Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Μοσχαράκι κοκκινιστό !!!


 



 Ενα κυριακάτικο πιάτο,  από τα πολυαγαπημένα φαγητά της ελληνικής και πολίτικης κουζίνας.

Yλικά (για 4 άτομα)

    1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε κύβους περίπου 2 εκ.
    2 σκελίδες σκόρδο , λιωμένο
    1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
    1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (η φλούδα τους θα μείνει πάνω στον τρίφτη)
    1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
    1 δαφνόφυλλο
    1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
    200 ml λευκό, ξηρό κρασί
    80 ml ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,μπαχάρι

(Επίσης για τους μερακλήδες ,λίγη κανέλα, και λίγη ζάχαρη εάν οι ντομάτες δεν είναι γλυκές)

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να χρυσίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, 400 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και, μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε αρχικά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει κάπως το κρέας.

Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Προσθέτουμε στο ζουμί τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να «δέσει» η σάλτσα.

Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.

(Με πατάτες τηγανητές, με μακαρόνια χοντρά ή ψιλά, με χυλοπίτες, με πουρέ πατάτας, με πουρέ μελιτζάνας, με ρύζι ή σε γιουβέτσι, το κοκκινιστό μοσχάρι είναι πάντα μια γιορτινή απόλαυση που εκτιμάται απ’ όλους.)

Καλή σας όρεξη.
Συνταγή ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥgastronomos- http://constantinoupoli.com/http://constantinoupoli.com/

Μαυρομάτικα με σπανάκι !!!

ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ :

Συνταγή :


Βράζω 300γρ φασόλια μαυρομάτικα αφού τα πλύνω και χύσω το πρώτο νερό.

Τα σουρώνω κ τα αφήνω .

Μέχρι να βράσουν γύρω στο τέταρτο καθαρίζω πλένω κόβω τα σπανάκια.
Σε κατσαρόλα βάζω ανάλογα λάδι 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, λίγες μυρωδιές μυρώνια. σέσκουλα 2 φύλλα ,καρότα 2 κομμένα..τσιγαριζω.

Προσθέτω σάλτσα πελτέ προσθέτω τα σπανάκια τα μαυροματικα ανάλογο ζεστό νερό αλάτι πιπέρι,βραζω 15 λεπτά το πολύ  κ  έτοιμα.

Από .   George Limperopoulos
 

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Διαφορετικό καπνιστό ογκρατέν !!!

Ενα εξαιρετικό φαγητό που μπορεί να σταθεί σε όλα τα τραπέζια για κάθε περίσταση. Ενα ογκρατέν με μπρόκολο, πένες ριγκατόνι, καπνιστή μπριζόλα,τεσσάρων ειδών τυριά ένα εκ των οποίων καπνιστό απογειώνουν τη γεύση. Απολαύστε το!!!
Για ταψι 34 επι 26.

Συστατικά

    πένες 500 γρ. χρωματιστές ριγκατόνι
    μπροκολο 400 γρ. βρασμένο μόνο τις φουντίτσες χωρίς κοτσάνια
    πιπεριές 4 χρωματιστές κομμένες ζουλιέν
    κρέμα γάλακτος 400 γρ.
    μπριζόλα 230 γρ.καπνιστή κομμένη σε μικρούς κύβους
    μοτσαρέλα 250 γρ. τριμμένη
    γκούντα 250 γρ. τριμμένο
    κίτρινα τυριά 235 γρ. καπνιστό τριμμένο
    τυρί κρέμα 200 γρ.
    βούτυρο 1 μεγάλη κ.σουπας
    αλατι
    πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    ελαιόλαδο

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://youtu.be/PyXGMcm07uc


 

Λαγάνα !!!!



 
Η ωραιότερη Λαγάνα καλύτερη θα έλεγα από Αρτοποιείο!!!!!      

Και η ΣΥΝΤΑΓΉ μου:

Υλικά _

400ml νερό(2 φλυντζ)

25 γρ νωπή μαγιά,

2 κ.σ.ζαχαρη,

2 κ.γ.αλατι,

950 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1 φλυντζ.του ελληνικού καφέ καλό ελαιόλαδο!

Εκτέλεση:

Βάζουμε την μαγιά σε μπολ και την θρυμματίζουμε!

Ρίχνουμε πάνω της την ζάχαρη και τέλος το νερό χλιαρό να αντέχει το χέρι!

Ανακατεύουμε με σύρμα και το σκεπάζουμε για 20 λεπτά!       

Στην συνέχεια βάζουμε το μισό αλεύρι σε λεκανιτσα ανοίγουμε λακουβιτσα!

Πάνω στο αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και γύρω-γυρω το λάδι!

Μέσα στην λακουβιτσα ρίχνουμε σιγα-σιγα την μαγιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα παίρνοντας λιγο-λιγο αλεύρι!

