Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μπιφτεκάκια κοκκινιστά με πουρέ !!!

Το αγαπούν πολλοί !!! Φαγητό για όλοι την οικογένεια !!!

Υλικά

700-800 γρ. κιμάς  μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένο
7 κλωνιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φέτες ψωμί, χωρίς κόρα
1 αυγό
¼ φλιτζανιού γάλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το πασπάλισμα


Για τη σάλτσα ντομάτας
5 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
5 κλωνιά  μαϊντανό ψιλοκομμένο
5  φρέσκιες ώριμες  ντομάτες ή ντοματάκι ψιλοκομμένο κονσέρβας
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη


Για τον πουρέ

1½ κιλό πατάτες, πλυμένες, με τη φλούδα
2/3 του φλιτζανιού, ζεστό γάλα
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύεται τις φέτες του ψωμιού στο γάλα και τις στύβεται πολύ καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά  και προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και το μισό ελαιόλαδο.
Ζυμώνετε το μείγμα καλά και πλάθετε μπιφτεκάκια
Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τους βγάζετε απ’ το τηγάνι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρεται το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτετε το ντοματάκι, ή τις ντομάτες τις φρέσκες ψιλοτριμμένες
1 φλιτζάνι νερό, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
Βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια και το μαϊντανό και τα αφήνετε όλα μαζί να μαγειρευτούν για 10 με 15 λεπτά να δείτε να δέσει η σάλτσα .

Ετοιμάζετε τον πουρέ
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε.
Τις λιώνετε με ένα πιρούνι ενώ είναι ακόμη ζεστές. Η τις πατάτε να λιώσουν με το ειδικό εργαλείο πουρέ.
Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, το πιπέρι.
Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί.
Σερβίρετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και τον πουρέ.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κρεατόσουπα πεντανόστιμη !!!


 Ότι καλύτερο τώρα με το κρύο !!! Δυναμωτική κρεατόσουπα !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά με κόκκαλο
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
2 καρότα κομμένα ροδέλες
6 με 7 φύλλα σέλινο
1 σελινόριζα κομμένη σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι



Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας μόνο του
Μόλις ζεσταθεί το νερό το χύνουμε πάντα
Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό και όταν αρχίσει να βράζει το  ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και αφρίσει.
Το βράζουμε μαζί με το κρεμμύδι για 90 λεπτά.
Σουρώνουμε το κρέας το οποίο έχει λιώσει κι έχει γίνει λουκουμάκι.
Ρίχνουμε στο ζωμό τα λαχανικά όλα αλατοπίπερο και το λάδι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.


Κόβουμε το κρέας που έχει κρυώσει σε κομματάκια αφαιρούμε και το κόκκαλο και το ρίχνουμε μέσα στο ζωμό με τα λαχανικά να πάρει δυο τρεις βράσεις .
Σερβίρουμε με λεμόνι .
Αν θέλετε μπορείτε πριν βάλετε το κρέας να προσθέσετε και 3  κουταλιές τις σούπας ρύζι γλασέ  .Καλή όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μπακλαβάς παραδοσιακός !!!



Υλικά

1 κιλό  φύλο κρούστας
1/2 κιλό  αμύγδαλα
1/2 κιλό  καρύδια
1 φλ.  φρυγανιά
1 φλ.  αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι  κανέλα
1/2 κουταλάκι  γαρίφαλο
1 πρέζα  μοσχοκάρυδο
2 κ. σ.  ζάχαρη
1½ φλ.  βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
1.200 γραμμ.  ζάχαρη
4 ποτήρια  νερό
1 κ. σ.  χυμό λεμόνι
1/2 κ. γλ.  ξινό



Εκτέλεση

Στρώνουμε 7 φύλα και τα λαδώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη γέμιση και βάζουμε 1 φύλο και γέμιση, 1 φύλο και γέμιση, μέχρι να περισσέψουν 6 φύλα, τα οποία τα βάζουμε στο τέλος.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους και καίμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Με αυτό περιχύνουμε τον μπακλαβά, να πάει παντού. Τον ψήνουμε στους 150 C για περίπου 2½ ώρες, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν κρυώσει ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και την φτιάχνω πολύ συχνά. Καλή επιτυχία !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα στα γρήγορα χωρίς φύλλο !!!



