Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ζυμαρικό φουσίλι με ντομάτα και βασιλικό !!!



Ζυμαρικό φουσίλι με ντομάτα και βασιλικό. Μια εύκολη συνταγή για ένα τέλειο και νοστιμότατο πιάτο για χορτοφάγους, γεμάτο με γεύσεις, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Απολαύστε το στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής

300 γρ. ζυμαρικό φουσίλι (fusilli) ολικής αλέσεως

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσο (μόνο το λευκό) μέρος, κομμένο κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες

2 μέτρια καρότα, κομμένα κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες

1 κοτσάνι σέλερι ή σέλινο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 κουτιά (2 x 400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ

2 κ.σ. τριμμένο φρέσκο βασιλικό + επιπλέον για γαρνίρισμα

αλάτι πιπέρι

130 γρ. ρικότα ή ανθότυρο θρυμματισμένο
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βράζετε τα φουσίλι, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, φροντίζοντας να τα βγάλετε αλ τέντε. Τα στραγγίζετε και τα ξαναρίχνεται στη κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρεται το πράσο μαζί με το καρότο και το σέλινο, ανακατεύοντας για 6 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα.

Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζεται για 10 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ρίχνετε το βασιλικό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.

Ρίχνετε τα βρασμένα φουσίλι μέσα στη σάλτσα ντομάτας λαχανικών και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν και καλυφθούν καλά τα φουσίλι από τη σάλτσα. Μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνετε την επιφάνειά του πασπαλίζετε από πάνω το θρυμματισμένο τυρί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ. Το σερβίρεται γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο !!
Πηγή
 Πηγή

Εκμέκ με άρωμα μαστίχας !!!


ΥΛΙΚΑ

250 γραμ κανταΐφι
50 γραμ βούτυρο λιωμένο
100 γραμ φυστίκι Αιγίνης ψίχα
600 γραμ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Κανέλα

Για την κρέμα :
1-1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
200 γραμ ζάχαρη
160 γραμ άνθος αραβοσίτου βανίλια
20 γραμ βούτυρο
2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη

Σιρόπι
250 γραμ ζάχαρη
250 γραμ νερό
Ξύλο κανέλα
Φλούδα λεμονιού
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.




Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο με τα δάχτυλα, το βάζουμε σε βουτυρωμένο τετράγωνο μικρό ταψί. Περιχύνουμε με το βούτυρο. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 β στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά παντού. Περίπου 30.




Για την κρέμα κρατάμε 1-1/2 φλ από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Διαλύουμε το άνθος στο κρύο γάλα. Προσθέτουμε την μαστίχα και την βανίλια και τα ρίχνουμε στο ήδη ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.

Για το σιρόπι βράζουμε τα υλικα 4, αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Περιχύνουμε λίγο λίγο το κρύο κανταΐφι.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και την στρώνουμε στο εκμέκ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φυστίκι χοντροτριμμένο.

Παγώνουμε για μια ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή που φτιάχνω πάντα είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .

Τυροκροκέτες τραγανές & αφράτες σαν λουκουμάδες !!!




 Tραγανά απ’έξω, βελούδινα από μέσα, γεμάτα από τη βουτυράτη μυρωδιά της λιωμένης φέτας.

Υλικά

1 ποτήρι γάλα

2 αβγά

500 γρ. φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο πάρει

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

μείγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και σιγά-σιγά το προσθέτουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σαν πηχτό χυλό.



Ζεσταίνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, με κουτάλι της σούπας ρίχνουμε στο λάδι τον χυλό σε κουταλιές. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι, αφήνουμε αρκετό χώρο ανάμεσά τους, για να γίνουν τραγανά.

Τα γυρνάμε και από τις δυό πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.


Aλλη μία πολύ καλή συνταγή για τυροκροκέτες χωρίς αυγά  εξ ίσου πολύ ωραία είναι η παρακάτω .