Τελειώνουμε ρίχνουμε σιγά -σιγα το υπόλοιπο αλεύρι και αρχιναμε να ζυμωνουμε σε αφρατη ζύμη να μην κολλάει!

Λαδωνουμε ένα μπολ βάζουμε την ζύμη μέσα!

Την πατάμε την αλοιφουμε με λίγο λάδι και την σκεπαζουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά!

Σε ζεστό μέρος!

Στην συνέχεια βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και την αλοιφουμε με λάδι!!     

Ξεφουσκωνουμε την ζύμη λαδωνουμε τα χέρια και την κοβουμε!

Βγάζουμε στην άκρη πολύ λίγη ζύμη και εάν θέλουμε την φτιάχνουμε μια μικρή λαγανα!

Την υπόλοιπη την βάζουμε στην λαδωμένη λαδόκολλα και με λαδωμένα χέρια την ανοίγουμε!

Κάνουμε ζαχαρονερο και την αλοιφουμε!

Ρίχνουμε και σουσάμι και την σκεπαζουμε για 35 λεπτά!

Τελειώνουμε την τρυπαμε με τα δάχτυλα και την ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά φυσικά ανάλογα τον φούρνο!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni TsanaktsidouΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

 

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Περγαμόντο γλυκό κουταλιού !!!



Ο βασιλιάς των γλυκών του κουταλιού!!!!Το αγαπημένο γλυκό  μου!!! Περγαμόντο!! Γλυκό λατρεία!!!!
Μοσχομυρισε το σπίτι!!!


ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
15 περγαμόντα τα έπλυνα τα στεγνωσα με χαρτί κουζίνας κ τα έτριψα ελαφρά στον τρίφτη κράτησα το ξύσμα. 

Τα χάραξα σε κομμάτια κ έκοψα τις φλούδες το μέσα το πετάμε. 

Τα έβρασα σε νερό για δέκα λεπτά πεταξα το νερό κ συμπλήρωσα άλλο.. αυτό το κάνω 3 φορές μετά τα ξεπλένω με κρύο νερό κ το πετάω ξανά κ ξανά μέχρι να κρυωσουν.. αφού τα έχω κρυώσει τα βάζω σε λεκάνη κ τα γεμίζω νερό το οποίο το αλλάζω κάθε δύο ώρες!! 

Την άλλη μέρα τα κάνω ρολάκια κ τα βάζω σε κατσαρόλα που έχω βάλει ζάχαρη τα καλυπτω με την υπόλοιπη ζάχαρη κ τα αφήνω 24 ώρες! 

Την επόμενη μέρα τα βράζω σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι  κ λίγο πρωτου τα σβήσω ρίχνω μια κουταλιά χυμό από λεμόνι!!!
Για κάθε τριάντα κομμάτια ένα κιλό ζάχαρη!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Κοτόπουλο τηγανιά !!!

Ζουμερή τηγανιά σκέτη νοστιμιά σήμερα για μας με πατατούλες κ φυσικά σαλάτα κ το τζατζικάκι απαραίτητο !!!

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω καλά κομμάτια κοτόπουλου στήθος και μπούτι μαζί κ μια πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης κ μια πράσινη, αλάτι, πιπέρι κ μόλις πάρουν χρώμα σβήνω με ένα ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό κ αφήνω να σιγοβράσει κ να μείνει με το λαδάκι του τέλος ρίχνω λεμόνι και ρίγανη!!

 Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
 

Μπακλαβάς και γαλακτομπουρεκο 2 σε 1!Υπέροχο ταίριασμα ξηρών καρπών και αφράτης κρέμας!!!


  Μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο 2 σε 1!!! Υπέροχο ταίριασμα ξηρών καρπών και αφράτης κρέμας ανάμεσα σε Τραγάνα καλά σιροπιασμένα φύλλα!!!!

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο μπακλαβά
200 γρ. Βούτυρο γάλακτος

150 γρ. Καρυδόψιχα ανακατεμένη με κανέλα μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο και 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη.

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος
2 βανιλιες
Ξύσμα από μισό λεμόνι
3 κουταλιές ζάχαρη
4 φλυτζανια γάλα
2 αυγά
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

ΣΙΡΟΠΙ
1/2 κιλο ζάχαρη
1/2 κιλο νερό
1 κανέλα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Βράζουμε όλα μαζί και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βράζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει αφού τυλιξουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη.

Λιώνουμε το βούτυρο και σε πυρεξ απλώνουμε 4 φύλλα καλά βουτυρωμενα ανάμεσα και από πάνω το μείγμα ξηρών καρπών.

