Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ατομικά γλυκάκια σοκολάτας με γέμιση κρέμας !!!


 Υλικά
250 γραμ  1 πακέτο μπισκότα  digestive
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
250 γραμ.τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
1/2 κούπα τσαγιού ανθότυρο
2 μασουράκια βανίλιες
8 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 κουτ.σούπας κοφτές αλεύρι φαρίν απ
2 κουβερτούρες γάλακτος κατά προτίμηση ή μαύρη.ή αν σας αρέσει και λευκή.


Οδηγίες
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε στο μπολ τα τριμμένα μπισκότα προσθέτουμε και το βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύουμε να βουτυρωθουν καλά .
Βάζουμε χαρτάκια σε 12 θήκες φόρμα.
Μοιράζουμε τα μπισκότα και τα πιέζουμε να γίνει η βάση ωραία,
Ψήνουμε 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά με προσοχή μην αρπάξουν .

Οδηγίες για την κρέμα.
Βάζουμε στο  μπολ του μίξερ την άχνη  ζάχαρη,το ανθότυρο,το τυρί κρέμα και τις βανίλιες και χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα αυγά καθώς και το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα 3 λεπτά.
Εδώ ρίχνουμε και 5-6 κουταλιές της σούπας τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς.
Γεμίζουμε τα φορμάκια και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 15 λεπτά.
Λιώνουμε την σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν Μαρί και μόλις κρυώσουν τα καλύπτουμε από πάνω.
Διακοσμούμε αν θέλουμε για πιο ωραία εμφάνιση  με μία φραουλίτσα η κερασάκι ή με σχέδια άλλου χρώματος σοκολάτας τραβώντας γραμμές με κορνέ! Έχουν λαχταριστή υπέροχη γεύση και αρέσουν σε όλους!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








.




Πεινιρλί ατομικά spesial γεύση!!!!




 Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι κοφτό γλυκού αλάτι
1 κουτ,γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο βούτυρο
χλιαρό νερό


 Οδηγίες
Βάζουμε σε μπολ μεγάλο όλα τα στέρεα υλικά και τα ανακατεύουμε.
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και την προσθέτουμε .
Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συγχρόνως.
Θα δούμε να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τότε είναι εντάξει,
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για  να φουσκώσει λίγο.


 Ανοίγουμε σε φύλλο λίγο παχύ να σχηματίσουμε τα πεινιρλάκια μας.
την χωρίζουμε σε λωρίδες κι ανάλογα το μεγεθος των πεινιρλί το ξανακόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.


Συνεχίζοντας πιάνουμε τις δύο άκρες τις κολλάμε μεταξύ τους να σχηματίσουμε βαρκούλα,φροντίζουμε να είναι λίγο βαθιά για να βάλουμε μέσα την γέμιση.
 Με ένα πινέλο και αφού έχουμε λιώσει το βούτυρο τα παιρνάμε με το βουτυρο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς 15 λεπτά να ψηθούν λίγο.


Τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε με ότι μας αρέσει π.χ μπόλικο τυρί γκούντα και κομματάκια ζαμπόν και μπέικον ψιλοκομμένα.
Ξεκινάμε με τυρί,μετά το ζαμπόν -μπέικον και τέλος από πάνω το τυρί ξανά.
Ξαναψήνουμε για άλλα 15 λεπτά να λιώσουν  τα τυριά!
Είναι υπέροχα και σπιτικα!!! Καλή επιτυχία!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



 .
















Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Γλυκό νεραντζάκι & λικέρ με αρμπαρόριζα!!!





 Υλικά
1 κιλό νεράντζια
1 κιλό ζάχαρη
2 κουτ,σούπας γλυκόζη
1 ποτήρι του κρασιού νερό
οδοντογλυφίδες για τις φετούλες



 Οδηγίες

Πλένουμε καλά τα νεράντζια και τα περνάμε από τον τρίφτη τα τρίμματα τα κράτησα στην κατάψυξη είναι για αρωματικό στα κέικ.
 Τα κόβουμε στα τέσσερα αδειάζουμε από την ψίχα τα διπλώνουμε και τα κλείσουμε με την οδοντογλυφίδα 
Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία αραδιάζομαι στην κατσαρόλα βάζουμε νερό και τα βράζουμε μόλις πάρει  βράσει πετάμε το πρώτο νερό και το επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές για να ξεπικρίσει
 Την τρίτη φορά βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και βράζουμε καλά όταν πάει να δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τη γλυκόζη παίρνει ακόμα μία βράσει και κλείνουμε τη φωτιά. 
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και γεμίζουμε τα βάζα
Λικέρ Αρμπαρόριζα.

