Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ρολό πατάτας γεμιστό !!!




Για κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο !!!!

Για το ζυμάρι:
800γρ πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
30γρ βούτυρο
60γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο
ένα αυγό
30γρ τριμμένη φρυγανιά
αλάτι πιπέρι
λίγο τζίντζερ τριμμένο(προαιρετικά)



 Τι κάνουμε
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί το απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας το κάνουμε ρολό με τη βοήθεια του χαρτιού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Ανοίγουμε το χαρτί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο ακόμα!
Το αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε φέτες χοντρές και σερβίρουμε .Καλή όρεξη !!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Νηστίσιμα ντονατσάκια με κρέμα πορτοκαλιού !!!



Εκανα μικρή δοση και βγήκαν 11 κομμάτια !! Φαντασικά σε γεύση !!


Για τα ντόνατς:
200γρ αλευρι
ενα κουταλακι ξερή μαγιά
τρία κουταλάκια ζάχαρη
μια βανίλια
δυο κουταλιές ελαιολαδο
Ανακατευουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά 100ml νερο χλιαρό ζυμωνοντας ταυτόχρονα.
Η ζυμη μας θα κολλάει λιγο στα χερια λαδωνουμε τον πάτο του μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για την κρεμα πορτοκαλιού:
350 γραμ νερό
100 γραμ κορν φλάουρ
200 γραμ ζάχαρη
1 βανίλια
100 γραμ χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μαργαρίνη του γλυκού .

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα εκτός φωτιάς τα  350γραμ νερο τα 100γρ κορν φλάουρ 200γρ ζάχαρη μια βανίλια και ανακατεύουμε.
Το βάζουμε στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα ,μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε 100ml χυμό πορτοκαλι χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ενα κουταλάκι μαργαρίνη.
Η κρέμα θα περισσέψει και τρώγεται άνετα με κουτάλι.
Κόβουμε μπαλάκια από τη ζύμη μας τηγανίζουμε χαράζουμε με μαχαίρι στη μέση οριζόντια με ενα κουτάλακι τα γεμίζουμε με την κρέμα και τα σκεπάζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη .Καλή επιτυχία !!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσουρεκάκια πανεύκολα μυρωδάτα αφράτα & πεντανόστιμα !!!


Το Πάσχα πλησιάζει και οι πρόβες για ζουζουνιάρικα τσουρεκάκια ξεκίνησαν!
Αφράτα τσουρεκάκια εύκολα και με απλά υλικά!

Υλικά
470γρ αλεύρι για τσουρέκια η για ολες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 αυγό και 1 ασπράδι (τον κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη )
200ml γάλα
70γρ βούτυρο
8 κουταλιές ζάχαρη
Μισό κουταλάκι μαχλέπι
4-5 δάκρυα μαστίχας 


Τι κάνουμε
Ρίχνουμε σε ενα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά δυό κουταλιές ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι. 

Λιώνουμε σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 6 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύουμε και αφου ζεσταθούν (οχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά . 
Σε ενα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη. 
Τη ρίχνουμε στο λεκανάκι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά. 
Αφήνουμε τη ζυμη μας να φουσκώσει πλάθουμε τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θελουμε τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. 
Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκάκια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!
Σήμερα αντί για δάκρυα μαστίχας έβαλα δυο σφηνάκια λικέρ μαστίχας και έγιναν εξίσου αρωματικά!Καλή επιτυχία !!!!


Συνταγή από την φίλη μου
Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα !!!


Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα καταπληκτική δεν μένει ούτε κομματάκι !!



Υλικά -μέγεθος ταψιού ένα μακρόστενο πυρέξ .

Για το φύλλο
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει να γίνει ένα ζυμαράκι εύπλαστο

Υπόλοιπα υλικά
λίγο ελαιόλαδο
πελτέ ντομάτας
200 γραμ τυρί κρέμα
500 γραμ παριζάκι κομμένο σε καρεδάκια
200 γραμ κίτρινα τυριά βρίσκουμε και στο σούπερ μάρκετ φακελάκια μιξ τυριών
200 γραμ γάλα φρέσκο
200 γραμ γιαούρτι
1 αυγό
αλάτι πιπέρι


