Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Tρουφάκια με κακάο !!!

Από τα πιό ωραία τρουφάκια που θα έχετε δοκιμάσει εγγυημένα, και με λίγες θερμίδες !!! Αν δεν τα φτιάξετε χάνετε !!!
Την συνταγή μου την είχε δώσει παλιά ο διατροφολόγος μου για τις κρίσεις υπογλυκαιμίας να τρώω ένα ..ένα τόση νοστιμιά ?? !!!!



   
Υλικά
για 48 τρουφάκια

    2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
    460 γρ άγλυκη κουβερτούρα σοκολάτα
    σχεδόν 3 (λίγο λιγότερο) φλιτζάνια κοκκώδες υποκατάστατο ζάχαρης (αυτό που σας δείχνω)
    4 κουτ. της σούπας καλό βούτυρο
    1 κουτ. του γλυκού βανίλια
    σκόνη κακάο


   Τι κάνουμε
   
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε την κρέμα, προσθέστε και την σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Την κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε το υποκατάστατο ζάχαρης, το βούτυρο και τη βανίλια.

Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μείγμα, το αδειάζεται σ’ ένα μπολ (εγώ το άφησα με την κατσαρόλα να μην λερώνω πολλά) και το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει και να σκληρύνει.


Απλώνετε το κακάο σε λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο, φτιάχνετε μπαλίτσες και τις κυλάτε στο κακάο. Αν θέλετε για πιο επίσημα, βάλτε από κάτω χαρτάκια ζαχαροπλαστείου ...είναι μια μικρή αμαρτία, το ομολογώ, αλλά ωραία αμαρτία!!! Τέλεια γεύση και πανεύκολα!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτικές πίτες!!!



Ένα πεντανόστιμο λαχταριστό πιάτο που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτικές πίτες για ορεκτικό ή μεζεδάκι για το ουζάκι σας, αλλά και για το οικογενειακό γεύμα ή δείπνο.

Υλικά συνταγής
Για τα κεμπάπ:
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τη σάλτσα:
60 γρ. βούτυρο
5 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1/2 κ.γ. κανέλα
αλάτι πιπέρι

Για τις πίτες:
2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
λίγο αλεύρι για το “άνοιγμα” της ζύμης

Εκτέλεση συνταγής

Για τις πίτες: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά. Πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική. Τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 40′ τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, για να διπλασιαστεί σε όγκο. [Μπορείτε να την αφήσετε στο φούρνο στους 40- 50 βαθμούς].

Για τα κεμπάπ: Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τα κεμπάπ. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Στο μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τις ντομάτες, λίγη κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει καλά, ανακατεύοντας συχνά.

Βγάζουμε το κιμά από το ψυγείο και με βρεγμένα χέρια ζυμώνουμε καλά το μείγμα στη γνωστή μορφή κεμπάπ. Περνάμε τα κεμπάπ σε καλαμάκια, [καλύπτουμε τις άκρες από τα καλαμάκια με αλουμινόχαρτο να μη μαυρίσουν] και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ψηθούν καλά και να ροδοκοκκινίσουν, περίπου για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε συνέχεια ούτως ώστε να μην καούν.

Αλευρώνουμε το πάγκο εργασίας μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες και τις ανοίγουμε σε πίτες. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λαδώνουμε λίγο τις πίτες και τις ψήνουμε μία-μία. Μόλις φουσκώνει και ροδίζει η μία πλευρά, αναποδογυρίζουμε και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη.

Για το σερβίρισμα: Σε κάθε πιάτο τοποθετούμε πρώτα τις πίτες, από πάνω τα κεμπάπ, ακολουθεί η σάλτσα ντομάτας και τελειώνουμε με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι και είμαστε έτοιμοι!
www.sintayes.


   

   

   

   

   

   

   

Ονειρεμένα γεμιστά μπισκοτάκια σοκολάτας !!!