Υλικά
Για 4-6 άτομα
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1 κούπα τυρί τριμμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
1 ½ φλιτζάνι μπύρα
Αλεύρι για πασπάλισμα
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα


Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι μπύρα και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά ώστε να σχηματιστεί ένα μείγμα.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά για να δέσουν τα υλικά.
Υπολογίζουμε το χρόνο και βγάζουμε από το ψυγείο.
Στο σημείο αυτό ρίχνουμε στο χυλό τον άνηθο, δυόσμο, τυρί τριμμένο, φέτα και την ανακατεύουμε για να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σχηματίζουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος περίπου ενός λουκουμά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγο αλεύρι και πασπαλίζουμε τις μπάλες τυριού πρώτα με λίγο αλεύρι και μετά τηγανίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα τις μπάλες τυριού και τις τηγανίζουμε.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές.
Διαπιστώνουμε ότι είναι έτοιμες μόλις πάρουν χρώμα.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιάτο ή πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


Τις τυλίγουμε με το χαρτί και τις αφήνουμε λίγα λεπτά πριν τις σερβίρουμε.





Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Βλάχικη πίτα !!!


Πρέπει να έχω φάει πάνω από 1000 τέτοιες πίτες στη ζωή μου. Η πιο ζωντανή εικόνα που έχω στο νου μου από τα παιδικά χρόνια στη κουζίνα, είναι με τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου να ετοιμάζουν πίτα. Πρώτα το ζυμάρι, μετά τα μπαλάκια και έπειτα τα δύο φύλλα. Η αγαπημένη μας γέμιση ήταν το πράσο. Έδινε μια γλύκα το πράσο και με την αλμύρα του τυριού έβγαινε μια πανδαισία γεύσεων. Τρώγαμε τόσα πολλά κομμάτια… Οι άλλες που κάναμε ήταν η κρεατόπιτα, η πρασόπιτα και η τυρόπιτα. Σας δίνω εδώ τη βασική συνταγή για το φύλλο και τη γέμιση για την πρασόπιτα. Θέλει κόπο και υπομονή το φύλλο, αλλά τον αξίζει. Μπορείτε να το κάνετε από την προηγουμένη και να το φυλάξτε στο ψυγείο.

Υλικά
Αλεύρι σκληρό περίπου 5 φλ. (όσο πάρει)
στην πράξη θα διαπιστώσετε ποιό αλεύρι θα σας κάνει το καλύτερο (λεπτό κι ελαστικό) ζυμάρι. Ακόμα και η μάρκα μπορεί να κάνει διαφορά.
2 φλ. νερό
1 πακέτο μαργαρίνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ. ξίδι
1 κ.τ. αλάτι

Γέμιση για πρασόπιτα
2 kg πράσα ψιλοκομμένα μέχρι το σημείο που πρασινίζουν έντονα
1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο
800g τυριά τριμμένα – γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γκούντα κ.λπ.
200g γιαούρτι στραγγιστό
70g βούτυρο
5 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσες μπαλίτσες.
Τις ανοίγουμε μία μία, με αλεύρι ή και κορν φλάουρ, σε φύλλα διαμέτρου 20cm.
Αφού ανοίξουμε 6 απ’ αυτά, τα αλείφουμε με τη μαργαρίνη και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο τελευταίο φύλλο δεν αλείφουμε με μαργαρίνη.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο σκεπασμένα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 6.
Με τα πρώτα 6, ανοίγουμε τώρα ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και σε ανάλογο σχήμα.
Βουτυρώνουμε με τη μαργαρίνη το ταψί και απλώνουμε το φύλλο που ξεχειλίζει, το βουτυρώνουμε ελαφρά και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση*.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Το ανοίγουμε κι αυτό λίγο μεγαλύτερο για να φτιάξουμε σούρες στο άπλωμα.
Γυρνάμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και βάζουμε κομματάκια μαργαρίνης στις γωνίες.