 Τι κάνουμε
Ολα τα υλικά για το φύλλο μαζί -μισό ποτήρι χλιαρό νερό ,2 κουταλιές ελαιόλαδο,λίγο αλάτι και αλεύρι όσο πάρει να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακιά.
Ζυμώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
 Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 2 φύλλα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στο πυρέξ το αλείφουμε με πελτέ ντομάτας όλο και από πάνω  απλώνουμε τα 200 γραμ τυρί κρέμα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι να αφρατέψει λίγο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε  τα 500 γραμ παριζάκι κομμένο σε καρεδάκια τα 200 γραμ κίτρινα τυριά  της αρεσκείας  σας τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα στρώνουμε από πάνω από το τυρί κρέμα.
Στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και σκεπάζουμε καλά.
Χτυπάμε σε μπολ τα 200 γραμ γάλα το γιαούρτι και τα 200 γραμ γιαούρτι και το ένα αυγό και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε την όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει χρώμα και να τραβήξει τα υγρά.Καλή όρεξη !!!

 Συνταγή από την φίλη μου  Zουζουνιές

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







^Ντολμαδάκια -η Ελληνική νοστιμιά !!!



 Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!!


ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα
300 γραμ.ρύζι καρολίνα [είναι λίγο παραπάνω από το μισό πακέτο του μισόκιλου]
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσακι κρεμμυδάκια φρέσκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι







ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά,προσθέτουμε και 5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι .


Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ενα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ενα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε για λίγο τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες μαριναρισμένες στο τηγάνι !!!

Εάν σας αρέσουν οι γαρίδες, αυτός θα είναι ο μοναδικός τρόπος που τα τις φτιάχνετε από εδώ και στο εξής !

Υλικά
    500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
    Χυμός από 2 λεμόνια
    ½ φλιτζάνι ούζο
    ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
    Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
    Αλεύρι για το τηγάνισμα
    Αλάτι κατά βούληση
    Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

    Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε  το χυμό λεμονιού, το ούζο, το καγιέν και το ταμπάσκο και φτιάχνουμε την μαρινάτα μας.
    Βάζουμε μέσα τις γαρίδες, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2  ώρες.
    Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι σε μια πιατέλα.
    Αλευρώνουμε τις γαρίδες, τις τινάζουμε λίγο και τις αφήνουμε σε ένα καθαρό πιάτο.
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο χωρίς να κάψει πολύ τηγανίζουμε μια στρώση από τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
    Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
    Σερβίρουμε ζεστές με λίγες φέτες λεμόνι ντομάτα μαρούλι σαλάτα.

Καλαμάρια ψητά στο μαντέμι ή στα κάρβουνα!!!

 Ένας πεντανόστιμος μεζές

    Καλαμάρια μεγαλούτσικα
    λάδι
    Αλάτι

Για τη σάλτσα

    Λάδι
    Αλάτι, πιπέρι
    Ρίγανη
    λεμόνι



Οδηγίες

    Κάνουμε μια ψαλιδιά από τη μια πλευρά κάθετα στο καλαμάρι και το ανοίγουμε σαν βιβλίο.
    Κάνουμε στο εσωτερικό μέρος του καλαμαριού χαρακιές σε ρόμβους, όχι πολύ βαθιές, επιφανειακές.
    Ανάβουμε καλά το μαντέμι μας να κάψει ή την ψηστιέρα μας και λαδώνουμε τα καλαμάρια μας.
    Τα τοποθετούμε πρώτα να ψηθούν από την πλευρά που έχουμε χαράξει σε ρόμβους και αφού ψηθούν για λίγα λεπτά από εκεί, τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
    Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αλατίζουμε. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
    Σάλτσα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα καλαμάρια δε θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί γίνονται σκληρά και χάνουν τους χυμούς τους.

Χταπόδι λαδολέμονο !!!



Υλικά
    1  χταπόδι
    2 φύλλα δάφνης
    6 κόκκους μαύρο πιπέρι
    μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το λαδολέμονο

    παρθένο ελαιόλαδο
    χυμό από 2 λεμόνια
    λίγο νερό, ελάχιστο αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

    ψιλοκομμένο μαϊντανό
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά )

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι μας, αφού το πλύνομε και το καθαρίσουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και το αφήνουμε να μαγειρευτεί αργά για να κατεβάσει τα υγρά του.

Ανά διαστήματα το αναποδογυρίζουμε και μόλις τα πλοκάμια του χωρίζουν, τότε είναι έτοιμο. Το αφήνουμε σε μια άκρη να κρυώσει και σε ένα μπολ το κόβουμε σε κομματάκια .

