Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κέικ Ανανά !! Φανταστική γεύση !!!


Σήμερα θα σας δώσω ένα κέικ ανανά..πολύ πολύ γευστικό αλλά και εμφανίσιμο, γιορτινό και κατάλληλο για τις φιλικές σας ή επίσημες συγκεντρώσεις σας.
Η συνταγή είναι πολύ παλιά και την έχω διαφοροποιήσει σε κάποια σημεία.




ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
2 κονσέρβες φέτες ανανά, 100 γραμμάρια ζάχαρη, 100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 260 γραμμάρια μαργαρίνη soft 280 γραμμάρια ζάχαρη, 5 αβγά,, 240 γραμμάρια αλεύρι, 1 μπέκιν κεράσια μαρασκίνο, ½ φλιτζάνι τριμμένη ινδική καρύδα , Φιλέ αμύγδαλα, 2 κουταλιές χυμό ανανά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα 100 γραμμάρια βούτυρο με τα 100 γραμμάρια ζάχαρη να γίνει κρέμα και αλείφουμε τον πάτο και τα πλάγια της φόρμας μας. με αυτό το μείγμα . Τοποθετούμε τις φέτες του ανανά στον πάτο και στα πλαϊνά της φόρμας και βάζουμε στα κενά κεράσια μαρασκίνο Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10- 15 λεπτά. Ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά. Κατεβάζουμε το κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά αφού το έχουμε κοσκινίσει μαζί με το μπέκιν .. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ και ρίχνουμε και την τριμμένη ινδική καρύδα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τον ανανά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα.
Μετά από 10 λεπτά αναποδογυρίζουμε !!!!
Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλα .
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Συνταγή
Marianna Karas-Μαγειρεύοντας με την marianna-Marianna's γευσεις!!!!

Τυροπιτάκια τετράγωνα με τραγανό φύλλο !!




Ωραιότατα , τυροπιτάκια με τραγανή, αρωματική ζύμη και με υπέροχη γέμιση από χωριάτικη φέτα Καλαβρύτων Τυροπιτάκια που θυμίζουν τζάκι, Χριστούγεννα, χωριό. Ψημένα στο φουρνο …..σκέτη απόλαυση Το αναμεικτο αλεύρι (μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό αλεύρι) μαζί με το τσίπουρο κάνει τη διαφορά στη ζύμη….
Δοκομάστε τα….

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ.

1 σφηνάκι αραβοσιτέλαιο, αλάτι, 1 σφηνακι τσίπουρο, 200 ml νερό, αλεύρι όσο πάρει (το αλευρι που χρησιμοποίησα είναι ανάμεικτο) (μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό αλεύρι) , βιτάμ (μαλακό) για τα φύλλα
ΓΕΜΙΣΗ

Φέτα Καλαβρύτων., 2 κ.σ γάλα εβαπορέ, 2 αυγά, άσπρο πιπέρι, ,Δυόσμο (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζω τη ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αραβοσιτέλαιο , το τσίπουρο, το αλάτι και κάμποσο ανάμεικτο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και σιγά- σιγά το αλεύρι και με τα χέρια μας ζυμώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε ένα –ένα κομμάτι , το χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φυλλαράκι α με τον πλάστη. Βουτυρώνουμε τα φυλλαράκια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο .Τα διπλώνουμε σε ρολό και κάνουμε ένα ζυμαράκι μπάλα . Κάνουμε το ίδιο και με τα αλλα 3 κομμάτια της ζύμης μας και έχουμε 4 ζυμαράκια μπάλες.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη 5-6 ώρες.

Όσο τα αφήνουμε στο ψυγείο τοσο καλυτερα



ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ…
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε να ενωθούν πολύ καλά

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΩΡΕΣ

Παίρνουμε ένα ζυμαράκι μπάλα , ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε με σε τετράγωνα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και το διπλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα.
Τα βάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με 2 κ. σ γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30- 40 λεπτά.Καλή Επιτυχία!!
 Μαγειρεύοντας με την marianna-Marianna Karas-Marianna's γευσεις!!!