Υλικά:

    300 γραμμάρια αλεύρι
    130 γραμμάρια  ζάχαρη άχνη
    150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
    1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
    1 αυγό
    Κρέμα φουντουκιού σοκολάτα
    Ζάχαρη άχνη για να διακοσμήσουμε

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ και το αυγό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά). Κάνουμε τη ζύμη μια μικρή μπάλα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με έναν πλάστη κάνοντας πολύ λεπτή. Παίρνουμε ένα καλούπι στρογγυλό, είτε ένα ποτήρι  (ιδανικό θα ήταν 4 ή 5 cm σε διάμετρο) και σχηματίζουμε τα μπισκότα. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα φουντουκιού σοκολάτα και κλείνουμε τη ζύμη πιέζοντας ελαφρά τις άκρες με τα δάχτυλά μας. Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά (εξαρτάται από λίγο σχετικά με το μέγεθος). Υπολογίζει 15-20 λεπτά το μέγιστο). Σερβίρουμε ζεστά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
     Jenny.gr

Χοιρινό κρασάτο μπουκίτσες !!!




Ιδανικό για μια φιλική βραδιά,με κουβέντα και κρασάκι !!!

Υλικά μερίδες 4

400 γραμ Χοιρινό το οποίο ζητάμε από το κρεοπώλη να μας το κόψει μικρές λωριδίτσες-μπουκίτσες  ή το κόβουμε μόνοι μας- στοιχίζει μόνο

Αλάτι -πιπέρι-πάπρικα γλυκιά-ρίγανη
λίγο λάδι για το τηγάνι καλό
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί ότι υπάρχει
1 κουτ.σούπας μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα
πίτα από σουβλάκι
ντομάτα
μαϊντανό
κρεμμύδι

Τι κάνουμε
Πλένουμε το κρέας το στραγγίζουμε καλά .
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Σε μπολ βάζουμε το κρέας ρίχνουμε λίγο λάδι το αλάτι το πιπέρι την ρίγανη την πάπρικα και το ανακατεύουμε.





Το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το ζεστό και με σπάτουλα το γυρνάμε συχνά περίπου για  με 10 λεπτά να ροδίσει σχεδόν από όλες τις πλευρές .
Αμέσως μετά ρίχνουμε και  το σβήνουμε με το κρασάκι και μόλις το πιει γυρνώντας πάντα με σπάτουλα προσθέτουμε 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό με την μουστάρδα μέσα αραιωμένο .Κατεβάζουμε την θερμοκρασία π,χ από το 3 στο 2 σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει .

Ξεσκεπάζουμε τα φέρνουμε μία γύρα κι όταν δούμε και μείνουν με το λαδάκι είναι έτοιμα .Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και λίγο λεμόνι χυμό .Μεζεδάκι από τα λίγα σε νοστιμιά !!! Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο μία πίτα αφού πρώτα την λαδώσουμε πολύ ελαφρά  την ψιλοαλατίσουμε την ψήσουμε σε τηγάνι και τέλος την ραντίζουμε με λίγη ρίγανη .Την βάζουμε στο πιάτο και από πάνω το κρέας μαζί με λίγη ντομάτα κρεμμύδι και μαϊντανό ψιλοκομμένο ,επίσης μπορείτε να το συνοδέψετε με ότι σας αρέσει π.χ πιλάφι πουρέ ή σαλάτα σκέτη.
Καλή όρεξη !!! Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κανταίφι !!!

 
Λαχταριστό  και καλοψημένο κανταίφι  αρωματισμένο με πορτοκάλι βανίλια λεμόνι !!!



ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κανταΐφι
300 γρ. φρέσκο βούτυρο
250 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 βανίλια

 Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι τον χυμό
1/2 πορτοκάλι τον χυμό 
1 κ. σούπας γλυκόζη
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξετυλίγουμε υπομονετικά το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε λωρίδες
 Στη συνέχεια φρεσκοτριμμένο καρύδι ανακατωμένο με όλα τα υλικά,ανακατεύουμε καλά  βάζουμε από μία γενναία κουταλιά στην άκρη κάθε λωρίδας κι τυλίγουμε . Τα τοποθετούμε στο ταψάκι αφού το βουτυρώσουμε πρώτα και τα περιχύνουμε με λιωμένο μυρωδάτο βουτύρο.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.Καλή επιτυχία !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μακαρόνια με κιμά & μιξ τυριών στον φούρνο !!!






