Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σάμαλι των παιδικών μας χρόνων !!!




ΥΛΙΚΑ
Σιμιγδάλι χοντρό 280γρ
Σιμιγδάλι ψιλό 160γρ
Ζάχαρη 150γρ
Χυμό πορτοκαλιού 400γρ
Νερό 100γρ
2 κ/γ. Μπεικιν
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λικέρ μαστίχα 30γρ
Βανίλια 2 (κάψουλες)
Αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
για το σιρόπι
800γρ νερό
800γρ ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φλούδες λεμονιού
 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα σιμιγδάλια, την ζάχαρη,
το baking, την σόδα, τις βανίλιες, το λικέρ και τα ξύσματα.
2. Ανακατεύετε το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και το
προσθέτετε στα υλικά, ανακατεύντας συνεχώς μέχρι να γίνουν
ένας παχύρευστος χυλός.
3. Αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο για 15 λεπτά και
προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180β.
4. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Βράστε
το σιρόπι για 5-6 λεπτά, μετά την πρώτη βράση και κατόπιν
το αφήνετε να κρυώσει.
5. Ρίχνετε το μείγμα σε ταψί 30x25 και στρώνετε την
επιφάνειά του με μια σπάτουλα.
6. Χωρίζετε σε 12 τετράγωνα κομμάτια και τοποθετήστε
ένα αμύγδαλο ολόκληρο, επάνω στο καθένα.
7. Ψήνετε το σάμαλι για 40-45 λ. στους 180β.
8. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, χαράζεται με ένα
μαχαίρι τα κομμάτια και σιροπιάζεται κουταλιά κουταλιά με το μισό
σιρόπι, αφήνετε το γλυκό για 5 λεπτά και σιροπιάζεται και ξανά με
το υπόλοιπο σιρόπι.
9. Αφήνετε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
και το βάζετε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε!
Καλή σας επιτυχία!!!!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Φάβα παραδοσιακή Σαντορίνης !!!

Η Φάβα είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Εδώ θα δείτε τον παραδοσιακό απλό τρόπο από το νησί !!!

Υλικά

    1/2 κιλό φάβα (Σαντορίνης η καλύτερη )
    2 μέτρια ξερά  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    Αλάτι, πιπέρι
    ελαιόλαδο
    1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε αφού πρώτα ξεπλύνετε την φάβα πολύ καλά μέσα σε κατσαρόλα ρίχνετε νερό 4 δάχτυλα πάνω από την φάβα.
Την βράζετε σε σιγανή φωτιά  και μόλις αρχίσει και αφρίζει μαζεύεται τον αφρό και τον πετάτε με την βοήθεια μιας κουτάλας.
Έχετε ψιλοκόψει  τα κρεμμύδια και τα προσθέτετε μέσα στην φάβα .
Χαμηλώνετε την φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δοκιμάσετε να έχει μαγειρευτεί.
Νερό θέλει λίγο όπως σας είπα στην αρχή .
Μόλις βράσει και λίγο πριν την κατεβάσετε από το μάτι της κουζίνας  ρίχνετε αλάτι και πιπέρι .
Την φάβα δεν την ανακατεύουμε ποτέ μόνο στην αρχή --έτσι έλεγε η νησιώτισσα γιαγιά μου.
Σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω απαραίτητα λαδάκι και ότι μας αρέσει π.χ κάπαρη .η ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι λεμόνι ή μαϊντανό ντομάτα .
Δεν χρειάζεται να την πολτοποιήσετε με το βράσιμο λιώνει όταν είναι καλής ποιότητας.
Αν δεν λιώσει καλά περάστε την από το μούλτι .Καλή όρεξη !!!

                         Εδώ περασμένη στο μίξερ με όλα τα καλά γαρνιρισμένη .

Εμείς στο νησί φουρνίζουμε και φέτες ψωμάκι - κόβουμε το ψωμάκι ακόμα και μπαγιάτικο να είναι σε φέτες το ραντίζουμε με ελαιόλαδο ρίγανη και ελάχιστο αλάτι και ψήνουμε για λίγο στο γκριλ και είναι υπέροχο !!!




Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Εκμέκ κανταΐφι το εύκολο & τέλειο !!!

 Πολύ απλό εύκολο και γρήγορο !!  Θα το ευχαριστηθούν όλοι !!!
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!