Υλικά
40 φύλλα αρμπαρόριζα
1 κιλό ζάχαρη
1+1/2 λίτρο  ρετσίνα 


Οδηγίες
 Πλένουμε τα φύλλα τα βάζουμε σε δύο βάζα μοιράσουμε και την ζάχαρη και μοιράσουμε και την ρετσίνα τα κλείνουμε και βάζουμε στο μπαλκόνι και κάπου κάπου τα κουνάμε για την ζάχαρη .
Θέλει περίπου 25 με30 μέρες



Το στραγγίζουμε το βάζουμε στο μπουκάλι και στο ψυγείο .παγωμένο είναι υπέροχο όπως και με σπασμένο πάγο.!!!
 Με το λευκό κρασί η γεύση θυμίζει λουκούμι ενώ με τη ρετσίνα αναδεικνύεται η αρμπαρόριζα
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Από την φίλη μου Eυγενία  Ράπτη. 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Τούρτα καραμέλα!!



Βάση
4 ασπράδια αυγών
4 κρόκοι αυγών
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Κρέμα καραμέλα

125 γρ. νερό
550 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά + 400 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
20 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (δηλαδή 4 φύλλα των 5 γρ. ή 8 των 2,5 γρ.)
120 γρ. ασπράδια αυγών (από 4 μικρού μεγέθους αυγά)



Βάση
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνουν μαρέγκα. Ανακατεύουμε τους κρόκους ελαφρώς και τους προσθέτουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), προσθέτοντας στη συνέχεια το αλεύρι με το κορν φλάουερ. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αδειάζουμε επάνω το μείγμα έτσι ώστε να έχει πάχους 1 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12-14 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα καραμέλα
Ζεσταίνουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος, αποσύροντάς τα πριν βράσουν. Παράλληλα, βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε λίγο κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα 500 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα. Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης στραγγισμένα από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν. Περιμένουμε να χλιαρύνει το μείγμα και
ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρη με το σύρμα του μίξερ μέχρι να γίνει μια απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα της καραμέλας ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι από τη βάση που να έχει διάμετρο 22 εκ. και το τοποθετούμε μέσα σε ένα τσέρκι ίδιας διαμέτρου. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή κρέμα. Παίρνουμε τα κομμάτια της βάσης που περίσσεψαν και τα βάζουμε πάνω από την κρέμα συναρμολογώντας τα σαν παζλ για να φτιάξουμε άλλον έναν δίσκο διαμέτρου 22 εκ. Δεν μας νοιάζει που δεν είναι ενιαίος, καθώς δεν θα φαίνεται. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με φλόγιστρο. Γαρνίρουμε με κομμάτια καραμέλας.
Εγω αντι για κομματια καραμέλας, έφτιαξα μακαρον και στόλισα τη τουρτα, τα οποια τα κόλλησα, αφού είχε πηξει η τούρτα μου ( 6 ωρες μετα) με καραμελα..
Εφη Καρεκλά

* Μύδια ψίχα τηγανητά!!


