Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Γλυκό δαμάσκηνο!!!


Γλυκό δαμάσκηνο!!!!! Δεν ξέρω αν το φτιάχνετε, αλλά ειναι τόσο υπέροχο και αρωματικό, θα ξετρελαθείτε !!!

ΥΛΙΚΑ

Ενα κιλο δαμασκηνα, 

1 κιλο ζαχαρη,

 3 λεμονια, 

1 ξυλο κανελλα, 

μερικα καρφακια γαρυφαλλο, 

1κ.σ γλυκοζη! 

Τα δαμασκηνα θα προσεξουμε να μην ειναι, ουτε πολυ ωριμα, αλλα ουτε και αγουρα.

Με ενα κοφτερο μαχαιρακι, κανουμε απο ενα σταυρο στις 2 ακρες του φρουτου και με ενα μεταλλικο καλαμακι (αυτο που πινουμε καφε, δλδ εγω με πλαστικο πινω,😂αλλα αφου μου το'φερε η κορη μου, το χρησιμοποιω αλλου), σπρωχνουμε το κουκουτσι κρατωντας το δαμ. σφιχτα με το αλλο χερι να πεσει το κουκουτσι(τα κουκ.τα κραταμε), βαζουμε τα φρουτα σε μια λεκανη με νερο και τον χυμο απο τα 3 λεμονα οπως και τις λεμονοκουπες και αφηνουμε 3 ωρες.

Κατοπιν αραδιαζουμε σε μια βαθεια κατσαρολα στρωσεις στρωσεις δαμασκηνα ζαχαρη, προσθετουμε την κανελλα, τα γαρυφαλλακια και ενα ποτηρι νερο απ αυτο που ειχαμε μεσα τα δαμασκ.με το λεμονι και τα κουκουτσια που ειχαμε κρατησει τυλιγμενα σε ενα τουλι (εχουν πηκτινη και κανουν φοβερο σιροπι).

 Βραζουμε περιπου 20λ. σβηνουμε την εστια, βγαζουμε την κατσαρολα απο το ματι και αφηνουμε 24 ωρες. 

Την αλλη μερα αναβουμε παλι την εστια και μολις αρχισει ο βρασμος προσθετουμε την γλυκοζη και τον χυμο απο μισο λεμονι. 

Βραζουμε αλλα 15λ. να κανει πολλες πυκνες φουσκαλες, ειναι ετοιμο. 

Βαζουμε σε βαζα, αναποδογυριζουμε, αφηνουμε να κρυωσει. 

Επισης μπορειτε να το σερβιρετε και με γιαουρτι και το υπεροχο σιροπι του στο παγωτο, ασε που αν το τρωτε σκετο θα γλείφετε το πιατελο!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Sofia Valinou!