Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Σταφιδωτά Νησιώτικα !!!



Αχ κάτι κουλουράκια που θα φτιάξουμε ααχ! Μπουκιά και συχώριο που λένε!!
Και νηστίσιμα...


Υλικά για την ζύμη

2 Κούπες λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπας ρακή
1 κουταλάκι μαγ σόδα
1κουτ μπεικιν παουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
σουσάμι για το πασπάλισμα
Αλεύρι 6-7 κούπες μαλακό η για όλες τις χρήσεις
Υλικά για την γέμιση
1 Κούπα σταφίδες
1 κούπα καρύδια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουτ του γλυκού κανέλα
1/2 κουτ του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
3 κουταλιές σούπας μέλι με δυο κουταλιές ζεστό νερό.


Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την γέμιση..Χτυπήστε στο μπλέντερ τις σταφίδες τα καρυδιά το καβουρδισμένο σουσάμι,Αρωματίστε το μείγμα με το κανελογαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέστε και το μέλι αραιωμένο με το ζεστό νερό
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με μια κούπα ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.


Για την ζύμη Χτυπήστε το λάδι στο μίξερ για μερικά λεπτά,προσθέστε την ζάχαρη και συνεχίστε για 5 λεπτά ακόμα,διαλύστε την μαγειρική σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνετε μέσα στο μίξερ καθώς και την ρακή..Ανακατεύεται το μπεικιν παουντερ με το αλεύρι και το ρίχνετε σταδιακά μέσα στο μείγμα του λαδιού..Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη
Παίρνετε μπαλίτσες τις βάζετε στην παλάμη σας και ανοίγεται μικρές πιτούλες



Με ένα κουταλάκι βάζετε στην μέση λίγη γέμιση, κλείνετε ομοιόμορφα και οβάλ ρολάρετε μέσα στο σουσάμι βάζετε σε καλά λαδωμένο ταψί η πάνω σε λαδόκολλα..
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν..!!
Ξέχασα να πω ότι μπορείτε να βάλετε τα μισά υλικά, εκτός από την σόδα ολόκληρο το κουταλάκι και το μπεικιν γιατί βγαίνουν πολλά!!

Gogo Samiou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ




MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το υπέροχο γλυκάκι του 5άλεπτου !!!


Πρόταση για το απόγευμα με παρέα..με τον καφέ μας ή για κέρασμα !!!
 
 Υλικά ποσότητες ανάλογα πόσα θα φτιάξετε
2 πακέτα μπισκοτάκια oreo 
1 κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 φυτική σαντιγί
λίγο κονιάκ 
σταγόνες σοκολάτας 
 
 Τί κάνουμε 
Σπάμε τα μπισκοτάκια σε κομμάτια και τα βρέχουμε με λίγο κονιάκ.
Τα μοιράζουμε στα ποτήρια μας σαν βάση.
Εχουμε χτυπήσει την κρέμα ζαχαοπλαστικής και χωριστά  την σαντιγί όπως γράφουν  στην συσκευασία.
Βάζουμε από πάνω από τα μπισκότα κρέμα ζαχαροπλαστικής κι από πάνω σαντιγί εναλλάξ.
Γαρνίρουμε με σταγόνες σοκολάτας κι από ένα μπισκοτάκι oreo.
Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσουν και απολαμβάνουμε !!!

Giwrgos -Giwta Godzamanis "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
 
 
 
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 

Νησιώτικοι Ντοματοκεφτέδες !!!

Και ...δεν σταματάς να τρώς !!!!

Υλικά
3 Ντομάτες μεγάλες
2 Μεγάλα κρεμμύδια
Λίγο δυόσμο
Λίγο βασιλικό
Λίγο μαϊντανό
1 Κουτ της σούπας ζάχαρη
Αλάτι κ πιπέρι
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτάλια μπεικιν προαιρετικά



Στύβουμε καλά και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες τα κρεμμύδια και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά..ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη ...ρίχνουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός ..Εγώ έριξα πέντε κουταλιές καλά γεμάτες σούπας ...Ρίχνουμε σε καυτό λάδι με το κουτάλι και βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν τα λάδια τους..!!
Gogo Samiou -- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".





MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάντουιτς με κεφτεδάκια και σαλάτα ρόκα με μοτσαρέλα!!!

Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από ένα τέτοιο σάντουιτς?Ζουμερό, αφράτο με υπέροχα απολαυστικά συστατικά και σαλατούλα όλο τρέλα!!

Σάντουιτς με κεφτεδάκια και σαλάτα ρόκα με μοτσαρέλα!!!
Υλικά για τα κεφτεδάκια
450 γρμ χοιρινό κιμά
450 γρμ βοδινό κιμά
3/4 της κούπας παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά ζυμώνουμε και φτιάξουμε 18 με 24 κεφτεδακια ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε.Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 10 λεπτά με ένα γύρισμα αν φτιάξαμε 18 αν είναι πιο πολλά για 6 με 8 λεπτά!!!Δεν θέλουμε να ξεροψηθούν.


Σαλτσούλα
2 κούπες ντοματούλα αποφλοιωμένη σε κυβάκια
2 κούπες σάλτσα ντομάτας τύπου πουμαρό
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
1/4 της κούπας λάδι
1 δόντι σκόρδο λιωμένο
Στη μύτη του κουταλιού ρίγανη
Αλατάκι και πιπεράκι κατά βούληση
Νεράκι όσο χρειαστεί


Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη φρέσκια ντοματούλα με δυο κούπες νερό να σιγοβράζει.Μόλις πιεί το νεράκι βάζουμε το λάδι το σκόρδο το πουμαρο αλατάκι πιπεράκι τη ρίγανη λίγο νεράκι και τον πελτέ ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μελώσει η σαλτσούλα μας.
Μόλις σβήσουμε βγάζουμε από την εστία και Ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια μας να μείνουν ζεστά και μαλακά.


Για τα ψωμάκια μας
Υλικά
6 με 10 φραντζολάκια ανάλογα τα κεφτεδάκια που φτιάξαμε
3 κουταλιές λάδι ελαιόλαδο
2 κούπες τριμμένη μοτσαρελα
Μισή κούπα ψιλοκομμένο βασιλικό την τελευταία στιγμή γιατί μαυρίζει
Κόβουμε τα φραντζολάκια μας στη μέση αλείφουμε την εσωτερική πλευρά με ελαιόλαδο και φουρνίζουμε για 1 με 2 λεπτά σε δυνατό φούρνο.Ξεφουρνίζουμε και απλώνουμε τη μοτσαρελα.Βαζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει.Μεταφέρουμε τα ψωμάκια σε πιάτα βάζουμε 3 με 4 κεφτεδακια στο κάθε ψωμάκι βάζουμε και σαλτσουλα και προσθέτουμε βασιλικό από πάνω!!!
Συνοδεύουμε αυτό το Ιταλικό πιάτο με μια σαλάτα από τη γειτονική χώρα.


Σαλάτα μοτσρέλα με ρόκα
Υλικά
Μια σκελίδα σκόρδο την τρυπάμε πολλές φορές με πιρουνάκι και την βάζουμε σε μισή κούπα λάδι
220 γρμ μοτσαρελα σε μικρά μπαλάκια
300 γρμ τοματίνια κίτρινα
300 γρμ τοματινια κόκκινα
Ένα ματσάκι ρόκα πλυμένη κομμένη περίπου δύο κούπες κομμένη
Λίγα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
Λίγη ρίγανη ότι κρατήσουν τα δύο δάχτυλα μας
Αλατάκι
Όλα μας τα υλικά στη σαλατιέρα εκτός το λάδι
Βγάζουμε το σκόρδο και ραντίζουμε τη σαλάτα μας!!!Ανακατεύουμε και σερβίρουμε!!!
Η συνταγή για τα κεφτεδάκια είναι από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού :πρώτα η γυναίκα.(for woman first)
Χρύσα Τσιλιμιγκάκη --  "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Oμελέτα φούρνου με λουκάνικο και τυρί !!!