Απλώνουμε και το πάνω φύλλο κάνοντας τις γνωστές σούρες και το αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και τη ραντίζουμε.
Τη χαράζουμε και την κόβουμε.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για μια ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

*Εκτέλεση για πρασόπιτα
Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να τα αφήσουμε να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε τον άνηθο και το βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τα τριμμένα τυριά και ανακατώνουμε καλά.
Συνταγή από Ελλάδας γεύσεις και http://spoons.gr

Ρολό κιμά γεμιστό με φέτα και κόκκινη πιπεριά!!!

Φαγητό για όλη την οικογένεια !!!!

Υλικά

για τον κιμά

800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 παξιμάδι κρίθινο κανονικού μεγέθους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας κρασί
4 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα ή
2 κουταλιές ξερό δυόσμο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι

για την γέμιση

2-3 κόκκινες πιπεριές ψητές κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
200 φέτα τριμμένη στο χέρι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

για γαρνιτούρα

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1/4 της κούπας λευκό κρασί
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον κιμά. Μουλιάζουμε το παξιμάδι σε νερό και το στύβουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το παξιμάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε τον κιμά αρκετά λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαλακό μείγμα. Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.



Ετοιμάζουμε το ρολό, παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολα και αδειάζουμε τον κιμά, τον ανοίγουμε με το χέρι να δημιουργηθεί ένα τετράγωνο σχήμα. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις πιπεριές σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες και σκορπάμε πάνω τους την φέτα και την γραβιέρα με τον ίδιο τρόπο.

Σηκώνουμε την λαδόκολα και σιγά σιγά τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό, κλείνοντας μέσα την γέμιση. Τυλίγουμε καλά την λαδόκολα και ασφαλίζουμε τα πλαϊνά στρίβοντας την λαδόκολα.

Τοποθετούμε το ρολό σε μια γάστρα με καπάκι με την ραφή προς τα κάτω. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την ντομάτα στον τρίφτη, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Μοιράζουμε τις πατάτες δεξιά και αριστερά από το ρολό και προσθέτουμε στην γάστρα το κρασί.Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.Αν δεν έχουμε σκεύος με καπάκι σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Όταν περάσει 1 ώρα αφαιρούμε την λαδόκολα από το ρολό, αλείφουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι, μέχρι να ροδίσει το ρολό και να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρουμε ζεστό, κόβοντας φέτες από το ρολό και γαρνίροντας με τις πατάτες.
Από mariplateau
http://newpost.gr/

Ντολμαδάκια με κιμά σκέτα ή με αυγολέμονο !!!

Μαμαδίστικη συνταγή !!

Υλικά
Για 6-8 άτομα

Για τα ντολμαδάκια
3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1⁄4 κιλού αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
1 ματσάκι άνηθος
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι



Για το αυγολέμονο [Προαιρετικά τα αφήνουμε και σκέτα ]

Κρέμα Αυγολέμονο
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
2 κρόκους αυγών
ζωμό από τα ντολμαδάκια
αλάτι

Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.

Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώστε.

Παίρνετε ένα – ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδη και βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.

Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.

Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
Φροντίζουμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγο νερό να πάρει λίγες βράσεις να το μεταχειριστούμε στο αυγολέμονο.

Εκτέλεση Κρέμα αυγολέμονο

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο [προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία ]
Ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζωμό από τα ντολμαδάκια  κι αν πήξει πολύ αραιώνουμε η με λίγο νερό η λίγο αραιωμένο με νερό γάλα την θέλουμε ρευστή.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και τους 2 κρόκους αυγών ανακατεύοντας κι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο .

Στο τέλος σερβίρετε τα ντολμαδάκια ραντίζοντας με το αυγολέμονο.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με γαρίδες !!!


  Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε !!

Υλικά
1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 κρεμμυδάκι μέτριο ξερά
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαϊντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο10

Εκτέλεση
βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο .
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,το κρεμμυδάκι κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν ,Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε λίγο,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά.

Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαϊντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι μεγάλες.


Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε ,προτιμώ ξεχωριστά .Η συνταγή είναι δική μου την φτιάχνω και αρέσει πάρα πολύ σε όλους ακριβώς όπως σας την γράφω !!Καλή σας όρεξη να την φτιάξετε αξίζει είναι πολύ γευστικά!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μπριζόλες μαριναρισμένες !!!



