Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Φακές μαγειρεμένες όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά !!!

 H γιαγιά μου τις έφτιαχνε πάντα έτσι το κρεμμύδι έλιωνε και χυλώνανε πολύ !!!
Υλικά
2 ποτήρια του νερού φακές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλα δάφνης
2 κουταλιές πελτέ κύκνος [πάντα]
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
και για το σερβίρισμα ξύδι η μυλόξιδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις φακές .
Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 6 ποτήρια νερό ,προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα ,[μπορούμε και να τα τρίψουμε ]τα σκόρδα κομμένα σε φετούλες ,τα δαφνόφυλλα,και ρίχνουμε μαζί και τις 2 κουταλιές ντοματοπελτέ ανακατεύοντας να διαλυθεί προσθέτουμε και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά .Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε το αλάτι και λίγο πρίν το τέλος το ελαιόλαδο σε ποσότητα τις αρεσκείας μας περίπου 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού.
Μην φοβηθείτε για το χοντροκομμένο κρεμμύδι κατά το μαγείρεμα λιώνει και οι φακές μας γίνονται χυλωμένες ,Σερβίρουμε με ελιές σαρδέλα παστή και φυσικά ξυδάκι .Καλή Ορεξη !!!




Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ψάρι Πανγκάσιους με πατάτες πορτοκάλι κ.τ.λ στο φούρνο !!




Υλικά
2 φιλέτα ψάρι Παγκάσιος [κατεψυγμένο κ πολύ φθηνό]
7-8 πατάτες καθαρισμένες κομμένες σε τετράγωνο σχήμα
2 κουταλιές κοφτές σούπας μουστάρδα
1 πορτοκάλι το χυμό
1-2 λεμόνια το χυμό
αλάτι -πιπέρι
ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη
2-3 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι ,το πιπέρι,το λάδι και τις τρίβουμε να πάει σε όλες το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το χυμό από πορτοκάλι ,το λεμόνι ,την μουστάρδα ,λίγο λάδι ,λίγο αλατάκι και λίγο πιπέρι ,τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να αναμειχθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα επάνω στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά .Προσοχή εδώ ,κρατάμε λίγο από αυτό το υλικό για να πανάρουμε το ψάρι .Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο τις πατάτες και τις ψήνουμε μέχρι να τσιμπιούνται με το πιρούνι .Εντωμεταξύ έχουμε μαρινάρει το ψάρι μέσα στο παραπάνω υπόλοιπο μείγμα που κρατήσαμε και το βουτάμε μετά σε φρυγανιά τριμμένη και το τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες να ψηθεί ,αν περισσέψει μείγμα το ρίχνουμε επάνω στο ταψί .Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν όλα .
Σημείωση
Το ψάρι είναι πολύ τρυφερό και ψήνετε γρήγορα γι αυτό το τοποθετούμε στην μέση του ψησίματος και πρέπει να πατάει στο ταψί να ψηθεί γιατί δεν πρέπει να το γυρίσουμε μην διαλυθεί .Συνοδεύουμε με βρασμένα λαχανικά η με σαλάτα .Καλή όρεξη !!!!!




Κέικ πορτοκάλι !!!!!Τέλειοοο!!!!!








Κάτ΄ αρχάς να ευχαριστήσω την φίλη και πελάτισσά μου που μου είπε την συνταγή .
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι του νερού λάδι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο καλά και περασμένο στο μούλτι πολτοποιημένο
2 αυγά
1 και 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι Αλατίνη η για όλες τις χρήσεις ΄
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη
λίγο βιτάμ για την φόρμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπόλ βαθύ το λάδι με την ζάχαρη ,χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει με το μιξεράκι χειρός .
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ολόκληρο πορτοκάλι ,τις βανίλιες και τα αυγά και ξαναχτυπάμε ,Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και χτυπάμε στην πολύ μικρή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτεί το μίγμα .Ανάβουμε εντωμεταξύ το φούρνο στους 170 με 180 ανάλογα το φούρνο να προθερμανθεί .Βουτυρώνουμε την φόρμα την πασπαλίζουμε και με λίγο αλεύρι την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι ,αδειάζουμε το υλικό και το τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα να ροδίσει και να ψηθεί καλά δοκιμάζοντας με το κλασικό γνωστό τρόπο βυθίζουμε το μαχαιράκι κι αν είναι στεγνό είναι έτοιμο ,θέλει περίπου 1 ώρα !Πολύ νόστιμο και για τα παιδάκια μας αλλά και για το καφεδάκι μας !!!