Μελομακάρονα τα τέλεια !!!




ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο

 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλυσίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού σε ίσα μέρη [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι σε ίσα μέρη]
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε]προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ!! τα  παραδοσιακά ..].

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μίγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζετε για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθετε σε μελομακάρονα ,οχι πολύ μεγάλα λίγο πιό μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Εχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Καί του χρόνου με υγεία!!! 

Σημείωση 
Οταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πεορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βαζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητο σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θελετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Πανακότα με σος καραμέλας !!








400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη

2 βανίλιες
8 φύλλα ζελατίνες.
βουτάμε τα φύλλα σε κρύο νερό να μαλακώσουν
ρίχνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα μαζί με τις βανίλιες και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν τα υλικά. .. προσθέτουμε τις ζελατίνες αφού τις στραγγίσουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά τα υλικά μας... αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κρύο γάλα... ανακατεύουμε και το βάζουμε σε φόρμα ή μικρά ατομικά φαρμάκια



  Για την σος 
Λιώνουμε ζάχαρη σε αντικολιτικό τηγάνι περίπου μια κούπα .μόλις αποκτήσει χρυσάφι χρώμα προσθέτουμε 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί  πιτσιλάει. Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ως που να δέσει η σος. .. Μόλις κρυώσει την περιχύνετε στην πανακότα..
 Ανδρονικη ΖαχουΟι Προκομένες/οι - Συνταγές
 Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

Τσιπουρέκια: Συνταγή από τους Πόντιους που ήρθαν από την Κριμαία.

 Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

 Υλικά ζύμης
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι λίγο
και νερό χλιαρό όσο πάρει για να μην κολλάει στα χέρια

Για την γέμιση
200 γραμ κιμά
1 κρεμμύδι μέτριο
μαιντανό 
αλάτι και πιπέρι 

Τι κάνουμε 
Ετοιμάζουμε την ζύμη βάζοντας όλα τα υλικά να φτιάξουμε μία εύπλαστη ζύμη.Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί ,την κάνουμε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε μπαλάκια μέτρια.
Ανοίγουμε φύλλο και βάζουμε μέσα ένα κουταλάκι από την γέμιση τα διπλώνουμε και τα κλείνουμε καλά.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Για να ετοιμάσουμε την γέμιση  με λίγο λάδι σοτάρουμε τα υλικά κιμά κρεμμύδι μαιντανό αλάτι πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πρίν την χρησιμοποιήσουμε.
Σημείωση 
Το φύλλο το θέλουμε να είναι πολύ λεπτό.
 Ελενη Παπαδοπουλου

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Πιροσκί από τα πιό ωραία & γεμίζουμε με ότι μας αρέσει!!

Υλικά

Ένα ποτήρι γάλα φρέσκο χλιαρό
Ένα ποτήρι νερό
Ένα ποτήρι ηλιέλαιο

Τρία αυγά
Ένα φακελάκι μαγιά
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για όλες τις Χρήσης όσο πάρει 


Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

 Τι κάνουμε 
Ολα τα υλικά σε μπολ και αρχίζουμε και ζυμώνουμε  
[Την μαγιά την αραιώνουμε στο γάλα χλιαρό και την προσθέτουμε ]
Η ζύμη να είναι μαλακή και αφράτη
Την αφήνουμε την  ζύμη 35 με 40 λεπτά να ξεκουραστεί
Πλάθουμε μπαλάκια τα ανοίγουμε και βάζουμε ότι γεμίσει μας αρέσει π.χ πατάτα ,λουκάνικο ,κιμά.και ότι άλλο .
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι
Εγώ τηγανίζω στο 7.
Καλή επιτυχία!!

 Marianna Chrysanhopoulou-Οι Προκομένες/οι - Συνταγές
 
 

Τάρτα κακάο χωρίς σοκολάτα & ψήσιμο.



