες στην μέση
2 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο κνορ
5 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι λίγο πιπέρι και λίγη ζάχαρη
Φέτα τριμμένη με το χέρι



 Τηγανίζουμε τις  μελιτζάνες και τις βάζουμε στην σειρά στο ταψάκι.
Σε τηγάνι βαθύ τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και προσθέτουμε το αλάτι ή τον κύβο πιπέρι ψιλοκομμένη την ντομάτα λίγη ζάχαρη και τον μαϊντανό .

Λίγο πριν ετοιμαστεί τρίβουμε με το χέρι λίγη φέτα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε 
Μόλις πήξει η σαλτσούλα γεμίζουμε τις μελιτζάνες τις πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην αντίσταση πάνω κάτω .Καλή όρεξη !!!


Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές κομμένες κυδωνάτες και πασπαλισμένες με τυρί !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Σουφλέ πατάτας !!

    
Υλικά
5 πατάτες
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
250 γραμμάρια mix τυριών όπως κασέρι -γκούντα-κεφαλοτύρι πουλάνε έτοιμο στα σούπερ μάρκετ
7 φέτες ψιλοκομμένες ζαμπόν ή γαλοπούλα
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
αλάτι-πιπέρι
μπεσαμέλ κρέμα
Εκτέλεση
Βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες
Βάζουμε σε μπολ τις λιωμένες πατάτες ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά να ομογενοποιηθούν
Λαδώνουμε ένα πυρέξ ρίχνουμε μέσα το μείγμα από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τρμμένο τυρί γκούντα κατά προτίμηση.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα .Καλή όρεξη !!!

 Μπεσαμέλ
5 κοφτές κουταλιές σούπας  βούτυρο
10 κουταλιές κοφτες σούπας αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 κρόκους αυγών
λίγο μοσχοκάρυδο
4 κουταλιές τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε κατσαρολίτσα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει χωρίς να κάψε.
Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύομαι με την βοήθεια του αυγοδάρτη
Το μείγμα θα κολλήσει επάνω στον αυγοδάρτη μην σας τρομάξει αυτό .
Ρίξτε όλο το γάλα μέσα από το μπουκάλι κατ ευθείαν και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να το δείτε και να γίνει λεία κρέμα και να πήξει .
Τότε ρίχνουμε τους 2 κρόκους το μοσχοκάρυδο το τριμμένο τυρί ,ανακατεύουμε συνέχεια και έτοιμη η μπεσαμέλ μας!!!
Εχετε κοντά σας λίγο γάλα ακόμα ή αραιωμένο Νουνού αν δείτε και  σας πήξει πολύ ρίξτε το μέσα στην κρέμα και ανακατέψτε φτιάχνει αμέσως ,
από τις ωραιότερες κρέμες κι εύκολες που φτιάχνω χρόνια στα γρήγορα και πάντα με μεγάλη επιτυχία !!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Λεμονάτο κρέας με ρύζι !


Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό [εγώ χρησιμοποίησα 2 μπριζόλες εδώ χοιρινές μερίδες 3  ]
χυμό 2 λεμονιών
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο 4-5 κουταλιές σούπας
αλάτι πιπέρι
2 δαφνόφυλα

Ρύζι
1και 1/2 ποτήρι του νερού ρύζι βασμάτι
3  ποτήρια του νερού νερό
1 κουταλιά σούπας βούτυρο ή 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Ρίχνουμε το λάδι ή το βούτυρο στην κατσαρόλα και  μαζί το ρύζι .
Προσθέτουμε και λίγο αλάτι-πιπέρι
Το γυρνάμε λίγο με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το νερό .
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε να πιεί το νεράκι και να το δούμε να γίνει σπυρωτό



Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε και το κρέας σοτάρουμε άλλο λίγο και σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών .
Προσθέτουμε τα δαφνόφυλα το αλατοπίπερο και νερό ζεστό τόσο όσο να σκεπαστεί το κρέας και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί το νεράκι και να πήξει η σάλτσα του . Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 






Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μακαρόνια με κιμά από κοτόπουλο και μήλο !!!