Υλικά
1 κιλό κανταΐφι
1 πακέτο βούτυρο

Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
λίγο λεμόνι χυμό

Κρέμα
2 λίτρα γάλα
12 κουταλιές σούπας νισεστές
18 κουταλιές σούπας ζάχαρη
3 βανίλιες
1/2 κουταλάκι γλυκού κοπανισμένη μαστίχα προαιρετικά

Για επάνω
1 φυτική σαντιγί 500 γραμ.
καρύδια ψιλοκομμένα εναλλακτικά αν θέλετε ψιλοτριμμένο φιστίκι Αιγίνης

Τι κάνουμε
Ξάνουμε με τα χέρια το κανταΐφι και το βάζουμε στο μεγάλο ταψί της κουζίνας λιώνουμε το βούτυρο κρατώντας 2 κουταλιές σούπας στην άκρη και το περιχύνουμε.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει περίπου 1 ώρα .
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά .
Ποτίζουμε το κανταΐφι αφού πρώτα έχει κρυώσει να πάει παντού.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βράζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και συγχρόνως σε μπολ ανακατεύουμε το νισεστές ,την ζάχαρη ,και τις βανίλιες.
Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε το μείγμα μέσα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά ρίχνουμε μέσα τις 2 κουταλιές ζάχαρη που κρατήσαμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε την κρέμα επάνω από το ψημένο κανταΐφι και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Χτυπάμε την σαντιγί και αφού πρώτα έχει κρυώσει καλά  η κρέμα την στρώνουμε κι αυτή από πάνω ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με καρύδια αφήνουμε να κρυώσει να σταθεροποιηθεί και ..το εξαφανίζουμε !!! Καλή όρεξη !!!

Η συνταγή είναι από την φίλη Euaggelia Peitsidou

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Φάβα παντρεμένη !!!


       Υλικά
    
      1/2 κιλό φάβα
1 ολόκληρο κρεμμυδάκι
λίγο αλάτι
για το πάντρεμα:
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 κουτ σούπας κάπαρη
10 ντοματίνια
1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    
    Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη φάβα προσθέτοντας 1 λίτρο νερό μαζί με λίγο αλάτι.
  
Προσθέτετε το ολόκληρο κρεμμύδι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να χυλώσει.
  
Την αφήνετε να χλιαρέψει και την περνάτε από το μύλο του πουρέ να γίνει βελούδινη.
  
Ετοιμάζετε το παντρολόγημα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Τις σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να ροδίσουν ελαφρά.
  
Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τη κάπαρη και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Ανακατεύετε 2 φορές και ρίχνετε το μισό μίγμα του τηγανιού μέσα στη φάβα.
  
Ανακατεύετε και σερβίρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο μισό μίγμα του τηγανιού μαζί με το λαδάκι που έμεινε στο τηγάνι. Τη σερβίρετε ζεστή.

Σημείωση ντοματίνια δεν τα βάζω προσωπικά        
    
  
Συνοδέψτε το το μαζί με παστές σαρδελίτσες.           
   
    Συνταγή που φτιάχνω χρόνια από Ηλία Μαμαλάκη

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Τυροπιτάκια για όλες τις ώρες !!!

Τυροπιτάκια για το πρωινό μας....μόλις βγήκαν απο τον φούρνο !!!
Για όλες τις ώρες απολαυστικά !!!!

Υλικά
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αβγά χτυπημένα (κρατάμε λίγο για το άλειμμα)
1 κεσεδάκι γιαούρτι
ηλιέλαιο, ένα κεσεδάκι γιαουρτιού
1/2κ περίπου φέτα χοντροτριμμένη με τα χέρια
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι (ανάλογα την φέτα σας) και πιπέρι
λίγα φύλλα δυόσμου και ρίγανη φρέσκια ή ξερή
μπορείτε να βάλετε και άνηθο εαν σας αρέσει
 



Τι κάνουμε
Βαζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά , αφράτη ζύμη .
Κατόπιν παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης (σαν μεγάλο κεφτεδάκι) και πλάθουμε μπαλάκια με το χέρι και τα πατάμε ελαφρά για τα γίνουν λίγο πλακέ . Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλείφουμε με το αυγό που κρατήσαμε, ρίχνουμε και το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά τα βγάζουμε και απολαμβάνουμε!!!!


Από την φίλη συνταγή Vana Zouka 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Κέικ χωρίς αυγά με γάλα με Nesquik!!!