Yλικά
1 κεσεδάκι (γιαουρτιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 γιαούρτια στραγγιστά
500 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
1 κεσεδάκι (γιαουρτιού) βούτυρο λιωμένο
4 αβγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο άνηθο
(εγώ έβαλα και ελάχιστο δυόσμο μέσα)



Αλείφουμε το ταψί μας με λιωμένο βούτυρο και το ραντίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε μέσα σε μπολ το γιαούρτι,το αλεύρι, το βούτυρο,τη φέτα,τα αυγά και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Αδειάζουμε το παχύρρευστο μείγμα στο ταψάκι μας και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Κατόπιν στόλισα την πιτούλα με ότι είχα.




Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Zεστή και κρύα είναι το ίδιο νόστιμη!!!
Από την φίλη Vana Zouka

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Γαρίδες με μακαρόνια !!!

 Για 2-4 άτομα

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι

500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες από το αντεράκι κι ολόκληρες
5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
5 κλοναράκια βασιλικό
Ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι




Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το σκόρδο, τις γαρίδες , λάδι και ρίγανη και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίζοντας προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες,(ή τις έχουμε λιώσει στο μούλτι) λίγο αλάτι-ζάχαρη, τον πελτέ και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά, στη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 10 λεπτά, έπειτα προσθέτουμε μια κουτάλα από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μακαρόνια αφού τα σουρώσουμε.

Δυναμώνουμε την φωτιά , ανακατεύουμε μια τελευταία φορά καλά και σερβίρουμε την μακαρονάδα του ψαρά μας με ψιλοκομμένο βασιλικό  για γαρνιτούρα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Χοιρινό ρολό με πορτοκάλι -κονιάκ και πατάτες φούρνου !!!





Υλικά
1.500 γραμ κρέας χοιρινό από σπάλα ή μπούτι
2 πορτοκάλια (το χυμό τους και το ξύσμα)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 δαφνόφυλλα
½ κούπα τσαγιού λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
λίγους 4 με 5  κόκκους μπαχάρι
2 κουταλιές σουπας μέλι
1 κουτ σουπας μαύρη ζάχαρη ή κρυσταλική
Αλάτι Πιπέρι
Θυμάρι
2 κουταλιές σουπας αλεύρι

Τι κάνουμε

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να  μας δέσει με σπάγκο το κρέας ή να το περάσει σε δίχτυ  γεμίζοντας με τυρί ή ότι άλλο μας αρέσει.
Σε ένα σκεύος που να μπαίνει στο φουρνο  βαθύ που να χωράει όλο  το κρέας, ρίχνουμε το λάδι, το πορτοκάλι, την ζάχαρη , το μπαχάρι, το ξύσμα, το κονιάκ, τη δάφνη και το τριμμένο σκόρδο και τοποθετούμε το κρέας  μαρινάδαλοιπόν για 3 με 4 ώρες.
Το γυρίζουμε συχνά.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας πάνω από τη μέση, το αλάτι,το  πιπέρι,το θυμάρι, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμ. στην αρχή για μια ώρα και μετά χαμηλώνουμε  το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δύο ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περνάμε το κρέας με το μέλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η πέτσα και να γίνει σκληρή.
Το φαγητό μας πρέπει να έχει πολλά υγρά για να φτιάξουμε την σάλτσα
Μόλις ψηθεί το κρέας το βγάζουμε και κρατάμε όλο το ζουμί σε κατσαρολάκι,αραιώνουμε το  αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει γύρω στα 4 με 5 λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε ροδέλες και σερβίρουμε με ότι μας αρέσει !! Καλή όρεξη !!!

Πατάτες φούρνου

 Υλικά:

    500 gr. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    3 σκ. σκόρδο σε λεπτά φετάκια
    1 κουτ.γλυκού. μέλι
    2  κουτ.γλυκού. μουστάρδα
    Χυμός από 1 πορτοκάλι φρέσκος
    Χυμός από 1 λεμόνι
    Δεντρολίβανο
    λίγη γλυκιά πάπρικα
    Πιπέρι
    Αλάτι
    Ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πλένουμε κόβουμε τις πατάτες τις βάζουμε για πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε γάστρα
Ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά καλά όλα τα υλικά, στις αναλογίες που προτιμάμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι  και σε προθερμασμένο  στο φούρνο στους 220°C για περίπου 40' εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας, το φούρνο κλπ.). Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ελεγχουμε για τυχόν προσθήκης νερού να μην στεγνώσουν
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ενα υπέρ σοκολατένιο γλυκάκι του πεντάλεπτου !!!



