Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Το ραβανί των αναμνήσεων ..!!!




Γλυκακι με πολύ απλά υλικά μα φανταστικό άρωμα και γεύση..!!!
Το γλυκό των παιδικών αναμνήσεων πολλών !!!


        Υλικά
    500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
    500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
    1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
    4 ποτήρια (νερού) νερό
    2 ποτήρια (νερού) λάδι (ελαιόλαδο)
    2- 3 κάψουλες βανίλιας
    1 πορτοκάλι ακέρωτο (ξύσμα και χυμό)
    1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα και χυμό)
    κανελοζάχαρη (κανέλα- ζάχαρη) για το πασπάλισμα



    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.
    Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
    Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
    Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
    Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3- 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (30 x 40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι.
    Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.



    Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.
    Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.
    Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
    Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
    Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.
Από την φίλη μου Vana Zouka + Ξύλινο κουτάλι

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Πεντανόστιμοι Μαραθοκεφτέδες !!!




Η συνταγή είναι από το βιβλίο Γεύση,
της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου τους φτιάχνω συχνά με επιτυχία πάντα !!

Υλικά
2 φλυτζάνια αλεύρι γ.ο.χ
2 αυγά
1 φλυτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι 




Εκτέλεση
Σέ ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι τα αυγά και το λάδι έως γίνουν χυλός και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τήν μαραθόριζα,τον μάραθο αλάτι και πιπέρι. 



Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στό τηγάνι και μόλις κάψει παίρνουμε κουταλιά από το μείγμα, τηγανίζουμε έως να ροδίσουν,βάζουμε σέ απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ  

 

Στομαχάκια κοτόπουλο -το απίθανο μεζεδάκι !!!

 Είναι ένα οικονομικό πεντανόστιμο μεζεδάκι για την παρέα αλλά κι ολοκληρωμένο φαγητό όταν το συνοδέψουμε με ότι μας αρέσει -μακαρόνια πατάτες τηγανητές πουρέ-ρύζι!!!

Υλικά
1 κιλό στομαχάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
λίγη κανέλα σκόνη
3 με 4 γαρύφαλλα
πιπέρι αλάτι
Αν σας αρέσει προσθέστε και λίγο καυτερό πιπεριά
1 κουταλιά πελτέ
3 ντομάτες ώριμες ψιλοτριμμένες
λίγη ζάχαρη
ζεστό νερό


Τι κάνουμε
Πλένουμε  και καθαρίζουμε  τα στομαχάκια καλά και κάνουμε  μια βράση.
Κατόπιν τα σουρώνουμε  και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε και τα στομαχακια και το κομμένο σε ροδέλες καρότο.
Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, λίγο γαρύφαλλο, το πιπέρι και τα φέρνουμε μια βόλτα.
Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κάτι καυτερό μέσα. (Εγώ βάζω)..
Το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος.
Προσθέτουμε και μια κουταλιά πελτέ, την ντομάτα, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό ζεστό




Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως να μαλακώσουν τα στομαχακια και να πήξει η σάλτσα.
Εάν χρειαστεί νερό, συμπληρώνουμε με ζεστό.Καλή όρεξη !!!


Συνταγή από την φίλη μου Vana Zouka
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ

Πανέ ( σνίτσελ ) κοτόπουλο το ακαταμάχητο σε γεύση!!!





 Φαγητό για όλη την οικογένεια !!!
Για το κοτόπουλο....
1 αυγό χτυπημένο
πιπέρι
αλάτι
1 κ.γ. ανάμικτα μυρωδικά αρεσκείας σας [θυμάρι, πάπρικα, κάρδαμο, κάρυ, σκόρδο σε σκόνη, μείγμα για κοτόπουλο] εγώ έβαλα λίγο απ'ολα...
λίγο λάδι για το ταψί
1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκαλο
2 κομμάτια μοτσαρέλα (δεν είχα, και έβαλα γραβιέρα Μυτιλήνης που είχα στο ψυγείο μου) 
Τι κάνουμε
Λάδωσα ένα μικρο ταψάκι και έβαλα τον φούρνο να ζεσταίνεται στους 250 βαθμούς
(έως να πανάρω το κοτόπουλο, έβαλα και το ταψάκι στον φούρνο να ζεσταίνεται)
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάω το αυγό με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σε δεύτερο βαθύ πιάτο έβαλα τη τριμμένη φρυγανιά και όλα τα μυρωδικά μου και ανακατέψτε τα καλά να αναμειχθούν.


