Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Νηστίσιμη σοκολατόπιτα!!


Εύκολη, νηστίσιμη σοκολατόπιτα με άρωμα κανέλας!!! Δείτε την συνταγή και πάμε να την φτιάξουμε!!

Υλικά
-450γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
-400γρ. ζάχαρη
-80γρ. κακάο
-10γρ. μαγειρική σόδα
-5γρ. κανέλα
-10ml ξύδι
-160γρ. ηλιέλαιο
-400ml βραστό νερό
 για το γλάσο
-250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-100ml ηλιέλαιο


Δείτε την συνταγή εδώ https://youtu.be/do31iJ9i8gM

Σάμαλι !!!





Κορίτσια μου φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε! Πανεύκολο! Ούτε 7€ και βγάζει το ταψί η διάμετρος του 30 εκατοστά σε στρογγυλό. Και 40 επί 15 σε μακρόστενο. Σε κομμάτια 23 μεγάλα !!!!!

Υλικά
600 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 μισή κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα του τσαγιού νερό
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 μισή κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανηζμενη
1 σιμιγδάλι χοντρό
1 Ξύσμα λεμονιού
Λίγο βούτυρο για το ταψί



Εκτέλεση
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με την ζάχαρη μετά ρίχνω την σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με το γιαούρτι ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και την μαστίχα. Στο τέλος ρίχνουμε σχεδόν σιγά σιγά όλο το σιμιγδάλι. Αφήνουμε το μείγμα στο λεκανάκι για 35 Μ 40 λεπτά. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου ανάλογα την κουζίνα.



Και προσοχή όχι πάνω κάτω η κουζίνα.. μόνο η κάτω αντίστασης!!!. Μόλις είναι έτοιμο να βγει πρέπει να έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι. 6 νερό 8 ζάχαρη κούπες μια κανέλα και το λεμόνι που έχουμε ξύσει..το σιρόπι να έχει δέσει να είναι λίγο παχύ.. σιρόπια ζούμε και τα 2 καφτά.. το χαράζουμε και το αφήνουμε όλο το βράδυ να τραβήξει το σιρόπι.... Να μην ξεχάσω που το ξέχασα!!!! Όχι αυτό το γλυκό στο ψυγείο. Κάπου δροσερά βάλτε το!

Εκτέλεση φωτό από Palli Maria-Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!

Μελιτίνια Συριανά !!!!!




 Μελιτίνια Συριανά με βουτυράτη Πολίτικη ζύμη !!!!!

Συνταγη οικογενειακη, με παλιες ριζες... πανε πανω απο 100 χρονια που πολλες οικογενειες Ελληνων που ζουσαν στη Πολη, αποφασισαν να φυγουν.
Εφτασαν στη Χιο, σιγα σιγα εκαναν τα σπιτια τους κ αγαπησαν το νησι.
Καποιοι ομως αγωνιουσαν που ηταν τοσο κοντα στον Εχθρο. Ηθελαν να βρουν απάγγειο... ασφαλες μερος να συνεχισουν να ζουν χωρις φοβο.
Η Συρος, ηταν κεντρο πολιτισμου. Ταχυδρομειο, τυπογραφειο, γαλλικο προξενειο, εντονο φραγκικο στοιχειο... εφτασαν στο νησι κ το εκαναν δικο τους. Γνωρισαν τη κουζινα τα ηθη κ τα εθιμα των ντοπιων, φραγκων κ μη. Δοκιμασαν τα τυρια... τα μελιτινια τα σαντορινια σα φυλλαρακια...τα αλλαξαν.
Η ζυμη εγινε βουτυρατη, πολιτικη. Στη γεμιση μπηκε τυρι αναλατο απο τη Ίο, μαστιχα απο τη Χιο κ κανελλα απο πανω. Αυτη ειναι η δικη μας οικογενειακη συνταγη. Τη μοιραζομαι μαζι σας με ολη μου την αγαπη.
Καλο Πασχα με υγεια κ αγαπη στα σπιτια ολων μας.




Για τη ζυμη
520 γρ βουτυρο Μινερβινη με βουτυρο γαλακτος σε θερμοκρασια δωματιου
3/4 κουπας ζαχαρη
1/2 κουταλακι σοδα
3 βανιλλιες
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κουπα γαλα χλιαρο

Χτυπαμε το βουτυρο κ προσθετουμε τη ζαχαρη. Ριχνουμε το γαλα, τις βανιλλιες τη σοδα κ τελος το αλευρι. Μαλακη βουτυρατη ζυμη που δεν κολλαει. Εβαλα μια μικρη ποσοτητα κ απλωσα σε θηκες για ταρτακια κ στα τοιχωματα. Μετα εβαλα τη γεμιση απο ενα κουταλακι γεματο γλυκου κ απο πανω λιγη κανελλα.

Για τη γεμιση



1 κιλο αναλατη μυζηθρα Ίου (αυτη τη φορα δε βρηκα κ εβαλα ανθοτυρο Αμφιλοχιας το οποιο μου αρεσε παρα πολυ)
1 κουταλακι γλυκου κοφτο μαστιχα την οποια χτυπαμε στο μουλτι με δυο κουταλιες ζαχαρη
1 κιλο ζαχαρη
3 κροκους αυγων

Περναμε απο μυλο (οπως τις πατατες του πουρε) το ανθοτυρο. Προσθετουμε τη ζαχαρη μαστιχα κ κροκους. Ανακατευουμε καλα. Γεμιζουμε τις θηκες που εχουμε στρωσει το ζυμαρι με 1 κουταλακι γεματο μειγμα απο τη γεμιση κ ριχνουμε απο πανω λιγη κανελλα.
Ψηνουμε στους 180 στον αερα για 20 λεπτα περιπου. Γινονται 50 περιπου μελιτινια.



Εκτέλεση φωτό από  Voula Damala‎Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!