Γλυκάκι του πεντάλεπτου οικονομικό και π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ ο !!!
Βουτιά στην σοκολάτα !!!!!

Υλικά
2 συμπυκνωμένα ζαχαρούχο γάλατα θα χρειαστούμε 1κουτί και το μισό ακόμη
2 κουβερτούρες- γάλακτος χρησιμοποίησα-μπορείτε και μαύρη κουβερτούρα
2 κοφτές κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
ελάχιστο αλάτι

Για από πάνω
1 κούπα τσαγιού αμύγδαλα
1 κουταλιά σούπας κακάο



Τι κάνουμε
Βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ένα κατσαρολάκι στο οποίο μέσα έχουμε σπάσει σε κομματάκια τις σοκολάτες .
Ρίχνουμε από πάνω το γάλα και με το σύρμα -αυγοδάρτη- ανακατεύουμε να λιώσουν.
Μόλις λιώσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι,την υγρή βανίλια,και το κακάο.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.





Το αδειάζουμε σε γυάλινο μπολ .
Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα-όχι σκόνη- λίγες στροφές .
Βάζουμε  στο τηγάνι λίγο λάδι μαζί με τα αμύγδαλα και τα καβουρντίζουμε λίγο .


Τα ρίχνουμε από πάνω από το γλυκό και ρίχνουμε επίσης και μία κουταλιά σούπας κακάο σε όλη την επιφάνεια.


 Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Κόβουμε και σερβίρουμε !!! Καλοφάγωτο είναι υπέροχο !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





 Την επόμενη φορά που θα το ξαναφτιάξω θα βάλω στην βάση του μπολ κρουασανάκια έτοιμα με γέμιση άσπρης κρέμας τα λεγόμενα μιλφέιγ και θα ρίξω από πάνω το μείγμα -πιστεύω ότι θα γίνει ακόμη πιο ωραίο !!!
 











Σουπιές κοκκινιστές κρασάτες με ρύζι !!!


Ενα πιάτο εύκολο και γευστικό !!

Υλικά:

1 κιλό σουπιές
1/2 κούπα τσαγιου λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
1 κούπα τσαγιού  κρασί λευκό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
5 κόκκοι μπαχάρι
2-3 δαφνόφυλλα
Νερό
Αλάτι και πιπέρι


Τι κάνουμε

Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια,ή τις καθαρίζουμε προσεκτικά ολόκληρες και  τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί  το λάδι  και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια το κρεμμύδι και το φινόκιο περίπου 5  λεπτά.
Προσθέτουμε και τις σουπιές και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά
Προσθέτουμε και κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον άνηθο, λίγα φυλλαράκια ψιλοκομμένο φινόκιο, τον πελτέ ντομάτας,
το μπαχάρι, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα  και  ένα ποτήρι χλιαρό νερό.
Μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε την φωτιά
και σιγομαγειρεύουμε  για 1 ώρα το λιγότερο μέχρι να δέσει και να πήξει η σάλτσα.
Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε ουμε το αλατοπίπερο.Καλή όρεξη !!!

Ρύζι
2 ποτήρια ρύζι
6 ποτήρια νερό
λίγο αλάτι πιπέρι
5 κουταλιές λάδι

τι κάνουμε
Βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι στην κατσαρόλα ,προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε 5 λεπτάκια  προσθέτουμε το αλατοπίπερο το νερό και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κρέμα !!!


 Υλικά
6 μελιτζάνες ομοιόμορφες φλάσκες
500 γραμ.κιμά
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο τρίφτη
5 κλωνιά μαιντανό
3 ντομάτες ώριμες στο τρίφτη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη-λίγη κανελίτσα προεραιτικά
1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό

Κρέμα
5 κουταλιές φυτίνη βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι
2 κρόκους αυγών
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 χούφτα τυρί τριμμένο
αλάτι λίγο