Πρωτότυπο και πολύ νόστιμη συνταγή που συναγωνίζεται το παστίτσιο !!!

Υλικά
500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 κουταλιά μεγάλη σούπας πελτέ ντομάτας
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
1 τσιμπιά κουρκουμά [προαιρετικό εγώ βάζω σε όλα τα φαγητά λίγο κάνει πολύ καλό ]
2 φλιτζάνια τσαγιού διάφορα τριμμένα τυριά τα βρίσκουμε στο Σούπερ μάρκετ έτοιμα τριμμένα μιξ τυριών .
1 κρέμα μικρή γάλακτος

Τι κάνουμε
Βράζουμε τα μακαρόνια όπως γράφει στην συσκευασία και τα σουρώνουμε
Κρατάμε 1 ποτήρι του νερού από το ζουμί τους  

 Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά και σοτάρουμε πατώντας τον κιμά με ξύλινη κουτάλα να σπάσει να γίνει σπυρωτός για 5 λεπτά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε και την κουταλιά πελτέ ανακατεύοντας και σβήνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε ανακατεύουμε -προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι τον κουρκουμά τον βασιλικό την ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πιεί όλο το ζουμάκι και να πήξει η σάλτσα .


 Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στον κιμά μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε  τα μακαρόνια σε ταψάκι η σε πήλινα ατομικά ,
Ρίχνουμε από πάνω τυρί να καλύψει όλη την επιφάνεια -όσο πιο πολύ τόσο πιο ωραία κρούστα κάνουν από πάνω .
Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος η οποία πρέπει να είναι η ρευστή -εδώ εγώ έτυχε να έχω  την παχιά στο ψυγείο όπως βλέπετε και την έστρωσα αφού την έβαλα από πάνω με ένα μαχαίρι -πιο καλά να βάλετε την κρέμα γάλακτος για φαγητά.







 Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ αφού τον προθερμαίνουμε ίσα ίσα μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γίνει μία ροδοψημμένη κρούστα.



Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε είναι πολύ ωραίο φαγητό και σίγουρα θα αρέσει σε όλους !! Καλή όρεξη !!!
 Εφτιαξα σε μικρό ταψάκι τα μισά και σε ατομικά πήλινα τα υπόλοιπα δεν έχω λόγια -τέλεια και τα δύο !!!!
Από  ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 





Μια αμυγδαλόπιτα διαφορετική από τις άλλες !!!


Ένα ζουμερό και πεντανόστιμο κέικ που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

100γρ. αλεύρι μαλακό

100γρ. πούδρα αμυγδάλου

255γρ. ζάχαρη

75γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

4 αβγά

4γρ. μπέικιν πάουντερ

110γρ. κρέμα γάλακτος

1 λοβό βανίλιας

1½γρ. αλάτι

100γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC.
Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη και τα αβγά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη βανίλια, “ξύνετε” τα σποράκια της, τα προσθέτετε στο μπολ και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα, ανακατεύετε ξανά και αδειάζετε το μίγμα σε στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, διαμέτρου 28εκ. Αν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί, θα πρέπει να το βουτυρώσετε και να το αλευρώσετε πριν βάλετε μέσα το μίγμα.
Βάλτε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε, να ξεκουραστεί.Ψήστε την αμυγδαλόπιτα στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αφήστε την να κρυώσει καλά, πασπαλίστε την με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
http://www.creteplus.gr/

Κέικ βανίλιας σοκολάτας !!!



