Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Κοτόπουλο με πατάτες μαρινασμένο με μέλι -πορτοκάλι !!!



Υλικά
4 μπουτάκια από κοτόπουλο

5 πορτοκάλια το χυμό

5 κουτ.φαγητού μέλι

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πατάτες κομμένες κυδωνάτες
μαιντανό ψιλοκομμένο


Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί μαζί με τα μπουτάκια.Στο μπλέντερ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού .το μέλι,το γαρύφαλο .την κανέλα,το αλάτι και το λάδι .Τα χτυπάμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μίγμα πάνω απο τις πατάτες και τα μπουτάκια 'Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς και καλά είναι να το βάλουμε σε γάστρα .Λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το φαγητό με μαιντανό.
Συνταγή από την εκπομπή shef στον αέρα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με χυλοπίτες !!!

Υλικά
 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ντομάτα χυμό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
2 κουταλιές σούπας λεμόνι
αλάτι ελάχιστο και πιπέρι
χυλοπίτες 1 πακέτο
τυρί τριμμένο
    
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τα σωτάρουμε  ελαφρά να ροδίσει .
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως ,πελτέ ντομάτας,χυμό ντομάτας,τζίντζερ,χυμό λεμονιού,ελάχιστο αλάτι ,πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Το σιγοβράζουμε γιά 50 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε και τίς χυλοπίτες .Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό.
Οταν το κατεβάζουμε από την φωτιά πρέπει να είναι λίγο νερουλό και μετά από λίγο πήζει .
Σερβίρετε με τυρί τριμμένο και είναι υπέροχο σε γεύση!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα !!!



Στήθος κοτόπουλο,η μπουτάκια χωρίς την πέτσα
1 λεμόνι
1 συσκευασία μανιτάρια μικρό μέγεθος
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη σκόρδο
1\2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1\2 κουταλάκι του γλυκού τζίτζερ σκόνη
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό
3 κλωνιά άνηθο
ελάχιστο πιπέρι

   

Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού,το πιπέρι,την σκόνη σκόρδου,κρεμμυδιού,και την σκόνη τζίντζερ .Βάζουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο στη μαρινάδα και τα αφήνετε για 1-2 ώρες γυρνώντας κι από τις 2 πλευρές.Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβουμε  σε λεπτές φετούλες,το ίδιο και με τα μανιτάρια .Τα τοποθετούμε σε μέτρια κατσαρόλα με το μαιντανό και το άνηθο ψιλοκομμένα και το κύβο κότας λιωμένο σε ένα ποτήρι νερό,προσθέτουμε  άλλο μισό ποτήρι νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε  σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό .Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου ,η,στή σχάρα ,η στο γκρίλ κι όταν ροδίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λάχανικά και τα μανιτάρια ,προσθέτοντας και το ζουμάκι από την μαρινάδα .Γιά να πήξει λίγο το ζουμάκι στο τέλος του μαγειρέματος ,βάζουμε 1 κουταλιά κοφτή αλεύρι σε λίγο νερό ,το διαλύουμε καλά και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό .κουνάμε την κατσαρόλα ,Τα αφήνετε να πάρουν 3-4 βράσεις και το κατεβάζετε από την φωτιά .

ΣΗΜ .Φαγητό χωρίς λάδι ,χωρίς αλάτι .
το συνοδεύουμε με ρύζι ,πατάτες τηγανιτές
η σκέτο .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο κοκκινιστό κατσαρόλας !!

Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλυτζάνια πουρές ντομάτας φρέσκιας η σε κουτί τύπου πουμαρό
5-6 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι

Ξεπλένουμε καλά τις μερίδες κοτόπουλο και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τρίβουμε με λεμόνι τις μερίδες .
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 2/3 από το λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά,σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,τον μαιντανό,και τον πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ,σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο μαγειρεύουμε το κοτόπουλο τις κόβουμε και τις σοτάρουμε σε τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ενώ βράζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα .[μπορεί πρίν ρίξετε τις πατάτες να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ζεστό κι ίσως λίγο αλάτι ].