Εκτέλεση
Μελιτζάνες
Πλένουμε ,κόβουμε στην μέση τις μελιτζάνες αφού κόψουμε τα κοτσάνια ,τις σκάβουμε λίγο  στην μέση με την βοήθεια ενός μαχαιριού κι ένα μαζί κουταλάκι για να τις γεμίσουμε με το κιμά και την κρέμα τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ιδρώσουν έτσι δεν τραβάνε λάδι πολύ και τις τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ΄
Τις τοποθετούμε στο ταψί μας στην σειρά.
Κιμάς
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκορδάκι,το μαιντανό,και το κιμά μαζί και σοτάρουμε πατώντας το κιμά με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός .
Ρίχνουμε το αλάτι,πιπέρι.κανελίτσα,ζάχαρη και τον πελτέ και ανακατεύουμε σβήνουμε με το κρασί και σε 5 λεπτά προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες μαζί με 1/2 ποτήρι  νερό και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε να πήξει εντελώς ο κιμάς τον θέλουμε σχεδόν στεγνό.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με το κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα να βάλουμε την κρέμα.

Κρέμα μπεσαμέλ
Βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία [βασικό] το βούτυρο ,μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη [σύρμα]Μόλις γίνει σαν μάζα  μαζί με το βούτυρο ρίχνουμε το γάλα [δεν το ζεσταίνουμε από το μπουκάλι κατ ευθείαν ]ανακατεύουμε συνέχεια ,μόλις αρχίσει και πήζει προσθέτουμε το ελάχιστο αλάτι ,τους κρόκους αυγών ,και μία χούφτα γεμάτη τυρί τριμμένο ,ανακατεύουμε για λίγο κι έτοιμη !
Βάζουμε επάνω σε κάθε μελιτζάνα κρέμα να σκεπάσει το κιμά ,ρίχνουμε και λίγο τυρί τριμμένο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ροδίσει η κρέμα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες .Καλή όρεξη !!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Παϊδάκια κοκκινιστά !!!


Υλικά:

1 κιλό παϊδάκια αρνίσια
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας
1 κουτ γλυκού κοφτό ζάχαρη
3 με 4 ντομάτες ώριμες λιωμένες με τα χέρια ή στον τρίφτη
Αλατοπίπερο
1 ξυλάκι κανέλας προαιρετικά

Τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τα παιδάκια και τα ροδίζουμε απ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο τις ντομάτες τον πελτέ αραιωμένο σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό το ξυλάκι κανέλας την ζάχαρη
Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερού νερό χλιαρό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν να πιούν  το ζουμί και να δέσει η σάλτσα τους. Καλή όρεξη !!!
Συνοδεύουμε με πουρέ ή με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κεφτεδάκια τραγανά κι αφράτα !!!

Ποιός να αντισταθεί σ αυτά τα τραγανά απ έξω και αφράτα μέσα κεφτεδάκια!!

Υλικά

    500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
    3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
    μουσκεμένο και στυμμένο
    2 μεγάλα κρεμμύδια
    τριμμένα στον τρίφτη
    4 κουταλιές σούπας ξίδι
    1 αυγό
    1 κουτ.γλυκού. ρίγανη
    1 κουτ.σούπας. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
    1 κουτ.σούπας. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
    1 κουτ.σούπας. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια αυγό, μυρωδικά ξίδι και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄ να αρωματιστεί ο κιμάς
Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες  και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας.
Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.
Έχουμε συγχρόνως  ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Αφήνουμε τους κεφτέδες σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο γύρος που θα φτιάχνετε συνέχεια !!!!


Και θα ξεχάσετε τον έτοιμο γύρο !!!


ΥΛΙΚΑ:

Για 4 μερίδες:

• 500 γρ. χοιρινές πανσέτες, χωρίς κόκαλο

• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

• 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι

• 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

• 1/2 φλιτζάνι (100 ml) καλής ποιότητας ξίδι

• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο




Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις πανσέτες σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες της πανσέτας.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Στραγγίζω τις λωρίδες της πανσέτας από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνω για 20- 25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν!!!
Σερβίρετε  με ψητές πίτες  σαλάτα πατάτες τηγανιτές και τζατζικάκι !!
Εξαφανίστηκαν όλα αμέσως μόλις τα έφτιαξα !!!!