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα. Περιχύνουμε το χταπόδι μας και γαρνίρομαι με τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.

Ταραμοκεφτέδες λαχταριστοί & αφράτοι !!!



Υλικά(για 4 μερίδες):

150 γρ. ταραμά
150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
4 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. δυόσμο
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλεύρι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε.
Το ρίχνομαι σε ένα μπολ. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι.
Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρεμμύδι, να γλυκάνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αν είναι αραιό προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι (για να μη διαλύονται οι ταραμοκεφτέδες) και ζυμώνουμε ξανά.
Αφήνουμε το μείγμα λίγο ώστε να αρωματιστεί καλά.
Πλάθομαι μπαλάκια αλευρώνουμε ελαφρώς και σε καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε.  Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Κολοκυθόσουπα βελουτέ !!!

Κρεμώδης και με υπέροχη γεύση

Υλικά για 4-6 άτομα

Ένα κιλό κολοκύθα

Δύο καρότα

Ένα πράσο

Μία πατάτα

Ένα λίτρο ζωμός λαχανικών

100 ml κρέμα γάλακτος

Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι

Λευκό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο

Κάρδαμο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε σε κύβους τα λαχανικά και τα τσιγαρίζετε στο λάδι.

 Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι  και κάρδαμο καθώς και το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον ζωμό.

Σκεπάζετε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά.

Πολτοποιείτε τη σούπα και τη βάζετε να πάρει μια βράση.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και μόλις ξαναπάρει βράση, προσθέτετε το βούτυρο.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αμυγδαλωτά μπισκότα !!!



Ιδανικά για να συνοδεύσετε τον καφέ σας

Υλικά για 4-6 άτομα

3 φλιτζάνια θρυμματισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

3 ασπράδια αυγών

1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ  ανακατεύετε μαζί την θρυμματισμένη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα αμύγδαλου.

Προσθέτετε τα ασπράδια αυγών και ανακατεύετε μέχρι να γίνει  μια απαλή και λεία ζύμη.

Στη συνέχεια με ένα κουτάλι του γλυκού παίρνετε τη ζύμη και πλάθετε σε μπισκότα σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τοποθετείτε στη λαδόκολλα και πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Συνταγή από creteplus

Tο καταπληκτικό Μιλφέιγ της Δήμητρας !!!

Mille-feuille.........
με καραμελωμένα φύλλο σφολιάτας.....
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας
ζάχαρη για πασπάλισμα
νερό
καλαμποκέλαιο

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρα
3 κρόκοι αβγών και 1 ολόκληρο
80 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλιας η 2 κάψουλες βανίλια

Λευκό γλάσο
75 γρ. άχνη ζάχαρη
λίγο νερό

Σοκολατένιο γλασο
1 κ.γ κακάο
λίγο νερό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαρ/κης για να κρυώσει.
Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, τ αβγά , το κορν φλάουρ και τ ανακατεύουμε καλά.
Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάει να κοχλάσει το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό υγρό στ αβγά κι ανακατεύουμε γρήγορα .Το ρίχνουμε πάλι στο κατσαρολακι και το βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε και την βανίλια και την βάζουμε σ ένα ταψάκι . Την απλώνουμε καλά και κολλάμε ένα σελοφάν στην επιφάνεια . Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Στο ταψί του φούρνου αλείφουμε λίγο καλαμποκέλαιο και βάζουμε μια λαδόκολλα.
Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας και μ ένα πινελάκι απλώνουμε λίγο νεράκι ελαφρά σε όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
Βάζουμε από πάνω πάλι μια λαδόκολλα και τοποθετούμε από πάνω ένα ταψί να εφάπτεται σε όλη την σφολιάτα.
Την ψήνουμε για 15-20 λεπτά , την βγάζουμε από τον φούρνο και προσεχτικά γυρίζουμε το πάνω κάτω.
Πασπαλίζουμε παλι ζάχαρη κρυσταλλική , βάζουμε την λαδόκολλα και το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
Μόλις ψηθεί την βγάζουμε και την κόβουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι και σε 5 μικρότερα.
Τ αφήνουμε να κρώσουν.
Την κρέμα ζαχαρ/κης την τοποθετούμε σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός την αφρατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να ξανασφίξει και να"ζελατινοποιηθεί".
Συναρμολογούμε το γλυκό....σε μια πιατέλα τοποθετούμε το μεγαλο κομματι σφολιάτας από πάνω βάζουμε την μισή κρέμα ζαχαρ/κης τα πρώτα 5 φυλαράκια σφολιάτας ξανά κρέμα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 5 φυλλαράκια.
Ετοιμάζουμε το λευκοό γλάσο ...σ ένα μπολάκι βάζουμε την άχνη ζάχαρη και ρίχουμε τόσο νερό ώσπου να γίνει παχύρευστο.
Ετοιμάζουμε και το σοκολατένιο λιγότερο νεράκι να γινει κάτι πιο παχυρευστο από το λευκό.
Το σοκολατενιο το βάζουμε σε μια σακούλα κορνέ .
Πάνω από τα φυλλαρακια ρίχνουμε το λευκο γλάσο το αλείφουμε να πάει παντού και με το σοκολατενιο κάνουμε σχεδιάκια.

