Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Γλυκό με κρέμα & καραμέλα ψυγείου!!!



Απλό γευστικό γλυκό με απίστευτη γεύση καραμέλας!!!
Υλικά
1 πακέτο πτί μπέρ μπισκότα με σοκολάτα
3 κουτ.  σούπας βουτυρο 
1 χούφτα αμύγδαλα αλεσμένα 
2 φακελάκια κρέμα στιγμής γεύση μπισκότο
220 κρέμα γάλακτος πλήρες
1 φύλλο ζελατίνης

Οδηγίες 
Ταψάκι  τσέρκι καλύτερα 24 εκ. περασμένο με λίγο βούτυρο.
Αν δεν έχουμε στρώνουμε το ταψάκι με  μεμβράνη και την βουτυρώνουμε.
Αλέθουμε τα μπισκότα ,λιώνουμε το βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω και ανακατεύομαι καλά προσθέτουμε και τα αλεσμένα αμύγδαλα να φτιάξουμε την βάση.
Την στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι μας και το τοποθετούμε στο ψυγείο .



Ετοιμάζουμε τις κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες συκευασίας.
Βάζουμε την ζελατίνη σε 3 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό να λιώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να πήξει καλά και την ρίχνουμε μέσα στις κρέμες στιγμής  προσθέτουμε και την λιωμένη ζελατίνη και ανακατευουμε απαλά.
Το ρίχνουμε πάνω από την μπισκοτένια βάση και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.






Υλικά γλάσο καραμέλας.
1 κούπα τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού κρέμα γάλακτος 
3 κουταλιές σούπας βούτυρο 
1 κουταλάκι γλυκού κορν φλάουερ

 Οδηγίες
Βάζουμε  σε μικρό κατσαρολάκι τη ζάχαρη σταδιακά, κουταλιά- κουταλιά, περιμένοντας κάθε φορά να λιώσει για να προσθέσουμε  και άλλη, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας ανακατεύοντας συνεχώς.

         


 Προσθέτετε το βούτυρο συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2′ περίπου μέχρι να λιώσει.



 Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν.



 Αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάλετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά.

Αφήνετε το γλάσο καραμέλας να κρυώσει. το στρώνουμε από πάνω από το γλυκό και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Καλή επιτυχία!!


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


























Γλάσο Καραμέλας κι ο τρόπος που το φτιάχνουμε!


 Υλικά
1 κούπα τσαγιού καστανή ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές σούπας  βούτυρο
1 κουτ, σούπας κοφτό  κορν φλάουερ

Οδηγίες


Βάζουμε  σε μικρό κατσαρολάκι τη ζάχαρη σταδιακά, κουταλιά- κουταλιά, περιμένοντας κάθε φορά να λιώσει για να προσθέσουμε  και άλλη, μέχρι να πάρει το χρώμα της καραμέλας ανακατεύοντας συνεχώς.



 Προσθέτετε το βούτυρο συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2′ περίπου μέχρι να λιώσει.


 Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθούν.
  Αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάλετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά.

  Αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ξαναβάλετε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζει για λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρά.



Αφήνετε το γλάσο καραμέλας να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το περιχύνουμε  πάνω στο γλυκό που θέλουμε να την προσθέσουμε ! Καλή επιτυχία!!


ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μηλοπιτάκια το κάτι άλλο!!!


ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
10γρ μπεικιν
 100γρ νερό 
50γρ λάδι 
50γρ βούτυρο 
50γρ ζάχαρη 
λίγο αλάτι

 ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 
3 μήλα
 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
 λίγη κανέλα

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα.Τα αφήνουμε να πιουν όλα τα υγρά τους. 
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό το λάδι και το βούτυρο για 2 λεπτά. 
Κοσκινίζουμε αλεύρι με μπεικιν , προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά. 


Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει μια ζύμη.παίρνουμε ζυμάρι σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού ,το ανοίγουμε με τα χέρια και βάζουμε λίγο από τη γέμιση.Το κλείνουμε σε μπαλάκι.Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30 λεπτά).Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ -

Ροξάκια!!!!




