Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Μακαρόν !!!


Τα καλύτερα Μακαρόν με φανταστική κρέμα !!!
 Είναι εξωτερικά αφράτα και εσωτερικά μαστιχωτά και μπορείτε επίσης να αρωματίσετε και την κρέμα με πικραμύγδαλο.
Εγώ τα λάτρεψα!!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 38-40 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
500 γρ.λευκά αμύγδαλα
500 γρ.άχνη ζάχαρη
8 ασπράδια αυγών
2 βανίλιες
λιγότερο από 1/2 κ.γ αλάτι
λίγες σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
2 κούπες.γάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου βανίλια
1/2 κούπα μαργαρίνη ή βούτυρο
1 βανίλια
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη βανίλια
200 γρ. κρύο γάλα.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ξεκινάω με την κρέμα.Σε κατσαρόλα βάζω όλα τα 5 πρώτα υλικά μαζί και βράζω ανακατεύοντας συνεχώς να πήξει η κρέμα.Την αδειάζω σε ένα μπολ και την σκεπάζω με μεμβράνη να κολλήσει στην επιφάνεια της κρέμας.Την αφήνω να κρυώσει καλά.
-Βάζω στο μπλέντερ σε 3-4 δόσεις τα αμύγδαλα με την άχνη ζάχαρη και τα κάνω σκόνη σχεδόν.(Μη τα αλέστε χωρίς την άχνη γιατί θα βγάλουν το λάδι τους...!!!)







-Χτυπάω τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτω μεμιάς τα αλεσμένα αμύγδαλα με την άχνη,ανακατεύω με σπάτουλα μέχρι να έχω μια παχιά και κολλώδη μάζα.Δεν ανησυχώ για το ανακάτεμα γιατί θα πέσει ο όγκος από τα ασπράδια.Προσθέτω τις βανίλιες και το άρωμα πικραμύγδαλο.

Βάζω το μείγμα σε κορνέ και βγάζω μπαλάκια μικρά με διάμετρο 3 εκ.περίπου σε 2 ταψιά με λαδόκολλα.Θα βγουν 4 ταψιά.
Στα μισά κομμάτια στερεώνω κι ένα αμύγδαλο από πάνω.
Ψήνω τα 2 πρώτα στους 150 με αέρα για 12-14 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά στις άκρες και λίγο προς τα μέσα.(ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΨΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΑ!!!)
Το ίδιο κάνω και με τα επόμενα 2 ταψιά.
Ξεκολλάω τα μακαρόν με μια σπάτουλα αφού κρυώσουν λίγο.
-Χτυπάω το γκαρνί με το γάλα σε σαντιγί και προσθέτω και την κρύα κρέμα χτυπώντας να ενωθούν καλά.
Βάζω την κρέμα σε κορνέ και γεμίζω τα μακαρόν.Αυτό μπορώ να το κάνω και με ένα κουτάλι.
Τα διατηρώ στο ψυγείο.
Τα τοποθετώ άν τα θέλω για κέρασμα σε χαρτάκια ζαχαροπλαστικής .

Την συνταγή την είδα από -Λιχουδιές της Σόφης τα έφτιαξα  κι έγιναν σούπερ !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζανάκι τουρσί φανταστικό !!!


Υλικα

20 Μελιτζανάκια μικρά
Σέλινο σε κλαράκια για το δέσιμο...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΈΜΙΣΗ

Λάχανο
Σέλινο
Σκόρδα
Καρότα
Όλα στον τρίφτη

Αλάτι
Μισό ποτήρι ξίδι
Μισό ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

Πλύνετε κόψτε τα κοτσανάκια και χαράξτε σε βάθος μια φορά!!
 Βράστε τις μελιτζάνες για 1 λεπτό από την ώρα του κοχλασμού ..όχι παραπάνω και 1 λεπτό το σέλινο

Σε ένα μπολ ψιλοκόψτε λάχανο σέλινο καρότα σκόρδα ανακατεύετε όλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο!!

Στραγγίξτε τις μελιτζάνες καλά.

Αλατίστε τις μελιτζάνες
γεμίστε με τα λαχανικά και δέστε με ένα κλαράκι σέλινο που έχετε βράσει πριν για 1 λεπτό !








Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με το ξίδι για ένα ολόκληρο βράδυ..
Την άλλη μέρα βγάλτε από το ξίδι και βάλτε σε ένα άλλο μπολ και ρίχνετε το λάδι το τουρσί είναι έτοιμο ...φυλάξτε στο ψυγείο!!
Υ.Γ Το λάδι που θα βάλετε να είναι αραβοσιτέλαιο η άλλο ελαφρύ λάδι εκτός από ελαιόλαδο γιατί το ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο.




Gogo Samiou -οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Προζύμι κι ο τρόπος που το φτιάχνουμε !


Σήμερα του Σταυρού παίρνουμε βασιλικό από την εκκλησία για να φτιάξουμε το προζύμι μας για τα πρόσφορα μας!!!!
Μόλις ξεκίνησα την διαδικασία.
Την πρώτη μέρα βάζουμε σε ένα μπολ 1/2 ποτήρι αγιασμό ή έχουμε ζεστάνει λίγο νεράκι με τον βασιλικό μας μέσα με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι να κάνουμε έναν χυλό.
Βάζουμε βασιλικό σε σχήμα Σταυρού και το σκεπάζουμε.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε τρεις φορές για τρεις μέρες.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε, έτοιμο το προζύμι μας για τα πρόσφορα!!-Το φυλάμε στο ψυγείο-
Να είμαστε καλά και του χρόνου με υγεία 👏👏👏👏👏👏👏Η φωτογραφία είναι από πέρυσι του Σταυρού και με αξίωσε και φέτος να ξαναφτιάξω.

Maria Kazdagli‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ"

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι με μακαρονάκι !!!


Καθαριζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με λίγο νερό και ξύδι.
Βράζουμε για 45 λεπτά.
Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το σωταρουμε σε λάδι.
Προσθέτουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σελίδα σκόρδο λιωμενη.
Σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε χυμό ντοματας, μπαχαρι, δαφνοφυλλο, αλατι, πιπερι και λίγο νερό και σιγοβραζουμε να μαλακωσει το χταπόδι





Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το μακαρονακι και το σουρωνουμε.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι το χταπόδι και ανακατεύουμε.
 Όταν ρίξουμε το ζυμαρικο στο χταπόδι πρέπει να υπάρχει αρκετό ζουμί γιατί θα το απορροφησει το μακαρονακι

Reggina Filippou-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τας και μπάπ -Πολίτικο !!!



Το αγαπημένο μυρωδάτο  Πολίτικο φαγητό Τας Κεμπάπ!!!


ΥΛΙΚΑ

    Μοσχάρι 1 κιλό ζήτησα στρογγυλλό και μου  να το κόψει σε μπουκίτσες
    Κρεμμύδια ξερά 3 μεγάλα
    Ελαιόλαδο κατά βούλησιν -έβαλα 1/2 κούπα τσαγιού
    Ντομάτες ώριμες 3 και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
    Κρασί 1/2 ποτήρι του νερού έβαλα ρετσίνα που είχα
    Κρεμμύδι 1 μικρό ολόκληρο στο οποίο έχουμε μπήξει λίγα  γαρύφαλλα επάνω του
    1  σκελίδα σκόρδο
    Πιπέρι
    Λίγο κύμινο
    Μπαχάρια 4 με 5 κόκκους
    λίγη κανέλα
    1 φύλλο δάφνης
    λίγη  ζάχαρη
    Αλάτι
    Νερό ζεστό 2 ποτήρια..
Οπου λέω λίγο -είναι ένα τσίμπημα με το χέρι ή στην μύτη του μικρού κουταλιού .




  Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα  κρεμμύδια τα οποία εγώ τα παιρνάω από το μούλτι για να δέσει και η σαλτσούλα πιο ωραία -κανονικά πρέπει κομμένα σε μικρές φετούλες-το σκόρδο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν.
Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομματάκια,το αλάτι-πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε με λίγο πελτέ στην κατσαρόλα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι ,τη κανέλα, τη δάφνη, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, το ζεστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά,μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να μείνει με τη σάλτσα του.
Βγάζουμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλα και σερβίρουμε με ότι μας αρέσει πχ πουρέ πατάτες τηγανιτές ρύζι ή μακαρόνια -εγώ πλέον πάντα μετά από σύσταση γιατρού χρησιμοποιώ μακαρόνια ολικής αλέσεως Mparila  ή όποια άλλα υπάρχουν -που είναι πάρα πολύ νόστιμα και ίδια με τα απλά  δοκιμαστε τα κι εσείς είναι πιο υγιεινά !!!
Καλή επιτυχία!
Το τυρί που σας δείχνω είναι από τα πιο νόστιμα κ οικονομικά 1,50 ευρώ .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ σιροπιαστό με ινδοκάρυδο !!!




 Υλικά
6 αυγά
1+1/2 κούπες τσαγιού αλεύρι
1+1/2 κούπες τσαγιού ινδοκάρυδο
1+1/2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1+1/2 κούπες τσαγιού σπορέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες μασουράκια
λίγη καρύδα επιπλέον για το στόλισμα

Σιρόπι
2+1/2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
3 κούπες τσαγιού νερό
1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

 Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για 3 λεπτά και προσθέτουμε και το σπορέλαιο.
Χτυπώντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας ή ένα στενόμακρο πυρέξ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Θα πρέπει να το δούμε να πάρει χρώμα να μην είναι νερουλό στο κέντρο.
Οταν είναι έτοιμο ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ετοιμάζουμε και το σιρόπι με όλα τα υ΄λικά μαζί βράζοντάς το για 5 λεπτά .
Αφαιρούμε την λεμονόφλουδα .
Αφού ψηθεί το γλυκό το αφήνουμε έξω για 5 λεπτάκια και το σιροπιάζομαι με προσοχή με καυτό το σιρόπι σιγά σιγά με την κουτάλα έτσι ώστε να πάει παντού αλλά να μην χαλάσουμε την επιφάνειά του.
Από πάνω πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα και έτοιμο !!!

Ντίνα Τσέργα -οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μηλόπιτα το κάτι άλλο !!!!











Πραγματικά από τις ωραιότερες και πιο εύκολες μηλόπιτες !!! Δοκιμάστε να την φτιάξετε και θα την ευχαριστηθούν όλοι !! Την έφτιαξα και εξαφανίστηκε αμέσως !!!!


Υλικά

Βούτυρο 250 γρ λιωμένο
Αυγά 4
Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ 1/2 κιλό
Ζάχαρη 400 γρ
Κανέλα 1 κοφτή κουταλιά σούπας
Μήλα 2 καθαρισμένα
Γάλα 1 ποτήρι νερού χλιαρό
Πορτοκάλι 1 το ξύσμα και τον χυμό του
Βανίλια 1










Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το γάλα , ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα,την βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το μίξερ.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι.





Τα τοποθετούμε μέσα στο μείγμα της φόρμας και τα πιέζουμε ελαφρά να χωθούν μέσα στο μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα για 40- 50 λεπτά στους 180 βαθμούς (για να δούμε αν ψήθηκε βυθίζουμε την λεπίδα ενός μαχαιριού στο κέικ και αν βγει καθαρή η λεπίδα  είναι έτοιμο).

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Τιραμισού εύκολο!!!



Υλικά

1 πακέτο σαβαγιάρ
3 κουταλιές σούπας γεμάτες καφές εσπρέσσο
1 κουτί γάλα φρέσκο [250 γραμ.]
5 κουταλιές σούπας κονιάκ
2 κουταλιές σούπας λικέρ [όποιο προτιμάτε]
κακάο για την επιφάνεια
Κρέμα
300 γραμ.κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 μεγάλο τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια 300 γραμ.
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη.
Χτυπάμε στην γρήγορη ταχύτητα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Σε ένα μπόλ βάζουμε το γάλα,το κονιάκ,το λικέρ,τον καφέ εσπρέσσο αραιωμένο σε λίγο νερό κρύο,Βουτάμε τα σαβαγιάρ μέσα στο μείγμα και τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι πυρέξ ,η φόρμα τετράγωνη.
Στην συνέχεια στρώνουμε από πάνω την μισή δόση κρέμας ,ξαναβάζουμε σαβαγιάρ μία στρώση και μετά την υπόλοιπη κρέμα .
Πασπαλίζουμε το τιραμισού με κακάο και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει .
Χρειάζονται περίπου 2 ώρες .
Σημείωση
Αν θέλετε και δεν σας αρέσουν πολύ οι γλυκές γεύσεις δέν βάζετε καθόλου ζάχαρη άχνη ..γίνετε πιό άγλυκο .