Υλικά

Μύδια ψίχα κατεψυγμένα

αλατοπίπερο
Λάδι για το τηγάνι



Κουρκούτι
1+ 1/2 κούπα τσαγιού αλεύρι
1 κουτ,σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ
μπύρα όση μας πάρει για να γίνει ένας παχύρευστος χυλός


Οδηγίες


Ξεπαγώνουμε τα μύδια ψίχα τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι καλά.
Τα αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μπολ ετοιμαζουμε το κουρκούτι βάζοντας το αλεύρι το μπέικιν και λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει ο χυλός μας παχύρευστος.
Ρίχνουμε τα μύδια μέσα στο κουρκούτι και ανακατεύουμε.
Συγχρόνως βάζουμε στο τηγάνι το λάδι  να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί αρκετά παίρνουμε με κουτάλι ένα ένα τα μύδια μαζί με κουρκούτι και κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε και τηγανίζουμε  πρώτα από την μία μεριά και μετά με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Προσοχή δεν θέλουν πολύ χρόνο στο τηγάνι.
Για λίγο τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για τα περιττά λάδια και μετά σε πιατέλα γαρνίροντας με μαρούλι κρεμμύδι ντομάτα λεμόνι.Καλή όρεξη!!

Σαλάτες
Μαρούλι σαλάτα
ντομάτα
μηλόξυδο
λάδι
αλάτι
 Λάχανο
μαρούλι
λάδι
μηλόξιδο
αλάτι

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











ι.

Τσιζ κέικ σοκολάτας!!!


 Υλικά
2 πακέτα μπισκότα γεμιστά(Εγώ έβαλα Αλλατίνη)
250 γρ Βιτάμ λιωμένο,
500 γρ φυτική σαντιγί Torre,
300 gr τυρί κρέμα,
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
2 βανίλιες,
180 γρ κουβερτούρα λιωμένη
 νιφάδες σοκολάτας.



 Οδηγίες
Βάζουμε τα μπισκότα στο Μούλτι και τα κάνουμε σκόνη,τα στρώνουμε σε ένα τσέρκι και τα περιχύνουμε με το λιωμένο Βιτάμ να πάει παντού,λίγο,λίγο,κουταλιά, κουταλιά
Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα'


Στο μίξερ χτυπάμε τη φυτική σαντιγί με το τυρί κρέμα και τις βανίλιες και αφού τα χτυπήσουμε λίγο προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Χτυπάμε μέχρι να πήξει η κρέμα 
Κρατάμε λίγη από την κρέμα για να κάνουμε τις ροζέτες 


Στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε την κουβερτούρα και αφού κρυώσει λίγο την προσθέτουμε και αυτή μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά'
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο μπισκότο.
Πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας και με την άσπρη κρέμα που κρατήσαμε φτιάχνουμε τις ροζέτες με ένα κορνέ.
 Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε το γλυκό με σιρόπι σοκολάτα.
ΥΠΈΡΟΧΟ!!
Από  Μαρια Μαρδα



Κουλουράκια κανέλας & μοσχομυρίζει το σπίτι όλο!!


Υλικά
500γρ  αλεύρι ολικής
1+1/2  ποτηρι αλεύρι απλό 
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 
1 ποτηρι ηλιέλαιο 
1 κουτ. σούπας  κανέλα 
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο 
1 κουτ. γλυκού αμωνία
1 μπέικιν πάουντερ
1+1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
 απο πάνω ζάχαρη καστανή



Οδηγίες

Διαλύουμε  την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού .
Βάζουμε την ζάχαρη με το λάδι σε λεκανίτσα και με το χέρι ή μίξερ χειρός το δουλεύουμε λίγο να διαλυθεί καλά η ζάχαρη .
Αρχίζουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας να δούμε να γίνει μία ωραία ζύμη που να πλάθετε.
Ανοίγουμε να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμους.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχεδιάκι μας αρέσει τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη τα βάζουμε σε ελαφρώς λαδομένο ταψί και ψήνουμε 15 με 20 λεπτά θα τα δούμε και με το μάτι ,ανάλογα με τον φούρνο.
Τώρα αν θέλουμε μπορούμε ορισμένα να τα κάνουμε γεμιστά με λίγο ψιλοκομμένο καρύδι.
Καλή επιτυχία!!!!
Στις φωτογραφίες τα επάνω είναι σκέτα και η μικρή φωτογραφία με γέμιση καρύδι!
Από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη.
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας  ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ -
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Κουλουράκια για όλα τα γούστα!!!


