Δοκιμάστε την και απολαύστε την !!!
Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο στήθος και μπούτι, χωρίς κόκκαλα και πέτσα
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3-4 πράσσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
3-4 κ.σ τραχανά ξινό
1 1/2 φλ. κρασί λευκό
150 γρ τυρί τριμμένο (χρησιμοποιώ κασσέρι ή γραβιέρα)
1 πακέτο φύλλο της αρεσκείας σας (σήμερα την έκανα με λεπτό φύλλο)
Ελαιόλαδο
3-4 κόκκους μαύρο πιπέρι
αλάτι - πιπέρι τριμμένο
Το κοτόπουλο στη κατσαρόλα με νερό, ίσα - ίσα να το σκεπάζει, μαζί με τρεις - τέσσερις κόκκους μαύρο πιπέρι και το βράζουμε μέχρι να γίνει. Δεν πρέπει να είναι καθόλου ωμό. Στραγγίζουμε το ζωμό και τον κρατάμε στη κατάψυξη γιατί σίγουρα θα μας χρειαστεί για άλλο φαγητό στο μέλλον. Πετάμε τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει για να το μαδήσουμε. Ξεπλένουμε τη κατσαρόλα και τη στεγνώνουμε. Βάζουμε στο μάτι με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσσα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί και ρίχνουμε το τραχανά, αλάτι (προσοχή γιατί έχουμε και το τυρί) και πιπέρι. Κλείνουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε, μήπως χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ και απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα, αφού πρώτα τα λαδώσουμε. Στο κάτω μέρος βάζω 5 φύλλα. Ένα ολόκληρο φύλλο, εναλάξ με ένα διπλωμένο. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε. Επαναλαμβάνουμε με άλλα πέντε φύλλα από πάνω, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και λαδώνουμε καλά το επάνω - επάνω. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της πίτας με μαυροκούκι ή σουσάμι.Καλή σας όρεξη!
Από την φίλη Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