Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Kυδώνι στο φούρνο !!



Γλυκιά παραδοσιακή γεύση !!





Εδώ χρησιμοποίησα 1 μεγάλο κυδώνι μερίδες 4
1 κυδώνι κομμένο στα 4 και ξανακομμένο το κάθε τεμμάχιο στα 2 ξανά
1 1/2 ποτήρια νερού κρασί κόκκινο ημίγλυκο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
κρέμα σαντιγί έτοιμη από το ζαχαροπλαστείο,η όποια θέλετε να την φτιάξετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας









Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα τρίβουμε απ έξω καλά να φύγει το χνούδι τους να μείνουν λεία με ένα καθαρό σφουγγαράκι η πετσέτα ,τα κόβουμε πάνω και κάτω στρογγυλά και μετά το χωρίζουμε στα 4 και ξανά το κάθε κομμάτι στην μέση να μας βγούν δηλαδή 8 κομμάτια .


Δεν τα καθαρίζουμε απ έξω . τα αφήνουμε με το φλούδι.
Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι ,ρίχνουμε όλα τα υλικά από πάνω κρασί,ζάχαρη,μέλι ,κανέλα σκεπάζουμε καλά με το αλουμινόχαρτο το ταψάκι μας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να δούμε ότι ψήθηκαν και έχει δέσει το σιροπάκι τους περίπου 60 λεπτά .
Στα 40 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ανοικτά το ψήσιμο.
Σερβίρουμε όταν κρυώσουν με κρέμα σαντιγί πασπαλισμένη με φυστίκι Αιγίνης,η και σκέτα,η γιαούρτι -παγωτό  !!!
Σημείωση
Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να καθαρίσετε απ έξω την φλούδα απο τα κυδώνια ,εγώ την αφήνω !
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και συνταγές 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Γλυκό ψυγείου ,δική μου συνταγή τύπου εκμέκ αρέσει σε όλους .




Συνταγή για ταψάκι σε μέγεθος τούρτας
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες και ψημένο ίσα που να φρυγανιστεί στο φούρνο [δέν θα το χρειαστούμε όλο ]
400 γραμ.σαντιγί Γιώτης [αγοράζω έτοιμη από το ζαχαροπλαστείο όταν βιάζομαι ]
1 κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης βανίλια
5 κουταλιές φυστίκη Αιγίνης τριμμένο ψιλό
5 κουταλιές αμύγδαλο ψιλοτριμμένο
Αν θέλετε κερασάκια για γαρνίρισμα
ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
2 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
μερικές σταγόνες λεμόνι
1/2 κουτ.μαστίχα κοπανισμένη ,η μαχλέπι ,προαιρετικά και τα δύο εγώ δεν βάζω αλλά του πάει .
ΚΡΕΜΑ
1φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια Γιώτης
1 κουταλιά σούπας γλυκό ποτό για ωραίο άρωμα
2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα



Παίρνουμε το ταψάκι ,η το πυρέξ σε μέγεθος τούρτας ,στρώνουμε να γεμίσει η επιφάνεια όλη με το τσουρέκι αφού πρώτα το έχουμε φρυγανίσει για λίγο στο φούρνο .
Ετοιμάζουμε συγχρόνως το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι το νερό ,την ζάχαρη,το λεμόνι ,αν θέλετε προσθέστε λίγη μαστίχα κοπανισμένη ,η λίγο μαχλέπι .Αν και το λεμόνι είναι αρκετό .Το αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει ,μην πήξει πολύ .
Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό το σιρόπι και περιχύνουμε το τσουρέκι που χρησιμοποιούμε σαν βάση για το γλυκό μας.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς,και ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία .
Με μία σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από την βάση μας.Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την μισή ποσότητα από το φυστίκη και το αμύγδαλο
Ετοιμάζουμε την σαντιγί πάλι όπως αναγράφετε στην συσκευασία ,εκτός αν αγοράσετε έτοιμη από το ζαχαροπλαστείο .
Στρώνουμε πάλι με την σπάτουλα με προσοχή όλη την επιφάνεια του ταψιού.Μ ε ένα κορνέ κάνουμε σχεδιάκια και στολίζουμε με κερασάκια Ρίχνουμε και το υπόλοιπο φυστίκι και αμύγδαλο από πάνω .Το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει ,το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μπακλαβάς ο τέλειος!!