ΥΓ.μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να ετοιμάσουμε τις σφολιάτες και να τις τοποθετήσουμε σε κουτί  μπισκότων και την κρέμα ζαχαρ/κης να την φυλάξουμε στο ψυγείο.
Συνταγή από Dimitra Stamataki

Κατιμέρια Λήμνου !!!


Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο
1/2 κιλό τυρί καλαθάκι Λήμνου
3 αβγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
κορν φλάουερ για την επιφάνεια
εργασίας
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:
μέλι ή πετιμέζι,

ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με κορν φλάουερ, βάζουμε τη ζύμη πάνω και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το τυρί κομμένο σε κομματάκια και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε φέτες, τις βάζουμε οριζόντια πάνω στην επιφάνεια εργασίας και τις πατάμε απαλά με ένα μικρό πλάστη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε περιχύνοντάς τες με μέλι ή πετιμέζι και πασπαλίζοντάς τες με ζάχαρη.
Σημείωση: Μπορούμε αντί για καλαθάκι Λήμνου να χρησιμοποιήσουμε φέτα.
Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου, http://users.sch.gr/dipap/syntages.html

Σουπιές με χορταρικά !!!



Σουπιές. Αγαπημένες όλο το χρόνο. Ειδικά εν μέσω νηστείας σίγουρος πρωταγωνιστής στο τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό σουπιές
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
3 μέτριες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι λάπαθα ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τις σουπιές. Τις βάζω σε ελαιόλαδο να τσιγαριστούν για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Μόλις έχουν γίνει σχεδόν οι σουπιές τα προσθέτω στην κατσαρόλα με τις ντομάτες, ένα φλιτζάνι νερό και αλατίζουμε. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για 40 λεπτά. Προσθέτω και το πιπέρι. Ανακατεύω και σερβίρω.
lesvoskitchen

Κουλουράκια ούζου με γλυκάνισο !!!


Υλικά για 3 μεγάλα ταψιά φούρνου:
1 ποτήρι νερού γεμάτο ούζο,
1 ποτήρι νερού γεμάτο λάδι 1 ποτήρι νερού γεμάτο ζάχαρη άσπρη,
2 κουταλιές σούπας σπόρους γλυκανίσου (όχι τον αστεροειδή)
4-5 δάκρυα μαστίχας,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
και περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βάζετε στο multi τους σπόρους γλυκανίσου, μαζί με την μαστίχα και μια κουταλίτσα ζάχαρη, τα χτυπάτε με μερικές στροφές, ώστε να σπάσουν οι κόκκοι και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σκόνη.

Στην λεκάνη που θα κάνετε το ζύμωμα, ρίχνετε το ούζο, το λάδι (ή την μαργαρίνη) και την ζάχαρη και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα την σκόνη μαστίχας-γλυκάνισου, την σόδα, το μπέϊκιν, ανακατεύετε και πάλι και σταδιακά αρχίζετε να προστέθετε το αλεύρι, μόλις αρχίσει το μείγμα να αποκτά υφή ζύμης αφήνετε κατά μέρος τον αυγοδάρτη και βάζετε χεράκια!
Γρήγορα έχετε μια εύπλαστη και μυρωδάτη ζύμη.
Την αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε τα ταψιά σας, στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμένετε τον φούρνου και πλάθεται κουλουράκια σύμφωνα με το πως σας αρέσουν.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη πριν τα ψήσετε, αλλιώς και έτσι είναι το ίδιο νόστιμα.

