Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Strudel με Κεράσια !!


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
125 γραμμάρια βούτυρο 
1 κιλό κεράσια
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ κεράσι, ή κονιάκ
άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
προαιρετικά παγωτό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ απλωτό τηγάνι βάζουμε να λιώσει το βούτυρο. Πριν καεί ρίχνουμε μέσα τα κεράσια και από πάνω πασπαλίζουμε την ζάχαρη!!!
Αφήνουμε να πάρουν βράση και να μαλακώσουν τα κεράσια και να δέσει το ζουμί και να γίνει παχύρευστο σιρόπι!!!
Αφήνουμε να κρυώσει καλά!!!
Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο.
Λιώνουμε άλλα 100 γραμμάρια βούτυρο.
Βάζουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το λαδώνουμε ελαφρά και από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο, 
το λαδώνουμε ελαφρά και από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο. (Συνολικά 3 φύλλα )
 
Απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς γέμιση, 3 με 4 κουταλιές σούπας και μετά διπλώνουμε προς τα μέσα την αριστερή και την δεξιά πλευρά και τυλίγουμε σε ρολό. Αλείφουμε καλά το ρολό ξανά με βούτυρο και το βάζουμε σε ταψί. 
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τόσα ρολά όσα μας φτάνει η γέμιση!!
Εμένα μου βγήκαν 4 ρολά με αυτή τη δόση!!!!
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα και μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα!!!
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε κομμάτια!!!
Απολαμβάνουμε σκέτο, με παγωτό βανίλια και με κεράσι γλυκό του κουταλιού!!!
 
Συνταγή από  Λίλα Ξαγοράρη Οι κουζινίστας
 

Πολίτικο καϊμάκι η γνήσια συνταγή !!! (Kaymaklı Dondurma)!


Υλικά
1 λίτρο γάλα πλήρες λιπαρών 
2 κ.γ σαλέπι
1 κ.γ νισεστέ
1 κ.γ μαστίχα
1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
200 ml. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση 

Βάζουμε τη μαστίχα για 15 λεπτά στο ψυγείο και μετά τη χτυπάμε με 2 κ.σ ζάχαρη για να γίνει σκόνη. Βάζουμε το σαλέπι, το νισεστέ και τη μαστίχα σε ένα μπολ μαζί με 2 κ.σ ζάχαρη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 φλ. γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθούν τα στερεά και να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο μέσα στο μείγμα με τη μαστίχα, πάντα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στη κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και τοποθετούμε στη κατάψυξη. Μετα από μία ώρα αφαιρούμε από τη κατάψυξη και χτυπάμε με το μίξερ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες τρεις φορές. Παγώνουμε τουλάχιστον για 12 ώρες πριν σερβίρουμε. Γαρνίσουμε με γλυκό βύσσινο.

Συνταγή απο Χριστίνα Σιδέρη και οι Κουζινίστας


Παγωτό καϊμάκι το καλύτερο !!!

Υλικά

  • 4 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
    καϊμάκι
  • 1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 3-4 κόκκοι μάστιχας
  • 15 γρ. σαλέπι σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το γάλα και τη ζάχαρη και τα ζετσαίνετε καλά, προσέχοντας να μη βράσουν. 
  2. Σε ένα άλλο μικρό σκεύος ρίχνετε λίγο από το ζεστό γάλα, τη μαστίχα κοπανισμένη. το σαλέπι και τη βανίλια και τα ανακατεύετε πολύ καλά, γιαν να διαλυθεί το σαλέπι. Στο μείγμα προσθέτετε σιγά σιγά κι άλλο ζετσό γάλα φροντίζοντας να μείνουν 2 φλιτζάνια του τσαγιού. Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά για να πάρει μία βράση. 
  3. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα και το σουρώνετε. Αφού κρυώσει, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το χτυπάτε στο μίξερ, το βάζετε στην κτάψυξη και το χτυπάτε κάθε 1 ώρα και 10' επαναλαμβάνοντας 3 φορές ώστε να μην κάνει κρυστάλλους. Αν θέλετε σερβίρετε με βύσσινο σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού η σιρόπι σοκολάτας ή πασπαλίζετε με φιστίκια Αιγίνης.
    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτικό γιαουρτάκι στα γρήγορα !!