 Ένα εύκολο,γρήγορο και πεντανόστιμο κέικ χωρίς αυγά με γάλα με Nesquik!!!

ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κούπες αλεύρι
1 1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα
150 γρ.μαργαρίνη σε θερμ.δωμ.
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.γ γεμάτα μπέικιν
1 κ.γ.κοφτό σόδα
1 πρέζα αλάτι
6-8 κ.σ σκόνη ρόφημα σοκολάτας όποιο σας αρέσει (όχι κακάο πικρό)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζω σ ενα μπολ το αλεύρι με τις βανίλιες,μπέικιν και σόδα.
Χτυπάω τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη 4-5 λεπτά,προσθέτω το αλάτι,το ξύσμα και έπειτα χτυπάω σε πολυ χαμηλή ταχύτητα ρίχνοντας εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό,Μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά χωρίς να το παραχτυπήσω.



Σε μια μακρόστενη βουτυρωμένη και στρωμένη με λαδόκολα φόρμα για κέικ ή ταψάκι 22-24 εκ.βάζω το 1/3 του μίγματος και από πάνω πασπαλίζω τη μισή ποσότητα σκόνης σοκολάτας.Ρίχνω άλλο 1/3 μίγμα και από πάνω το υπόλοιπο ρόφημα σοκολάτας.Τέλος σκεπάζω με το τελευταίο 1/3 μίγμα και ψήνω στους 170 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45-50 λεπτά περίπου.Το τσεκάρω στα 40 λεπτά,όχι νωρίτερα.Καλή επιτυχία !!!
Από την φίλη Οι Λιχουδιές της Σόφης

Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας !!!


 
Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σιμιγδαλόκρεμα με τυρί!!! Απλά συγκλονιστική !!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
500 ml νερό
1 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ξύδι
4 κ.σ ελαιόλαδο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500-700 γρ.τυρί φέτα χοντροτριμμένη
1 λίτρο γάλα
1 φλ.τσαγιού (150 γρ.)σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ.μαργαρίνη η φυτίνη
πιπέρι
1 αυγό
1 κουτάκι (330 ml) σόδα αναψυκτικό
300 γρ.φυτίνη για το άλειμμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μου ή αλλιώς το ζυμώνω στο χέρι μέχρι να έχω μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη που να μην κολλάει.
Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να ξεκουραστεί λιγάκι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη φυτίνη και το σιμιγδάλι και το καβουρντίζω 1-2 λεπτά.
Προσθέτω το γάλα και δένω σε κρέμα.Ρίχνω τη φέτα και μετά το αυγό.
Προσθέτω πιπέρι και ρίχνω αλάτι μόνο αν το τυρί δεν είναι αλμυρό.Την αφήνω στην άκρη.

Χωρίζω το ζυμάρι μου σε 16 μπαλάκια.Το κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε δισκάκι με τον πλάστη διάμετρο περίπου 20 εκ.Φτιάχνω 2 ντάνες από 8 μπαλάκια την κάθε μία βάζοντας ανάμεσα μπόλικη φυτίνη.Στο τελευταίο δισκάκι πάνω πάνω δεν βάζω φυτίνη αλλά πασπαλίζω με αλεύρι.Τοποθετώ τις 2 ντάνες από ζυμαρένια δισκάκια σε αλευρωμένα πιάτα,τυλίγω με μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για 1 ώρα.να παγώσει το φυτικό λίπος.
Βουτυρώνω το μεγάλο ταψί της κουζίνας και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη μία ντάνα από ζυμαρενια δισκάκι σε ένα μεγάλο φύλλο να εξέχει απο το ταψί μου.Αδειάζω μέσα τη γέμιση και σκεπάζω με το άλλο φύλλο που θα ανοίξω.Γυρίζω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο και χαράζω τη πίτα μου σε κομμάτια.
Περιχύνω με τη σόδα και ψήνω τη πίτα στους 180 για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.Πρέπει να ψηθεί καλά καλά μέχρι μέσα να ροδοκοκκινίσει το φύλλο αλλά όχι σε πολύ δυνατό φούρνο. Καλή επιτυχία !!!!
 

Χταπόδι ξιδάτο !!!