Χτύπησα ελαφρώς τα στήθη του κοτόπουλο με το εργαλείο.
Βούτηξα το κοτόπουλο στο αυγό και μετά στο μείγμα της φρυγανιάς.
Έβαλα τα κομμάτια στο λαδωμένο ταψί και μετά στο κάτω κάτω ράφι στο προθερμασμένο φούρνο 


Γυρίζω τώρα και το κουμπί στο γκριλ και τα αφήνω για 15 λ.περίπου
(προσέχω να μην καούν!! θα δείτε και την κρούστα που θα έχει ένα ωραίο χρώμα).
Τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και τα ψήνω για 15 λ ακόμα.
Αφού δω ότι είναι έτοιμο και από την άλλη πλευρά βγάζω το ταψί και απλώνω πάνω από το κοτόπουλο την σάλτσα
(εγώ δεν την έβαλα όλη γιατί κάνω αρκετή που μας αρέσει να συμπληρώνουμε και πάνω από τα συνοδευτικά μας)
και πάνω από την σάλτσα το τυρί.
Ξαναβάζω στο φούρνο έως να λιώσει το τυράκι και μετά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Εβαλα στο πιάτο λίγη σάλτσα και από πάνω το κομμάτι του κοτόπουλου.
Εάν σας αρέσει η σάλτσα, μπορείτε να ρίξετε ακόμα λίγη σάλτσα πάνω από το τυράκι.


Την σάλτσα την έκανα με ένα κρεμμύδι και μια μικρή πράσινη πιπεριά τριμμένα στο μούλΤι και ένα μικρΌ κρεμμύδι και πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένα σε λωρίδες.
Τα έβαλα σε ένα κατσαρολάκι και τα τσιγάρισα λίγο
Έριξα λίγο αλάτι και πιπέρι
Μετά τα έσβησα με λίγη βότκα και όταν εξατμίστηκε έβαλα την σάλτσα ντομάτα (από δικό μου βάζο που είχα κάνει μόνη μου) και λίγο τσίλι (μας αρέσουν και τα καυτερά )
Όταν η σάλτσα έπηξε την έβγαλα από τη φωτιά. Καλή όρεξη !!

*Συνοδεύουμε με ρύζι με πατάτες τηγανητές με πένες που εμένα είχαν περισσέψει από το χθεσινό ..ή και σκέτο 

Συνταγή από την φίλη μου Vana Zouka 
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Δίχρωμα κουλουράκια με κακάο & ινδοκάρυδο !!!


Αυτά τα κουλουράκια θα τα λατρέψετε !!!

Υλικά
2 αυγά
180 γραμ σπορέλαιο
120 γραμ καστανή ζάχαρη
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν
και αλεύρι θα χρειαστούμε περίπου 450 γραμ
1 κουταλιά σούπας κακάο
1 κουταλιά σούπας ινδοκάρυδο
1 αυγό για από πάνω πριν τα ψήσουμε

Εκτέλεση
Χτυπάμε σε λεκάνη τα αυγά με το σύρμα το λάδι και την ζάχαρη
Προσθέτουμε την βανίλια το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι και όταν αρχίζει η ζύμη μας  να πήζει ανακατεύουμε με το χέρι.
Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια την χωρίζουμε στα δύο και στην μισή βάζουμε το ινδοκάρυδο και την ζυμώνουμε Στην άλλη βάζουμε το κακάο και την ζυμώνουμε και αυτή.
Φτιάχνουμε σχεδιάκια κόβοντας  και φτιάχνοντας λωρίδες και από τις δύο ζύμες .
Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα χτυπάμε το αυγό σε μπολάκι και τα αλείφουμε από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Βγαίνουν περίπου 38 κουλουράκια-Καλή επιτυχία !!!

Συνταγή από την φίλη Eva Triantafilidou 

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα για το πρωινό σας κι όχι μόνο !!!


Θα την ευχαριστηθούν όλοι !!!!


Για το φύλο για ένα μακρόστενο πυρέξ :
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό 
λίγο αλάτι
1 κουταλιά βούτυρο μαλακό
αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.