Υλικά
3 κιλά γάλα πρόβειο
4 κουταλιές σούπας γιαούρτι μαζί με την πετσούλα του
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 45 βαθμούς.
Διαλύουμε τις 4 κουταλιές μαζί με την πετσούλα σε μία κουτάλα σε ποσότητα από το χλιαρό γάλα μας .
Τα ανακατεύουμε τρυφερά τρυφερά και γεμίζουμε τα σκεύη μας [χρησιμοποίησα γυάλινα βάζα εγώ ]
Στρώνουμε μία κουβερτούλα και τα σκεπάζουμε καλά για 12ώρες .Και έτοιμο τα γιαουρτάκι από τα χεράκια μας μας !!Διατηρείτε στο ψυγείο .

Συνταγή από  Poly Fitz
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Πιτάκια εύκολα σαν τυροπιτάκια !



Δοκιμάστε τα πανεύκολα χορταστικά --θα αρέσουν σε όλους!!!


Υλικά
2 κούπες γιαούρτι
1 κ.σούπας σόδα
500 γρ.αλεύρι

2 κ.σούπας ζάχαρη
200 γρ. φέτα
2 αβγά
αλάτι στην γεύση σας



Εκτέλεση
Ανακατεύομε το γιαούρτι με την σόδα , και το βάζουμε στο μπολ με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά

.Ανακατεύουμε για να γίνει πολύ μαλακό ζυμάρι για να απλώνει / όχι να τρέχει/. Παίρνομε ένα κουτάλι σούπας , το βάζουμε σε λάδι να μι κολάει και παίρνομε από το ζύμη και απλώνουμε πανό σε λαδόκολλα . Ψήσιμο 180 /190 βαθμούς


Dimitrar Kolev 

Ατομικά παστάκια !! Μούρλια !!


 





 ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
6 αυγά

6 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας κακάο
4 κουτ. σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
300 γρ .ζάχαρη
350 γρ νερό
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 25χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω) Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.

 
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ
ενα κουτι φυτικη κρεμα γαλακτος σας εχω φωτο
1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
1 βανίλια
-Χτυπάω την φυτικη κρεμα να γίνει σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια
ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
100 γρ .κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
100 γρ. γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη
-Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθετω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.
αφού έχω κρύα όλα τα υλικά μου τουμπάρω το παντεσπάνι στον πάγκο της κουζίνας και με ένα μεγάλο μαχαίρι το χωρίζω στα δυο!! φυσικά με πολύ προσοχή!!! κόβω όλη την επιφάνεια με κουπατ σχέδια που θέλω προσοχή όμως να είναι δυο δυο και βάζω στα μισά σαντιγί και τα σκεπάζω με τα υπόλοιπα κομματάκια τα στολίζω απο πάνω με μια ροζέτα σαντιγης και ειναι έτοιμα ατομικά παστακια!!!! τα κομμάτια που θα σας μείνουν απο το παντεσπάνι τα βάζετε σε ποτήρια προσοχή μικρή ποσότητα σε κάθε ποτήρι με ένα κορνε βάζετε απο πανω σαντιγί και πανω απο την σαντιγί βάζετε την γκαναζ σοκολάτας και ετσι εχετε και ατομικά κεράσματα καλή σας επιτυχία
η συνταγή ειναι ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ της Σόφη Τσιώπου
με τις δικές μου αλλαγές

Συνταγή  Γιαγια Μαιρη εν δραση

Κρύα σαλάτα με βάση το πληγούρι !!! Καταπληκτική !!!