Υλικά:
2 χταπόδια 1 1/2 κιλό περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι κόκκινο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 φύλλο δάφνης
2 κ.τ.γ. κόκκους πιπέρι
2 κ.τ.γ. μπούκοβο
ελαιόλαδο
λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τα χταπόδια, αφαιρείτε το δόντι και τα μάτια και τα κόβετε στα δύο.
Σε μία κατσαρόλα βάζετε τα χταπόδια, το ξύδι, το νερό, τη δάφνη, το πιπέρι και το μπούκοβο και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αυτά θα αρχίσουν να βγάζουν και το δικό τους νερό.
Σε μισή ώρα γυρνάτε τα χταπόδια από την άλλη μεριά και τα αφήνετε να βράσουν για άλλη μισή ώρα.
Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζετε σε ένα πιάτο και τα περιχύνετε με λαδολέμονο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος τραγανός & αφράτος !!!



Τραγανός με το υπέροχο κουρκούτι !!! Εξαφανίζετε αμέσως !!!
   
Μερίδες: 6
Υλικά
 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο [στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα 2 κομμάτια μόνο ]
1 κουτάκι μικρό μπύρα
ελάχιστο αλάτι
πιπέρι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέτριο
αλεύρι
λάδι για το τηγάνι




 Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το βράδυ σε νερό να ξαλμυριστεί αλλάζοντας συχνά το νερό .
Τον ξεφτίζουμε  με τα χέρια μας αφαιρώντας και τα τυχόν κόκαλα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο την μπύρα και αν χρειάζεται κι ελάχιστο αλάτι  και το πιπέρι,ανακατεύουμε καλά το μείγμα .





Μπορούμε να αραιώσουμε το μείγμα μας προσθέτοντας και λίγο νεράκι .
Αρχίζουμε και προσθέτουμε ανακατεύοντας  και το αλεύρι ,ρίχνουμε τόσο όσο να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός να στέκεται στο κουτάλι μας ,τότε είναι έτοιμος.
Βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά να ζεσταθεί και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα μπακαλιάρου και τηγανίζουμε ώσπου να χρυσαφίσουν κι από τις δύο πλευρές .
Βγάζοντας τους τηγανισμένος τους αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας .
Σερβίρουμε με κάποιο συνοδευτικό όπως σκορδαλιά  και παντζάρια ,κουνουπίδι βρασμένο ή ότι μας αρέσει !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέρκα με πολύ ωραίο κουρκούτι !!!


1 κομμάτι φιλέτο πέρκα κατεψυγμένη
1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
αλεύρι όσο πάρει το κουρκούτι
αλάτι πιπέρι



Ξεπαγώνουμε την πέρκα.
Την κόβουμε με το μαχαίρι σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά καλά .
Προσθέτουμε 1 ποτήρι του νερού νερό ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι και σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα κουτάλι προσθέτουμε και αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός .
Προσθέτουμε και τα κομματάκια της πέρκας και ανακατεύουμε καλά .
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να κάψει ελαφρώς και παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές καλά .Γίνετε πεντανόστιμο !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πατατοσαλάτα η απίθανη !!!


 Πολύ νόστιμη χορταστική πατατοσαλάτα με μιξ αποξηραμένων φρούτων  καρύδια και υπέροχη σάλτσα .Δοκιμάστε την--άααλλο πράγμα !!

Υλικά
πατάτες -ποσότητα ανάλογα τις μερίδες που χρειάζεστε -εγώ έβρασα 7 μεγάλες για 4 μερίδες.
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κρίκους λεπτούς
1 χούφτα καρύδια
1 χούφτα μιξ αποξηραμένων φρούτων 
αλάτι
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο



Σάλτσα
1 μικρή μαγιονέζα 250 ml
3 κουταλιές κέτσαπ
χυμό από 3 ζουμερά λεμόνια

Τι κάνουμε
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα φαρδιά με νερό να τις σκεπάζει.
Βράζουμε περίπου μία ώρα θέλουμε να κρατάνε λίγο μην λιώσουν -δυστυχώς εγώ βρήκα φρέσκες πατάτες και λίγο μου λιώσανε αλλά παρ όλα αυτά έγινε ωραία και νόστιμη πολύ.Τρυπάμε με ένα πιρούνι κι αν αυτό γίνετε εύκολα είναι έτοιμες , τότε τις στραγγίζουμε.




Τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε μέσα σε μεγάλο μπολ ανοίγοντάς τες σε κομμάτια με το πιρούνι όχι με μαχαίρι γίνονται πιο νόστιμες.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τα ξερά κρεμμύδια,τον άνηθο ,τα καρύδια,τα καρύδια,το μιξ ξηρών φρούτων ,το ελαιόλαδο.το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.