  
Νηστίσιμα φρεσκοψημένα κουλουράκια,για το απογευματινό σας καφέδακι!!!! Μεθυσμένα με ρακί  ..για όλα τα γούστα!!( με σουσάμι ,με καρύδια ή κράνμπερι) 

Υλικά

1,1/2  ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1,1/2  ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/2  κρασοπότηρο ρακί
1/2  κρασοπότηρο χλιαρό νερό
1  φακελάκ μπέικιν παουντερ
1 κουτ.γλυ γαρύφαλλο
1-_2  βανίλιες
1 κιλό περίπου αλεύρι
1 κουτ. γλυκού σόδα
Σουσάμι για το πασπάλισμα






Οδηγίες

Βάζω σε μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο,τη ζάχαρη,τον χυμό(αφού διαλύσω μέσα την σόδα) ,την κανέλλα, το γαρύφαλλο την βανίλια,το ρακί ,το χλιαρό νερό και ανακατεύω με ένα κουτάλι, προσθέτω το μπέικιν μπάουντερ και λίγο λίγο το αλεύρι(να γίνει μια ζύμη μαλακή ,εύπλαστη και να μην κολλάει)
Αν θέλουμε προσθέτουμε και καρύδια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα η τα κράνμπερι,
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα ,πλάθουμε τα κουλουράκια και τα τυλίγουμε στο σουσάμι
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Η συνταγή είναι της κυρίας Maria Xarbi και την έφτιαξε η φίλη Georgia Koutrouli

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Εκμέκ κανταΐφι!!!


Υλικά


250 γραμ κανταΐφι φύλλο
50 γραμ λιωμένο βούτυρο
100 γρα, φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι

200 γραμ ζάχαρη
200 γραμ νερό
φλούδα από μισό λεμόνι
1 ραβδί Κανέλας

Για την κρέμα

750 γάλα πλήρες κρύο 
150 γραμ ζάχαρη
1-2  βανίλιες
75 γραμ άμυλο καλαμποκιού ,ή νισεστέ,ή κορν φλάουρ ότι προτιμάτε  
4 κρόκους αυγών
75 γραμ βούτυρο
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη-σκόνη

Για την σαντιγί

500 γραμ σαντιγί κρέμα πλήρες
70 γραμ ζάχαρη άχνη
1-2 βανίλιες

Τι κάνουμε
Βάση εκμέκ

Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς .
Ξεμπλέκουμε-ξάνουμε  το κανταΐφι με τα χέρια μας βουτυρώνουμε ταψάκι 30x35 cm 
το στρώνουμε μέσα .
Λιώνουμε το βούτυρο το περιχύνουμε από πάνω και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί και να γίνει τραγανό.

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε μπολ βάζουμε κρόκους με μισή  ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν καλά όλα τα  υλικά.
Προσθέτουμε τα 3/4 από το γάλα καθώς και το άμυλο ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα με βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη στην φωτιά  μέχρι να βράσει.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και με κουτάλα προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε αφήσει στην άκρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει απαλό και κρεμώδες.
Προσθέτουμε την μαστίχα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη να μην πιάσει κρούστα ώσπου να κρυώσει και να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη συνταγή.

Σιρόπι ετοιμασία

Βράζουμε τα υλικά ζάχαρη νερό κανέλα φλούδα λεμονιού  για 5 λεπτά .
Αφήνουμε να γίνει κρύο προς χλιαρό και με κουτάλα το ρίχνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του κρύου πλέον ψημένου κανταιφιού.
Περιμένουμε να απορροφηθεί όλο καλά.

Ετοιμασία σαντιγί

Βάζουμε την κρύα κρέμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε  μεγάλη ταχύτητα για1 λεπτό προσθέτουμε την άχνη και τις βανίλιες,και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να πήξει καλά.
Στρώνουμε την κρέμα επάνω από το κανταΐφι πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και με ελάχιστη κανέλα,και το τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.Καλή επιτυχία!!!

 






 
 


 




Ψωμάκι με γέμιση ή σκέτο!


