ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα
1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και βρασμένες
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο τρίφτη
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανρο
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας
1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα μαϊντανό
1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου
αλάτι πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετετε τα ρεβύθια σας σε ένα μπολ προσθέτετε και νερό που να τα σκεπάζει καλά και τα αφήνετε να μουλιάσουν 20-24 ώρες.
Στη συνέχεια τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
Στη συνέχεια (χωρίς να τα βράσετε) τα αλέθετε σε μπλέντερ ή τμηματικά σε μούλτι μέχρι να πάρουν τη μορφή τριμμένης φρυγανιάς, χωρίς να γίνουν πουρές.
Εν τω μεταξύ έχετε βράσει τις πατάτες σας, τις πολτοποιείτε σε πουρέ και τις μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε τα αλεσμένα ρεβύθια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κύμινο (προαιρετικά) αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες για να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις. (Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, πριν τα αλατίσετε αφαιρείτε μέρος του μείγματος και το βάζετε στη κατάψυξη χωρίς αλάτι.
Το αποψύχεται, το αλατίζετε και το τηγανίζετε όποτε το χρειαστείτε).
Πλάθεται το μείγμα σε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε, χωρίς να τα αλευρώσετε σε μπόλικο καυτό λάδι (γιατί διαφορετικά θα ανοίξουν και θα διαλυθούν) για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσο-ρόδινο χρώμα και γίνουν τραγανά.
Τα αφαιρείτε και τα μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί ψησίματος, να στραγγίξουν το λάδι μέχρι να τα σερβίρετε.
https://www.sintayes.gr/