Υλικά
Σε ένα μεγάλο σουρωτήρι βάζουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες, πασπαλίζοντας με αλάτι μία μία στρώση. Σκεπάζουμε με μία πετσέρα και αφήνουμε τις μελιτζάνες να στραγγίξουν τα υγρά που θα βγάλουν για περίπου μιάμιση ώρα. Κάθε μισή ώρα τις πατάμε με το χέρι μας. Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και να κρυώσου. Ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά μαζί και πασπαλίζουμε τη ντομάτα με τη ζάχαρη. Σε μία ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το μπαλσάμικο και τα μυρωδικά. Μαγειρεύμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Μπορούμε να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή κρύες και αν περισσέψει μία μικρή ποσότητα να τις χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα σε ζυμαρικά.
Σημείωση
Για όσους βρίσκουν "βαρύ" το τηγάνισμα, προτείνω μία "τσαχπινιά". Ψεκάζω πολύ ελαφρά τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο, ένα ψιτ αρκεί και τις ψήνω σε γκριλιέρα. Μετά τις ρίχνω στη σάλτσα και συνεχίζω κανονικά τη συνταγή. Μπορείτε ακόμα να αφαιρέσετε και το εξωτερικό περίβλημα της μελιτζάνας.
Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη Οι κουζινίστας
3 κιλά μελιτζάνες κομμένες σε μέτριες φέτεςΕκτέλεση
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
50 ml ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
5-6 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες
3 κ.σ ξίδι balsamico
1 κ.σ κοφτή ζάχαρη
1/3 κ.γ αποξηραμένο θρούμπι
1/3 κ.γ αποξηραμένη μαντζουράνα
1/3 κ.γ αποξηραμένο βασιλικό
1/3 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
1/3 κ.γ αποξηραμένο θυμάρι
1/3 κ.γ αποξηραμένο δενδρολίβανο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα μεγάλο σουρωτήρι βάζουμε σε στρώσεις τις μελιτζάνες, πασπαλίζοντας με αλάτι μία μία στρώση. Σκεπάζουμε με μία πετσέρα και αφήνουμε τις μελιτζάνες να στραγγίξουν τα υγρά που θα βγάλουν για περίπου μιάμιση ώρα. Κάθε μισή ώρα τις πατάμε με το χέρι μας. Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και να κρυώσου. Ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά μαζί και πασπαλίζουμε τη ντομάτα με τη ζάχαρη. Σε μία ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το μπαλσάμικο και τα μυρωδικά. Μαγειρεύμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Μπορούμε να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή κρύες και αν περισσέψει μία μικρή ποσότητα να τις χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα σε ζυμαρικά.
Σημείωση
Για όσους βρίσκουν "βαρύ" το τηγάνισμα, προτείνω μία "τσαχπινιά". Ψεκάζω πολύ ελαφρά τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο, ένα ψιτ αρκεί και τις ψήνω σε γκριλιέρα. Μετά τις ρίχνω στη σάλτσα και συνεχίζω κανονικά τη συνταγή. Μπορείτε ακόμα να αφαιρέσετε και το εξωτερικό περίβλημα της μελιτζάνας.
Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη Οι κουζινίστας