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακλαβαδάκια με λουκούμι και αμύγδαλα!!


~~~~~Γίνεται και νηστίσιμο!!!~~~~~ .......Το αγαπημένο μου γλυκό!!


Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρουστας
250 γρ αμύγδαλα. ( βγάζουμε τη φλούδα η θα πάρετε ωμό. )
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο αιγοπροβειο.
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
( Αν θέλετε νηστισιμο μόνο ελαιόλαδο )
20 Λουκουμια μεγάλα τετράγωνα τα κόκκινα




.
Εκτέλεση:πρώτα βάζω τα αμύγδαλα να βρασουν 3 λεπτά, αδειάζω το νερό, τα πλενω με κρύο και τα ξεφλουδιζω. Απλωνω πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν. Τα τριβω .
Σε ένα μπρικι ζεσταινω το βουτυρο να λιωσει και ριχνω το λάδι .
Ανοίγω τα φύλλα και σε κάθε ένα ραντιζω με λίγο βούτυρο .Παίρνω 1 λουκουμι και το πλαθω να γίνει σαν κορδονι και το τοποθετω στην άκρη του φύλου καλύπτει το μισό φύλλο κάνω και ένα δεύτερο λουκουμι το ενώνω .( δηλαδή το κάθε φύλλο θέλει 2 λουκουμια) πασπαλίζω το φύλλο με αμυγδαλο μέχρι τη μέση και αρχίζω να ρολαρω.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Εγώ για να μην βάλω 2 λαμαρίνες στην κουζίνα στα δύο ρολά έβαλα 2 φύλλα. Βγήκαν 8 ρολά. Άλειφω με βούτυρο χαράζω λίγο μέχρι τη μέση και ψήνω στους 160 για μισή ώρα....Βραζω το σιρόπι 2 ποτήρια νερό,2 ποτήρια ζάχαρη, 2 κουταλιές μέλι , μισό λεμόνι. Σιροπιαζω ζεστά και τα δύο όχι καυτά.

Μην μου βάλετε μαργαρίνη γιατί πανιάζει το φύλλο και δεν είναι τραγανο. Θα βάλετε βούτυρο ή μισό μισό με ελαιόλαδο ή όλο ελαιόλαδο.
Εναι ένα γλυκό γεμάτο παιδικές αναμνήσεις.
Η γιαγιά μου το έφτιαχνε πάντα με ελαιόλαδο σε περιόδους νηστείας όπως αυτή που διανύουμε.

Φωτεινή Παρασκευοπουλου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Εύκολη πίτα με μανιτάρια !!!


Πεντανόστιμη πίτα με μανιτάρια !!


Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας κομμένο στην μέση

250 γραμ μανιτάρια πλευρώτους
5 με 6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
100 γραμ φέτα κοματιασμένη
2 φλυτζάνια ρύζι βρασμένο -απλό πιλαφάκι-
1 αυγό χτυπημένο
ρίγανη
πάπρικα καπνιστή
λίγο θυμάρι
1 με 2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
αλάτι - λάδι

 Βάζουμε σε 1 τηγανάκι  λίγο λάδι και βάζουμε τα μανιτάρια κομματιασμένα και το μπέικον.
Αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και ρίχνουμε τα μπαχαρικά το ρύζι και τέλος την φέτα -ανακατεύουμαι΄.
Κλείνουμε το μάτι.
 Λαδώνουμε ένα ταψάκι -12 τεμαχίων - Βαζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω την γέμιση .
Κλείνουμε με το άλλο φύλλο και με λίγο υγρά δάχτυλα με νερό κλείνουμε τις άκρες γύρω γύρω τις ακρούλες καλά.


 Χτυπάμε και ένα αυγό και περνάμε όλη την επιφάνεια .
Χαράσουμε ελαφρώς και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθει και να ροδίσει καλά.Καλή επιτυχία !!

Αθηνά  Γκουτζίδου- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Μπισκοτογλυκό Θεικό !!!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΚΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ

    2 πακέτα μπισκότα πτί μπέρ
    1 ποτήρι γάλα
    1 κουταλιά ρούμι


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

    1/2 λίτρο γάλα
    100 γραμ.ζάχαρη
    60 γραμ.αλεύρι
    2 αυγά
    2 κοφτές κουταλιές σούπας βούτυρο
    1 1/2 βανίλια



ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

    1 κουβερτούρα
    1 κοφτή κουταλιά σούπας βούτυρο
    3 κουταλιές γάλα (βλέπετε με το μάτι την ρευστότητα της κρέμας και αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο γάλα)

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα. Βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και τα ανακατεύουμε ..
Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο ή με μία μεμβράνη.

Παίρνουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ ή ένα τάπερ, βουτάμε αστραπιαία τα μπισκότα μέσα στο γάλα, στο οποίο έχουμε προσθέσει και το ρούμι και τα στρώνουμε ομιοόμορφα 1 στρώση. Από πάνω αδειάζουμε την μισή κρέμα και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.
Από πάνω ξαναβουτάμε τα μπισκότα στο μίγμα γάλα ρούμι και τα στρώνουμε ομοιόμορφα, δηλαδή δεύτερη στρώση. Ξαναστρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ομοιοόμορφα.