Υλικά
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
,3 αυγά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
λίγο αλάτι
ξύσμα από  1 πορτοκάλι
2 κουταλάκια κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
κακάο όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα σκούρο καφέ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια (περίπου 700 με 800 γρ)

Για το σιρόπι
 3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη,
λίγο χυμό λεμόνι


 Οδηγίες

Δυαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το σπορέλαιο,το γάλα, τα αυγά,το ξύσμα το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύυμε καλά.
Φτιάχνουμε μια αφράτη ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Στη μισή ζύμη προσθέτουμε το κακάο,την κανέλα ,το γαρύφαλλο και ζυμώνουμε καλά
Την άσπρη ζύμη την ανοίγουμε με τον πλάστη και κάνουμε ενα μακρόστενο φύλλο
Τη καφέ ζύμη την κάνουμε μακρόστενο μπαστούνι ,την βάζουμε στην άκρη του φύλλου και την τυλίγουμε ρολό
Κόβουμε σε ροδέλες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα τα ροξάκια
Μέχρι να ψηθούν τα ροξάκια ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σιροπιάζουμε τα ροξάκια με χλιαρό  σιρόπι .Καλή επιτυχία!!!
Από  Μαρια Μαρδα


Αλμυρά μάφινς!!!



Υλικά

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικον,
1 κουταλάκι αλάτι,
λίγο πιπέρι μαύρο,
350 γρ κρέμα γάλακτος,
2 αυγά,
250 γρ βούτυρο λιωμένο,
250 γρ φέτα,
100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη,
μια πιπεριά κόκκινη.

 Οδηγίες

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την κρέμα γάλακτος,τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι,το μπέικον και το αλάτι με το πιπέρι.
Τέλος προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια την κεφαλογραβιέρα και την κόκκινη πιπεριά



 Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε θήκες μαφινς (γίνονται 24 μαφινς) και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου!!!Καλή επιτυχία!!
Από  Μαρια Μαρδα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ζαμπονοκασεροπιτάκια με την πιο αφράτη ζύμη!!

Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 γιαούρτι
1/2 φλυτζάνι Βιτάμ λιωμένο,
1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό,
1 φακελάκι ξερή μαγιά,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
1 κρόκο για το άλειμμα'

 Οδηγίες

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,το γιαούρτι το λιωμένο Βιτάμ,το αλάτι και τη ζάχαρη.
Διαλύουμε καλά τη μάγια στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να κάνουμε μια αφράτη ζύμη να μη κολλάει στα χέρια.
Δεν χρειάζεται να φουσκώσει η ζύμη.

Φτιάχνουμε αμέσως τα πιτάκια,
Μπορούμε να γεμίσουμε τα πιτάκια μας με ότι θέλουμε.
Αλείφουμε με κρόκο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα΄.
Κάτω στο ταψί βάζουμε λαδόκολλα και για να γίνουν τα πιτάκια αφράτα πρέπει να είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο πριν τα ψήσουμε.
Από  Μαρια Μαρδα

Σπιτικο λικέρ μαστιχας! Απλά, τελειο!!!


 Υλικά
1 μπουκάλι ρούμι λευκό
5 γρ. Σταγόνες μαστίχας

Το βάζουμε σε βάζο και αφήνουμε για 8-10 μέρες καλά κλεισμένο σε σκοτεινό μέρος.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 500 γρ. Ζάχαρη και 500 γρ. Νερό. Στραγγίζουμε τη μαστίχα και ανακατεύουμε με το σιρόπι και έτοιμο!

 Εφη Καρεκλά

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος!!


  Υλικά
1  φλυτζάνια σπορέλαιο η ελαιόλαδο ( Εγώ έβαλα σπορέλαιο)
,2 φλυτζάνες σιμιγδάλι χοντρό
3 φλυτζάνες ζάχαρη,
4 φλυτζάνες νερό,
2 ξυλάκια κανέλας ,
2 φλούδες πορτοκαλιού.



Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο με το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε.
Οταν πάρει το χρώμα που θέλουμε ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Τον βάζουμε σε φόρμα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  Μαρια Μαρδα




Μακαρονάδα με ντοματίνια !!

Φαγητό που καλύπτει τις ανάγκες ενός καθημερινού μας γεύματος!!