Ψήνετε στους 160-170 βαθμούς με αέρα (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι ν' αρχίσουν να ροδίζουν. Μην τα παραψήσετε χρειάζεται να είναι "μια ιδέα" που έλεγαν και οι μανάδες μας μαλακά όταν βγουν από τον φούρνο, γιατί μετά σφίγγουν.
lesvoskitchen.gr

Νηστίσιμα βουτήματα με ταχίνι !!!

Υλικά για 22 μπισκότα
225 γραμμ. ταχίνι
135 γραμμ. ζάχαρη καστανή
125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού
15 γραμμ. κονιάκ
280 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ                                                           1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα ανακατεύουμε το ταχίνι, με τη ζάχαρη, το χυμό και το κονιάκ για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρι, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπαλίτσες με μέγεθος περίπου καρυδιού, τις οποίες τοποθετούμε στα ταψιά. Τις πιέζουμε με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ώστε να γίνουν επίπεδες.Ψήνουμε τα μπισκότα για 25′ περίπου, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι !!

Νόστιμο νηστίσιμο φαγητό !!!

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας)

αλάτι-πιπέρι-δαφνόφυλλο-μπαχάρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτάκια, κατόπιν ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Όταν μαλακώσει το χταπόδι το βάζουμε σε μία πιατέλα προσθέτουμε λίγο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι μας το ανακατεύουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και το χταποδάκι και το βγάζουμε από την φωτιά.
lesvoskitchen

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή !!!



Συνταγή από τα όμορφα Βασιλικά μέσα από το βιβλίο "Βασιλικά μαγειρέματα"....

ΥΛΙΚΑ
6 αβγά
1 κούπα τσαγιού αµύγδαλα ασπρισµένα χοντροκοπανισµένα
1 κούπα τσαγιού βούτυρο λιωµένο
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 ½ κούπα τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
¾ κούπα τσαγιού σιµιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές γλυκού µπέικιν
ξύσµα από ένα λεµόνι

ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τα ασπράδια των αβγών που τα έχουμε χτυπήσει νωρίτερα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι και ψήνουμε γι α45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις βγάλουμε την αμυγδαλόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το σιρόπι.
lesvoskitchen

Κολοκυθάκια με αυγά !!!



Γρήγορη μα και πεντανόστιμη συνταγή σε ένα πιάτο με πρώτη ύλη τα κολοκυθάκια!!

ΥΛΙΚΑ
2 μέτρια κολοκύθια
2 αβγά
μισή κούπα τριμμένη ξερή μυζήθρα
άνηθος
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κολοκύθια σε κύβους και τα σοτάρουμε στο καυτό λάδι. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Χτυπάμε τα αβγά με τη μυζήθρα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε το πιπέρι και αφήνουμε στο μάτι μέχρι να απορροφήσει το υγρά του.
lesvoskitchen

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Γιαουρτογλυκό με ζελέ & μπισκότα !!!



Το πιο εύκολο γλυκάκι ψυγείου !!!


Υλικά -- η ποσότητα ανάλογα το μέγεθος ταψιού - εδώ χρησιμοποίησα το κανονικό μέγεθος πυρέξ.

1 +1/2 Μπισκότα  πτι μπερ
2 ζελέ με γεύση μπανάνας
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες 


Τι κάνουμε  

Στο ταψάκι βάζουμε μια στρώση με πτιμπερ.
Φτιάχνουμε το ένα φακελάκι ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε .
Μετά το στρώνουμε ομοιόμορφα επάνω από τα μπισκότα .....και από πάνω φτιάχνουμε και το άλλο φακελάκι ζελέ μόλις γίνει λίγο χλιαρό  με μία κουτάλα το προσθέτουμε από πάνω από την κρέμα και ρίχνουμε εδώ κι εκεί στην επιφάνεια  ροδέλες μπανάνας.
Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και το εξαφανίζουμε !!!
Συνταγή από την φίλη Vana Zouka
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιπεριές γεμιστές !!!


 Νοστιμότατο φαγητό !!!


