Πρωτότυπο, νόστιμο, εύκολο γλυκό κουταλιού με καρότο και υπέροχο άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου. Είναι υπέροχο σκέτο, αλλά και πάνω σε γιαούρτι, κέικ, κρέμες κτλ. Μια συνταγή που μας έδωσε η φίλη μας Ζωίτσα!
Υλικά
Τρυφερά καρότα: 1 κιλό
Νερό: 1300 ml
Ζάχαρη: 1200 γρ.
Μέλι: 3 κουταλιές σούπας
Γαρύγαλλα: 5 καρφάκια
Κανέλα: 2 ξύλα
Λεμόνι: μισό, το χυμό
Πορτοκάλι: 1 μεγάλο, το χυμό
Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τα καρότα και τα τρίβετε στον χοντρό τρίφτη (του κρεμμυδιού). Τα βάζετε σε κατσαρόλα και προσθέτετε νερό, να τα σκεπάσει. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 περίπου λεπτά (αν το καρότο είναι πολύ χοντροτριμμένο, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω βράσιμο), να μαλακώσει (προσοχή ναμην λιώσει).
Αδειάζετε το καρότο σε σουρωτήρι και το αφήνετε να στραγγίσει καλά.
Σε κατσαρόλα βάζετε τα 1200 ml νερό, την ζάχαρη, το μέλι, το πορτοκάλι και τα κανελογαρύφαλλα και τη βάζετε στη φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5 – 7 λεπτά και προσθέτετε και το καρότο. Βράζετε για άλλα 25 περίπου λεπτά, να δέσει το σιρόπι. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αφήνετε να άρει βράση και κατεβάζετε από την φωτιά.
Αφήνετε το γλυκό να σταθεί για 12 ώρες και αν το σιρόπι του αραιώσει, το ξαναβράζετε να ξαναδέσει. Μοιράζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάτε σε δροσερό μέρος.
από την Zoitsa- .radicio