Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Μελιτζανοσαλάτα & Πιπεριές Φλωρίνης σαλάτα !!!



Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα !!
Τις μελιτζάνες τις εψησε στα κάρβουνα ο άντρας μου!!Τώρα που οι μελιτζάνες είναι.... ΤΕΛΕΙΕΣ!!
Αρέσουν πολύ σε όλους μας!!
Κι'αυτο πολύ ωραίο μεζεδάκι..Για το ουζάκι μας!!😍


Υλικά Συνταγής
6 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φυλλα τους
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκ σκόρδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κουταλιές μηλόξιδο
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Για τη αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
πρώτα ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ή τις καπνίζουμε. 

Αφού ψήσουμε τις μελιτζάνες, αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε.  

Πιάνουμε το κοτσάνι και με ένα κουτάλι τραβάμε τη μαλακή σάρκα. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους. 

Τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και τις ψιλοκόβουμε. 

Βάζουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα. 

Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Παγώνουμε για λίγο την σαλάτα. 

Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

 Συνοδεύουμε με ψητές και τραγανές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και επίσης, λίγο ψιλοκομμένο καρύδι ταιριάζει τέλεια με την Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα.


Μυστικά για την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
Αφήστε τις μελιτζάνες να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά.
Ψήστε τις πιπεριές Φλωρίνης όπως και τις μελιτζάνες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ή σε ανοιχτή φλόγα να καψαλιστούν και να πάρουν ελαφρά καπνιστό άρωμα.
Βάλτε τις καυτές μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βαλτε τις καυτές πιπεριές μέσα σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν για να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Λεμόνι και ξύδι στη μελιτζανοσαλάτα απογειώνει την γεύση.
Οπωσδήποτε σκόρδο στη μελιτζανοσαλάτα είτε σε πολτοποιημένη μορφή είτε σε μορφή σκορδόλαδου. Δηλ πολτοποιείστε 2-3 σκ. σκόρδο με αρκετό ελαιόλαδο. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και να αρωματίζει το ελαιόλαδο. 


Χρησιμοποιήστε αυτό το ελαιόλαδο με ελαφρύ άρωμα και γεύση σκόρδου όχι μόνο για την μελιτζανοσαλάτα σας αλλά και για τζατζίκι, μαγείρεμα κλπ.
Παγώστε για λίγο την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο ώστε να σταθούν τα υλικά και να δέσουν ωραία οι γεύσεις.
Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα ωραιότερη.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ!!
Εγώ δεν έβαλα καθόλου κρεμμύδια..Μόνο σκόρδα!!

.Πιπεριές Φλωρίνης 

 Εκτέλεση
Για τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης σαλάτα,
βάζουμε πρώτα τις πιπεριές ολόκληρες στο φούρνο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς C μέχρι να εμφανίσουν φουσκάλες στη φλούδα και να αρχίσει να μαυρίζει. Τις βγάζουμε σε μπολ και το σκεπάζουμε καλά. Τις αφήνουμε για 10΄ να ιδρώσουν (έτσι ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα). Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι, τους σπόρους και τις ίνες τους και τις κόβουμε σε λωρίδες για τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης σαλάτα.

Βάζουμε τις πιπεριές σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε και τις σερβίρουμε σαν σαλάτα ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

Εκτέλρεση φωτό από κυρία  Αναστασια Βλαχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