Ετοιμάζουμε την σάλτσα
Σε μπολ αδειάζουμε όλη την μαγιονέζα προσθέτοντας την κέτσαπ και τον χυμό λεμονιών .



Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει το μείγμα μας λείο.
Τ ο ρίχνουμε επάνω στην πατατοσαλάτα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε .Καλή όρεξη πραγματικά πεντανόστιμη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Διατηρείτε σε σκεπασμένο μπολ στο ψυγείο για 2 με 3 ημέρες -όσο μένει νοστιμίζει !!!








Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Κουλουράκια μυρωδάτα βανίλιας -πορτοκάλι !!!


Μυρωδάτα κουλουράκια βανίλιας,με φρέσκο βούτυρο και πορτοκάλι!!!
Τριφτά και πεντανόστιμα που λιώνουν στο στόμα!!!

ΥΛΙΚΑ:
500γρ.αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
200γρ. άχνη ζάχαρη
250γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (σε θερμ.δωμ.)
60mi γάλα
1 αβγό
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το αυγό,ξύσμα,βανίλιες,γάλα και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν κοσκινισμένο.Δεν πρέπει να τα ζυμώσουμε πολύ ίσα να ρουφήξουν το αλεύρι.Η ζύμη στην υφή της θα θυμίζει κουραμπιέ.Πλάθουμε και τα αλείφουμε με μείγμα αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα (αν θέλουμε) και ψήνουμε σε ταψιά με λαδόκολλα στους 150 βαθμούς στον αέρα περίπου 20 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν.
Πανεύκολα και μοσχομυριστά!

Κέικ με ινδοκάρυδο απίστευτη γεύση !!



Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο κέικ διαφορετικό από τα συνηθισμένα με υπέροχη υγρή υφή του και την απίστευτη γεύση του που θα απογειώσει τον… ουρανίσκο σας. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

    Για το κέικ:
    1 φλ. τσαγιού για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
    1 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο
    2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1/4 κ.γ. αλάτι
    5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
    1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    1 κ.γ. εκχύλισμα καρύδας
    1/3 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο

    Για το μείγμα γάλακτος:
    1 κουτί γάλα εβαπορέ
    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

    Για την επικάλυψη:
    3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών [*]
    3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
    2 κ.γ. εκχύλισμα καρύδας
    2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

    Για το κέικ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρέξ μαι διάσταση βάσης 22×33 εκ. περίπου. Βάζετε στο μπλέντερ το 1 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο και το πολτοποιείτε σχεδόν σε σκόνη.
    Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι κοσκινισμένο, το θρυμματισμένο ινδοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε δυο άλλα μπολ τοποθετείτε στο ένα τους κρόκους και στο δεύτερο τα ασπράδια αυγών.
    Στο μπολ με τους κρόκους βάζετε τα 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρης και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας, το εκχύλισμα καρύδας και το 1/3 φλ. φρέσκο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
    Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό, προσθέτετε το μείγμα αλευριού (ξηρών συστατικών) και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών, με καθαρό μίξερ, σε πηχτή μαρέγκα. Προσθέτετε και την υπόλοιπη (1/4 φλ. ζάχαρη) και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
    Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με μια σπάτουλα, με απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα στο βουτυρωμένο πυρέξ και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

    Για το μείγμα γάλακτος:
Σε ένα μπολ βάζετε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο γάλα., τη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα καρύδας και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν πλήρως. Με ένα πιρούνι τρυπάτε σε πολλά μέρη το κέικ, το περιχύνετε με το μείγμα γάλακτος και το βάζετε στο ψυγείο για 6-8 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ) για να απορροφήσει το κέικ όλο το μείγμα γάλακτος και πάρει μια υγρή υφή.
    Για την επικάλυψη:
Όταν το κέικ έχει απορροφήσει όλο το μείγμα γάλακτος φτιάχνετε την επικάλυψη. Σε ένα μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί. Την απλώνετε ισομερώς πάνω από το κέικ, ισιώνετε την επιφάνειά της και από πάνω πασπαλίζετε το τριμμένο ινδοκάρυδο. Τη στολίζετε με κερασάκια μαρασκίνο και σερβίρετε.Καλή επιτυχία !!!
sintayes.gr   -- olasimera