Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Μπουκίτσες κοτόπουλο με πιπεριές !!! Φτιάξτε το !!!


Η νοστιμιά του δεν περιγράφετε με λόγια να το φτιάξετε και θα γλύφετε και το πιάτο !!!

Υλικά
2 στήθη φιλέτο κοτόπουλο κομμένο μπουκίτσες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη λωρίδες
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες κρίκους
1 κρεμμύδι κομμένο λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο ροδέλες
1 κουταλιά σούπας μεγάλη μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
αλάτι -πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 φλιτζανάκι του καφέ εβαπορέ γάλα

Τι κάνουμε
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι και το σκόρδο 

 Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι και προσθέτουμε
το κοτόπουλο με κρεμμύδι και σκόρδο ,σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συχνά.


Πλένουμε και βγάζουμε τα σπόρια από της πιπεριές


Τις κόβουμε σε λωρίδες και κρίκους


Τις ρίχνουμε μέσα στο κοτόπουλο


 Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά


 Σε 5  λεπτά κι αφού ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτουμε το ούζο


 Διαλύουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι την μαγιονέζα με την μουστάρδα μέσα σε νερό



Το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό ,προσθέτουμε κι άλλο ένα ποτήρι με νερό σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε περίπου τα 20 λεπτά.


Βγάζουμε το καπάκι ρίχνουμε το εβαπορέ γάλα δυναμώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα να δούμε να δέσει η σάλτσα του και είναι έτοιμο !!!


Σερβίρουμε ή σκέτο με σαλάτα ή πάνω σε μακαρόνια ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές !!
Καλή όρεξη φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Αλμυρό κέικ για τον απογευματινό καφέ αλλά και για το πρωινό μας !!!

Υλικά

3 κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγα
1 κουπα τσαγιού λάδι
1 κουπα τσαγιού γάλα
1 κουταλακι σόδα του φαγητού
1 κουτ.σούπας μπεικιν
Λίγο αλάτι
1 μετριο κομμάτι φέτα
3 φετες κασέρι
3--_4 ντοματινια
4 φέτες γαλοπούλα κομμένη λωρίδες
Ρίγανη

Όλα μαζί στό λεκανακι τα υλικά ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει καλός χυλός και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι
Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε το μίγμα
Στολίζουν με το κασέρι και τα ντοματίνια 
Στο φούρνο 180 βαθμούς περίπου τρία τέταρτα
Είναι έτοιμο και καλοφάγωτο !!!

Συνταγή από Ευγενία Ράπτη
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Σαρδέλα στο φούρνο με λαχανικά !!!




 Πεντανόστιμο υγιεινό οικονομικό φαγάκι !!!


Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
αλάτι -πιπέρι -ρίγανη
ελαιόλαδο


Καθαρίζουμε κόβουμε τα κεφάλια από την σαρδέλα και την πλένουμε καλά.
Την βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει από τα νερά.
Την βάζουμε σε ταψάκι ρίχνουμε το λάδι το αλάτι το πιπέρι την ρίγανη και την ανακατεύουμε με τα χέρια.


 Τοποθετούμε από πάνω τις ροδέλες με το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 





Πιροσκί καταπληκτικά σε γεύση !!!

    Υπέροχα σε εμφάνιση, πανεύκολα στην προετοιμασία και καταπληκτικά σε γεύση!


 Ζύμη υλικά

    4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις [(σως χρειαστεί και λίγο ακόμα)
    2 φλυτζάνια φρέσκο γάλα
    1 μαγιά νωπή των 40 γραμ. ή 1και 1/2  φακελάκι ξερή
    1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
    1 αβγό
    2 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 κουταλιά καλό βούτυρο



Γέμιση με κιμά υλικά

    350 γραμ.κιμά
    1 μέτριο  κρεμμύδι τριμμένο
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    1 ντομάτα ώριμη κομμένη σε κυβάκια
    αλατοπίπερο
    3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
    5-6 κλωναράκια μαιντανό
    1 φλυτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο π.χ.πεκορίνο Αμφιλοχίας
    1 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι ό,τι έχετε γλασσέ ή καρολίνα
1 τριμμένο καρότο




Ζύμη ετοιμασία
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα 2 φλυτζάνια  αλεύρι, το  ένα αβγό, την 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά  αφού την έχουμε λιώσει μέσα στο 1 φλυτζάνι γάλα από τα δύο που χρειαζόμαστε που θα το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Ρίχνουμε λοιπόν και τα 2 φλυτζάνια γάλα μέσα στο μπόλ με τα υλικά, τις 2 κουταλιές λάδι και την μία κουταλιά βούτυρο λιωμένο και αρχίζουμε να σμίγουμε τα υλικά  στην αρχή με το χέρι και μετά ζυμώνουμε καλά για λίγη ώρα. Θέλουνε μία ζύμη ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο αλεύρι, αν και είναι μετρημένο.