Υλικά  για 5 μπριζόλες

    χοιρινές μπριζόλες  (κατά προτίμηση από λαιμό)
    1 κουτ.σούπας. θυμάρι ή λίγη φρέσκια ρίγανη
    5 κουτ.σούπας. μέλι
    1 κουτ.σούπας. μουστάρδα
    αλάτι, πιπέρι
    χυμό από μισό πορτοκάλι

Τι κάνουμε
Ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι την μουστάρδα το πορτοκάλι και το θυμάρι ή την ρίγανη μέχρι να γίνουν ένα καλό ομοιόμορφο μείγμα .
Πλένουμε σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες.
Τα αλείφουμε καλά με την σάλτσα που φτιάξαμε.
Βάζουμε το τηγάνι η το τηγάνι γκριλ στην φωτιά να κάψει και κατεβάζουμε την φωτιά αμέσως μετά.
Τοποθετούμε μέσα τις μαριναρισμένες μπριζόλες και τις ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν [εγώ σκεπάζω το τηγάνι χαμηλώνω την θερμοκρασία τις ψήνω για 30 λεπτά γυρνώντας τες τακτικά και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζω το τηγάνι δυναμώνω την φωτιά και τις ψήνω λίγο ακόμα μέχρι να τις δω να καραμελώσουν λίγο ] Καλή όρεξη είναι πραγματικά απίθανες !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το τηγάνι γκριλ για όσες φίλες δεν το γνωρίζουν είναι αυτό και ψήνει σαν στα κάρβουνα το βρίσκετε σε μεγάλα σουπερ μάρκετ και αξίζει πραγματικά.




Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Πίτα του βοσκού !!!



Μια παραδοσιακή Βρετανική συνταγή για μια πίτα διαφορετική από τις δικές μας. Πίτα του βοσκού ή “Shepherd’s pie”. Μια εύκολη, ιδιαίτερη πίτα με λαχανικά, κιμά και πουρέ πατάτας, που προέρχεται κυρίως από την Βόρεια Αγγλία με πολύ νόστιμη γεύση που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά συνταγής

Για τον κιμά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο μούλτι

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες στο μούλτι

1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο

αλάτι, πιπέρι

250 ml ξηρό κόκκινο κρασί

300 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)

80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για το πουρέ:

7-8 μεγαλούτσικες πατάτες, καθαρισμένες και πλυμένες

200 ml κρέμα γάλακτος

250 ml φρέσκο γάλα

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

80 + 20 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής

Για το κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε για 10-15 λ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και όλα τα μυρωδικά.

Σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και αφήνετε το κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λ περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του. Όταν είναι έτοιμος, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε το κιμά στην άκρη.

Για τον πουρέ: Βράζετε καλά τις πατάτες σε άφθονο, αλατισμένο νερό τις στραγγίζετε, τις μεταφέρετε σε μπολ και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (από το τυρί προσθέτετε τα 80 γρ. μόνο και κρατάτε τα υπόλοιπα 20 γρ. για το πασπάλισμα της επιφάνειας) και και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένας πηχτός πουρές.

Στρώνετε το μείγμα κιμά σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ και από πάνω στρώνετε το πουρέ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 20 γρ. τυρί και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού δημιουργείτε “κύματα” στην επιφάνεια του πουρέ.

Ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 40 λ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει αρκετά, προκειμένου να μπορέσετε να τη κόψετε.
 http://theonewithallthetastes.com/
Sintayes.gr

Μακαρόνια Μπολονέζ !!!