Πρασοτυρόπιτα !!!












ΥΛΙΚΑ
7 πράσα
7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μικρό μαιντανό
αυγά
αλάτι πιπέρι
2 κουταλές κοφτές ρύζι [προαιρετικά]
300 γραμ.φέτα περίπου
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτες
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσσα και τα κρεμμυδάκια ,καθώς και το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε μέσα όλα τα κομμένα μας λαχανικά 'οπως πράσο,κρεμμύδια ,και κρεμμύδι ξερό και σωτάρουμε να μαραθούν .
2 λεπτά πρίν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε και τον άνηθο με τον μαιντανό ψιλοκομμένα, καθώς και το αλατοπίπερο κα το ρύζι και ανακατεύουμε .
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την φέτα τριμμένη με το χέρι αι τα 2 αυγά και ανακατεύουμε πάλι .
λαδώνουμε το ταψί καλά και προσθέτουμε 4 φύλλα κάτω ως εξής ,το πρώτο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού ,λάδωμα όλη την επιφάνεια και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο πάλι σε όλη την επιφάνεια του τα ταψιού,λάδωμα πάλι και το τρίτο ζαρωμένο μέσα στο ταψί λάδωμα και ζαρωμένο και το τέταρτο ,μετά αδειάζουμε όλη την γέμιση την ισιώνουμε και σκεπάζουμε με 3 φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο τα 2 πρώτα ζαρωμένα και λάδωμα ένα ένα και το τρίτο σε όλη την επιφάνεια και το στρίβουμε γύρω γύρω κλείνοντας την πίτα μας .Την χαράσουμε σε τετράγωνα κομμάτια την περνάμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια ,ρατίζουμε και με λίγο νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει .
Σημείωση
Το ρύζι το προσθέτουμε γιατί μαζεύει τα υγρά και δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου κατά το φάγωμα .








Μελιτζανοκεφτέδες!!!





ΥΛΙΚΑ Για  30 κεφτεδάκια.

3 μελιτζάνες
Φρυγανιά τριμμένη όση πάρει για να πλάθονται
1 αυγό
1 και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο π.χ.κεφαλοτύρι,κεφαλογραβιέρα ,η ,ανάμεικτα [στο Karfour υπάρχει mix τυριών με 2 ευρω]
6-7 κλωνιά μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
λάδι για τηγάνισμα [Καλαμποκέλαιο γίνονται πιο ανάλαφροι]


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σαν να κάνουμε ρίγες να φύγει η πολύ φλούδα,και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τα κυβάκια ,τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δούμε ότι λιώνουν πατώνας τα με το πιρούνι , δοκιμάστε 'ένα .


Τα βάζουμε σε μπολ στραγγίζοντάς τα από τα πολλά λάδια και προσθέτουμε μέσα το αυγό,το μαϊντανό ψιλοκομμένο ,το τυρί .αλατοπίπερο,και αρχίζουμε με το χέρι ζύμωμα προσθέτοντας σιγά σιγά την φρυγανιά .Μόλις δούμε ότι πλάθονται είναι έτοιμοι .Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και πλάθουμε κεφτεδάκια αλευρώνουμε ,τινάζοντας  να φύγει το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε να ροδίσουν .Ετοιμο το ορεκτικό μας !! Καλή Ορεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μηλόπιτα ,η,κέικ με μήλα !!!








ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο 500 γραμ.αλεύρι που φουσκώνει φαρίν άπ
3 μήλα
1/2 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
2 φλυτζανάκια του καφέ νερό
1 ποτήρι του νερού χυμό από φρέσκο πορτοκάλι...
1 φλυτζανάκι του καφέ λικεράκι ότι έχουμε σπίτι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
Προαιρετικά αν θέλετε λίγες σταφίδες ξανθές και λίγα καρύδια από 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το ένα μήλο στο τρίφτη και τα άλλα δύο τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια . Σε ένα μπόλ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη .Προσθέτουμε το αλεύρι ,την σόδα,την κανέλα,το γαρύφαλο ,κι αν βάλουμε καρύδια και σταφίδες προσθέτουμε τώρα κι αυτά τα υλικά,καθώς και τα μήλα ,ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα .Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να το δούμε να πάρει χρώμα κι το κλασικό ,βυθίζουμε το μαχαιρ΄κι κι αν βγεί καθαρό έχει ψηθεί .Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και ..καλοφάγωτο !!
Δείτε περισσότερα


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

/Πορτοκαλόπιτα η πιό πετυχημένη συνταγή !!!!





 Η συνταγή είναι οικονομική καί  το αποτέλεσμα τέλειο!!

ΥΛΙΚΆ
1 πακέτο φύλο κρούστας για γλυκά
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι κοφτό ζάχαρη
1βανίλια
1 φακελάκι 20 γρ μπεκιν παουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
4 αυγά


ΣΙΡΟΠΙ
2 ποτήρια κοφτά ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό από 2-3 πορτοκάλια
1 ξυλάκι κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε ένα μπολ ζάχαρη,γιαούρτι,αυγά,μπεκιν,καλαμποκέλαιο,βανίλια,ξύσμα 

[όλα τα υλικά δηλαδή] και ανακατεύω καλά με τον αυγοδάρτη [το σύρμα που λέω εγώ].
 Εχω ανοίξει από πρίν το φύλο επάνω σε μια καθαρή επιφάνεια να ξεραθούν τα φύλα σε 20 λεπτά έχει γίνει ξερό,κι αν δεν έχουν γίνει όλα δεν πειράζει,λοιπόν μέσα στο μπολ που τα έχετε ανακατέψει όλα τα υλικά, πάρτε σχεδόν τα μισά φύλα και  κόψτε τα σε κομμάτια με το χέρι μεγάλα και ρίξτε τα μέσα στο μπολ με τα υλικά που έχουμε ανακατέψει στην αρχή,και ανακατέψτε καλά.
Το υπόλοιπο φύλο το έβαλα σε ένα ταψάκι η πυρέξ αφού πρώτα  το περάσουμε σε όλη την επιφάνεια με  λίγο καλαμποκέλαιο σε όλη την επιφάνεια και να μην κολλήσει \\ για να είναι ελαφρύ βάζουμε τέτοιο λάδι\\ τα φύλα μέσα σουρωτά ακανόνιστα τα τοποθετούμε ,ρίχνω και  το υλικό-φύλα-μείγμα   από πάνω και ψήνω σε 170 βαθμούς σε  προθερμασμένο φούρνο.αν κατά το ψήσιμο πάρει έντονο χρώμα κι είναι μέσα άψητο σκεπάστε με αλουμινόχαρτο .Για να καταλάβω  αν είναι έτοιμο βυθίζω  ένα μαχαίρι μέσα αν βγει στεγνό είναι οκ.έχω το ετοιμάσει το σιρόπι με

2 ποτήρια κοφτά ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμό από 2-3 πορτοκάλια
1 ξύλο κανελλας
Βράζω για 10 λεπτά και κατεβάζω  από την φωτιά,ένα θα είναι ζεστό το άλλο κρύο όποιο θέλετε ,μόλις την βγάλωπό το φούρνο  ,αφήνω  λίγο να κρυώσει για να την κόψω  σε κομμάτια και ''περιλούζω  '' με το σιροπι!! είναι το κάτι άλλο!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική Και Συνταγές


Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Πίτα ψητή με τυρί γκούντα !!Μια πρόταση απλή και πολύ ωραία σε γεύση !!