Wonderful Sense

Μπουγατσίνια με σφολιάτα Θεικά !!!





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 60 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
4 φύλλα σφολιάτα
2 ποτήρια γάλα
1/2 ποτήρι ζάχαρη καστανή
1/4 ποτηριού σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
2 κρόκους αβγών
ζάχαρη άχνη
κανέλα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τους κρόκους και το σιμιγδάλι με λίγο από το κρύο γάλα.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Βράζουμε μέχρι να πήξει.
Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και αλείφουμε το μισό με το 1/4 της κρέμας.
Κλείνουμε από πάνω με το άλλο μισό και πατάμε τις άκρες μέχρι να κολλήσουν.
Το κόβουμε σε λωρίδες περίπου 1 εκ. κατόπιν πιάνουμε τις δυο άκρες στο κάθε μπαστουνάκι και τις στριφογυρίζουμε λίγο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα.
• Βάζουμε τα μπουγατσίνια σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Wonderful Sense

Ρολάκια με ζαμπόν τυρί του λεπτού !!!!



Ετοιμάζονται αμέσως και αρέσουν πολύ σε μικρά και μεγάλα παιδιά !!!!
Υλικά

1 πακέτο στρογγυλά σφολιατάκια βουτύρου (20 τεμάχια)
20 φέτες ζαμπόν
20 φέτες τυρί του τοστ
βούτυρο

Εκτέλεση

Αλείφεται τα σφολιατάκια με λίγο βούτυρο και τοποθετείτε στο κάθε κομμάτι από μία φέτα ζαμπόν και μία φέτα τυρί.
Τυλίγεται σε ρολάκια, βουτυρώνετε από πάνω ελαφρά και ψήνετε για 10' περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C.

Wonderful Sense

Καλτσουνάκια Κρητικά !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό καλό ανθότυρο
2 αβγά
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (ή αποξηραμένος)
αλάτι, πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1/2 κιλό αλεύρι
2 αβγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
νερό όσο χρειάζεται η ζύμη για να δουλεύεται καλά
λίγο αλάτι
1 κρόκος αβγού για την επάλειψη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
• Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνουμε το ανθότυρο και στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τον δυόσμο πάνω σε ξύλο κοπής.
• Σε βαθύ σκεύος ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά το ανθότυρο, τον δυόσμο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι.
• Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και πλάθοντας καλά το ζυμάρι, ώστε να δουλεύεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
• Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.
• Με ένα φορμάκι μεταλλικό ή ένα μπολάκι κόβουμε στρογγυλά κομμάτια.
• Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση.
• Διπλώνουμε το καλτσουνάκι στα τέσσερα, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση.
• Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί και τοποθετούμε τα καλτσουνάκια, αλείφοντάς τα από πάνω με τον κρόκο του αβγού με τη βοήθεια ενός πινέλου. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
• Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και μόλις ροδοκοκκινίσουν, τα τοποθετούμε σε μια όμορφη πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά (αλλά και όταν κρυώσουν).

Wonderful Sense

Λαχανικά ανάμεικτα με κοτόπουλο στον φούρνο !!!






Ενα πολύ πολύ πολύ νόστιμο ελαφρύ φαγητό που σίγουρα θα αρέσει σε όλους !!! Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο !!! Θα γλύφεται και τα δάχτυλά σας !!!

Υλικά
Εγώ έβαλα μπουτάκια από κοτόπουλο,εσείς μπορείτε και κοτόπουλο σε μερίδες
1 πακέτο μεγάλο ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
αλάτι πιπέρι
λεμόνι
ελαιόλαδο
λίγο νεράκι.




Αδειάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί .
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το λεμόνι με το ελαιόλαδο και 1/2 ποτήρι του νερού νερό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και ανάμεσα βάζουμε και τα κομμάτια κοτόπουλο τα κυλάμε  μέσα στο ζουμί που έχει δημιουργηθεί και μετά τα στρώνουμε ομοιόμορφα επάνω από τα λαχανικά .
Εγώ σε αυτό το σημείο ρίχνω λίγο αλατάκι επάνω στο κοτόπουλο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 με 60 λεπτά προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νεράκι όχι πολύ.
Το ψήσιμο είναι ανάλογα το φούρνο .
Γίνετε το κάτι άλλο σε γεύση να το φτιάξετε !!! Απλό γρήγορο νόστιμο !!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχάρι βραστό με λαχανικά !!!





Μιά και λίγο ψύχρανε ο καιρός έφτιαξα ζωμό από Μοσχάρι με διάφορα λαχανικά -Ζωμός βάλσαμο -δυναμωτικός -όπως έλεγε η καλή γιαγιά μας !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι άπαχο στρογγυλό
3 κολοκυθάκια μέτρια κομμένα σε μεγάλες ροδέλες
4 καρότα κομμένα  σε χοντές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χαρακωμένο στα 2
1 μεγάλη ντομάτα
2-3 πατάτες ολόκληρες μεγάλες
αλάτι πιπέρι λίγο κουρκουμά
1 ματσάκι σέλινο
ελαιόλαδο κατά βούλησιν ..




 Σαν αρχή εγώ πάντα βάζω το κρέας με νερό να το σκεπάζει και μόλις ζεσταθεί στην πρώτη βράση το χύνω το ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνω όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες.
Σκεπάζω με ζεστό νερό και αφήνω να βράσουν για 30 λεπτά περίπου .
Αμέσως μετά προσθέτω τις πατάτες ολόκληρες για να μην λιώσουν το αλατοπίπερο τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο.



Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να βράσουν σχεδόν άλλα 40 λεπτά όταν πιρουνιάσω το κρέας να λιώνει.
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχω πού και πού την κατσαρόλα κι αν το ζουμί λιγοστεύει προσθέτω λίγο λίγο μόνο ζεστο νερό.
Θέλουμε το ζουμάκι να είναι δεμένο και  γευστικό ,μην αφήσετε πολλά ζουμιά.



Σερβίρω με κομμάτια από τα λαχανικά .
Πολλές φορές τα περνάω όλα τα λαχανικά από το πρες πουρέ και τα ρίχνω ξανά μέσα στην κατσαρόλα .
Όπως και να την φάτε είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική .Καλή σας όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μουσταλευριά βελούδινη !!!!





Όταν έρχεται η ώρατου τρύγου και έχουμε φρέσκο μούστο τι το καλύτερο από ένα βελούδινο γλυκό!!! Το όνομα αυτού  Μουσταλευρια!!




Υλικά-Ingredients
Για τα 1000 γρ μούστο θα χρειαστούμε 2 κιλά σταφύλια-For the 1000 gr juice we need 2 kg grapes
50 γρ πετιμέζι-50 gr petimezi grape syrup
1 στικ κανέλας-1 cinnamon stick
50 γρ κορν φλάουρ-50 gr corn starch
50 γρ αλεύρι-50 gr flour
200 γρ τριμμένο καρύδι-200 gr crushed walnuts
κανέλα-cinnamon powder




ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής βήμα- βήμα πατώντας ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=VbRciD0FrUQ&feature=youtu.be

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ραβανί ... !!!


Αρέσει σε όλους !!!

Υλικά :

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι αλεύρι Αλλατίνη
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 χαρτί μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

Σιρόπι :

3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
χύμο από 1 λεμόνι

Εκτέλεση :

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών έναν – έναν.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με λίγο αλάτι και τα κάνουμε μαρέγκα.
Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα
Ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το γάλα λίγο λίγο.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το μπέικιν.
Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στις αντιστάσεις (όχι αέρα) για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Οσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι
Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το νερό).
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να μην πήξει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Οταν ψηθεί το γλυκό ρίχνω το σιρόπι.

Πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά (το γλυκό και το σιρόπι)
Το ραβανί πρέπει να μείνει 1 μέρα εκτός ψυγείου. Στο ψυγείο μπαίνει την επόμενη μέρα.

Wonderful Sense