 Υλικά

1 κιλό κιμά χωρίς λίπος
 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 καρότο ψιλοτριμμένο
120 μλ κρασί κόκκινο ή ρετσίνα
2 κλωνιά σέλερι ψιλοκομμένο
2 κ.σούπας . πελτέ ντομάτας
Μαϊντανό  ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
λίγη ζάχαρη
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο





Τι κάνουμε

Σε ένα βαθύ τηγάνι  και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρω  τα κρεμμύδια και το σκόρδο και προσθέτω μόλις ξανθύνουν τον κιμά.
Τσιγαρίζω αρκετά μέχρι να σκουρύνει πολύ ο κιμάς.
Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω μέχρι να εξατμιστεί .
Στη συνέχεια και αφού σχεδόν ο κιμάς έχει ψηθεί, προσθέτω τον πελτέ, την κονσέρβα με την ψιλοκομμένη ντομάτα,σέλερι κανέλα το καρότο , λίγο σάλτσα ντομάτας,δάφνη , αλάτι, πιπέρι,λίγη ζάχαρη  και ένα κύβο ζωμό μοσχαριού [προαιρετικά] και 1/2 ποτήρι νερού νερό  και τα αφήνω  με μέτρια φωτιά.να μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτω και το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
Σερβίρω με τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ,καλή όρεξη !!!
Μακαρόνια
Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Κεμπάπ Πολίτικο !!!

 Αξεπέραστη γεύση και πανεύκολη συνταγή !!!


Υλικά για το κεμπάπ:

    400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
    400 γρ κιμά αρνίσιο
    1/2 φλ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένο  στο μούλτι κρεμμύδι
    2 κουτ. γλυκού  πιπέρι
    1 κ γλυκού τσίλι τριμμένο
    1 κ γλυκού πάπρικα καυτερή
    1 κ γλυκού μιξ μπαχάρι Πολίτικο
    1,5 κ γλυκού αλάτι

Υλικά για τη σάλτσα:

    1 κουτί σάλτσα ντομάτα
    μυρωδικά όπως βασιλικός, θυμάρι, μαϊντανός, ρίγανη, κανέλα
    1 μικρό κρεμμύδι
    1 κ γλυκού πάπρικα
    αλάτι
    λάδι

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το κρέας με όλα τα υλικά του. Περνάμε τον κιμά σε μακριά σούβλα και σχηματοποιούμε σε μακρύ και φαρδύ κεμπάπ. Λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκρίλ .Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει και προσθέτουμε τα μυρωδικά που θέλουμε, το κρεμμύδι, τα πιπέρια, το αλάτι και το λάδι. Την αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα. Σερβίρεται με ντιπ γιαουρτιού  και ξεροψημένες πιττούλες που προσθέτουμε ψημένες ντομάτες κρεμμύδι σε κρίκους μαϊντανό !!

Καλή σας όρεξη

Πρασόπιτα σκέτη απόλαυση !!!



Πρασόπιτα παραδοσιακή συνταγή. Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτή την πίτα, δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση !!!



Υλικά
1 κιλό πράσα καθαρισμένα και σχετικά ψιλοκομμένα
5 με 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 
1 κούπα τσαγιού τυρί φέτα
2/3  κούπας τσαγιού λάδι
1 ποτηράκι κρασιού ρύζι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο κατά προτίμηση φρέσκο
5-6 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
αλάτι πιπέρι




Τι κάνουμε
Κόβετε τα πράσα σε κομμάτια και αφού τα ζεματίσετε τα στραγγίζετε.
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα πράσα την φέτα,τα αυγά τα κρεμμυδάκια  τον άνηθο, το μάραθο ,τον δύοσμο  και τον τραχανά ή το ρύζι (τον τραχανά ή το ρύζι τα έχετε βάλει σε νερό για ένα τέταρτο περίπου προηγουμένως να μουλιάσουν και μετά τα στραγγίζετε ). Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και μισό λάδι (το υπόλοιπο το αφήνετε για να αλείψετε τα φύλλα).




Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τρια φύλλα αφού ενδιάμεσα τα έχετε αλείψει με λάδι. Βάζετε το 1/3 της γέμισης και το καλύπτετε με ένα φύλλο το οποίο λαδώνετε. Το επαναλάμβανετε άλλες δυο φορές και την τελευταία βάζετε τα τρία φύλλα τα οποία έχετε λαδώσει. Χαράζετε την πίτα σε βαθιά κομμάτια και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.Καλή σας όρεξη !!!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ
http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2464.html
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο για πίτες
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθοανθοί στον φούρνο !!!