Τζατζίκι
Υλικά

 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό

• 2 αγγούρια

• Αλάτι

• Σκόρδο 7 σκελίδες

• Ελαιόλαδο

• Λίγο ξύδι



Πλένουμε τα αγγουράκια μας και τα τρίβουμε στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά, δεν τα ξεφλουδίζουμε), από κάτω έχουμε βάλει το στραγγιστήρι για να φύγει το περιττό νερό. Λιώνω στο γουδί καλά το σκόρδο με το αλάτι. Μεταφέρω το γιαούρτι σε λεκάνη, βάζω το αγγούρι (το στίβε με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό του), το σκόρδο, λίγο ξύδι, αλάτι και ανακατεύω καλά. Προσοχή στο ξύδι, βάλτε λίγο δοκιμάζοντας κάθε φορά αν χρειάζεται και άλλο, γιατί αν θα βάλετε πολύ θα ξινίσει.
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λωλή Σίφνου παραδοσιακή !!!




Υλικά
κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια (750γρ).
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές σούπας μέλι
300 γρ. μαύρη σταφίδα
200 γρ, Ξανθή σταφίδα
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τι κάνουμε
Σ ένα μεγάλο μπώλ βάζετε αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε τα κυβάκια της κολοκύθας και ξανα ανακατεύετε.
Απλώνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και πασπαλίζετε μπόλικο σουσάμι από πάνω
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
Συνταγή από τον φίλο   Ο μαγειράκος

Μελιτζάνες με κουρκούτι μπύρας !!!

 Σερβίρονται ζεστές και κρύες με τριμμένο τυράκι από πάνω προαιρετικά και είναι  αφράτες και τραγανές!!! Αριστο μεζεδάκι !!!

Υλικά

3-4  μελιτζάνες
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι μπύρας

2 φλιτζ  τσαγιού  αλεύρι,
2 κουτ σούπας  κορν φλάουερ,
1 κουτάκι μπύρα πολύ παγωμένη
αλάτι, πιπέρι .

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε  τις μελιτζάνες  και τα κόβουμε  κατά μήκος
Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο λίγη ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και να τα δούμε να στεγνώσουν.

Ετοιμασία  κουρκούτι:

Αδειάζουμε την μπύρα σε μπολ και λίγο- λίγο ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κορν φλάουερ και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε έναν όχι πολύ σφιχτό χυλό. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι λείος. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε  στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Απλώνουμε σε μια πετσέτα τα λαχανικά .
Τα στεγνώνουμε πολύ να μην έχουν νερά.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά να κάψει και βουτάμε μία -μία φέτα από τις μελιτζάνες  στο χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν  καλά.
Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας  να στραγγίσουν και σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω προαιρετικά με τριμμένο τυρί.Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και κολοκυθάκια ή οποιοδήποτε λαχανικό .

*Πιλάφι με γαρίδες & μύδια !!!

Στα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε συσκευασία με κατεψυγμένα θαλασσινά για να ετοιμάσουμε αυτό το υπέροχο φαγητό !!

Υλικά
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπεριά ξερή
2-3 κ. σ. πελτέ ντομάτας
3 ποτήρια του νερού ρύζι  για πιλάφι
250 γρ. κατεψυγμένα μύδια και γαρίδες
4 ποτήρια νερού νερό
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα μύδια και τις γαρίδες σε θερμοκρασία δωματίου ,τα ξεπλένουμε και αφήνουμε να  στραγγίξουν καλά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι
Όταν κάψει ελαφρώς , προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσει  το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και το ρύζι και το ανακατεύουμε  κι αυτό για λίγα  λεπτά.
Προσθέτουμε 6  ποτήρια νερό, την πιπεριά, τον πελτέ και αφήνουμε να βράσουν για 15  λεπτά περίπου .
Όταν δούμε το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο στα 15 λεπτά , ρίχνουμε τα μύδια και τις γαρίδες.
Βράζουμε για λίγο ακόμα περίπου 10 λεπτά να το δούμε να μελώσει το ζουμάκι και αλατοπιπερώνουμε
Σβήνουμε τη φωτιά κατεβάζουμε την κατσαρόλα ,σκεπάζουμε λίγο με μία πετσέτα κι από πάνω το καπάκι να τραβήξει τα τυχόν υγρά και σερβίρουμε .
Καλή όρεξη !!!
Αν χρειαστεί όταν βράζει το ρύζι προσθέτουμε λίγο νεράκι .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