Υλικα

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1ποτηρι χλιαρό νερό 
1 κ σ λάδι 
1κ γ αλάτι 
1 κύβο μαγιά φρέσκια περίπου 25 γρ
 Οδηγίες
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με την ζάχαρη την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτα

Μετά βάζουμε στην λεκανιτσα το αλεύρι και στο κέντρο το λάδι το αλάτι τέλος την μαγιά που έχει φουσκώσει ζυμώνονται καλά κάνουμε το καρβέλι και το βάζουμε στο ταψί το σκεπάζουν καλά για 1 ώρα και μετά στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στούς 180 βαθμούς

Εγώ το γέμισα και με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγο μπούκοβο και μετά του έδωσα σχήμα καρβέλι για ποιό ντελικάτο!!!!!
Ευγενία Ράπτη-MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λουκουμάδες με σοκολάτα!!


 Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
30 γραμ νωπή μαγιά
λάδι για το τηγάνισμα [καλαμποκέλαιο]
1 κοφτό κουτ του γλυκού αλάτι

Σοκολάτα

Μερέντα αραιωμένη  1 κουτί 350 γραμ
5 κουτ σούπας γάλα
1/2φλιτζ τσαγιού νερό
λίγο καρύδι τριμμένο για πασπάλισμα από πάνω

Οδηγίες

 Σε λίγο χλιαρό νερό μέσα σε μπολάκι διαλύουμε την μαγιά καλά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 20 λεπτά.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό το αλάτι δουλεύουμε να διαυθεί και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτουμε και το πρώτο μείγμα με την μαγιά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί.
Θέλουμε να γίνει ένας ωραίος λίγο παχύρευστος χυλός.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει.
Παίρνουμε με την χούφτα μας χυλό την κλείνουμε κι όπως την πιέζουμε βγαίνει στο επάνω μέρος της χούφτας χυλός.
Τον παίρνουμε με ένα κουτάλι βρεγμένο μεγάλο της σούπας  και το ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι .
Την ίδια διαδικασία ακολουθουμε συνέχεια βρέχοντας κάθε φορά το κουτάλι για να μην κολλήσει ο χυλός μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα μας .
Μόλις τους δούμε να χρυσαφίσουν με τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.
Μετά τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε και την σαλτσα σοκολάτας.Σε μπεν μαρί βαζουμε την μερέντα το γάλα το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας όλα και να δούμε μία ωραία ρευστή σοκολάτα.
Περιχύνουμε τους λουκουμάδες ρίχνουμε από πάνω και λίγο καρυδάκι και ..ορμάμε!!!

Σημείωση
Σερβίρουμε και σκέτοι με κανελίτσα και μέλι ,η και με μερέντα χωρίς να αραιώσουμε !












Σαγανάκι!!

Υλικά
1 κομμάτι κασέρι ή κεφαλοτύρι
1 φλιτζάνι κρύο νερό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ελαόλαδο για το τηγάνι
2 λεμόνια κομμένα σε φέτες

Οδηγίες
Κόβουμε το τυρί σε κομμάτι σε πάχος περίπου 3 εκατοστά.
Το περνάμε απο το λάδι κι αμέσως το βουτάμε στο νερό για να κάνει ωραία κρούστα και αμέσως μετά στο αλεύρι .
Το τηγανίζουμε σε καφτό λάδι μέχρι να ροδίσει γυρνώντας κι από τις 2 πλευρές.
Το σερβίρουμε με λαδολέμονο ,ή σκέτο με φέτα λεμονιού!


Ραβανί με σαντιγί!!!


  ΥΛΙΚΆ
 
125 γρ αλεύρι,
150 γρ σιμιγδάλι χοντρό,
250 γρ βούτυρο μαλακό,
200 γρ ζάχαρη,
70 γρ ινδοκάρυδο,
200 γρ γιαούρτι,
20 γρ μπεικιν,
4 αυγά,
μια πρέζα αλάτι,
2 βανίλιες ,
ξύσμα πορτοκαλιού

 Για το σιρόπι

750 ml νερό,(εγώ έβαλα 1 λίτρο νερό),
500 γρ ζάχαρη(εγώ έβαλα 700 γρ)
λίγο χυμό λεμόνι