Τέλος ρίχνουμε το γλάσο και με την βοήθεια μιάς σπάτουλας το φτιάχνουμε ίσιο. Από πάνω στολίζουμε το κάθε κομμάτι που θα κόψουμε με 1 τρίγωνάκι σπασμένο μπισκότο και σε όλη την επιφάνεια πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο.
Μπορούμε αυτό το γλυκό να το φτιάξουμε και σε ατομικά μπολάκια.
ΓΛΑΣΟ
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε μέσα την κουβερτούρα, το γάλα και το βούτυρο και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιμένουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Ανάλογα με την ρευστότητα που θέλουμε προσθέτουμε ίσως και λίγο περισσότερο γάλα.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπιτα με λαχανικά !!!

Υπέροχη γευστική και εύκολη   πίτα !!!

Υλικά:
2 κρεμμύδια,
2 καρότα,
3 πιπεριές (1πράσινη 1 κόκκινη 1 πορτοκαλί)
250 γρ.μανιτάρια
2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου
2 αυγά
1 κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
300 γρ.σκληρό τυρί τριμμένο
10 χωριάτικα φύλλα
λάδι για ράντισμα των φύλλων και σουσάμι.

Εκτέλεση:
 Βράζουμε και κομματιάζομαι τα φιλέτα.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
Σε αντικολλητικό τηγάνι έβαλα 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αφού έκαψε καλά το τηγάνι. Σοτάρισα πρώτα το κρεμμύδι μετά έριξα τις πιπεριές τα καρότα και τα άφησα περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσα το κοτόπουλο την πάπρικα αλάτι πιπέρι και στο τέλος τα μανιτάρια.
Συνέχισα το σοτάρισμα άλλα 5 λεπτά και έριξα την κρέμα γάλακτος.
Μόλις έπηξε τα απέσυρα από τη φωτιά.
Πρόσθεσα τα αυγά και το τυρί. Λάδωσα 1 40άρι ταψί και έστρωσα 5 φύλλα κάτω ραντίζοντας κάθε φύλλο με λάδι.
Άδειασαν το μείγμα και συνέχισα μέχρι τα άλλα 5 από πάνω.
 Έστριψα τις άκρες λάδωσα καλά το πάνω φύλλο, έριξα λίγο σουσάμι και έψησα την κοτόπιτα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στις αντιστάσεις.

Gogo Samiou "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Γιαπράκια με μάραθο και λεμόνι !!!


Υλικά
80-100 φρέσκα αμπελόφυλλα
500γρ λευκό ρύζι γλασε
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Χυμός από 1,5 λεμόνι
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε το ρύζι το λεμόνι τον ψιλοκομμένο μάραθο αλάτι πιπέρι και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δοκιμάσουμε κ να προσθέσουμε αλάτι η επιπλέον λεμόνι ανάλογα τα γούστα.


 Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα κ ξεκινάμε να τυλίγουμε τα γιαπράκια. Όταν τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα να καλύπτει τα γιαπράκια για να μην μας διαλυθούν στο βράσιμο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και προσθέτουμε νερό ίσα να καλύψουμε το πιάτο βράζουμε σε χαμηλή φωτιά δοκιμάζουμε να έχει βράσει το ρύζι και τα απολαμβάνουμε με γιαούρτι η σκέτα!!

Gogo Samiou-- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παγωτίνια καραμέλας !!!

Πολύ πετυχημένο δροσερό κέρασμα !!

Για τη κρέμα:

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο βρασμένο σε καραμέλα.(επειδή θέλει 3ωρες βράσιμο,βράζω 4-5 κουτιά να έχω)
2φακελα σκόνη σαντιγί χτυπημένα με 2 φλυτζ.φρέσκο γάλα.




Μόλις παγώσει η σαντιγί την ανακατεύουμε με τη καραμέλα και ρίχνουμε και ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Βάζουμε κατάψυξη να παγώσει καλά.Σε 2ωρες Χτυπάμε το μείγμα καλά και ξανά στη κατάψυξη.Σε 4ωρες είναι έτοιμο το παγωτό δε θέλει άλλο χτύπημα.Γίνεται σαν παρφέ.
Αλείφουμε τα χωνάκια καραμέλα και τα γεμίζουμε παγωτό.



Σε λιωμένη κουβερτούρα βουτάμε το επάνω μέρος,τα βάζουμε σε ποτηράκια να σταθούν και στη κατάψυξη.Σε 15 λεπτά είναι έτοιμα!!!!!


Vaso Grigoriou-  "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπαλίτσες πατάτας γεμιστές με τυρί και ζαμπόν!!!


 Οι πιο ευχάριστες μπόμπες!! Νόστιμες και με ... έκρηξη γεύσης!!

Yλικά
200 γραμμάρια πατάτες βρασμένες και αλεσμένες
100 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξηρή
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

Για την γέμιση:
3 φέτες ζαμπόν
Τυρί κίτρινο ( όποιο μας αρέσει)

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες και όταν μαγειρευτούν τις κάνουμε πουρέ.
Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη παρμεζάνα, τη μαγιά και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Όταν η ζύμη είναι μαλακιά και ελαστική, φτιάχνουμε μπάλες και τις γεμίζουμε μέσα με το τυρί και το ζαμπόν, κλείνοντας καλά τα άκρα τους για να μη φύγει η γέμιση.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τις μπάλες πατάτας.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να μαγειρέψουμε στο φούρνο, προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για περίπου 12-15 λεπτά.

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Λουκούμια !!!



ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ

Από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα, και με ιστορία που μας παει πολλά χρόνια πίσω, είναι τα λουκούμια.
Ένας γλυκό έδεσμα που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια , και συνεχίζει με την ίδια μοναδική παράδοση,να συνοδεύεται από τον καφέ μας!!!



ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια νερό
1 λεμόνι τον χυμό του
2 κουπες νισεστε
1 βανίλια
Χρώμα ζαχαροπλαστικης
1 φακελάκι ζελατίνα ( προαιρετικά)
Άχνη για το πασπαλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε το νισεστε σε λίγο νερό
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε να βράσει ένα 10 λεπτό ,ρίχνουμε το λιωμένο νισεστε ,το λεμόνι, την βανίλια , και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά περίπου ενα τέταρτο ρίχνοντας και το χρώμα ζαχαροπλαστικης ανακατεύοντας συνεχώς μην κολλήσει στην κατσαρόλα ,χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.






Το τοποθετούμε έπειτα σε ενα ταψάκι που πρώτα το έχουμε βουτηρωσει ,για μια ολόκληρη μέρα .
Και αφού είναι έτοιμο το κόβουμε σε ότι μέγεθος κομμάτια θέλουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ενα λουκούμι και ενα ποτήρι κρύο νερό ...υπάρχει καλύτερο κέρασμα!!!!

Καλή Επιτυχία!!!

Φωτογραφίες και Συνταγή    Κυριακή Συμεωνίδου  Οι Συνταγές της Κυριακής.-
"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Nηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με γλάσο !!!



Υλικά:
3/4 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Για το γλάσο:

1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. σπορέλαιο
3 κ.σ. νερό



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40′ περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν ειναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. Όταν βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και το κέικ μας είναι έτοιμο!

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou--"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρυδόπιτα !!!



Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι χονδρό (εάν θέλετε και με φρυγανιά η καί με γαλέτα τριμμένη)
5 αυγά
250 γρ βούτυρο
2 κούπες καρύδια κοπανισμένα
Γαρύφαλλο 1 κ.γλ.τριμμένο
Κανέλα 1 κ.γλ
1 μπεικιν φακ.
Λίγο κονιάκ
1 κ.γλ.σόδα σκόνη


ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
30 γρ βούτυρο
Φλούδα από λεμόνι
Χτυπάω στο μίξερ όλα τα υλικά
Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα ταψί(30×40) και ρίχνω το μείγμα
Ψήνω με αέρα στους 180°περιπου 50'
Χλιαρή την σιροπιάζω με καυτό σιρόπι.

Κυριακη Ταμ- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σαραγλί !!!


Τραγανό ,νόστιμο,ασυναγώνιστο !!!

Υλικα

1 πακετο κρουστα..εγω εβαλα Βηρυτου
150γρ καρυδια ωμα
150γρ αμυγδαλα ωμα
250 γρ βουτυρο Lurpak
1 κουτ του γλυκου κανελα
1/2 κουτ του γλυκου γαριφαλο
φιστικι αιγινης για το πασπαλισμα
Για το σιροπι
2 κουπες νερο
3 ζαχαρη
3 κουτ σουπας μελι
5 σταγονες μαστιχελαιο
χυμο απο μισο λεμονι
φλουδα απο λεμονι


Εκτελεση

Εκοψα τα καρυδια και τα αμυγδαλα στο μπλεντερ και ανακατεψα μαζι την κανελα και το γαριφαλο
Ανα δυο φυλλα εριχνα επανω μειγμα γεμιση και με μια βεργα το διπλωνα σε ρολακια το σουρωσα οσο μπορουσα με τα χερια μου και στο τελος το εκοψα σε κομματια, εριψα πανω το λιωμενο βουτυρο και το αφησα για 15 λεπτα να απορροφησει καλα ολο το βουτυρο.


Το εψησα σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 για 50 λεπτα...ειχα βρασει το σιροπι μου για 10 λεπτα εριξα ζεστο σιροπι σε ζεστο γλυκο.....ζεστα και τα δυο οχι καυτα.!!πασπαλισα με το φιστικι..!!αυτο εδω ειναι διπλη δοση!

Gogo Samiou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