Αφράτο, μυρωδάτο κέικ  βανίλιας και σοκολάτας με τέλεια υφή και γεύση. Εύκολο και γρήγορο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του!!
Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη βανίλιας:

250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

3 κ.σ. γάλα

Για τη ζύμη σοκολάτας:

25 γρ. (3 1/2 κ.σ. κοφτές) κακάο

10 γρ. (1 κοφτή κ.σ.) ζάχαρη

3 κ.σ. γάλα

Για το πασπάλισμα του ταψιού:

βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

3-4 κ.σ καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη βανίλιας: Σε ένα μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών (τα ασπράδια τα βάζετε σε άλλο καθαρό μπολ) και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μείγμα σταδιακά, λίγο τη φορά, χτυπώντας διαρκώς σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Προσθέτετε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε για 1/2 λ ακόμα.

Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάτε με ΚΑΘΑΡΟ και στεγνό μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαρέγκα τόσο πηχτή που να “στέκεται”. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και συνεχίζετε το χτύπημα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Για τη ζύμη σοκολάτας: Μεταφέρετε σε ένα μπολ το 1/3 περίπου της έτοιμης ζύμης, προσθέτετε το κακάο, τη ζάχαρη και το γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το πασπάλισμα ταψιού: Παίρνετε μια μικρή βαθιά στρογγυλή φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση, την αλείφετε με το βούτυρο και τη πασπαλίζετε με τη μαύρη ζάχαρη, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά. Στρώνετε ισομερώς στη βάση της φόρμας, με μια μαρίζ, τη ζύμη της βανίλιας και από πάνω στρώνετε τη ζύμη σοκολάτας.

Για το ψήσιμο: Με ένα πιρούνι “στριφογυρίζετε” τη σοκολατένια ζύμη (βλέπε βίντεο) και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50-60 λ ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.

Πηγή
Πηγή

Tυρένιες μπάλες κοτόπουλο !!!


Υλικά
1  στήθος από κοτόπουλο
2 αυγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 φέτες ψιλοκομμένη πάριζα ή ότι άλλο αλαντικό μς αρέσει
30 γραμ αλεύρι
170 γραμ τυρί τριμμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
λίγο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στο γουδί
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
προαιρετικά ι κουταλιά σούπας BBQ SAUCE ή κρέμα μπαλσάμικο


 Εκτέλεση
Βράζουμε το στήθος από το κοτόπουλο και το μαδάμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδια ψιλοκομμένα την πάριζα σε κομματάκια ψιλοκομμένα το αλεύρι το τριμμένο τυρί την πάπρικα το πιπέρι το σκόρδο λιωμένο στο γουδί ή στο μούλτι το αλάτι και την προαιρετικά κουταλιά BBQ SAUCE ή κρέμα μπαλσάμικο .Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε σε μπαλάκια ,τα τυλίγουμε σε φρυγανιά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν,Καλή επιτυχία!!

Από την φίλη μου 
Eva Triantafillidou










Προζύμι & ο εύκολος τρόπος που το ετοιμάζουμε !!!


 Οταν ζυμώνουμε ζυμάρι με προζύμι δίνει εκτός απο πολύ ωραία γεύση ωραία μυρωδιά ,κάτι που δεν το δίνει το ψωμί με σκέτη μαγιά !!

Eκτέλεση

Ζυμώνουμε ½ ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. 
Το βάζουμε  σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε  με μια καθαρή πετσέτα. 
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναζυμώνουμε  το ζυμαράκι. 
Επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα επί 3 μέρες. 
Μόλις φουσκώσει και δούμε να αρχίσει να κάνει  τρυπίτσες, τότε  το προζύμι είναι έτοιμο.
Σημείωση 
 Αν δεν βγάζει φουσκάλες  τότε του δίνουμε   περισσότερο χρόνο
 Εαν ζυμώσετε ψωμί κρατάτε απο τη ζύμη ένα κομμάτι και το αφήνετε για 24 ώρες μέσα σε  ζελατίνα και μετά στο ψυγείο. Για να μην ξαναεπαναλάβουμε πάλι όλη τη διαδικασία.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι !!!



Υπέροχο πιάτο !!!

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας)

αλάτι-πιπέρι-δαφνόφυλλο-μπαχάρι

λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό για πασπάλισμα  στο πιάτο




ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτάκια, κατόπιν ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε την φωτιά.


