Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μελιτζάνες -μπέικον -γκούντα στον φούρνο - άλλο πράγμα γεύση !!!



 Η γεύση του δεν περιγράφετε με λόγια -να το φτιάξετε όλοι  αξίζει και είναι και πανεύκολο !!!!

Υλικά  για 1 τετράγωνο πυρέξ να χωράει 6 φέτες του τοστ το μέγεθός του

4 μελιτζάνες φλάσκες
12 φέτες μπέικον
12 φέτες τυρί γκούντα σε φέτες  του τοστ
1 κρέμα γάλακτος μεσαίο μέγεθος

Τι κάνουμε

Πλένουμε κόβουμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σαν ριγέ  δείτε την φωτογραφία.




Τις βάζουμε στο σουρωτήρι ραντίζοντας με αλάτι και τις αφήνουμε να ιδρώσουν για 20 λεπτά περίπου .
Μετά τις στίβουμε με το χέρι και ή τις τηγανίζουμε  η τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε --δοκίμασα και τους 2 τρόπους τηγανητές γίνετε πολύ πιο ωραίο να ξέρετε.





Τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και παίρνουμε το ταψάκι  και στρώνουμε μία στρώση μελιτζάνες .
Από πάνω στρώνουμε μία στρώση μπέικον και από πάνω από το μπέικον μία στρώση τυρί .
Ξανά μία στρώση μελιτζάνες από πάνω μπέικον και από πάνω για τέλος φέτες τυρί.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια σε πολλές μεριές .
Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος να πάει παντού  και περιμένουμε 5 λεπτάκια να απορροφηθεί .



Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 30 λεπτά αέρα -αν το δείτε και πάρει χρώμα από πάνω πριν το χρόνο ψησίματος σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε .


Οταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.Καλή όρεξη και φτιάξτε το όλοι !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα με σοκολάτα - Από τα ωραιότερα!!

 Υλικά

500 γραμμάρια κουβερτούρα
7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1/4 φλιτζανιού μπράντι
1 πορτοκάλι(θα χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του)
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
λίγη καρυδόψιχα για να πασπαλίσουμε τα μελιμακάρονα
1 λαδόκολλα για το ταψί
για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση


Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε δύο μπολ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο, 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και 1/4 φλιτζανιού μπράντι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε 7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό,το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη,1 κουταλιά του γλυκου μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά του γλυκού σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα.
Ανακτεύουμε όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια ενώνουμε τα μείγματα από τα δύο μπολ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και σχηματοποιούμε τα μελομακάρονα, με αυτά τα υλικά θα μας βγουν πενήντα μελομακάρονα.
Στρώνουμε με αντικολλητική λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και τοποθετούμε επάνω τα μελομακάρονα με τη σειρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.





Για να φτιάξουμε το σιρόπι

Bάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό,2 φλιτζάνια μέλι,2 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση.
Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 7-8 λεπτά.
Ενώ βράζουν θα δούμε ότι θα δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια, τον αφαιρούμε και όταν αρχίσει να βράζει,ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα που πλάσαμε.
Τα αφήνουμε λόγο μέσα στο βραστό νερό για να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα στραγγίζουμε σε μια σχάρα.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσει με δύο κουταλιές ηλιέλαιο.
Όταν λιώσει,βουτάμε στα μελομακάρονα στη λιωμένη κουβερτούρα και τα πασαπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
Τα σοκολατένια μελομακάρονά μας είναι έτοιμα.Kαλή επιτυχία!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μπακλαβαδάκια με αρωματικό σιρόπι !!!

       
 Υλικά
    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο  
    Αμύγδαλα 250 γρ ψημένα ελαφρώς ψιλοκομμένα  
    Βούτυρο καλό ή μαργαρίνη 200 γρ  
    Κανέλα σκόνη 1 κουτάλι της σούπας  

Για το σιρόπι

    Ζάχαρη 3 ποτήρια του νερού  
    Νερό 2 ποτήρια του νερού  
    Πορτοκάλι ή μανταρίνι 1/2 ποτήρι νερού χυμό και 2 φλούδες ή 4 από μανταρίνι  
    Λεμόνι χυμό από 1/2  
    Κανέλα για πασπάλισμα
  