1 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό αμύγδαλα περασμένα από το μούλτι
1/2 κιλό καρύδια περασμένα από το μούλτι
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη , η σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
2 κουτ. σούπ.. ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
1/2 φυστίκη Αιγίνης τριμμένο [προαιρετικά]
γαρύφαλα ολόκληρα για στόλισμα σε κάθε κομμάτι

Για το σιρόπι
1.200 γραμμ. ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 κ. σ. χυμό λεμόνι





Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι και στρώνουμε 10 φύλλα βουτυρώνοντας με ένα πινελάκι ένα -ένα ξεχωριστά.
Στο τελευταίο φύλλο πασπαλίζουμε με το μίγμα καρυδιού και αμυγδάλου .
Αυτήν την διαδικασία την κάνουμε 6 φορές δηλαδή ,φύλλο ,βούτυρο,και πασπάλισμα με το μίγμα .
Τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω βουτυρώνοντας ένα ένα πάντα ,πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 φύλλα έως 10..
Βάζουμε γιά λίγο το ταψάκι μας στο ψυγείο να παγώσει λίγο να το χωρίσουμε σε κομμάτια πιό εύκολα .
Το χαράσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια ,λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το περιχύνουμε να πάει παντού.
Σε κάθε κομμάτι μπήγουμε στην μέση κι από ένα γαρύφαλλο .
Το ψήνουμε στούς 160 βαθμούς [ανάλογα την κουζίνα σας] μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα
Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι,περιμένουμε να τραβήξει το σιροπάκι όλο πασπαλίζουμε και με το τριμμένο φυστίκη Αιγίνης , και ..έτοιμος για σερβίρισμα!

ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε σέ ένα λεκανάκι όλα τα υλικά μαζί ,καρύδια,αμύγδαλα,.φρυγανιά ,η, σιμιγδάλι,το αραβοσιτέλαιο,το κανελογαρύφαλο,τις 2 κουτ ζάχαρη,και ανακατεύουμε πολύ καλά .

ΣΙΡΟΠΙ
Στήν κατσαρόλα βάζουμε το νερό,την ζάχαρη,και το 1 κουτ.σούπας λεμόνι ,Βράζουμε να δέσει λίγο το σιρόπι μας .

Κεφτέδες με σπαγγέτι !!











 

Μερίδες: 4
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:Πολύ εύκολη

1 πακέτο μακαρόνια Melissa νο 10
ΣΑΛΤΣΑ
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτί ψιλοκομμένο τοματάκι primo gusto
2 kουτ.σούπας πελτέ νtομάτας primo gousto
1 kλωναράκι βασιλικό τα φυλλαράκια ψιλοκομμένο
1κουτ,γλυκού ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ
500 γραμ.κιμά από μοσχάρι ,η από κοτόπουλο
1/2 φλυτζάνι κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 φλυτζάνι βρεγμένη και στιμένη καλά ψίχα ψωμιού
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 κουτ.γλυκού θυμάρι
1/2 κουτ.γλυκού κίμινο
2 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι πιπέρι
1/2 φλυτζ.παρμεζάνα τριμμένη ,
1 φλυτζάνι παρμεζάνα για το σερβίρισμα [προεραιτικά]





ΣΑΛΤΣΑ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το ψιλοκομμένο τοματάκι,,τον πελτέ,και το θυμάρι και προσθέτουμε λίγο νερό [περίπου 1 ποτήρι ].Σιγοβράζουμε σε χακ\μηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά .Ετοιμάζουμε συγχρόνως τα κεφτεδάκια .
Προθερμαίνουμε στο φούρνο την σχάρα και τοποθετούμε προσέχοντας μία λαδόκολλα .Ρίχνουμε λίγο λάδι σε όλη την επιφάνεια μην μας κολλήσουν τα κεφτεδάκια .
Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τον κιμά ,την παρμεζάνα,και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το μείγμα.
Σχηματίζουμε κεφτεδάκια καιο τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στούς 200 βαθμούς περίπου για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Μόλις πάρουν χρώμα και έχουν σχεδόν ψηθεί τα προσθέτουμε στην σάτσα τους μαζί με το βασιλικό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι τα κεφτεδάκια να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας .
Παράλληλα βράζουμε και το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφετε επάνω στο πακέτο συσκευασίας .
Σερβίρουμε πρώτα τα ζυμαρικά και ,μετά τα κεφτεδάκια και πασπαλίζουμε προεραιτικά με τυρί παρμεζάνα !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα κεφτεδάκια μπορούμε να τα αλευρώσουμε και να τα τηγανίσουμε αν θέλουμε αντί του ψησίματος.
Προσωπικά τα τηγανίζω γιατί μου αρέσουν καλύτερα .

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σνίτσελ χοιρινά με κουνουπιδάκι συνοδευτικό .