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
20 ντοματίνια κομμένα στην μέση
βασιλικό ή μαϊντανό κατά προτίμηση
αλατοπίπερο
1/2 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
τυρί τριμμένο χρησιμοποιώ κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας

Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας αφαιρώντας 10 λεπτά από τον χρόνο βρασμού που γράφει και τα σουρώνουμε κρατώντας 1 ποτήρι του νερού από το ζουμί τους .
Σε βαθύ πλατύ τηγάνι ,ή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το ψιλοτριμμένο σκόρδο ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα ντοματινια το αλάτι το πιπέρι και τα σοτάρουμε για λίγο και αυτά ακατεύοντας ελαφρώς μην μας διαλύσουν.
Σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια και το νερό που κρατήσαμε από το στράγγισμα τους και μαγειρεύουμε περίπου 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δούμε να εξατμιστεί όλο το νερό και να μείνουν τα μακαρόνια-ντοματίνια σχεδόν στεγνά.
Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε βασιλικό [αν είναι φρέσκος ακόμη καλύτερα ,ή, μαϊντανός ψιλοκομμένο κατά προτίμηση]
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.Καλή όρεξη!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ












Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ατομικά γλυκάκια σοκολάτας με γέμιση κρέμας !!!


 Υλικά
250 γραμ  1 πακέτο μπισκότα  digestive
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
250 γραμ.τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
1/2 κούπα τσαγιού ανθότυρο
2 μασουράκια βανίλιες
8 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 κουτ.σούπας κοφτές αλεύρι φαρίν απ
2 κουβερτούρες γάλακτος κατά προτίμηση ή μαύρη.ή αν σας αρέσει και λευκή.


Οδηγίες
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε στο μπολ τα τριμμένα μπισκότα προσθέτουμε και το βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύουμε να βουτυρωθουν καλά .
Βάζουμε χαρτάκια σε 12 θήκες φόρμα.
Μοιράζουμε τα μπισκότα και τα πιέζουμε να γίνει η βάση ωραία,
Ψήνουμε 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά με προσοχή μην αρπάξουν .

Οδηγίες για την κρέμα.
Βάζουμε στο  μπολ του μίξερ την άχνη  ζάχαρη,το ανθότυρο,το τυρί κρέμα και τις βανίλιες και χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα αυγά καθώς και το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα 3 λεπτά.
Εδώ ρίχνουμε και 5-6 κουταλιές της σούπας τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς.
Γεμίζουμε τα φορμάκια και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 15 λεπτά.
Λιώνουμε την σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν Μαρί και μόλις κρυώσουν τα καλύπτουμε από πάνω.
Διακοσμούμε αν θέλουμε για πιο ωραία εμφάνιση  με μία φραουλίτσα η κερασάκι ή με σχέδια άλλου χρώματος σοκολάτας τραβώντας γραμμές με κορνέ! Έχουν λαχταριστή υπέροχη γεύση και αρέσουν σε όλους!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








.




Πεινιρλί ατομικά spesial γεύση!!!!




 Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι κοφτό γλυκού αλάτι
1 κουτ,γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο βούτυρο
χλιαρό νερό


 Οδηγίες
Βάζουμε σε μπολ μεγάλο όλα τα στέρεα υλικά και τα ανακατεύουμε.
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και την προσθέτουμε .
Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συγχρόνως.
Θα δούμε να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τότε είναι εντάξει,
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για  να φουσκώσει λίγο.


 Ανοίγουμε σε φύλλο λίγο παχύ να σχηματίσουμε τα πεινιρλάκια μας.
την χωρίζουμε σε λωρίδες κι ανάλογα το μεγεθος των πεινιρλί το ξανακόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.


Συνεχίζοντας πιάνουμε τις δύο άκρες τις κολλάμε μεταξύ τους να σχηματίσουμε βαρκούλα,φροντίζουμε να είναι λίγο βαθιά για να βάλουμε μέσα την γέμιση.
 Με ένα πινέλο και αφού έχουμε λιώσει το βούτυρο τα παιρνάμε με το βουτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς 15 λεπτά να ψηθούν λίγο.


Τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε με ότι μας αρέσει π.χ μπόλικο τυρί γκούντα και κομματάκια ζαμπόν και μπέικον ψιλοκομμένα.
Ξεκινάμε με τυρί,μετά το ζαμπόν -μπέικον και τέλος από πάνω το τυρί ξανά.
Ξαναψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να λιώσουν  τα τυριά!
Είναι υπέροχα και σπιτικα!!! Καλή επιτυχία!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



 .
















Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Γλυκό νεραντζάκι & λικέρ με αρμπαρόριζα!!!





 Υλικά
1 κιλό νεράντζια
1 κιλό ζάχαρη
2 κουτ,σούπας γλυκόζη
1 ποτήρι του κρασιού νερό
οδοντογλυφίδες για τις φετούλες



 Οδηγίες

Πλένουμε καλά τα νεράντζια και τα περνάμε από τον τρίφτη τα τρίμματα τα κράτησα στην κατάψυξη είναι για αρωματικό στα κέικ.
 Τα κόβουμε στα τέσσερα αδειάζουμε από την ψίχα τα διπλώνουμε και τα κλείσουμε με την οδοντογλυφίδα 
Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία αραδιάζομαι στην κατσαρόλα βάζουμε νερό και τα βράζουμε μόλις πάρει  βράσει πετάμε το πρώτο νερό και το επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές για να ξεπικρίσει
 Την τρίτη φορά βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και βράζουμε καλά όταν πάει να δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τη γλυκόζη παίρνει ακόμα μία βράσει και κλείνουμε τη φωτιά. 
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και γεμίζουμε τα βάζα
Λικέρ Αρμπαρόριζα.

Υλικά
40 φύλλα αρμπαρόριζα
1 κιλό ζάχαρη
1+1/2 λίτρο  ρετσίνα 


Οδηγίες
 Πλένουμε τα φύλλα τα βάζουμε σε δύο βάζα μοιράσουμε και την ζάχαρη και μοιράσουμε και την ρετσίνα τα κλείνουμε και βάζουμε στο μπαλκόνι και κάπου κάπου τα κουνάμε για την ζάχαρη .
Θέλει περίπου 25 με30 μέρες



Το στραγγίζουμε το βάζουμε στο μπουκάλι και στο ψυγείο .παγωμένο είναι υπέροχο όπως και με σπασμένο πάγο.!!!
 Με το λευκό κρασί η γεύση θυμίζει λουκούμι ενώ με τη ρετσίνα αναδεικνύεται η αρμπαρόριζα
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Από την φίλη μου Eυγενία  Ράπτη. 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Τούρτα καραμέλα!!



Βάση
4 ασπράδια αυγών
4 κρόκοι αυγών
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κρέμα καραμέλα

125 γρ. νερό
550 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά + 400 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (δηλαδή 4 φύλλα των 5 γρ. ή 8 των 2,5 γρ.)
120 γρ. ασπράδια αυγών (από 4 μικρού μεγέθους αυγά)



Βάση
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύουμε τους κρόκους ελαφρώς και τους προσθέτουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), προσθέτοντας στη συνέχεια το αλεύρι με το κορν φλάουερ. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάζουμε επάνω το μείγμα έτσι ώστε να έχει πάχους 1 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12-14 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα καραμέλα
Ζεσταίνουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, αποσύροντάς τα πριν βράσουν. Παράλληλα, βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε λίγο κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα 500 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης στραγγισμένα από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν. Περιμένουμε να χλιαρύνει το μείγμα και
ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρη με το σύρμα του μίξερ μέχρι να γίνει μια απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα της καραμέλας ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι από τη βάση που να έχει διάμετρο 22 εκ. και το τοποθετούμε μέσα σε ένα τσέρκι ίδιας διαμέτρου. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα. Παίρνουμε τα κομμάτια της βάσης που περίσσεψαν και τα βάζουμε πάνω από την κρέμα συναρμολογώντας τα σαν παζλ για να φτιάξουμε άλλον έναν δίσκο διαμέτρου 22 εκ. Δεν μας νοιάζει που δεν είναι ενιαίος, καθώς δεν θα φαίνεται. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με φλόγιστρο. Γαρνίρουμε με κομμάτια καραμέλας.
Εγω αντι για κομματια καραμέλας, έφτιαξα μακαρον και στόλισα τη τουρτα, τα οποια τα κόλλησα, αφού είχε πηξει η τούρτα μου ( 6 ωρες μετα) με καραμελα..
Εφη Καρεκλά