Απλώνουμε αλλά 4 φύλλα βουτυρωνοντας ανάμεσα και από πάνω την κρύα κρέμα Αφού την ανακατέψουμε καλά.
Κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα χαράζουμε το γλυκό προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 160 μέχρι να ροδισει.

Όταν ροδίσουν καλά τα φύλλα βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι!!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Κατερινα Τζαννατου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ !!!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Απο τα ποιο αφρατα υπεροχα ΤΥΡΟΠΙΤΆΚΙΑ !!!!


Απο τα ποιο αφρατα υπεροχα ΤΥΡΟΠΙΤΆΚΙΑ !!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Βαζουμε στο μπολ 1 ποτηρι χλιαρο γαλα,

1 ποτηρι χλιαρο νερο,

1 φακελακι μαγια ξερη και ανακατευουμε με το χερι!

Ριχνουμε μεσα 2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,

μισο ποτηρι  λάδι ελαφρυ

2 ασπραδια και ανακατευουμε με το χερι!

Συνεχιζουμε.ριχνουμε.μεσα λιγο αλατι,και 6 ποτηρια αλευρι περιπου και την ζυμωνουμε!

Την σκεπαζουμε πολυ καλα.για.2 ωρες!

Στην συνεχεια την μεταφερουμε.στον παγκο μας την ζυμωνουμε και κοβοντας την κανουμε μπαλιτσες!

Ανοιγουμε την καθε μια φυλλαρακι βαζουμε μεσα τυρι της κλεινουμε και δινουμε.σχημα με.κλωστη!!

Τα τοποθετουμε στην λαδοκολα.τα σκεπαζουμε για μιση ωρα!

Τελος τα.αλοιφουμε με κροκο αυγου και τα.ψηνουμε.στους.200 βαθμους περιπου 20 λεπτα φυσικα τον φουρνο!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzeni TsanaktsidouΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
 

Κέικ Πραλίνας με σιμιγδάλι !!!


 Δεν πιστεύαμε πόσο Νόστιμο μπορεί να γίνει αυτό το Σιμιγδαλένιο Κεικ Πραλίνας!! Απλά τα παιδιά σας θα το λατρέψουν!!!

ΥΛΙΚΑ
🔪3 μέτρια αυγά
🔪500 γρ άλειμμα πραλίνα σοκολάτας
🔪150 γρ ψιλό σιμιγδάλι
🔪2 κτγ μπέικεν πάουντερ
🔪1 μπανάνα
🔪100 γρ σταγόνες κουβερτούρας
---------------------------------------------------------
🔪Πραλίνα σοκολάτας
🔪Νιφάδες κουβερτούρας
--------------------------------------------------------
🔪32χ13

 Δείτε την συνταγή εδώ: https://youtu.be/R8VpfcHU0vc

Πιπεριές γεμιστές Φλωρίνης πεντανόστιμες !!!


 



Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές !!!


Για 5 μέτριες πιπεριές
300 γρ φέτα τριμμένη
150 στραγγιστο γιαούρτι
100 γρ γραβιέρα τριμμένη η παρμεζάνα
1 σελίδα σκόρδο λιωμένη
1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβακια
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο.

.


Ανακατεύω καλά να ενωθούν ολα τα υλικά
Πλένω και ανοίγω τις πιπεριές βγάζω τους σπόρους καί γεμίζω με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Τίς τοποθετώ σε ένα πυρέξ με ένα πινέλο τις περνώ με ελαιόλαδο.
Ψήνω Αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 25 λεπτά.
Σερβίρω με κρέμα Ξύδι Μπαλσαμικου με μέλι 🍯 και λίγο τριμμένο μαϊντανό.
Έγιναν ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΕΣ !!!

Συνταγή φωτό από κ. George Limperopoulos !

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ με 4 τυριά !!!


 
Τυρόπιτα ταψιού 4 τυριά για σήμερα...!!!


Συνταγή :
Κάνω μπεσαμελ με μισό λίτρο γάλα 2 μεγάλες κουταλιές αλεύρι, αλάτι ,πιπερι ,μοσχοκάρυδο ,2 αυγά και στο τελος κεφαλοτύρι ,ρεγγατο ,ανθότυρο ,φέτα
( οι ποσότητες ειναι ανάλογα με το πως μας αρεσει , τι τυρι αρεσει περισσότερο και αν τη θελουμε αλμυρη βάζουμε πιο πολυ φέτα αν τη θέλουνε πιο γλυκιά βάζουμε πιο πολυ ανθότυρο )
Λαδώνουμε το ταψί απλώνουμε το ενα φύλλο βάζουμε τη γέμιση σκεπάζουμε με το άλλο
Χαράζουμε Λαδόνουμε βάζουμε σουσάμι
Και ψηνουμε για 35 λεπτά στους 220c ανάλογα το φούρνο πανω κατω σε αντιστάσεις !!!
Καλη επιτυχία !!!

