Η Λαχανιά είναι παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα της Θεσσαλίας με πολλά και διάφορα αρωματικά χόρτα!!!
Υλικά για τα φύλλα
600 γρ αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)
300 γρ χλιαρό νερό
2 κσ ελαιόλαδο
1 /2 κγ αλάτι
1 κγ ξίδι
Γέμιση
750γρ σπανάκι ψιλοκομμένο
2 πράσα(το άσπρο μέρος)
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκο
1 ματσάκι τσουκνίδα
1 ματσακι λάπατα
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι παζιά (ή σέσκουλα)
2 κσ αλεύρι
Εκτέλεση
Σε βάθη σκεύος βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας λακκούβα και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί το αλεύρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό στο ζυμάρι μας
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ή 8 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ενα μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε τα αρωματικά χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα σε άφθονο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να μαραθουν, να χάσουν όγκο, προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι να τραβήξει τα υγρά απ τα χόρτα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψί.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το πρώτο φύλλο τόσο ώστε να προεξέχει απ το ταψί μας.
Το δεύτερο το βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο.
Το τρίτο και το τέταρτο το βάζουμε σουρωτό μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και ανοίγουμε και τα υπόλοιπα τα φύλλα,τα μισά να προεξέχουν και τα μισά σουρωτα. Το τελευταίο όμως θα πρέπει να προεξέχει απ το ταψί.
Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί.
Λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα.
Ραντίζουμε με λίγο νεράκι ελαφρά ώστε να γίνει η πίτα μας τραγανή.
Η πίτα μας γίνεται πιο νόστιμη αν βάλουμε λίγη απ τη γέμιση στον κόθρο, τα σημεία του φύλλου που προεξέχουν απ το ταψί!!!
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!!!!
Τips
Για να ανοίξουμε τα φύλλα αλευρώνουμε με μια χούφτα αλεύρι και μόνο στην αρχή, όχι κατά τη διάρκεια. Έτσι πετυχαίνουμε καλό φύλλο χωρίς να κολλάει στο άνοιγμα.
Βρέχουμε την πίτα πριν την ψήσουμε για να γίνει τραγανή.
Όταν τη βγάζουμε απ το φούρνο και μέχρι να κρυώσει δεν τη σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανό το φύλλο.
Λαδώνουμε τα φύλλα μας με ελαιόλαδο και αν θέλετε λιώστε λίγο βούτυρο, δίνει υπέροχη γεύση.
Εκτέλεση φωτό συνταγή από blog
MPAXARI & KANELA