Για την γέμιση
2 πακετάκια των 200 γραμ. τυρί κρέμα
ρεγκάτο τριμμένο ποσότητα να καλύψει όλη την επιφάνεια
1+1/2 παριζάκι κομμένο σε κυβάκια μικρά
Σάλτσα ντομάτας ποσότητα να καλύψει όλη την επιφάνεια
 
 Ετοιμασία ζύμης 
Ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 4 μπαλάκια το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε μικρό στρογγυλό φύλο τα αλείφουμε  με βούτυρο μαλακό το βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και κάνουμε  2  μπάλες με δυο φύλα την κάθε μια. 
Τις τυλίγουμε  σε μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη για τρία τέταρτα. Βουτυρώνουμε  το πυρέξ ανοίγουμε  τη μια μπαλίτσα σε αλευρωμένο πάγκο σε φύλο το βάζουμε στο πυρέξ το αλείφουμε  με δυο πακετάκια των 200γρ τυρί κρέμα από πάνω αλείφουμε  με πελτέ τομάτας την οποία ετοιμάζουμε βάζοντας σε ένα μπρικάκι 1 γεμάτη κουταλιά πελτέ λίγο νεράκι να την αραιώσουμε λίγο λαδάκι λίγο αλάτι πιπέρι και λίγο αν θέλετε βασιλικό. Τα ανακατεύουμε βράζουν 3 λεπτά την αφήνουμε να κρυώσει και την χρησιμοποιούμε. κόβουμε  σε καρεδακια ενάμιση παριζάκι ρίχνουμε ρεγκατο τριμμένο και από πάνω και σκεπάζουμε  με το άλλο φύλο.  
Χτυπάμε  σε ένα μπολ 1  φλιτζάνι γάλα 2 αυγά 1 γιαούρτι αλάτι πιπέρι περιέχυσα το φαγητό και έψησα στους 200 για 50 λεπτά περίπου!
Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από την φίλη Eva Triantafilidou
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με γλάσο !!!

Οταν την ψήνουμε μοσχομυρίζει όλο το σπίτι !!! Αφράτη και δροσερή η λεμονόπιτά μας αρέσει σε όλους !!!

Χρ. Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρ. Ψησίματος: 25 – 28 λεπτά

Υλικά

Για την πίτα

1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
4 μεγάλα αυγά
4 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ φλυτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις




Εκτέλεση
Για την πίτα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψί  22 εκ. Αλείφουμε με βούτυρο. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε με την βοήθεια ενός μίξερ χειρός τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο για 5΄ μέχρι να αφρατέψουν.


 Σε ένα πιάτο χτυπάμε με πιρούνι τα αυγά , το ξύσμα λεμόνι, το χυμό λεμόνι και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το βούτυρο. Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και  χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα στης αντιστάσεις για 25-28΄λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα την βάλουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.


 Για το γλάσο

    100 γρ. ζάχαρη άχνη
    χυμό από ½ λεμόνι

Για να φτιάξουμε το γλάσο, βάζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να γίνει ένα λείο, υγρό μείγμα το οποίο αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αργότερα και λίγο ακόμα χυμό λεμονιού αν πήξει πολύ το γλάσο.
Μόλις το κέικ κρυώσει, το βάζουμε στην πιατέλα. Αργά με ένα κουτάλι ρίχνουμε το γλάσο από πάνω και αφήνουμε να πέσει.
Κόβουμε και σερβίρουμε.Καλή επιτυχία !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Διαβάστε κι άλλες συνταγές ΕΔΩ





Κουλουράκια Βανίλιας για όλες τις ώρες !!!

 Γρήγορα μυρωδάτα κουλουράκια βανίλιας για κολατσιό για καφεδάκι και τσάι με την παρεούλα μας !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!

 Υλικά
3 αυγά
3 φλιτζάνια του καφέ σπορέλαιο
3 βανιλιες
Ξύσμα από1 πορτοκάλι
2 φακελάκια μπέικιν
Περίπου 700 γρ αλεύρι
3 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη κρυσταλλική 
Καστανή ζάχαρη για να τα ρολάρουμε ή σουσάμι



Τι κάνουμε

Όλα μαζί τα υλικά ανακατεύουμε καλά και μετά το μπέικιν κοσκινισμένο και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο .


Τα πλάθουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λάδι Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα!!
Τα φυλάμε για να τα διατηρήσουμε σε μεταλλικό κουτί.
Γίνονται και σκέτα αλλά και πασπαλισμένα με καστανή ζάχαρη σουσάμι και μαυροκούκι τα ρολάρουμε πριν τα ψήσουμε .
Συνταγή από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Εύκολα και πεντανόστιμα τηγανόψωμα για όλες τις ώρες!!!