 

Μερίδες: 2
Xρόνος: 25' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:Πολύ εύκολη

Σνίτσελ χοιρινά όσα χρειάζεστε σε ποσότητα ανάλογα τα άτομα.
αλεύρι
φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό [για 3 σνίτσελ αν έχετε παραπάνω προσθέτουμε κι άλλα αβγά]
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο για το τηγάνι [χρησιμοποιώ καλαμποκέλαιο εδώ ]

1 κουνουπιδάκι
λεμόνι




print






Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα σνίτσελ.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο και τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι να ζεσταθεί [όχι να κάψει].
βουτάμε τα σνίτσελ στο αβγό,αμέσως μετά στο αλεύρι ,ξανά στο αβγό και τέλος στην φρυγανιά την τριμμένη να καλυφθεί παντού.
Τα βάζουμε στο τηγάνι το ένα δίπλα στο άλλο και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για να μην αρπάξουν μέχρι να ψηθούν καλά .περίπου 20 λεπτά γυρνώντας τα πότε από την μία πλευρά πότε από την άλλη .Οταν τα βγάλουμε από το τηγάνι τα τοποθετούμε για λίγο σε αποροφητικό χαρτί.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το πλένουμε πολύ καλά.
Αν θέλετε γεμίστε ένα λεκανάκι με νερό ρίξτε λίγο ξύδι τοποθετήστε τα μπουκετάκια μέσα και αφήστε τα για λίγο.
Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε την κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει .Προσθέτουμε και λίγο αλάτι και 1-2 κλωνάράκια μαιντανό για να μην μυρίσει το σπίτι μας και βράζουμε περίπου 25 λεπτά .Καλή σας όρεξη !!



Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Μαρμελάδα ροδάκινο πολύ εύκολη !!


Με την συνταγή αυτή φτιάχνουμε ένα μεγάλο βάζο μαρμελάδα.
15 ροδάκινα μεγάλα ,προτιμούμε πιο ώριμα
1/2 χυμό λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη


print






Εγώ την φτιάχνω χρόνια τώρα με δικό μου τρόπο και γίνετε πολύ επιτυχημένη
Σε μία κατσαρόλα μεγάλη καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια μεγάλα τα ροδάκινα .
Κατόπιν με πολύ καθαρά χέρια τα ζουπάμε να λιώσουν και να μείνουν και μερικά κοματάκια
Προσθέτου την ζάχαρη από πάνω και ανοίγου το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία .
Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου και 10 λεπτά πρίν το κλείσουμε προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι .
Την αφήνουμε πάνω στο μάτι σκεπασμένη την κατσαρόλα κι όταν κρυώσει πολύ καλά την βάζουμε στο βάζο .
Διατηρείτε στο ψυγείο για πάρα πολύ καιρό.






Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τούρτα ψυγείου με μπανάνα !!! -Μπανόφι -







2 κουτιά γάλα ζαχαρούχο γάλα
2 πακέτα πτί μπέρ μπισκότα [θα σας περισσέψουν]
500 γραμ.σαντιγί
1 φακελάκι νιφάδες σοκολάτας Γιώτης
3 μπανάνες κομμένες σε ροδελίτσες λεπτές
1 ποτήρι γάλα αγελάδινό

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα τα σκεπάζουμε με νερό και τα σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα περίπου να φτιάξουμε την καραμέλα .Αν σωθεί το νερό κατά την βράση προσθέτουμε ζεστό να σκεπάζονται πάντα .
Μετά την ώρα που σας γράφω τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πρωτού τα ανοίξουμε.
Σε ένα πυρέξ η σε ένα τάπερ τετράγωνο τοποθετούμε στην σειρά τα μπισκότα βουτώντας τα γρήγορα στο γάλα [μην μουλιάσουν λίγο τα βουτάμε]σε 2 σειρές .
Από πάνω αδειάζουμε τα 2 καραμελωμένα ζαχαρούχα και στρώνουμε με σπάτουλα ομοιόμορφα
Από πάνω τοποθετούμε σε ροδέλες λεπτές τις μπανάνες την μία κοντά στην άλλη να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Αδειάζουμε από πάνω και την σαντιγί αφού την χτυπήσουμε [εγώ αγόρασα από ένα ζαχαροπαστείο έτοιμη ]και την στρώνουμε κι αυτή με σπάτουλα ομοιόμορφα .
Τέλος πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις νιφάδες σοκολάτας,το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο .Μόλις παγώσει το κόβουμε σε μερίδες και το σερβίρουμε κι ακούμε τα καλύτερα σχόλια !! Καλή επιτυχια!!
Ευχαριστώ την φίλη Κατερίνα Κυρήκου για την συνταγή που μου έστειλε !

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Χαλβάς διαφορετικός χωρίς λάδι ..βούτυρο .





        ΥΛΙΚΑ
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι καρύδα {ινδοκάρυδο }
1 βανίλια με γεύση λεμόνι  [φακελάκι]
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό,την ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκάλι,την κανέλα,την βανίλια.
Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το σιμιγδάλι ,και την καρύδα ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει .Οταν πήξει τον βάζουμε σε φόρμα ,τον αφήνουμε να κρυώσει καλά τον ξεφορμάρουμε τον πασπαλίζουμε με κανέλα η και μαζί καρύδα κόβουμε σε κομμάτια και καλή όρεξη !!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