Όταν μαλακώσει το χταπόδι το βάζουμε σε μία πιατέλα προσθέτουμε λίγο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι μας το ανακατεύουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και το χταποδάκι και το βγάζουμε από την φωτιά.
Σε όσους αρέσει βάζουν τριμμένο τυράκι από πάνω προαιρετικά.Καλή όρεξη !!
Βάνα Ζούκα

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Χορτοπιτάκια απίθανα !!!


Υλικά συνταγής

    6-7 παραδοσιακά φύλλα για πίτες, έτοιμα ή σπιτικά
    1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο λιωμένο

    Για τη γέμιση
    1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
    2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
    2 κουταλιές τραχανάς γλυκός
    500 γρ. τυρί φέτα
    5 αυγά
    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα. Τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα στύβεται πολύ καλά. Τα ρίχνετε σε λεκάνη και προσθέτετε τον τραχανά και το λάδι.

    Χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι και ρίχνετε τη φέτα τριμμένη. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στη λεκάνη με τα χόρτα και ανακατεύετε. Η γέμιση πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή, όχι νερουλή.



    Ραντίζετε κάθε φύλλο με ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο μαζί. Κόβετε κάθε φύλλο σε τρεις μακρόστενες λωρίδες κατά μήκος. Βάζετε 1 γεμάτη κουταλιά γέμισης στη μια άκρη κάθε λωρίδας και αλείφεται το υπόλοιπο φύλλο με ελαιόλαδο.
 Τυλίγεται τη λωρίδα με τη γέμιση σε τρίγωνο, αλείφεται την επιφάνεια του τρίγωνου με ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο και τοποθετείτε τα τρίγωνα πιτάκια σε ταψί επίσης λαδωμένο. Ψήνετε στους 200 βαθμούς  τα πιτάκια για 30-35΄, μέχρι να ροδίσουν.Καλή επιτυχία !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



   



Τυροπιτάκια παραδοσιακά από Λέσβο !!!


Από το τηγάνι κι εξαφανίζονται από την νοστιμιά τους !!!



Υλικά συνταγής

    1 κιλό αλεύρι
    1 ποτήρι χλιαρό νερό
    1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    1/2 φλιτζάνι του καφέ ξίδι
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    Για τη γέμιση
    1/2 κιλό λευκό τυρί (φέτα κ.λπ.) τριμμένο
    2 αυγά
    μπόλικο φρέσκο δυόσμος
    λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα χέρια τα υλικά να ομογενοποιηθούν και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας σε ένα μπολ το τριμμένο λευκό τυρί, τα αυγά και τον δυόσμος.

    Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο. Κόβουμε  παραλληλόγραμμα κομμάτια, βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σαν φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).

    Τηγανίζουμε λίγα λιγα  σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και, αν θέλουμε, τα αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τα σερβίρουμε.
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Αυγόπιτα !!!


Υλικά συνταγής

    2 φύλλα σφολιάτας
    6 αυγά καλά χτυπημένα
    400 ml φρέσκο γάλα
    700 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    ελαιόλαδο
    1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση συνταγής

    Σε μία λεκάνη χτυπάτε πολύ καλά τα αυγά, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε.

    Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα και το αλείφετε με λάδι και βούτυρο.

    Ρίχνετε το μείγμα αυγού και γάλακτος και σκορπάτε τα τυριά. Κλείνετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και το αλειφετε με λάδι και βούτυρο. Αν θέλετε αλείφετε με και αυγό.

    Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα περίπου.
www.icookgreek.

Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο !!!

Φαγητό που θα ευχαριστηθεί ολη η οικογένεια !!! 