Για τη σαντιγί

2 φακελάκια Γκαρνί Γιώτης 
400 ml γάλα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Στο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα βούτυρο με την ζάχαρη για να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε έναν,έναν τους κρόκους,προσθέτουμε το γιαούρτι,το ξύσμα,τις βανίλιες το μπεικιν και το ινδοκαρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα,το αλεύρι και το σιμιγδάλι
Αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί 30 εκ πολύ καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε αέρα για περίπου 40 λεπτά,ώσπου να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο έτσι όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό σιρόπι.
Αφού το σιροπιάσουμε το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το γαρνίρομαι με σαντιγί
Για τη σαντιγί χτυπάμε στο μίξερ 400ml γάλα με 2 φακελάκια Γκαρνί
Γαρνίρομαι το ραβανί με σαντιγί,σιρόπι σοκολάτας και σταγόνες σοκολάτας
Η συνταγή για το ραβανί είναι της Αργυρώς.

Χταπόδι στα κάρβουνα ,ή στο γκρίλ!!!

Διαλέγουμε ένα «χορταστικό» μέγεθος χταποδιού, δηλαδή γύρω στο 1½ - 2 κιλά.

Αφού το καθαρίσουμε και το πλύνουμε, κόβουμε κάθε πλοκάμι σε δύο μέρη, στο πάνω (το πιο χοντρό) και στο κάτω, που είναι λεπτότερο και θα ψηθεί πιο γρήγορα. Τις πολύ λεπτές άκρες κάτω - κάτω τις πετάμε γιατί θα καούν.

Δεν βράζουμε το χταπόδι για να μαλακώσει, όπως γράφουν κάποιες συνταγές, γιατί του αφαιρούμε γεύση.Αλλωστε, δεν χρειάζεται να είναι τελείως μαλακό, γιατί θα χάσει στο ψήσιμο την ωραία κρουστή του υφή.



Το λαδώνουμε ελαφρώς και το βάζουμε να ψηθεί.Ιδανικά θα πρέπει να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα (περίπου για 20 - 25 λεπτά). Για να το πετύχουμε, φροντίζουμε η θράκα να μην είναι πολύ δυνατή, για να μην αρπάξει γρήγορα το χταπόδι, ή ανεβάζουμε τη σχάρα στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα κάρβουνα.

Γυρνάμε τα πλοκάμια να ψηθούν από όλες τις μεριές. Τα λεπτότερα κομμάτια θα ψηθούν πιο γρήγορα γι' αυτό προσέχουμε να τα βγάλουμε πιο νωρίς από τη φωτιά.

Για να νιώθουμε το χταπόδι μαλακό στο στόμα, το μυστικό είναι να το κόψουμε, αφού ψηθεί, σε λεπτές φέτες. Από πάνω μπορούμε να το περιχύσουμε με ένα ωραίο λαδόξιδο.

Αν ο καιρός δεν επιτρέπει… υπαίθρια μαγειρέματα ή αν θέλουμε απλώς να γλιτώσουμε χρόνο, θα το ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου: βάζουμε τη σχάρα στο μεσαίο επίπεδο και ανάβουμε το γκριλ, να ζεσταθεί καλά ο φούρνος. Κόβουμε το χταπόδι όπως κάνουμε για τη σχάρα και το λαδώνουμε ελαφρώς. Το ψήνουμε για περίπου 10 - 12 λεπτά από κάθε πλευρά.
Χριστόφορος Πέσκιας

Κουλουράκια πορτοκάλι κανέλα!!!

Vegan

Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη!


Υλικά

½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι 20 γραμ,Μπέικιν πάουντερ
¼ κούπα τσαγιού  τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
½ κουτ σουπας  κανέλα
2-2 ½ φλιτζάνια αλεύρι, κοσκινισμένο

1/2 κουτ γλυκού γαρύφαλλο 


Τι κάνουμε 


Σε ένα μπολ, βάζουμε  τη ζάχαρη, λάδι, χυμό πορτοκάλι και μπέικιν πάουντερ. 

Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη 
Προσθέτουμε  ξύσμα κανέλα, γαρύφαλλο, και 2 φλιτζάνια αλεύρι · αναμιγνύουμε καλά. 
Προσθέτουμε  αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει μαλακή η ζύμη και να πλάθεται.για 20 λεπτά περίπου
Πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς .
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι ,Καλή επιτυχία!!