Έχω ανάψει το φούρνο στο πιο χαμηλό βαθμό ίσα να ζεστάνει ελαφρώς και βάζω μέσα την ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο, να φουσκώσει τουλάχιστον 40 λεπτά. Αν δεν βιάζεστε σκεπάστε τη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Προσοχή αν την βάλετε στο φούρνο να φουσκώσει να προσέξετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ελάχιστη, μην σας ψηθεί η ζύμη!

Γέμιση
Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Σε 10 λεπτά προσθέτουμε και το αλατοπίπερο, τη ντομάτα το καρότο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 35 λεπτά. Μόλις φτάσουμε στα 30 λεπτά προσθέστε το ρύζι 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά,  αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε και το τυρί, ανακατεύουμε  και είναι έτοιμη η γέμιση  μας.


Πως τα γεμίζουμε
Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε μία δύο φορές να ξεφουσκώσει. χωρίζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη σε μέγεθος που μας αρέσει, το κανονικό είναι λίγο πιο μεγάλο από καρύδι, αλλά τα παιδιά τα θέλουν μεγαλύτερα.
Εμένα με βολεύει να  το ανοίγω μέσα στην παλάμη μου, βάζω το μπαλάκι στο αριστερό χέρι και το πατάω με το  το δεξί και ανοίγει αμέσως και  βάζω μία κουταλιά  του γλυκού γέμιση και το κλείνω. Το πλάθω με προσοχή σαν σουτζουκάκι για να καταλάβετε. Αν το ανοίξετε με τον μικρό πλάστη ροδέλα  να αλευρώσετε την επιφάνεια που θα το ανοίξετε γιατί θα σας κολλήσει.




 Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι, αν δεν έχουμε φριτέζα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Με τρυπητή κουτάλα τα αναποδογυρίζουμε γρήγορα γρήγορα γιατί αρπάζουν και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βάζουμε σε πιάτο με αποροφητικό χαρτί για λίγο και μετά σερβίρουμε.


ΜΥΣΤΙΚΟ
Όταν τα κλείνουμε βρέχουμε την επιφάνεια λίγο σε μάκρος με το χέρι μας. Απλά βρέχουμε το δάχτυλό μας σε ένα πιάτο που έχουμε κοντά μας, περνάμε το άνοιγμα και μετά το κλείνουμε πλάθοντας. Το κολλάμε  να κλείσει. Δοκίμασα πολλούς τρόπους άλλους, αλλά ανοίγουν. Είναι ο πιο πετυχημένος! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !! 
Επίσης μπορούμε να γεμίσουμε με ότι μας αρέσει πχ λουκανικάκι ή πατάτα κτλ.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αφράτο ψωμάκι !!!



Αφράτο ψωμάκι μου που μας έγινε πλέον συνήθεια και δεν μπορούμε χωρίς αυτό 🍞
ΥΛΙΚΑ
 Ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό 
70γρ βούτυρο 
ένα αυγό 
ένα φακελάκι μαγιά 
τρία κουταλάκια ζάχαρη 
ένα κουταλάκι αλάτι
αλεύρι όσο πάρει (περίπου μισό κιλό ίσως και λιγότερο). 


Ρίχνουμε σταδιακά και εναλλάξ νερό και αλεύρι μέχρι να τελειώσει το νερό μας και η ζύμη να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Αφήνουμε να φουσκώσει πλαθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί αφήνουμε πάλι να διπλασιαστει σε όγκο αλειφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά. Γίνεται πολύ νόστιμο και πάρα πολύ αφράτο ψωμάκι!!!!!
Από  Eva Triantafilidou
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανιτάρια Porto bello γεμιστά !!!