 Υλικά  οι ποσότηες είναι κατά βούλησην
πληγούρι
1κύβο μοσχάρι
μαιντανό
φρέκα κρεμμυδάκια
πιπεριά φλωρίνης
τουρσί αγγουράκι
κάπαρη
Μπαντζάρι το γουλί
ντοματίνια
αγγουράκι δροσερό
ροδέλες ελιάς
καλαμπόκι
Λάδι
Πάπρικα γλυκιά
αλατοπίπερο
Κρέμα  βαλσάμικη λευκή με πορτοκάλι και λεμόνι 
Εκτέλεση
πλένουμε το πληγούρι και το ρίχνουμε σε ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο.
Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τον μαιντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την πιπεριά φλωρίνης, το τουρσί αγγουράκι, την κάπαρη, το μπαντζάρι, τα ντοματίνια, το δροσερό αγγουράκι, το καλαμπόκι,και τις ροδέλες ελιάς.
Σουρώνουμε καλά το πληγούρι το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,πάπρικαλάδι,και κρέμα βαλσάμικη λευκή με πορτοκάλι και λεμόνι.
Την στήνουμε σε πιατέλα και την διακοσμούμε με ροδέλες αυγών.Δροσερή και πολύ νόστιμη !!
Συνταγή από Georgia Kiriakakiοι κουζινίστας


Φιστικλί το ονομαστό !!!


 Υλικά
  • 250γρ. ψημένο φιστίκι Αιγίνης χωρίς αλάτι
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 + 1/4 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού
  • 1,5 κ.σ ροδόνερο
  • 1,5 κ.σ ανθόνερο
  • 2 φλ. ανάλατο ανθότυρο ή τυρί ρικότα
  •  
  • Εκτέλεση
  •  
  •  
Αλέθουμε τα φιστίκια πάρα πολύ, κυριολεκτικά τα κάνουμε σκόνη.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για να κάνουμε το σιρόπι.
 Θα μας πάρει περίπου 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να σκουρύνει ελαφρά το σιμιγδάλι.
Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά.
 Ρίχνουμε το φιστίκι, το ροδόνερο και το ανθόνερο.
 Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
 Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
 Λειώνουμε το τυρί με το πιρούνι.
Παίρνουμε φορμάκια τα ντύνουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο πάτο και στα πλάγια από το μείγμα φιστικιού.
Αν το μείγμα είναι πολύ σκληρό, βάζουμε ελάχιστο νερό για να γίνει εύπλαστο.
Πατάμε με ένα κουτάλι για να πάρει το σχήμα της φόρμας.
Βάζουμε στο κέντρο της φόρμας 1 κ.σ από το τυρί και σκεπάζουμε με το μείγμα φιστικιού.
Πατάμε με το χέρι για να ισιώσουμε την επιφάνεια.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
 Στολίζουμε με μία ροζέτα τυριού και ένα φιστίκι.
 Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε μία ροζέτα σαντιγί και τριμμένο φιστίκι.

Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη οι κουζινίστας

Λαλάγγια από την Μάνη !!



Υλικά
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο (όχι παραπάνω!!)
1 κ. γλ. αλάτι
1 κρασοπότηρο ούζο ή τσίπουρο (προαιρετικό, η Βάσω επιμένει ότι χωρίςείναι πιο ωραία)
χλιαρό νερό όσο πάρει για να έχουμε ελαστική ζύμη (περίπου 1 νεροπότηρο, αν δεν βάλουμε το ούζο, λίγο παραπάνω νεράκι προσθέτουμε)



Εκτέλεση
Σε μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τόσο νερό χλιαρό όσο χρειάζεται για να πετύχουμε μία ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει.
Αλλος τρόπος είναι να τρίψουμε πρώτα το αλεύρι με το λάδι καλά και μετά να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.Αφού φουσκώσει παίρνουμε κομμάτια, πλάθουμε κορδόνια και πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι ενώνουμε σε σχέδιοΤηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, για ελαφρύ αποτέλεσμα προτιμήστε σπορέλαιο.Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο μόλις κρυώσουν λίγο.
Ταιριάζουν όμορφα με λίγο μέλι από πάνω και με τυράκι της αρεσκείας μας αν δεν νηστεύουμε.
Η συνταγή είναι από το site Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ

Βερύκοκο γλυκό κουταλιού!!