- Αφράτα και τραγανά τηγανόψωμα με φέτα μερακλίδικα
     
                                     
 Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γραμ  αλεύρι για όλες τις χρήσει
1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού  αλάτι
χλιαρό νερό
τυρί φέτα όσο θέλετε
Σουσάμι
Αν τα ψήσετε στο φούρνο λίγο λάδι με 1 κρόκο αυγού 


                                              Εδώ στον φούρνο


Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και την ξηρή μαγιά.
Κάνουμε ένα λακουβάκι και ρίχνουμε την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας κάθε τόσο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζυμούλα προσθέτοντας και λίγο λάδι. Το  αφήνουμε κάπου ζεστά για μισή ώρα να φουσκώσει και να ξεκουραστεί
Μόλις φουσκώσει το ζυμώνουμε ακόμα λίγο
Τώρα ακολουθούμε δύο τρόπους για τη γέμιση ανάλογα πως το θέλουμε.Μπορούμε είτε να έχουμε το τυράκι διάσπαρτο μέσα στο τηγανόψωμο οπότε ξαναζυμώνομαι να ανακατευτεί μέσα το τυράκι.
Η το χωρίζουμε σε μπαλίτσες ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος σαν μικρό πιατάκι φρούτων , βάζουμε όλη τη φετούλα στο κέντρο με λίγο πιπέρι και το κλείνουμε με άλλο ένα ίδιο σε μέγεθος από πάνω κλείνοντας καλά γύρω γύρω.
.Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ή σε ταψάκι στο φούρνο για να αποφύγουμε τα λάδια !!

                                                  Εδώ στο τηγάνι

Αν τα ψήσουμε χτυπάμε 1 κρόκο με λίγο λάδι τα χτυπάμε καλά και μόλις τα βάλουμε στο ταψί τα περνάμε από πάνω με την βοήθεια πινέλου .Τα ραντίζουμε με σουσάμι,ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 μέχρι να ροδίσουν .Καλή επιτυχία!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολα και πεντανόστιμα τηγανόψωμα για όλες τις ώρες!!!

- Αφράτα και τραγανά τηγανόψωμα με φέτα μερακλίδικα
     
                                     
 Υλικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γραμ  αλεύρι για όλες τις χρήσει
1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού  αλάτι
χλιαρό νερό
τυρί φέτα όσο θέλετε
Σουσάμι
Αν τα ψήσετε στο φούρνο λίγο λάδι με 1 κρόκο αυγού 


                                              Εδώ στον φούρνο


Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και την ξηρή μαγιά.
Κάνουμε ένα λακουβάκι και ρίχνουμε την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας κάθε τόσο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζυμούλα προσθέτοντας και λίγο λάδι. Το  αφήνουμε κάπου ζεστά για μισή ώρα να φουσκώσει και να ξεκουραστεί
Μόλις φουσκώσει το ζυμώνουμε ακόμα λίγο
Τώρα ακολουθούμε δύο τρόπους για τη γέμιση ανάλογα πως το θέλουμε.Μπορούμε είτε να έχουμε το τυράκι διάσπαρτο μέσα στο τηγανόψωμο οπότε ξαναζυμώνομαι να ανακατευτεί μέσα το τυράκι.
Η το χωρίζουμε σε μπαλίτσες ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος σαν μικρό πιατάκι φρούτων , βάζουμε όλη τη φετούλα στο κέντρο με λίγο πιπέρι και το κλείνουμε με άλλο ένα ίδιο σε μέγεθος από πάνω κλείνοντας καλά γύρω γύρω.
.Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ή σε ταψάκι στο φούρνο για να αποφύγουμε τα λάδια !!

                                                  Εδώ στο τηγάνι

Αν τα ψήσουμε χτυπάμε 1 κρόκο με λίγο λάδι τα χτυπάμε καλά και μόλις τα βάλουμε στο ταψί τα περνάμε από πάνω με την βοήθεια πινέλου .Τα ραντίζουμε με σουσάμι,ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 μέχρι να ροδίσουν .Καλή επιτυχία!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με πικάντικο άρωμα εσπεριδοειδών !!!




Ένα πιάτο με ένα υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδών με συνδυασμό μπαχαρικών και φανταστική μελωμένη σάλτσα που σίγουρα θα απολαύσετε όλοι !!!

Υλικά συνταγής  μερίδες 4

4 μπουτάκια κοτόπουλο
χυμό από 2 πορτοκάλια ζουμερά
χυμό από 1 ζουμερό μανταρίνη
3 κουταλιές σούπας μέλι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 κοφτό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι κοφτό γλυκού τζίντζερ
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο 
αλάτι πιπέρι
1 κούπα  τσαγιού ζωμό από 1 κύβο κότας κνορ
 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα
προαιρετικά λίγες πατάτες 


Τι κάνουμε
Σε μπολάκι βάζουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά -λάδι -μέλι-πορτοκάλι-μανταρίνι και ανακατεύουμε .
Αμέσως μετά προσθέτουμε ολα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αλατοπίπερο  και ξαναανακατεύουμε καλά.