Για τα μανιτάρια :
Tα έξυσα μέσα με ένα κουταλάκι και αφαίρεσα το μαύρο χνούδι και το κοτσανακι τα τηγάνισα λίγο να μαλακώσουν γέμισα με αλλαντικά από πάνω έβαλα σαλτσούλα που έφτιαξα με ένα κουτί ψιλοκομμένο ντοματακι ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι πάπρικα και την εβρασα μέχρι να τραβήξει τα υγρά της.
Από πάνω έβαλα τυρί και έψησα στο φούρνο μέχρι να λιώσει!

Συνταγή από  Eva Triantafilidou

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Καλαμαράκια με καραμελωμένα κρεμμύδια !!!

1 κιλό καλαμάρια
1 σφηνάκι ούζο
Σκόρδο, 2-3 σκελίδες
Μαϊντανός
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κάρυ

Τι κάνουμε 
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν
Στην συνέχεια σ ένα τηγάνι βάζουμε λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα γυρνάμε συνεχώς ώστε να πάρουν χρώμα από παντού Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
 Προσθέτουμε το μαϊντανό, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το κάρυ
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πως καραμελώνουμε τα κρεμμύδια
    4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες
    λίγο  ελαιόλαδο
    Αλάτι
    1 κουτ σούπας  πετιμέζι
    3  κουτ σούπας νερό
Τι κάνουμε
Ζεσταίνουμε το λάδι αρκετά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε τακτικά.
Χαμηλώνουμε αρκετά την θερμοκρασία μην μας καούν
Προσθέτουμε σε λίγα λεπτά το νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Τέλος προσθέτουμε το πετιμέζι .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
   

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Γαριδομακαρονάδα από τις πιό γευστικές !!!






 Υλικά
1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 κρεμμυδάκια μέτρια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαϊντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο10






Εκτέλεση
βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο .
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,τα κρεμμυδάκια κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν.


Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε και κόβουμε με ψαλίδι τα μουστάκια ,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά.
Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαϊντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι μεγάλες.

Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε ,προτιμώ ξεχωριστά .Η συνταγή είναι δική μου την φτιάχνω και αρέσει πάρα πολύ σε όλους ακριβώς όπως σας την γράφω.
Καλή σας όρεξη να την φτιάξετε αξίζει πολύ γευστική γαριδομακαρονάδα !!!



Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το κόστος είναι 10 ευρώ οι γαρίδες σύν 3 ευρώ περίπου οι χρωματιστές πιπεριές βασικά υλικά!! 




Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Πανακότα στο ποτήρι !!!


Δροσερό γλυκάκι να το ...φας στο ποτήρι !!!!

 Υλικά

200 γρ. Κρέμα Γάλακτος
200 γρ. Γάλα
75 γρ. Ζάχαρη
1 βανίλια
4 ζελατίνες


Εκτέλεση 
 Βάζω τις ζελατίνες σε κρύο νερό να μαλακώσουν. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια πολύ καλά. Προσθέτω τις ζελατίνες καλά στημένες και ανακατεύω. Προσθέτω τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύω πολύ καλά. Μοιράζω σε μπολ η σε ποτήρια. Αφήνω να παγώσει πολύ καλά και βάζω σάλτσα της αρεσκείας μου, μαρμελάδα, η μέλι από πάνω ! Καλή απόλαυση !!!
Από την  φίλη  Εφη Καρεκλά

Μελιτζανοσαλάτα !!!



Μια μελιτζανοσαλάτα πεντανόστιμη και πανεύκολη που θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση της και την απλότητά της.

Υλικά συνταγής

    4 μελιτζάνες φλάσκες χονδρές
    2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
    2-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
    1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 Φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους
    Αλάτι – Πιπέρι
    Ξύδι
    Ελαιόλαδο
Μαιντανό ψιλοκομμένο 






Εκτέλεση συνταγής

    Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί  στο φούρνο και τις ψήνουμε.
    Μόλις καταλάβετε με ένα πιρούνι ότι οι μελιτζάνες είναι έτοιμες τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
    Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια ή τις λιώνουμε .
    Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη φέτα και το μαϊντανό
    Σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε το λάδι το ξύδι το αλάτι και το πιπέρι και το χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
    Περιχύνουμε τη σαλάτα ώστε να πάει παντού αφού πασπαλίσουμε με φέτα τριμμένη .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