Υλικά για την βάση
 
1φακελάκι φρυγανιά τριμμένη

2κσ γεμάτες κακάο
1βανιλια
4κσ γεμάτες ζάχαρη άχνη
150γρ Βιτάμ λιωμένο
Μισό κγ κανέλα 
μισό κγ γαρίφαλο τριμμένο
 Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές
 
Εκτέλεση Βάσης
 
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί ανακατεύουμε καλά κ στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο... ανακατεύουμε καλά... Βάζουμε την ζύμη σε μια ταρτιέρα κ απλώνουμε ομοιόμορφα και την βάζουμε στο ψυγείο.
 
Υλικά κρέμας
1κουτί γάλα εβαπορέ
1 κουτί του γάλατος νερό
15 κσ ζάχαρη κρυσταλλική
4κσ γεμάτες κακάο
4κσ γεμάτες κορν φλάουρ
1 βανίλια
 
Εκτέλεση κρέμας
Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το εβαπορέ την ζάχαρη την βανίλια να ζεσταθούν...
Στο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ κ το κακάο (εγώ τα χτύπησα στο μπλέντερ για 2-3λεπ) Τα προσθέτουμε στο γάλα μόλις πάει να πάρει βράσει κ ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει...
Κατεβάζουμε από την φωτιά να κρυώσει... (ανακατεύουμε που κ που για να μην κάνει κρούστα....)
Βγάζουμε την βάση από το ψυγείο... προσθέτουμε την κρέμα κ την απλώσουμε ομοιόμορφα.
 
Για το στόλισμα
Μισή σοκολάτα λευκή τριμμένη 

 κερασάκι γλυκό.
 
Για το γλάσο κακάο
300γρ ζάχαρη άχνη
1κσ κοσκινισμένο κακάο
6-7κσ νερό

Ετοιμασία 
Σε ένα μπολ την ζάχαρη το κακάο την βανίλια κ ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μετά βάζουμε κουταλιά κουταλιά το νερό κ ανακατεύουμε επίσης, μέχρι να γίνει λείο κ ρευστό... (όταν κόβουμε κομμάτι βάζουμε το γλάσο)

 Eleni Papadeli-Οι Κουζινίστας


Καριόκες !!


Υλικά

500 γρ. κέικ τριμμένο στο μούλτι (ένα απλό κέικ, χωρίς ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
300 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
1 κούπα (περίπου) σιρόπι από γλυκό κουταλιού (ή βράζουμε 1 κούπα ζάχαρη με 1 κούπα νερό και φλούδα λεμονιού, μέχρι να δέσει καλά. Όσο περισσέψει το βάζουμε στο ψυγείο)
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ 
2 κουταλιές της σούπας κακάο
3 πρέζες κανέλα σκόνη\
μισή με 2 πρέζες γαρύφαλλο 



Για το γλάσο: 
 600-700 γρ κουβερτούρα
2-3 κουταλιές καλαμποκέλαιο 
 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