Στα γρήγορα Ομελέτα Φούρνου και ποιός  μπορεί να αντισταθεί!!!
Εύκολη  με λίγα και απλά υλικά!!!

Υλικά
Μια φόρμα για κέικ εδώ 10 ίντσες διάμετρος
9 αυγά
8 λουκάνικα χοτ ντογκ
8 φετούλες τυρί της αρεσκείας μας εδώ με καυτερές πιπεριές
Μισή κούπα αλεύρι γοχ
Μισή κούπα νερό
Μια κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ
Τρεις κουταλιές τριμμένη φέτα
Αλάτι πιπέρι
Λάδι 1/4 της κούπας



Αλείφουμε τη φόρμα με το λάδι και ότι μείνει το βάζουμε στην φόρμα.
Βάζουμε τα λουκάνικα στον πάτο της φόρμας και τα λυγίζουμε ελαφρά ανά ένα εκατοστό περίπου .Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το αλεύρι και αλατάκι λίγο χτυπώντας να γίνει λείο και διαλύουμε το μπεικιν παουντερ στο νεράκι και προσθέτουμε στο έτοιμο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά.Προσθέτουμε τη φέτα . Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα αργά για να μην κουνήσουν τα λουκάνικα.Στα ενδιάμεσα κάνουμε ρολάκια τις φετουλες τυράκι και τις τοποθετούμε εναλλάξ.Ρίχνουμε λίγες νιφάδες πιπεριάς και πιπεράκι.Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο   φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.Αφήνουμε λίγο να παγώσει ξεφορμάρομαι και σερβίρουμε όπως μας ευχαριστεί .

ιδέα  Χρύσας Τσιλιμιγκακη!


Εύκολο αφράτο παγωτό !!!


Το γνωστό μας οικονομικό παγωτάκι που ετοιμάζετε αμέσως το παγώνουμε και το απολαμβάνουμε οοολοι !!!

Υλικά
1 φυτική σαντιγί των 500 γραμ
1 Νουνού γάλα εβαπορέ μεγάλο
1 ζαχαρούχο γάλα

Για μέσα προαιρετικά
1 πακέτο μπισκότα παπαδοπούλου γεμιστά

Για την καραμέλα πάγο
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την φυτική σαντιγί πολύ παγωμένη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να στέκετε -την χτυπάω πάνω από 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα .
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο 1 και προσθέτουμε το εβαπορέ.



Συνεχίζοντας προσθέτουμε το ζαχαρούχο ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σταματάμε.
Βγάζουμε τον κάδο του μίξερ τον σκεπάζουμε με μία μεμβράνη καλά και τον τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα πάγο .
Βάζουμε σε ζεστό τηγάνι την ζάχαρη το νερό και το λεμόνι ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα συνέχεια μέχρι να βρασει και να σκουρήνει σαν το μέλι το χρώμα.




Στρώνουμε μία μεγάλη λαδόκολλα σε επιφάνεια που δεν καίγεται την περνάμε με λίγο καλαμποκέλαιο και αδειάζουμε επάνω το μείγμα καραμέλας σε λεπτλη στρώση.






Αφήνουμε να κρυώσει και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη λαδόκολλα και με ένα σκληρό αντικείμενο πχ γουδοχέρι το χτυπάμε και σπάει σε κομματάκια.

Ξαναβάζουμε τον παγωμένο κάδο στο μίξερ και χτυπάμε ξανά για 10 λεπτά το παγωτό μας.
Τώρα εγώ το χώρισα στην μέση -άδειασα σε μπολ που κλείνει καλά το μισό και έριξα μέσα τα κομματάκια πάγο καραμέλα -τα ανακάτεψα με μία σπάτουλα το έκλεισα και το έβαλα κατάψυξη .


 Οταν πάγωσε πολύ καλά έριξα σοκολάτα σιρόπι από πάνω και στο μπολ του παγωτού.