Υλικά
2 κιλά βερίκοκα μπεμπέκου άγουρα
2 κιλά ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερόχυμό ενός λεμονιού
Ασβέστη όσο ένα καρύδι μεγεθος και ποσότητα

Εκτέλεση
Βγάζουμε με το γνωστό πια ''κατσαβίδι''το κουκούτσι και βάζουμε σε λεκάνη με νερό όπου έχουμε διαλύσει ασβέστη όσο ένα καρύδι τα βερίκοκα
.Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι για 10' και αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά 2 ώρες βγάζουμε τα βερίκοκα από τον ασβέστη και ξεπλένουμε καλά,
Αφήνουμε να στραγγίξουν και βάζουμε στο κρύο σιρόπι.
Βράζουμε 15'.Αφήνουμε όλη τη νύχτα και τελειώνουμε την άλλη μέρα δένοντας το γλυκό και προσθέτοντας το χυμό λεμονιού στο τέλος
Συνταγή από Αγγελική Μπέσιου οι κουζινίστας 

Κουλουράκια βουτύρου με γέμιση από χουρμάδες !


Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ  Μαγειρική και Συνταγές

 Υλικά
2 1/4 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ
1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
1/2 ποτήρι βούτυρο (έβαλα (lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 ποτήρι φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 ποτήρι άχνη ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
1 κουταλάκι ανθόνερο
1/2 κουταλάκι μαχλέπι

Για τη γέμιση:
250 γρ χουρμάδες
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο γλυκάνισο
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο και την φυτίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το μαχλέπι και το ανθόνερο και χτυπάμε για λίγο.
 Κλείνουμε το μίξερ, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ατό οποίο έχουμε ανακάτεψε και το μπεικιν και ζυμώνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Βγάζουμε τα κουκούτσια απ τους χουρμάδες και τους πολτοποιούμαι στο multi.
Προσθέτουμε την κανέλα, το βούτυρο και το γλυκάνισο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Πλάθουμε 25 μικρά μπαλάκια (25 κομμάτια βγάζει αυτή η δόση).
Παίρνουμε τη ζύμη μας και πλάθουμε 25 μπαλάκια.
Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι το πατάμε με το χέρι (όπως κάνουμε με τα μπιφτέκια), βάζουμε στο κέντρο 1 μπαλίτσα απ τη ζύμη χουρμάς και κλείνουμε καλά.
Φτιάχνουμε στρογγυλά κουλουράκια ή αν θέλουμε κάποιο σχεδιάκι τα βάζουμε σε ειδικές φορμιτσες τις οποίες έχουμε αλείψει με λίγο καλαμποκέλαιο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμενο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα στους 180 για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλιζουμε με άχνη.Καλή επιτυχία!!
 Sofia Pavlou

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η κότα μας στα πράσα!!

Ύλικά
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο

4 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
μανιτάρια όσα θέλετε και αν τα θέλετε
ένα ποτήρι τοματοχυμο
1 ποτήρι χυλοπιτακι
2 φύλλα δάφνη
αλατι πιπέρι μπαχάρι
ελαιόλαδο
ένα κομμάτι βούτυρο




 Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε και πλένουμε  το κοτόπουλο
 Βάζουμε στο ταψί το κοτόπουλο σε μερίδες
ριχνουμε αλατι πιπέρι μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης
και απο πάνω την ντομάτα και το ελαιόλαδο
προσθέτουμε και ενα ποτήρι νερό
και το βάζουμε στον φούρνο στους 200 για μια ωρίτσα περίπου!!!

 Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο τα μανιτάρια και τα πράσα,
αν δεν βγάλουν υγρά τα μανιτάρια βάζουμε λίγο νεράκι.



 
όταν μείνουν με το βουτυρακι τα αποσύρουμε απ την φωτιά και τ' αφήνουμε να περιμένουν!!!
όταν είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι μας το βγάζουμε από το ταψί ριχνουμε τις χυλοπίτες τις ανακατεύουμε καλά και από πάνω ριχνουμε τα πράσα με τα μανιτάρια στην συνέχεια βάζουμε το κοτοπουλάκι μας να ξεκούραστη πάνω στα πράσα απο την πλευρά που δεν είναι ξεροψημενο, το βάζουμε ξανά στον φούρνο για άλλα 20 λεπτακια περίπου!!! ΠΡΟΣΟΧΗ αν τα υγρά στο ταψάκι μας δεν είναι αρκετά για να βράσει η χυλοπίτα προσθέτουμε ένα ποτήρι βραστό νεράκι!!!! καλη επιτυχια

Συνταγή από 
Γιαγια Μαιρη εν δραση

Μαρμελάδα Ακτινίδια !!!!