Υλικά συνταγής

    1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
    4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
    1 αυγό
    1 ντομάτα τριμμένη
    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο 5-6 κλωνιά
2 κουτ,σούπας μηλόξυδο
Κι ένα μυστικό που τα κάνει πολύ ωραία  1 κουταλιά σούπας Μπέικιν πάουντερ
    αλάτι
    πιπέρι
    1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    1 ποτήρι νερό
    6 πατάτες
χυμό από 2 λεμόνια
1 μεγάλη κουταλιά σούπας  μουστάρδα


Εκτέλεση συνταγής

    Στραγγίζετε το ψωμί καλά, στύβοντας το με τα χέρια σας. Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί και το κρεμμύδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα αυγά, τη ντομάτα, το μαϊντανό, το σκόρδο προαιρετικά, τη ρίγανη το μπέικιν το μηλόξυδο το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε για 10' και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος βρέχεται ελαφρά τα χέρια σας. Αφήνετε το μείγμα του κιμά για 30' στο ψυγείο.

    Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αραδιάζεται σε ταψί.  και περιχύνετε με το λάδι και το νερό στο οποίο έχετε αραιώσει την μουστάρδα προσθέστε και το λεμόνι αλάτι πιπέρι ανακατέψτε καλά τοποθετείστε και τα μπιφτέκια . Ψήνετε στους 200° C για 60' μέχρι να ροδίσουν. Καλή όρεξη !!!
Απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρεβιθάδα με μπαχάρια στο πήλινο ή σε γάστρα !!




 Φτιάξτε αυτήν την συνταγή για ρεβιθάδα φούρνου και θα με θυμηθείτε τέτοια γεύση που έχουν ωραία με τα διάφορα μπαχαρικά στο ένα πιάτο δεν σταματάς κι ας είναι απλά ρεβίθια !!!!
Απαραίτητα ψήνονται σε πήλινο ή σε γάστρα .

Υλικά
500 γραμ ρεβίθια
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά κομμένα σε λωρίδες
3 ντομάτες οι δύο ώριμες και ψιλοκομμένες η τρίτη πιο άγουρη κομμένη σε ροδέλες
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε κι αν θέλετε εγώ πάντα βάζω στα φαγητά μου
1/2 κουτ γλυκού ακριβώς μπούκοβο ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙΕΙ βάλτε λίγο ή καθόλου αν δεν σας αρέσουν τα λίγο καυτερά- απλά δίνει πολύ ωραία γεύση ιδιαίτερη
1/2 κουτ,γλυκού κύμινο
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ,γλυκού κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουτ,σούπας σκόνη σόδα






Τι κάνουμε
Πλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε βαθιά κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι το πρωί και τα ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές σόδας ,τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε ακριβώς 5 λεπτά και τα ξεπλένουμε σε πολλά νερά [ μην τα αφήσετε παραπάνω και διαλύονται και χάνουν από την γεύση τους ]



Τα βάζουμε στην κατσαρόλα βάζουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουν και τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά ξαφρίζοντάς τα.
Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην γάστρα ή το πήλινο στεγνά .
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο.το κύμινο.το τζίντζερ,το μπούκοβο,τον κουρκουμά με ένα μαχαιράκι ξύνουμε από πάνω τον κύβο ,προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και το λάδι και τέλος τις ψιλοκομμένες ντομάτες .
Ανακατεύουμε καλά και αμέσως σκεπάζουμε το φαγητό μας με τις ροδέλες ντομάτας που έχουμε κρατήσει.




Ρίχνουμε από πάνω με την βοήθεια κουτάλας το ζουμί που βράσαμε τα ρεβίθια ,θέλουμε το φαγητό μας να είναι σκεπασμένο με το ζουμί .
Κλείνουμε την γάστρα ή το πήλινο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς περίπου για 1 ώρα ..στα 40 λεπτά ανοίξτε με προσοχή την γάστρα να δείτε αν ψηθήκανε  και ψήστε λίγο ακόμα ξεσκέπαστα να δέσει η σάλτσα τους και να πάρουν χρώμα.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την γεύση τους με τα τόσα ωραία μπαχαρικά τα ψήνεις και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι Δοκιμάστε τα !!  Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Χωρίς να θέλω να διαφημίσω τα καλύτερα όσπρια είναι τα Agrino  Ελληνικά και τα μόνα που βράζουν πάντα και χυλώνουν !