 Εκτέλεση

Κάνουμε ψίχουλα στο μούλτι, το κέικ και τα καρύδια. 
 Περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη.
 Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά και προσέχοντας να μην πέσει πολύ σιρόπι και λασπώσει το μείγμα μας. 
Να μην είναι ούτε πολύ λασπωμένο ούτε να τρίβεται, ίσα να πλάθεται. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση στα μπαχαρικά! 
Ίσως να θέλουμε λίγη κανέλα ακόμα!
 Ρίχνουμε με πολύ προσοχή, για να μην πικρίσει το μείγμα!
 Κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνη και μοιράζουμε το μείγμα. 
Πλάθουμε με τις παλάμες μας, δύο μπαστούνια σε σχήμα στρογγυλό ή ίσιο από κάτω και οβάλ από πάνω, ώστε όταν τα κόψουμε να είναι μισοφέγγαρα. Στρίβουμε τις ακρούλες σαν καραμελίτσες και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Μερικές ώρες μετά, ετοιμάζουμε πρώτα το γλάσο, λιώνοντας τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. 
Ρίχνουμε στο τέλος το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά! Έπειτα βγάζουμε μόνο ένα μπαστούνι από την κατάψυξη, κόβουμε ΛΕΠΤΕΣ φέτες και τις βουτάμε στο γλάσο.
 Όσες ώρες και αν είναι στην κατάψυξη, ακόμα και μέρες, μόλις βγάλουμε το μπαστούνι, κόβεται αμέσως! 
Και όταν δούμε πως δεν σοκολατώνονται καλά, τότε είναι επειδή έχει μειωθεί η σοκολάτα κι έχει παγώσει! 
Τότε προσθέτουμε κι άλλη, για να γίνει πάλι μπόλικη και να καλύπτονται άνετα!!!
Τις ακουμπάμε σε λαδόκολλα να κρυώσουν και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Αν κάνει ζέστη, φροντίζουμε να κάνουμε χώρο στη συντήρηση για να παγώσουν γρήγορα και τις τυλίγουμε με γρήγορες κινήσεις!



 Λίγα μυστικά ακόμα: Για κέικ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέικ μπαγιάτικο ή αποτυχημένο!
 Αλλιώς φτιάχνουμε ένα φρέσκο σε απλό ταψί, δεν χρειάζονται φόρμες και σχέδια, αφού θα το αλέσουμε!!!!
Μπορούμε είτε να κάνουμε μικρότερα μπαστούνια, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη και να τα γλασάρουμε όταν θελήσουμε, είτε να καταψύξουμε κατευθείαν έτοιμες καριόκες, τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο και να τις κεράσουμε αφού τις αφήσουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου!!
Gogo Samiou -συνταγή Maria Chatzisimou

Ψωμάκι από τα χεράκια μας !!!


Ψωμάκι από τα χεράκια μας πολύ εύκολο ,μόλις το έφτιαξα ζεστό ζεστό !!!

Υλικά
Ταψάκι μεγέθους τούρτας
3 φλυτζάνια αλεύρι απλό
2 κουταλιές σούπας ξύδι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 φακελάκι ξερή μαγιά
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό


Εκτέλεση
Σε λεκαν'ιτσα βάζουμε το αλεύρι ,ανοίγουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε αλάτι,λάδι,ξύδι,και την μαγιά που έχουμε λιώσει στο χλιαρό νερό το προσθέτουμε σιγά σιγά στο αλεύρι 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

Ζυμώνουμε να γίνει η ζύμη μας ελαστική και λεία,Εχω ανάψει λίγο το φούρνο ίσα να έχει μία ζεστή θερμοκρασία κάνουμε μπάλα το ζυμάρι το βάζουμε στο ταψάκι που έχουμε λαδώσει ελαφρώς αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το ζυμάρι μας 20 λεπτά και μετά το χαράζουμε και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς κι έχουμε ωραίο ψωμάκι νόστιμο και γρήγορο !!!!

Ιρανικό ρύζι με μπαχαρικά & αποξηραμένα-φρούτα- λαχανικά!

Συνοδεύει το κρέας σύν ότι τρώγεται και σκέτο !! Απίθανη Ανατολίτικη γεύση !!

Συνταγή ιρανικού για 4 άτομα
2 κούπες ρύζι μπασμάτι
1 κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
1 χούφτα σταφίδες
6 αποξ. βερίκοκα ψιλοκομμένα
6 αποξ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
1/4 κουτί φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 μέτρια πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 κολοκύθι μέτριο τριμμένο μόνο το εξωτερικό μέρος (όχι η καρδιά)
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
4 κούπες ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι σαφράν
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι

Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

 Τι κάνουμε
Τσιγαρίζουμε όλα τα λαχανικά με ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ρύζι, τα μπαχαρικά να τσιγαριστούν λίγο και αυτά, τα φρούτα, προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι.
 Feggaraki Monadiko