Ρυζόγαλο βελούδο ...... Τυροκουλουρα και κουλουράκια Θεσσαλονίκης..... γεμιστά....με τυρί , ντομάτα και πιπέρια Φλωρίνης !!!!Με υπέροχη τραγανή τυρένια κρουστά....και μέσα αφρός!!!!
Για τα τυροκούλουρα.
Υλικά
250ml γάλα χλιαρό
250ml νερό χλιαρό
2 κ.σ ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
130 ml λάδι ελαφρύ
1αβγο
1 κ.γ γεμάτο αλάτι
850-900 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό και 1 ασπράδι με λίγο νερό αραιωμένο για την επάλειψη
500 γρ γκούντα τριμμένο
Για τη γέμιση
200 γρ τυρί κρέμα
200 γρ φέτα σπασμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
1 ντομάτα χωρίς τους σπόρους κομμένη σε κύβους
μια πρέζα ρίγανη
ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζω το νερό, το γάλα τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω διαλυθουν.
Προσθέτω το αβγό ελαφρώς χτυπημένο και το λάδι και ανακατεύω.
Τέλος προσθέτω σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι και ζυμωνώ μέχρι να έχω μια εύπλαστη ζύμη πού να ξεκολλάει από τα χέρια.
Λαδωνω το μπολ και το ζυμαρακι στην επιφάνεια του, το τοποθετώ μέσα στο μπολ , σκεπάζω με ενα καπάκι και μια καθαρή πετσέτα και αφηνω 1 -1,5 ώρα να φουσκώσει.
Ετοιμάζω τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
( Αφαιρούμε όλα τα υγρά και τα σποράκια από τη ντομάτα)
Χωρίζω τη ζύμη σε 16 μπαλιτσες και ανοίγω φύλλο οβάλ πάχους 1 εκ.
Βάζω μια κουταλιά από τη γέμιση και ρολαρω κλείνοντας τα κουλουράκια.
Ενώνω τις δύο άκρες , βουτάω στο διάλυμα αβγου και έπειτα στο τριμμένο τυρί.
Τοποθετώ στο ταψακι που έχω στρώσει λαδόκολλα.
Για τα σουσαμένια κουλουράκια φτιάχνω διάλυμμα νερού με 2 κ.σ ζάχαρη ( λίγο νεράκι) τα βουτάω πρώτα στο ζαχαρονερο κι έπειτα στο σουσάμι.
Ψήνω στους 180 βαθμούς στο αεροθερμο για 25 λεπτά.
.
ΡΥΖΟΓΑΛΟ
(Μπορείτε να αρωματίστε με κάρδαμο , σαλέπι, μαστίχα η ακόμα και με ξύσμα εσπεριδοειδών.....)
Υλικά
5 κούπες γεμάτες γάλα
3/4 κούπας ρύζι γλασε
3/4 κούπας ζάχαρη
2 βανίλιες
3 κ.σ κουσταρ παουντερ ή κορν φλάουρ
2 1/3 κούπες νερό
μια καλή πρέζα αλάτι
κανέλα για σερβίρισμα
( Η κούπα που χρησιμοποίησα είναι δοσομετρικη των 250 ml)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικα σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζω το νεράκι με μία καλή πρέζα αλάτι και σιγοβράζω σε μέτρια φωτιά το ρύζι μου για 12 λεπτά μέχρι να βγάλει όλο το άμυλο και να πιει το νεράκι του.
Στη συνέχεια προσθέτω τις 4 κούπες γάλα ( κρατάω μια κούπα γάλα για να διαλύσω το κούσταρ πάουντερ και το σαλέπι) και τη ζάχαρη και συνεχίζω να σιγοβράζω για 4-5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην μας πιάσει το γάλα με το ρύζι.
Σε ένα μπολ διαλύω το γάλα που κράτησα με το κουσταρ παουντερ
Ανεβάζω τη θερμοκρασία , γυρίζω στην κατσαρόλα το γάλα και βράζω ακόμα 3 λεπτά μέχρι να πήξει η κρεμουλα να γίνει μαστιχωτη.
Σερβίρω σε μπολακια και πασπαλίζω με κανέλα .
Καλή επιτυχία!!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