Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο !!!



Τυρόπιτα χωρίς φύλλο στο τσακ μπαμ και πεντανόστιμη !!!

400 gr γιαούρτι στραγγιστό
350 gr φέτα
250 gr regato τριμμένο
3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν  πάουντερ
3 αυγά
Λίγο λάδι
Πιπέρι
Πάπρικα

Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.
Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε σε ένα πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει.
Βάζουμε λίγο βούτυρο σε κομματάκια από πάνω και ψήνουμε στους 170° στον αέρα μέχρι να πάρει χρώμα.... περίπου 35-40 λεπτά.!!!

Συνταγή φωτό εκτέλεση από Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou --Οι γεύσεις της Ελένης -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Φοινίκια γεμιστά !!!!





Φοινίκια γεμιστά !!
Η υπέροχη & ΜΟΝΑΔΙΚΗ συνταγή της γιαγιάς μου !!!


Ενας μικρός επίλογος για τις πιο γλυκιές γιαγιάδες που είχαμε όλοι μας !!
Με συγκίνηση μεγάλη ανεβάζω αυτήν την συνταγή της γιαγιάκας μου ξεφυλλίζοντας το κιτρινισμένο τετράδιό της ,τότε που μικρό κοριτσάκι ανακατευόμουν με τα ζυμαράκια να πλάθω κουλουράκια κι εγώ και με φώναζε να την βοηθάω !!
Μου έρχονται μνήμες γλυκιές και μυρωδιές αγάπης γιορτής και χαράς ανακατεμένες με μπαχάρι γαρύφαλλο κανελίτσα !!
Κι  όταν τα μέλωνε και κρύωναν μας κερνούσε αμέσως και μας κοίταζε να δεί τι μορφασμό θα κάνουμε κι εμείς ζητούσαμε κι άλλο κι άλλο και χαμογελώντας μας έδινε πολλά αφού έφτιαχνε λαμαρίνες και τα πήγαινε στο φούρνο να δώσει σε όλη την γειτονιά !!
Ποτέ δεν ξανά  έφαγα ωραιότερα Φοινίκια όπως και Μελομακάρονα [θα σας δώσω και αυτήν την συνταγή ] από αυτά ..παραδοσιακές Σμυρνέϊκες συνταγές χαίρομαι που τις  μοιράζομαι μαζί σας !!!
Γλυκιά μου όμορφη  γιαγιά μου Ελενίτσα θα σε θυμάμαι πάντα  !!!


ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει να γίνει ζύμη να πλάθεται
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι,η χονδρό,η ψιλό
1 και μισό ακόμα φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ,η καλαμποκέλαιο
1\2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό φρέσκο πορτοκάλι
2 κουτ.γλυκού μπέκιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι




ΓΕΜΙΣΗ
1 και μισό φλιτζάνι καρυδόψιχα χονδροαλεσμένη
2 κουτ.γλυκού κανέλα
4 κουτ.σούπας άχνη ζάχαρη.



ΣΙΡΟΠΙ
1 και μισό ακόμα φλιτζάνι μέλι
2 ποτήρια του νερού  νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι ή μία ροδέλα
1 ξυλάκι κανέλα.





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη [η γιαγιά τα φτιάχνει σε πήλινη ]βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και με το χέρι τα δουλεύουμε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη,προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού,το ξύσμα πορτοκάλι,το σιμιγδάλι ,και το μπέκιν ,ξαναανακατεύουμε .
Αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει μια ζύμη σφιχτή ,να μην κολλάει στα χέρια μας .
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα καρύδια ,[περάστε τα στο μούλτι ]την άχνη,και την κανέλα.
Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμη μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι,το πλάθουμε σαν μπαλάκι και το πατάμε στη μέση σαν να ανοίγουμε τρυπούλα και την γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα και μετά κλείνουμε και δίνουμε σχήμα τριγωνικό.
Με ένα πιρουνάκι η τσιμπιδάκι κάνουμε   σχεδιάκια από πάνω [κέντημα το λέει η γιαγιά ].
Τα βάζουμε στο ταψί λίγο αραιά ,δεν χρειάζεται λάδι ,ούτε βούτυρο στο ταψί  δεν κολλάνε.
Σε προθερμασμένο φούρνο τα ψήνουμε ,θέλουν περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο,να τα δούμε  να πάρουν λίγο σκούρο χρώμα.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι ,μέλι,την πορτοκαλόφλουδα,και  το ξύλο κανέλα περίπου για 10 λεπτά.
Τα σοροπιάζομαι ρίχνοντας  τα φοινίκια για 4-5 λεπτά μέσα στο σιρόπι .
Προσοχή  το σιρόπι,η τα φοινίκια πρέπει να είναι το ένα ζεστό το άλλο κρύο όπως  θέλετε εσείς .
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και είναι φανταστικά!!!!
Σε μερικές φωτογραφίες έχω φτιάξει το σχεδιάκι με πιρουνάκι ώσπου μου χαρίσανε  ένα κουπ ατ που τα ακουμπάω και τα πατάω επάνω και βγαίνει το σχεδιάκι που βλέπετε στα φετεινά μου φοινίκια ..αλλά κ με το τσιμπιδάκι παραδοσιακά μια χαρά είναι !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Σπέσιαλ τούρτα Ferrero !!!



ΣΠΕΣΙΑΛ.ΤΟΥΡΤΑ Ferrero!!!!

ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε 5 αυγά με 6 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη!
Σταματάμε.το μίξερ και ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,2 κουταλιές της.σούπας κακάο,2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ απαλά να μην βγει ο αέρας!
Οπότε τοποθετούμε σε 2 ταψάκια 24cm και τα ψήνουμε.στους 180 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά!
Τα αφήνουμε να κρυώσουν!

ΚΡΕΜΑ:
Χτυπάμε 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πολύ παγωμένη σε σφιχτή σαντιγί!
Προσθέτουμε μέσα 300 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη κρύα,4 κουταλιές της σούπας Μερέντα,5 γκοφρέτες ψιλοκομμένες και ψιλοκομμένα φουντούκια!

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στην πιατέλα το σιροπιάζομαι με.λίγο σιρόπι από γλυκό του κουταλιού,τοποθετούμε την κρέμα,κλείνουμε με το άλλο παντεσπάνι το σιροπιάζομαι λίγο και αυτό και απάνω ρίχνουμε λιωμένη σοκολάτα γάλακτος στην οποία προσθέτουμε μέσα ψιλοκομμένα φουντούκια!!!

Συνταγή φωτό εκτέλεση από Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!