Οδηγίες

Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, τα ψιλοκόβουμε και τα καβουρδίζουμε για 4-5 λεπτά.
Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε κατσαρολάκι να λιώσει.
Ανοίγουμε τα φύλλα στο πάγκο της κουζίνας, τα ραντίζουμε ένα – ένα με το λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου με τα αμύγδαλα και την κανέλα.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο ( 3 ή 4 φύλλα μαζί) τα τυλίγουμε σε ρολό σφικτό με ομοιόμορφο πάχος. Κόβουμε σε φέτες, τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, σε απόσταση η μία φέτα από την άλλη και ραντίζουμε με βούτυρο.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη ,το νερό, το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού, τις φλούδες από το πορτοκάλι ή μανταρίνι, αφήνουμε να βράσουν για  7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μόλις ψηθούν τα μπακλαβαδάκια  τα βγάζουμε από τον φούρνο τα πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο ελαφρώς αμύγαλο ψιλοκομμένο και τα σιροπιάζομαι (έτσι όπως είναι ζεστά).


* Υπάρχουν πολλοί τρόποι τυλίγματος -ο πιό εύκολος είναι να στρώσουμε τα φύλλα να ραντίζουμε με βούτυρο και από το μείγμα ξανά φύλλα βούτυρο μείγμα και αφού τελειώσουμε τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μπακλαβαδάκια και τα ψήνουμε και μετά τα σιροπιάζομαι .
Άλλος τρόπος είναι να τυλίγουμε σε ρολό να τα κόψουμε να τα ψήσουμε και να σιροπιάσουμε όπως προαναφέρω στην συνταγή .
Κι αυτός που έχω κάνει εγώ αλλά είναι λίγο χρονοβόρος να κάνουμε τριγωνάκια με γέμιση  να τα βάζουμε κοντά κοντά στο ταψάκι να τα ψήνουμε και να σιροπιάζομαι.Όπως και να προτιμήσετε είναι κατπληκτικά!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
       
 

Στριφτοπιτάκια !!!



Τραγανά και πεντανόστιμα !!!

Υλικά

Για 6-8 άτομα

800 γραμμάρια σπανάκι ( καθαρισμένο και πλυμένο)
2 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο μάραθο ( ψιλοκομμένο)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ( τριμμένο στον τρίφτη )
350 γραμμάρια φέτα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
250 γραμμάρια φύλλο κρούστας για πίτες



Εκτέλεση

Αρχικά σοτάρουμε σε ένα τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξηρό κρεμμύδι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια για να σοταριστούν ελαφρά. Κόβουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια  και τη ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι μαζί με το ωμό σπανάκι. Το σπανάκι πρέπει προηγουμένως να το έχουμε πλύνει καλά και να το έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.



Λίγο πριν βγάλουμε το τηγάνι από τη φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι, αφήνουμε να μειωθεί η θερμοκρασία και συμπληρώνουμε το ψιλοκομμένο μάραθο ανακατεύοντας καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί, το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ανοίγετε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και με την βοήθεια ενός κουταλιού αδειάζετε το μείγμα με το σπανάκι στην άκρη του φύλλου κατά μήκος.



Τυλίγετε το φύλλο σαν ρολό και μετά κυκλικά και χαλαρά σαν κοχλία.
Βάζετε τις στριφτές στο λαδωμένο ταψί, τις ραντίζετε με λίγο νερό και λάδι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.Kαλή όρεξη !!!

* Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε τα στριφτοπιτάκια με φύλλο που θα ανοίξουμε σπιτικό .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Δίπλες παραδοσιακές από Καλαμάτα !!! Τέλειες !!!

 Καταπληκτικές δίπλες παραδοσιακές από Καλαμάτα !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΕΣ !!

Ζύμη υλικά

    8 αυγά
    1 κιλό αλεύρι
    χυμό από 1 λεμόνι
    1 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
    1 κ.γ. ζάχαρη
    1/2 κ.γ. αλάτι

Σιρόπι υλικά

    1 κιλό νερό
    1 κιλό ζάχαρη
    1 κιλό μέλι
    2 κ.σ. λάδι


Γαρνίρισμα

    250γρ. καρύδια
    1 κ.σ. κανέλα


Τι κάνουμε

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός , ρίχνουμε το ποτό με το λεμόνι, μετά το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ χτυπάμε όλα αυτά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Κρατάμε λίγο από αλεύρι στην άκρη.
Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών.
Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.


Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα.
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20Χ15 εκατοστά.
Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα,  με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Αφού φτιάξουμε τις δίπλες μας, κάνουμε το σιρόπι.


Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα βράζουμε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για λίγο. Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λάδι. Το λάδι το βάζουμε για να μη μαλακώνουν οι δίπλες.
Το σιρόπι θα αφρίσει.
Πρέπει να το ξαφρίσουμε.
Όταν είναι έτοιμο (βράσει για λίγο δηλαδή), σβήνουμε το μάτι, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω.
Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε καλά και μετά τις βάζουμε στο ταψί.
Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με την κανέλα.
Σε κάθε στρώση από δίπλες ρίχνουμε καρυδάκι από πάνω και έτοιμες οι δίπλες μας.
Τις μελώνουμε αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό) τις περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.Καλή επιτυχία !!!


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑι ΣΥΝΤΑΓΕΣ

*Αν σας δυσκολεύει το τύλιγμα γίνονται το ίδιο ωραίες κόβοντας με το οδοντωτό ροδάκι κουζίνας σε τετράγωνα κομμάτια έπίσης μπορείτε να τα κόψετε σε κομμάτια φαρδιές λωρίδες και να τα στρίψετε στην μέση σαν φιογκάκια .

Κεφτεδάκια αφράτα με γκούντα !!!


 Απίστευτα αφράτα πεντανόστιμα κεφτεδάκια !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


 
Υλικά

     500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
    4 φέτες ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
    2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
    2 κ.σ. ξίδι
    3 κ.σ. ούζο
    1 αυγό
    1 κ.γλ. ρίγανη
    1 κ.σ. βασιλικός φρέσκος ή ξερός
    2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ή ξερός
    1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    αλάτι-πιπέρι
    λάδι για το τηγάνισμα
    αλεύρι
    γκούντα τυρί σε φέτες χοντρές


 
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ  βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ξίδι και το ούζο.
Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψωμί τα κρεμμύδια
το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30΄.
Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες.


Τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε,σε ελαιόλαδο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε με το τυρί γκούντα από πάνω το οποίο έχουμε τηγανίσει για λίγο στο ίδιο λάδι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες και με πατάτες τηγανητές και σαλάτα !Καλή όρεξη !!! Ειναι απίθανα  σε γευση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Χοιρινό με σέλινο !!!

Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό
100 γρ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
1 ½ κιλό σέλινο ή σελινόριζες ή και τα δύο
αλατοπίπερο



Για το αυγολέμονο
2 κρόκους και 1 ασπράδι αβγού
1/2  ποτηράκι χυμό λεμονιού
1 κοφτή κουταλιά κορν-φλάουρ (προαιρετικά)



 Τι κάνουμε

Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, αν υπάρχουν, και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα και 1 ½ ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματάμε το σέλινο για 5-10 λεπτά. Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε σε τρυπητό.
Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το σέλινο και το αλατοπίπερο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ολοκληρωθεί.
Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το λεμόνι, το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σιγουρευόμαστε ότι το φαγητό μας έχει αρκετό ζουμί, αν όχι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.




Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία.
Το προσθέτουμε στο φαγητό μας, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αν έχουμε βάλει κορν φλάουρ, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να διασπαστεί το κορνφλάουρ και να πήξει ή σάλτσα.


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόπουλο πικάντικο !!!


Μόνο με 1/2 κοτόπουλο εδώ ένα πολύ ωραίο και νόστιμο φαγητό για 4 άτομα άνετα !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!


Υλικά
1/2 κοτόπουλο κομμένο στην μέση  μπορείτε και με ολόκληρο κομμένο σε μερίδες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη καρεδάκια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη κρεδάκια
1 μεγάλο καρότο κομμένο ροδελίτσες λεπτές
1 τριμμένο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
λίγο κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές σούπας πελτέ
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
ελαιόλαδο




Τι κάνουμε

Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα το ζεσταίνουμε λίγο και ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο τις πιπεριές και τα γυρνάμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν λίγο .
Προσθέτουμε  και τα κομμάτια κοτόπουλο και τα σοτάρουμε κι αυτά μαζί για 4 λεπτά.



Σβήνουμε με κρασί και μόλις το πιει όλο  έχουμε αραιώσει σε 1 ποτήρι ζεστό νερό τον πελτέ και τον προσθέτουμε στο φαγητό προσθέτουμε και άλλο μισό ποτήρι νερό χλιαρό  και σιγομαγειρεύουμε σε λίγα λεπτά προσθέτουμε τον κουρκουμά και το αλατοπίπερο .


Μαγειρεύουμε περίπου 35 λεπτά. Σε περίπτωση που χρειαστεί λίγο νεράκι προσθέτουμε λίγο χλιαρό και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζομαι να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρουμε με μακαρόνια ή και με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