Αδύνατον να σταματήσεις στο ένα πιάτο !!!!
Υλικά
κιμά από κοτόπουλο ή 1 φιλέτο κοτόπουλο που το λιώνουμε στο μούλτι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 μήλο τριμμένο
ελαιόλαδο ποσότητα κατά προτίμηση
1 μεγάλη κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας ή 2 κουταλιές κοφτές
1/2 κουταλάκι γλυκού γλυκιά πάπρικα
αλάτι-πιπέρι -λίγη ζάχαρη
Βράζουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε τα καίμε με βούτυρο ή λάδι ότι σας αρέσει εγώ τα καίω με λίγο βούτυρο γάλακτος και λίγο λαδι μαζί,και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το λάδι με το κρεμμύδι και το κοτόπουλο το μήλο και σοτάρουμε πατώντας και ανακατεύοντας το κιμά να μην μας σβωλιάσει περίπου για 5-10 λεπτά.
 
 Προσθέτουμε και τον πελτά αραιωμένο σε 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει μεχρι να το δούμε να πήξει η σαλτσούλα του .
Σερβίρουμε με τυρί τριμμένο καλή σας όρεξη !!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Ψωμί με mix από 3 είδη αλευριού !!!

Χειροποίητο ψωμί με 3 είδη αλευριού !!!




Έτοιμο και το ωραίο μας ψωμάκι!!

Υλικά
1 κούπα τσαγιού αλεύρι καλαμποκιού
2 κούπες τσαγιού αλεύρι ολικής
1 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο μαγιά νωπή
1 κουτ.γλυκού αλάτι
4 κουτ.σούπας  λάδι
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό


Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό
Ρίχνουμε αλάτι ζάχαρη και τα άλευρα και το λάδι
Ανακατεύουμαι καλά μέχρι να γίνει μία ωραία ζύμη
Λαδώνουμε καλά το χέρι μας κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι το βάζουμε στο ταψί με την λαδοκολα το σκεπαζουμε και στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσει


Έχουμε τον φούρνο ζεστό και ψήνουμε στος 180 βαθμους για 45 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη 



Cheese cake με φράουλα..!



 
Για τη βάση
250 γραμμ. μπισκότα digestive
80 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα

250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
300 γραμμ. τυρί κρέμα
1 λεμόνι (ξύσμα)


Επικάλυψη
200 γρ. Μαρμελάδα φράουλα
1 ζελατίνη Αλέθομαι τα μπισκότα στο μίξερ και τα κάνουμε σκόνη. Τα μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλα τα ψιχουλιάζουμε να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Σε φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. βουτυρωμένη στρώνουμε το μείγμα μπισκότου και το πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
Ψήνουμε το μπισκότο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10΄. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε ελαφριά σαντιγί (όχι πολύ χτύπημα γιατί θα σφίξει). Προσθέτουμε το ξύσμα και το φρέσκο τυρί κρέμα και απαλά τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο ψημένο και κρύο πλέον μπισκότο. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει.

Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα και ρίχνουμε τη ζελατίνη, την οποία έχουμε μουλιάσει πριν σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και γαρνίρομαι το γλυκό μας.
Παγώνουμε στο ψυγείο περίπου 30΄.
Από την φίλη 
Εφη Καρεκλά

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μακαρόνια με σάλτσα καρότου !!!


Για κάτι διαφορετικό και νόστιμο !!! Δοκιμάστε την !!


Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια [εγώ έβρασα και πένες ]
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
5 καρότα τριμμένα στο πολύ ψιλό μέρος του τρίφτη
ελαιόλαδο κατά προτίμηση η ποσότητα
1/2 ποτήρι του νερού κρασί
αλάτι-πιπέρι
2 δαφνόφυλλα
1 κύβο knorr βιολογικό  ότι γεύση σας αρέσει
1 κουταλιά σούπας πελτέ

Βράζουμε τα μακαρόνια ως συνήθως τα στραγγίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι η βούτυρο
εγώ βάζω μισό λάδι και μισό βούτυρο  γάλακτος γίδινο για νοστιμιά.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι το σκόρδο και το καρότο και με ξύλινη κουτάλα τα μαραίνουμε σοτάρουμε ,περίπου 15 λεπτά να μαραθούν όλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και τα σβήνουμε με το κρασί πριμένουμε να εξατμιστεί και


Προσθέτουμε και την κουταλιά πελτέ τον κύβο το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε  καλά .
Προσθέτουμε και σχεδόν 1ποτήρι του νερού νερό και την δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράζει να πιεί το νεράκι και να πήξει η σάλτσα .