Υλικό
1 κρεμμύδι ξερό
4 κρεμμύδια φρέσκα
1 καρότο τριμμένο στο μούλτι
1 πράσο
Σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι

3 με 4 πατάτες 
Ρύζι Καρολίνα -ποσότητα υπολογίστε 1 κοφτή κουταλιά της σούπας για το κάθε πιπεριά 
Λάδι




Τι κάνουμε
Όλα ψιλοκομμένα στην κατσαρόλα με λαδάκι και τα γύρισα μια βόλτα
Μετά έβαλα τον πελτέ μου
Ντομάτα τριμμένη (από δικό μου βάζο)
Λίγη ζαχαρούλα
Ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο
Λίγο λάδι ακόμα
Ρύζι Καρολίνα
Και ανακάτεψα βγάζοντας από την φωτιά 





(Σιγουρεύομαι ότι η γέμιση μου είναι υγρή και όχι στεγνή, αλλιώς συμπληρώνω και με λίγο νεράκι)
Ανακάτεψα τις πατάτες καλά σε μια λεκάνη με λάδι, αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ σκόνη, ντομάτα χυμό και τις έριξα στην γάστρα
(Έριξα μέσα και λίγη γέμιση που μου έμεινε )....
Από πάνω έβαλα τις πιπεριές που γέμισα , ράντισα και με λίγο λαδάκι προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
Έκλεισα το καπάκι και το έβαλα στο προθερμασμένο φούρνο
Έψησα στους 180 βαθμούς για καμιά ώρα.Καλή όρεξη !!!

Aπό την φίλη η συνταγή  Vana Zouka 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Λαχανόσουπα η ευεργετική !!!

Λαχανόσουπα είχαμε σήμερα φίλοι μου....Σούπερ διαίτης!



Υλικά
φινόκιο

κρεμμύδι φρέσκο
πράσο
καρότο
πιπερόριζα
σέλινο
λάχανο
καυτερή πιπεριά
ντομάτα
μαϊντανό
άνηθο
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι
λάδι (έβαλα ελάχιστο)
εάν θέλετε βάλτε και ένα κύβο ότι σας αρέσει γεύση.


Τι κάνουμε
Τα έβαλα όλα με την σειρά που τα γράφω --αφού πρώτα τα έπλυνα και τα ψιλοέκοψα-- στην κατσαρόλα με λαδάκι να πάρουν λίγο και μετά έριξα ζεστό νεράκι και τα άφησα να βράσουν 40 λεπτά.

Σερβίρω με λεμονάκι !!!
Από την φίλη μου Vana Zouka
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παστίτσιο λαχανικών !!!




Η πραγματικότητα είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μισούν τα λαχανικά. Από το μαγείρεμα μέχρι και την κατανάλωση τους. Τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού μπορούν να «ξεπλύνουν» και το τελευταίο κύτταρο μας από βλαβερές τοξίνες.

Την ίδια συζήτηση είχα πριν λίγο καιρό με έναν φίλο ο οποίος είπε την ατακα, «Το μπρόκολο, παστίτσιο δεν πρόκειται να γίνει!». Κάτι που πήρα σαν πρόκληση…

Υλικά που θα χρειαστείς

    500 γρμ. μακαρόνι για παστίτσιο ή πένες (βρασμένα για 9 λεπτά)
    2 κρεμμύδια ξερά (καθαρισμένα, περασμένα στο τρίφτη)
    2 γλυκοπατάτες (καθαρισμένες, περασμένες στο τρίφτη)
    1 καρότο (καθαρισμένο, περασμένο στο τρίφτη)
    1 πράσο (καθαρισμένο, στον τρίφτη και αυτό)
     2 χούφτες μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
    ½ ποτήρι λευκό κρασί (οχι ρετσίνα)
    Αλάτι, πιπέρι, 3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

    3-4 κ.σ. βούτυρο (φυτικό για την vegan εκδοχή του φαγητού)
    1 μεγαλη κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
    1 λίτρο γάλα (για την vegan εκδοχή 800 ml γαλα αμυγδάλου)
    2 αυγά (για την vegan εκδοχη 80-100 γρμ. τυρί τοφου)
    Extra τυρί τριμμένο για πασπάλισμα (αν εισαι vegan χρησιμοποιείς φυτικό).



Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρεις το καρότο, την γλυκοπατάτα, το πράσο, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Όταν πάρουν χρώμα σβήσε με το κρασί και χαμήλωσε την φωτιά για να σιγοβράσει 5 λεπτά.

Αφου έχεις βράσει τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζεις χωρίς να τα ξεπλύνεις και τα στρώνεις σε ένα ταψί σε διαστάσεις φούρνου. Απο πάνω προσθέτεις μια στώση απο το μείγμα λαχανικών ωστε να μην δημιουργούνται κενα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει, μέχρι να φτιάξεις την μπεσαμέλ.

Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις το βούτυρο και μόλις λιώσει  το αλεύρι, ανακατεύεις με μια σπάτουλα μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Σιγα σιγά και με δόσεις προσθέτεις το γάλα και αφου αποκτήσει την υφή κρέμας τράβηξε απο την φωτιά και πρόσθεσε τα αυγά ή το τοφου.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Στρώνεις την κρέμα στο ταψι και ψήνεις στους 170 βαθμούς στο γκρίλ μέχρι να πάρει χρυσαφί καφέ χρώμα. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και το ξαναβάζεις στο φούρνο για 4-5 λεπτά.

Tips

Πριν τον κόψεις και τον σερβίρεις άφησε τον για 15 λεπτά σε κρύα επιφάνεια για να «σταθούν» τα υγρά.
Βρείτε κι άλλες συνταγές από τον Χάρη στο charisalexandres

Στιφάδο μανιταριών !!!


Εύκολο γρήγορο, πεντανόστιμο και μυρωδάτο. Αν το φτιάξεις δε θα χρειαστεί να ξανά «κυνηγήσεις» κουνέλι για αυτό το υπέροχο πιάτο. Είναι ιδανικό αν είσαι εργένης, γευστικότατο αν είσαι vegeterian ή vegan, πανεύκολο αν είσαι πρωτάρης.

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 άτομα:

    700 γρ. φρέσκα μανιτάρια
    500 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
    2 φλιτζάνια χυμό τομάτας ή τριμμένη
    1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
    1 δαφνόφυλλο
    2 ξύλα κανέλας
    8-10 μπαχάρια (ολόκληρα)
    Μια πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
    Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο.



Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρεις ολόκληρα τα κρεμμύδια (αφού πρώτα τα καθαρίσεις) για περίπου 12 λεπτά. Ανακάτεψε τα με μαλακές κινήσεις κάθε 4-5 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα.

Στην συνέχεια ξέπλυνε τα μανιτάρια και ρίξε τα στην κατσαρόλα ολόκληρα, ανακάτεψε απαλά να πάρουν χρώμα, αν χρειαστεί πρόσθεσε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο επιπλέον.

10 λεπτά μετά κι αφού πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίξε τα ξύλα κανέλας, τα μπαχάρια, την δάφνη, το γαρίφαλο και σβήσε με το κρασί, ρίξε την τομάτα. Ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Άσε να βράζει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αυτό ήταν! Καλή όρεξη…!!!
Βρείτε κι άλλες συνταγές από τον Χάρη στο charisalexandres

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σουσαμόπιτα παραδοσιακή Θράκης !!!

 Με κεράσανε και ξετρελάθηκα από την γεύση της !!! Δοκιμάστε την κι εσείς !!!

Υλικά

    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο  
    Ελαιόλαδο 1 κούπα  
    Σουσάμι άσπρο 400 γρ  
    Φρυγανιές 150 γρ. τριμμένη  
    Καρυδόψιχα 150 γρ (ή αμύγδαλα)  
    Πορτοκάλι 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του  
    Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας  
    Ζάχαρη 200 γρ  
    Γαρύφαλλα 10 τεμ  

Για το σιρόπι

Πετιμέζι 3 ποτήρια το βρίσκουμε στα βιολογικά αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να αντικαταστήσετε με μέλι .
    Νερό 3 ποτήρια  
    Ζάχαρη 3 ποτήρια
    Βανίλιες 2





Οδηγίες

Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή αμύγδαλα) και την φρυγανιά και τα αλέθομαι ελαφριά.
Σε ένα μπολ βάζουμε  το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την μισή κανέλα και την ζάχαρη.
Βάζουμε  το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε.
Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα από την κρούστα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι.
Ρίχνουμε την γέμιση.
Στρώνουμε πάνω από την γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση).
Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε   με το λάδι.
Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο [προαιρετικά ] και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.

\Σημείωση: το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η πίτα κρύα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Γαριδομακαρονάδα με μικρές γαριδούλες οικονομική !!!

 Η πιό απλή και οικονομική γαριδομακαρονάδα !!!