Βάζουμε τα μπουτάκια από το κοτόπουλο στο ταψάκι που θα το ψήσουμε και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα μπαχαρικών πορτοκαλιού μέλι μανταρίνι.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο καλύπτοντας με μεμβράνη  ή αλουμινόχαρτο το ταψάκι για 30 λεπτά αν βιαζόμαστε  -όσο πιο πολύ μαρινάρεται τόσο πιο καλά- 15 λεπτά από την μία πλευρά και άλλα 15 λεπτά γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .


Βγάζουμε από το ψυγείο το ταψάκι ξεσκεπάζομαι και τοποθετούμε πάνω από κάθε μπουτάκι ι φέτα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε στο ταψί και τον ζωμό τον οποίο έχουμε ετοιμάσει διαλύοντας τον κύβο σε χλιαρό προς ζεστό νερό .Σκεπάζουμε  το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.



Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο γυρίζουμε τα μπουτάκια κι από την άλλη πλευρά.Βγάζουμε το ταψάκι   από το φούρνο, τοποθετούμε  τα κομμάτια κοτόπουλου, μαζί με την μοναδικά υπέροχη μελωμένη  σάλτσα τους σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα πασπαλίζουμε  με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό  και σερβίρουμε.Καλή όρεξη !!!


*Αν θέλουμε μέσα στο ζουμάκι πριν το βάλουμε στο φούρνο προσθέτουμε και λίγες πατάτες κομμένες κυδωνάτες τις τοποθετούμε δίπλα από τα μπουτάκια και τα περιλούζομαι με το ζουμάκι σάλτσα  .Η συνταγή είναι για σκέτο αλλά κατόπιν δοκιμής μου έγιναν και οι πατάτες πολύ ωραίες !!!
Το σερβίρουμε με ότι μας αρέσει.!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Muffins αλμυρά - επικίνδυνα νόστιμα !!!


Πραγματικά του πεντάλεπτου η ετοιμασία τους !!
Υλικά
150 φαρίνα
1/2κουταλάκι γλυκου αλάτι
 πιπέρι
4 αυγά
200 γρ τυρί φέτα 

2 με 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο η μαργαρίνη
150 γρ μπέικον 



Τι κάνουμε
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί βάζουμε τις θηκούλες σε βουτυρωμένη μαφινιέρα βάζουμε μέσα από το μείγμα και ψήνουμε 180 βαθμούς αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο 25 λεπτά..Τόσο απλά και γρήγορα !!! Καλή όρεξη !!!

Συνταγή από τον φίλο George Zolis 
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Γεμιστές πατάτες φούρνου από τις πιο γευστικές !!!



 Νόστιμες χορταστικές με ελάχιστα υλικά !!!

 Υλικά για 4 πατάτες
4 ομοιόμορφες πατάτες
1/2 κούπα τσαγιού τυρί τριμμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 αυγό
3 μικρά κυβάκια βούτυρο 
1/2 κούπα τσαγιού γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
Αλάτι -πιπέρι
λίγη πάπρικα γλυκιά

Τι κάνουμε
 Πλένουμε σκουπίζουμε αλείφουμε με λάδι της πατάτες τις ακουμπάμε σε αλουμινόχαρτο ανοικτό σαν ταψάκι και τις ψήνουμε μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε  με ευκολία.




Κόβουμε οριζόντια σαν καπάκι να ανοίξουμε την πατάτα ζεστή με την βοήθεια μιας πετσέτας και αδειάζουμε και την πατάτα και το καπάκι αφήνοντας λίγο στα τοιχώματα πατάτα.
Την γέμιση από την πατάτα την βάζουμε σε μπολ.
Τοποθετούμε το καπάκι μέσα στην πατάτα όπως το βλέπετε στην φωτογραφία και το στρώνουμε ομοιόμορφα  να γίνει σαν βάση  .

Στο μπολ που έχουμε ρίξει την γέμιση από τις πατάτες ρίχνουμε 3 κυβάκια βούτυρο κι όπως είναι ακόμα ζεστό το ανακατεύομαι να λιώσει.
Προσθέτουμε και το τυρί κρατώντας ελάχιστο για από πάνω ,το αυγό το κρεμμυδάκι αλάτι πιπέρι και το γάλα ή την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύομαι πολύ καλά να γίνει αλοιφή .





Γεμίζουμε τις πατάτες μέχρι επάνω να γίνει σαν βουναλάκι η γέμιση {δεν τρέχει} και ραντίζουμε με λίγο γάλα λίγη πάπρικα και λίγο τυρί.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά .
Είναι καταπληκτικές καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


* Εγώ πρόσθεσα και λίγο άνηθο που μου αρέσει .