 Ωραίο και με πένες !!


Έχουμε ρίξει τα μακαρόνια στην κατσαρόλα ρίχνουμε και την σάλτσα μέσα ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τυράκι κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας η τέλεια γεύση !! Καλή όρεξη !
Μπορούμε να αφήσουμε την σάλτσα στο κατσαρολάκι και να σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω από τα μακαρόνια στο πιάτο .
Αφαιρώντας το τυρί και τον κύβο έχουμε νηστίμο πιάτο .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Σφολιατάκια με γέμιση σοκολάτας !!!

 Έτοιμο σε λίγα λεπτά μόνο !!

Υλικά
φύλλο σφολιάτας
Νουτέλα ή Μερέντα
2 αυγά
Άχνη 
Σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας
 Ετοιμασία 
Απλώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο το φύλλο σφολιάτας και το χαράσσομαι σε τετράγωνα κομμάτια 
Βάζουμε στην γωνία του τριγώνου μία κουταλιά σούπας γεμάτη σοκολάτα και το κλείνουμε τριγωνικά
 Το πατάμε να κλείσει καλά με ένα πιρούνι στις άκρες
Με ένα πινέλο τα περνάμε από πάνω με αυγό που το έχουμε χτυπήσει με ελάχιστο νερό αραιωμένο
Ψήνομαι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη και σιροπάκι της αρεσκείας μας  



Μπισκότα - σαντιγί & καραμέλα !!! Γλυκάκι του λεπτού !!!




 Θα το φτιάχνετε συνέχεια !!!

Υλικά
 3 κουταλιές σούπας νες καφέ
1 μεγάλη φυτική σαντιγί
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ

Ετοιμασία
 Σε ένα μπολάκι αραιώνουμε τον νες  καφέ με 1/2 ποτήρι του νερού νερό


Βουτάμε στα γρήγορα τα μπισκότα και τα στρώνουμε στην σειρά σε μία πιατέλα


Έχουμε χτυπήσει στο μίξερ την σαντιγί με την άχνη ζάχαρη να πήξει καλά και βάζουμε μία στρώση λεπτή επάνω από τα μπισκότα


Αυτήν την διαδικασία την επαναλαμβάνομαι 4 φορές και στην τελευταία καλύπτουμε  όλα τα μπισκότα επιφάνεια και πλάγια με την σαντιγί
Το τοποθετούμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε την καραμέλα .



Καραμέλα
1κούπα ζάχαρη
1 κουτ.σούπας νερό
1κουτ.σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ.σούπας καλαμποκέλαιο

Τι κάνουμε
Σε κατσαρολάκι τοποθετούμε την ζάχαρη  μαζί με όλα τα αναγραφόμενα υλικά

 Ανακατεύομαι συνέχεια με το σύρμα [αυγοδάρτη] μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σε χρώμα σαν μέλι και ρευστή τότε την αδειάζουμε ή σε κάποια μαρμάρινη επιφάνεια ή σε λαδόκολλα την οποία έχουμε περάσει ελαφρά με λάδι να μην  κολλήσει  και περιμένουμε να κρυώσει.ΠΡΟΣΟΧΗ μην σας κάψει.


Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ανασηκώνουμε την άκρη τις καραμέλας την βάζουμε σε νάυλον σακουλάκι και με γουδί την σπάμε σε κομματάκια.


Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας  με την βοήθεια ενός κουταλιού

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κι έτοιμο το υπέροχο πανεύκολο γλυκάκι !! Διατηρείτε στο ψυγείο αν προλάβει να μείνει !!!