Yλικά
20-25 κολοκυθοανθοί (ανάλογα με το μέγεθος)
2 φλ.τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλικομμένα
από 1 φλ.τσ. φύλλα μαϊντανού, δυόσμου και άνηθου
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εγώ προσθέτω και λίγη τριμμένη φέτα 

Eκτέλεση
Πλένουμε  προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς (που πρέπει να έχουν μαζευτεί ή κοπεί την ίδια μέρα ) τους καθαρίζουμε εσωτερικά.
Οταν τους αγοράζουμε δεν τους βάζουμε ψυγείο αλλά σε μία λεκάνη με νερό να διατηρηθούν ζωντανοί και σαν φρεσκοκομμένοι .
 Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2' το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1'-2'.
 Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει 3'-4'. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει και προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι [προαιρετικά] ανακατεύουμε
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Ετοιμάζουμε ένα ταψί
Γεμίζουμε κάθε ανθό κατά τα 2/3, γυρίζουμε ελαφρά την άκρη του και τα ακουμπάμε στο ταψί  με την άκρη προς το πλάι . Κάνουμε το ίδιο με όλους τους ανθούς, ακουμπώντας τους πλάι-πλάι. .Λίγο νερό  και λάδι από πάνω και σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν . Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπς σπιτικά !!!

 Φτιάχνουμε τσιπς στο σπίτι και τα απολαμβάνουμε !!! Πολύ ωραία σε γεύση !!

Υλικά
4 πατάτες ομοιόμορφες
αλάτι
1/2 χυμό λεμονιού
φρυγανιά τριμμένη
4 κουταλιές λάδι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

 Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες όπως τα τσιπς που αγοράζουμε τις πατάτες .
Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και αλάτι για 15 λεπτά .



Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν σχεδόν και τις ξαναβάζουμε σε μπολ προσθέτοντας όλα τα υλικά αλάτι λεμόνι λάδι και λίγη τριμμένη [γαλέτα ] φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά .
Περνάμε με λίγο λάδι ένα αντικολλητικό ταψάκι μικρό σε μέγεθος [εγώ δεν είχα αντικολλητικό μικρό και έστρωσα αλουμινόχαρτο το οποίο το πέρασα με λάδι ]
Ρίχνουμε ομοιόμορφα μέσα τις πατάτες και τις ψήνουμε στους 190 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο περίπου 15 με 20 λεπτά δοκιμάζουμε να δούμε αν έχουν ψηθεί κι έχουν γίνει τραγανές ,κι έτοιμα να απολαύσετε τα σπιτικά  και σίγουρα πιο υγιεινά τσιπς!! Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ










Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σαραγλί το απόλυτο πολίτικο !!!


Μια απλή και εύκολη συνταγή για το απόλυτο πολίτικο σιροπιαστό γλυκό.

Υλικά συνταγής

    1 πακέτο φύλλα κρούστας
    2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
    τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
    Για τη γέμιση:
    3 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
    1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    1 κ.σ. σκόνη κανέλα

    Για το σιρόπι:
    3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
    1 ½ φλιτζάνια νερό
    2 κ.σ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί.
    Αναμειγνύετε σε ένα μπολ  όλα τα υλικά για τη γέμιση. Κόβετε τα φύλλα σε 3 μακρόστενες λωρίδες .
    Παίρνετε μία λωρίδα  φύλλου,  την αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε κατά μήκος της λίγη γέμιση. Τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολό και στην συνέχεια την γυρίζετε να πάρει σχήμα σαλιγκαριού   Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση και μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί τα σαραγλί.
    Περιχύνετε τα σαραγλί με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον φούρνο για 20΄-25΄περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.


    Για το σιρόπι:
 Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντάς τα μέχρι να δέσουν για 10 λεπτά περίπου από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνετε τα σαραγλί να κρυώσουν, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης.Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