Στο άλλο μισό που το άφησα στον κάδο του μίξερ έριξα 7 κουταλιές σούπας κακάο το άνοιξα το μίξερ να ενσωματωθεί για 3 λεπτά το σταμάτησα και πρόσθεσα σπασμένα σε κομμάτια τα μπισκότα μαζί με λίγα κομματάκια πάγο καραμέλα .




Τα ανακάτεψα με σπάτουλα το έβαλα σε μπολ που κλείνει καλά και στην κατάψυξη .
Κανονικά θέλει ώρες για να σφίξει καλά.
Δεν πιάνει κρυσταλλάκια είναι αφράτο και πολύ ωραίο.



Σερβίρουμε γαρνίροντας με σιρόπι σοκολάτας ή σιρόπι βύσσινο ή καραμέλας .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κοτόπουλο γιουβέτσι !!!

 Το μαμαδίστικο φαγητό !!!

 Υλικά
 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας πελτέ
ελαιόλαδο
2 με 3 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή μία κονσέρβα κονκασέ
2 φύλλα δάφνη
3 μπαχάρια κόκκους
κριθαράκι 1 πακέτο

Εκτέλεση

Λάδι στο τηγάνι και το κοτόπουλο μέσα το τσιγαρίζουμε να ροδίσει λίγο.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για λίγο .
Αμέσως μετά προσθέτουμε τον πελτέ ή την φρέσκια ντομάτα η την κονσέρβα .
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
Προσθέτουμε και τα μπαχάρια την δάφνη αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά καβουρντίζουμε το κριθαράκι 2 με 3 λεπτά το ρίχνουμε στο ταψί βάζουμε και το κοτόπουλο περιχύνουμε με την σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νεράκι  να σκεπάζει το κριθαράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς



Χριστίνα Παπαδοπούλου Φραγκούλη‎ "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Ελιόψωμα Αφράτα !!!






 Υλικά
500 γραμ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
300 γραμ νερό
1 φακελάκι μαγιά
50 γραμ ελαιόλαδο
1/2 κουτ γλυκού αλάτι
1/2 κουτ γλυκού ζάχαρη




 Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό την μαγιά το λαδι την ζάχαρη και το 1/3 του αλευριού.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε 15 με 20 λεπτά να κάνει φυσαλίδες .
Προσθέτουμε το αλεύρι ολο και το αλάτι .
Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε σε τεμάχια των 100 γραμμαρίων και πλάθουμε σε μπαλάκια.



 Τα ανοίγουμε σε στρογγυλές πιτούλες τα ελιόψωμα οπως στις φωτογραφίες τα γεμίζουμε με ελιές κρεμμύδι πιπεριά ντομάτα λίγη ρίγανη μέσα κι έξω και τα κλείνουμε σε πουγκάκια.
Τα βουτάμε και από τις δυο πλευρές στο ελαιόλαδο και τα πατάμε με την παλάμη να γίνουν πλακέ.



Τα βάζουμε στο ταψί με τις  ενώσεις προς τα κάτω .
Αφήνουμε 35 με 40 λεπτά να φουσκωσουν σε ζεστό περιβαλλον και ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

George Chatzigiatroudakis

Κέικ λαδιού 2χρωμο !!!


 Υλικά
3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού λάδι
1,5 κουτ σούπας κακάο
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
2 κ.σ κονιάκ(προαιρετικά)
1 φακελάκι μπέικιν
2 βανίλιες
1 πορτοκάλι ακέρωτο


Πλένουμε καλά το πορτοκάλι,το κόβουμε στα 4 και το λιώνουμε στο μούλτι με την φλούδα
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι,την ζάχαρη το νερό,το κονιάκ,τις βανίλιες,το λιωμένο πορτοκάλι και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα
Παίρνουμε 5-6 κουτ από το μείγμα σε άλλο μπολ και προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά .


Αδειάζουμε το μισό λευκό μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα βάζουμε το μείγμα με το κακάο και τέλος το υπόλοιπο λευκό μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε .....

Georges Chatzigiatroudakis