ΥΛΙΚΑ
Πίτα απλή έτοιμη για σουβλάκια
λίγο βούτυρο βιτάμ
τυρί του τόστ σε φέτες Γκούντα που λιώνει ωραία,η ότι άλλο μας αρέσει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην επιφάνεια τις πίτας βούτυρο σε μικρή ποσότητα .
Όπως είναι ανοιχτή τοποθετούμε και 2 φέτες από το τυρί κι αν έχουμε προσθέτουμε και γαλοπούλα ,η ζαμπόν '
Διπλώνουμε την πίτα στην μέση και βουτυρώνουμε ελάχιστα πάνω και κάτω μεριά.
Την ψήνουμε στην τοστιέρα να ροδίσει καλά και την σερβίρουμε.
Τρώγετε ζεστή ,γίνετε πολύ τραγανή και το τυρί λιωμένο είναι φανταστικό !!!


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Μακαρόνια μπλούμ και σαλάτα λάχανο με δική μας σάλτσα !!

 ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 6 η 7
10 ποτήρια νερό
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας κύκνος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κοφτή βασιλικό
αλάτι-πιπέρι [εγω δεν βάζω καθόλου αλάτι αλλά προσθέτω 2 κύβους knorr χωρίς συντηρητικά δίνει πολύ νοστιμιά]
ελαιόλαδο περίπου 5 κουταλιές της σούπας
τυρί τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα να πάρουν βράση ΄
Ρίχνουμε και τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά .
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δούμε να δέσει η σάλτσα σε δυνατή πάντα φωτιά  ,Τα αφήνουμε με ελάχιστο ζουμάκι κι ειναι πεντανόστιμα !!!



ΥΛΙΚΑ
Λάχανο
καρότο
2 λεμόνια
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
5 κουταλές σούπας μαγιονέζα Kraft η καλύτερη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κέτσαπ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το λάχανο ,τρίβουμε το καρότο και σε ένα μπώλ
Σε ένα  άλλο μπολάκι εχουμε το χυμό από τα λεμόνια προσθέτουμε και μαγιονάζα ,μουστάρδα ,κέτσαπ ,ελαιόλαδο και μ΄ενα πιρούνι τα ανακατεύουμε καλά.
Πίχνουμε ελάχιστο αλάτι στο λάχανο καρότο και από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα μας .Ανακατεύουμε όταν έρθει η ώρα του φαγητού Καλή όρεξη !!!
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

-Mπακαλιάρος πλακί κατσαρόλας μούρλια φαγητό !!!!


 ΥΛΙΚΑ

4-5  τεμάχια μπακαλιαράκια κατεψυγμένα [ανάλογα τις μερίδες]\
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες
6 κλωνάρια μαιντανό ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
1/2φλυτζάνι ταγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας κοφτές πελτέ πάντα κύκνος δίνει την καλύτερη σάλτσα
αλάτι πιπέρι
8-9 πατάτες κομμένες μισοφέγγαρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα ,προσθέτουμε κεμμύδι σκόρδο σωτάρουμε για λίγο.
Προσθέτουμε σέλινο μαιντανό πατάτες και ξανασωτάρουμε να πάρουν λίγο χρώμα οι πατάτες ανακατεύοντας προσεκτικά και συχνά μην σπάσουν .
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό με τον πελτέ διαλυμένο κι αμέσως άλλο ένα ποτήρι νερό  ρίχνουμε και το αλατοπίπερο σκεπάζουμε και  μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ,μέχρι να δούμε με το πιρούνι να τρυπιούνται οι πατάτες ,
Προσθέτουμε και τα ψάρια μας βάζοντάς τα  μέσα στην σάλτσα και ανάμεσα στις πατάτες κι αν δεν είναι αρκετό το ζουμί να τα σκεπάζει προσθέτουμε λίγο νερό .
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία σε μέτρια και με σκεπασμένη κατσαρόλα μαγειρεύουμε για 20 περίπου λεπτά παρακολουθώντας τα σε τακτικά διαστήματα και κουνώντας μόνο την κατσαρόλα πέρα δώθε μην μας διαλυθούν τα ψάρια.
Βγάζουμε το καπάκι και δυναμώνουμε την φωτιά ν δέσει η  σάλτσα και σερβίρουμε !! Πεντανόστιμο φαγητό δοκιμάστε το!!!
Μπορούμε αντί για πελτέ να χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες ώριμες ντομάτες τριμμένες