Αφράτα πιροσκί με γέμιση πατάτας !!!
Υλικά για 30 πιροσκί:
Για τη ζύμη:
600γρ. αλεύρι γ.οχ.,
150ml γάλα χλιαρό,
150ml νερό χλιαρό,
αυγό μεσαίο,
40γρ. βούτυρο,
1/2 φλ.κ. σπορέλαιο,
1 φακελάκι μαγιά,
1 κ.γ. αλάτι,
1 κ.γ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
1 κιλό πατάτες βραστές,
1 κρεμμύδι μέτριο,
3 κ.σ. κεφαλοτύρι,
1 κ.γ. ρίγανη,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά,
αλάτι & πιπέρι.
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 150ml νερό χλιαρό (όχι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά), 150ml γάλα χλιαρό (όχι καυτό), 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 φακελάκι μαγιά (7-9 γραμμάρια) και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 40 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, μισό φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο, 1 αυγό μεσαίο και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα ρίχνουμε σε δύο δόσεις 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, στο οποίο έχουμε ανακατέψει 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά.
Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο σπορέλαιο, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 40-45 λεπτά περίπου.
Για τη γέμιση:
Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαλακώσει πολύ καλά το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μπολ βάζουμε 1 κιλό πατάτες βρασμένες (σε αλατισμένο νερό) και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά, 3 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, το σοταρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο και είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε τα πιροσκί.
Τη βγάζουμε από το μπολ και την ξεφουσκώνουμε. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια και κάθε κομμάτι σε 10 ίσα μέρη. Συνολικά θα έχουμε 30 κομμάτια.
Τα ζυμαράκια είναι πολύ εύπλαστα.
Τα ανοίγουμε εύκολα με τα δάχτυλα σε μέγεθος περίπου 15εκ., βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και τα κλείνουμε πολύ καλά από τη μία άκρη μέχρι την άλλη.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα πάνω και ρολάρουμε απαλά ώστε να πάρουν ωραίο σχήμα.
Τώρα σε ένα τηγάνι βάζουμε περίπου 2 εκατοστά λάδι για τηγάνισμα και μόλις κάψει καλά βάζουμε τα πιροσκί με το άνοιγμα προς τα κάτω.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από
Konstantina's Kitchen