Εκτέλεση φωτό από κ. George Limperopoulos

Πατάτες γιαχνί !!!


Πατάτες γιαχνί... Ένα από τα φαγητά που μου θυμίζει έντονα τη μάνα μου είναι αυτό... Το μαγείρευε σχεδόν κάθε εβδομάδα τη θυμάμαι με μία ξύλινη κουτάλα να ανακατεύει τη κατσαρόλα και να βγαίνουν όλες η μυρωδιές από το κρεμμύδι, σέλινο, ντομάτα, κανέλα, δαφνόφυλλο καμία φορά λίγο κολοκύθι, έβαζε και λίγο πελτέ. μου άρεσε πολύ στο πιάτο με τη σάλτσα να λιώνω της πατάτες σαν πουρέ και με τυρί φέτα ήταν το καλύτερο μου...

Σοτάρουμε το λάδι με το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες κ ανακατεύουμε σοτάροντας για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το πελτέ η τριμμένες φρέσκες ντομάτες το σέλινο κανέλα δαφνόφυλλο αλάτι πιπέρι κ νεράκι να σκεπάει τις πατάτες κ μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα .

Από κ. George Limperopoulos
 

Χοιρινό κατσαρόλας με πιλάφι.!!!

Χοιρινό κατσαρόλας με πιλάφι.!!!

Για το χοιρινό μου...
Σε μια κατσαρόλα με λίγο λαδάκι σοτάρω το χοιρινό μου (1 κιλό) σε μικρά κομμάτια.
Στην συνέχεια ρίχνω 1 κρεμμύδι ξερό 1 φρέσκο, 5 σκελίδες σκόρδο, μανιτάρια (μια κονσέρβα) και συνεχίζω το σοτάρισμα.
Σβήνω με λευκό κρασί, ρίχνω 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες, μια κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, μια κουταλιά της σούπας μέλι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, 5 κόκκους μπαχάρι, λίγο μπούκοβο, ένα φύλλο δάφνης, χυμό από μισό πορτοκάλι ...
Προσθέτω λίγο νεράκι.
Μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά...
Μόλις γίνει το κρέας μου...
Διαλύω μια κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ με χυμό από μισό λεμόνι 🍋και ζουμί από το χοιρινό μου, το ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα και κουνάω ελαφρώς...
Αποσύρω από την φωτιά... 

Φτιάχνω το πιλάφι μου κ σερβίρω ...!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. George Limperopoulos
 

Απο τα ωραιότερα λαδερά..Κουνουπίδι κοκκινιστό !!!



Απο τα ωραιότερα λαδερά..Κουνουπίδι κοκκινιστό !!!


Συνταγή :
Αφού πλένουμε το κουνουπίδι και το κανουμε κομμάτια το περνάμε λιγο απο το τηγάνι να θωρακιστεί καθώς και μια πατάτα σε κομμάτια
Ύστερα το βάζουμε στη κατσαρόλα μαζι με λιγο σέλινο ενα καρότο ενα κρεμμύδι δυο σκελίδες σκορδο ενα δυο ξυλάκια κανέλλας αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο και χυμό απο δυο ώριμες τομάτες
Το αφήνουμε να βράσει περίπου μιση ώρα
Καλή ορεξη σε όλους!

Από κ.  George Limperopoulos
 

Λαχανοντολμάδες !!!


ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ..Οτι πρέπει τώρα που αλλάζει ο καιρός !!

Συνταγή :
1 λάχανο
1 κλ κιμας,
ρύζι,
κρεμυδι ξερο και φρεσκο
μαιντανος,
1 πράσσο
πιπερι κοκκινο,και μαυρο,
3 κυβους κνορ κρεατος( σε ζεστό νερό διέλυσα τους κύβους έβαλα πιπέρι ,λίγο λάδι , λίγο βούτυρο )


Ζυμώνουμε το μείγμα με όλα τα υλικα και διπλώνουμε τους ντολμαδες
Τους τοποθετούμε στην χύτρα , προσθέτουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε με τους κύβους
βάζουμε από κάτω φύλλα για να μην πιάσουν , από πάνω λάχανο και βράζουμε περιπου ενα τεταρτο και ειναι ετοιμοι.


Για το αυγολεμονο :
2 κροκους αυγων,
6 λεμονια ( χυμος )
2κουταλιες κον φλαουρ διαλυμενες σε μισο φλυτζανι κρυο γαλα τα ανα κατευουμε περνουμε χυμο απο τους λαχαναντολμαδες και το ριχνουμε στο μειγμα .

Το ριχνουμε πανω στου ντολμαδες και κουναμε τι φαγητο μεχρι να πήξει η σαλτσα.

Εκτέλεση φωτό από κ. George Limperopoulos