ΥΛΙΚΑ

    300 γρ. γαριδούλες αποφλοιωμένες  τις μικρές
    300 γρ. γαριδούλες  ολόκληρες τις μικρές
    1 κονσέρβα ντοματάκια
    1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
     2 σκελίδες σκόρδο
    1/2 κούπα ελαιόλαδο
    2 σφηνάκια ούζο
    1/2 κούπα φύλλα βασιλικού
    1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
    Αλάτι
    Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
    1 πακέτο λιγκουϊνια

Τι κάνουμε
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι  και σε μικρή κατσαρόλα το σωτάρουμε στη μισή ποσότητα ελαιόλαδου για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το 1 σφηνάκι ούζο.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και βράζουμε για 15 λεπτά.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο βασιλικό αφού τον έχουμε ψιλοκόψει και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα -τα φρέσκα μυρωδικά τα βάζουμε πάντα στο τέλος του βρασμού για να μη χάσουν το άρωμά τους.Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε απο την φωτιά.
Απο τις ολόκληρες γαρίδες κρατάμε 6 τεμ.όπως ειναι και τις υπόλοιπες τις αποφλοιώνουμε κρατόντας ακέραια τα κεφάλια τους και τις ουρές τους.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο αφου το έχουμε περάσει απο την πρέσα.
Το αφήνουμε 1-2 λεπτά να αρωματιστεί το λαδάκι.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν το γνωστό ροζ-πορτοκαλί χρώμα.
Σβήνουμε με το τελευταίο σφηνάκι ούζο.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίσουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο τηγάνι με τις γαρίδες ανακατεύοντας ενώ έχουμε δυναμώσει την ένταση της εστίας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια.
Βράζουμε για 1 με 2 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Καλή  όρεξη!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Λαζάνια με κιμά σόγιας !!!

Ακρως νηστίσιμο !!!

Υλικά
    1/2 κούπα ελαιόλαδο
    1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
    200 γραμ. κιμά σόγιας
    2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
    2 καρότα τριμμένα
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
    3 κόκους  μπαχάρια
    2 δαφνόφυλλα
    1 κύβο λαχανικών
    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
    μισή κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
    αλάτι-πιπέρι
    2  κουτιά ντοματάκια κονκασέ
    1 πακέτο λαζανάκι βρασμένο αλ- ντέντε

Οδηγίες

    Από το βράδυ βάζουμε την σόγια να φουσκώσει σε μπόλικο χλιαρό νερό
    Την άλλη μέρα την ξεπλένουμε και την βράζουμε  για 15 λεπτά, την σουρώνουμε και την πλένουμε σε τρεχούμενο νερό πολύ- πολύ καλά
    Την στραγγίζουμε και την στίβουμε  με τα χέρια πολύ καλά
    Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο να γυαλίσουν, προσθέτουμε τη σόγια και αφήνουμε λίγα λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς
   Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τα ντοματάκια και όλα τα μυρωδικά εκτός του μαϊντανού
    Βράζουμε 1 ώρα και πριν το τέλος προσθέτουμε αλατοπίπερο και μαϊντανό.Καλή όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος στον φούρνο με πατάτες !!!



 Ωραιότατο φαγητό για όλες τις ημέρες !!! Κάτι σαν το πλακί ψάρι περίπου με πολύ νοστιμιά !!!

Υλικά
1 πακέτο κατεψυγμένο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
6 πατάτες μεγάλες κομμένες κυδωνάτες και ξανά στην μέση
1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας [εγώ έχω βάλει σπιτικό εδώ ]
1 κουταλιά κοφτή σούπας πελτέ
2 με 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα μέτρια σε στρογγυλές φέτες ή μακρόστενες
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 πιπεριά πράσινη λεπτοκομμένη
5 με 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο κουρκουμά που κάνει πολύ καλό
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε να μαραθούν .
Ρίχνουμε και τις πατάτες μαζί με τον μαϊντανό και την πιπεριά και τα γυρνάμε για 3 με 4 λεπτά όλα μαζί.

 Αμέσως μετά προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας μαζί με τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νεράκι .
Ρίχνουμε μέσα και το αλατοπίπερο τον κουρκουμά και την ζάχαρη ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό -σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15  λεπτά περίπου -να δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και η πατάτα να τρυπιέται εύκολα όχι να έχει μαγειρευτεί πολύ γιατί θα ψηθεί σε λίγο και στον φούρνο.







Αν δεν έχει  μπόλικο ζουμάκι προσθέτουμε νερό και μόλις ξαναπάρουν μία βράση το αδειάζουμε σε ταψάκι .
Να έχει ζουμάκι λίγο για να ψηθεί το ψάρι και να μείνει η σάλτσα.





Βάζουμε ανάμεσα και τα κομμάτια του μπακαλιάρου να πάρουν από το ζουμί γεύση  και το ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 170 με 180 βαθμούς . Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