Υλικα
Για 1 κιλό ακτινίδια
800γρ. ζάχαρη
Χυμό από ένα λεμόνι


Εκτελεση
Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Τα τοποθετούμε σε μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και με την κουτάλα του πουρέ τα πολτοποιούμε ελαφρά. (καλό είναι η μαρμελάδα να έχει μέσα κομμάτια).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μια μέρα.
Την επομένη τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά.
Προσοχή η μαρμελάδα θέλει να είμαστε κοντά της (νοιώθει μοναξιά) γιατί κολλάει εύκολα!!
Ξαφρίζουμε προσεκτικά και συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλότερη ένταση μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά.
Απο Γιαγια Μαιρη εν δραση οι κουζινίστας

Γεμιστά ζυμαρικά!!!



Γι αυτο το φαγακι δεν υπαρχει συνταγη!!!!
 Αν σας αρεσει μονο πληροφοριες θα σας δωσω!!!
1) τα ζυμαρικα τα βρηκα στο αβ βασιλοπουλος
τα βραζετε λιγα λεπτα μεχρι να μαλακωσουν!!!
2) τα μισα τα γεμισα με κιμα και απο επανω μια ελαφρια μπεσαμελ!!!
3) τα υπολοιπα τα γεμισα με μανιταρια και κοτοπουλο!!!!


Εβρασα ενα στηθος κοτοπουλο και το ψιλοεκοψα μετα σε ενα τηγανι εβαλα κρεμυδια ψιλοκομμενα και τα μανιταρια
τα μαρανα λιγακι εβαλα αλατι πιπερι και λιγο κρεμα γαλακτος και εριξα και το κοτοπουλο
γεμισα τα ζυμαρικα και εριξα και απο πανω κρεμα γαλακτος!!!!
και οι δυο συνταγες θελουν λιγο ψησιμο μεχρι να παρουν χρωματακι!!!!
Συνταγή από  Γιαγια Μαιρη εν δραση

Σοκολατένιο κέικ και σώς σοκολάτας με ζαχαρούχο !!!



ΥΛΙΚΑ
2 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα κακάο σκουρόχρωμο
1 κουπα σπορέλαιο ή μαργαρίνη λιωμένη
5 αβγά
1/2 κ.γ σόδα
1 κ.σ ξύδι
1πρέζα αλάτι
1/2 κούπα γάλα
2 βανίλιες
1/2 κούπα βραστό νερό
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ'ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με σύρμα να ανακατευτούν τα υλικά μου καλά και προσθέτω το βραστο νερό.Ανακατεύω καλά και αδειάζω το μιγμα σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί του φούρνου.Ψήνω στους 180 αντιστάσεις για 20-25 λεπτά περίπου το τσεκαρω με οδοντογλυφίδα.(ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΨΗΝΩ!!!)
Οσο πιο μεγάλο είναι το ταψί τόσο λιγότερο χρόνο ψησίματος παίρνει!
Το βγάζω από το φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο,το περιχύνω με τη σως σοκολάτας η οποία πρέπει να είναι και αυτή χλιαρή.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ
200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
1 ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.)
2 κ.σ μαργαρίνη
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ'ένα κατσαρολάκι βάζω το ζαχαρούχο,τη σοκολάτα σε κομματάκια,τη μαργαρίνη και ανακατεύω σε χαμηλη φωτιά να λιώσουν.Ρίχνω και τη βανίλια και κατεβάζω απο τη φωτιά.
Τη διατηρώ στο ψυγείο και όταν θέλω να τη χρησιμοποιήσω τη ζεσταίνω ξανά!