Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Υπέροχη -υγιεινή - βελουτέ -σούπα μπρόκολο !!!


 Υπέροχη -υγιεινή -πεντανόστιμη-βελούδινη  !!!! --ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ-- είναι σε γεύση φανταστική !!!!

 Υλικά
1 μικρό μπρόκολο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
1 βιολογικό ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές σούπας κοφτές κρέμα γάλακτος
κρουτόν και παρμεζάνα -για το σερβίρισμα


Τι κάνουμε
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια ,το μπρόκολο ,και το πράσο κομμένο κι αυτό σε ροδέλες χονδρές.
Σβήνουμε με το λίγο κρασάκι προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον βιολογικό ζωμό λαχανικών ρίχνουμε και ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν με σκεπασμένη κατσαρόλα.


Στην συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα αλέθομαι όλα μαζί βάζοντας κάθε φορά που αλέθομαι το μείγμα σε άλλη κατσαρολίτσα.
Αφού τελειώσουμε την διαδικασία  και έχουμε αλέσει και βάλει όλο το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύουμε με μία κουτάλα κι επειδή μπορεί να είναι πηχτό αρκετά ,ρίχνουμε νεράκι τόσο ώστε να πετύχουμε την όψη σούπας παχύρρευστης και αφήνουμε να πάρει δυό τρείς βράσεις ανακατεύοντας. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και η βελουτέ πεντανόστιμη υγιεινή σούπα μας είναι έτοιμη.Βγάζει  2 με 3 μερίδες!





Σερβίρουμε βάζοντας στο  κάθε πιάτο λίγα κρουτόν -λίγη παρμεζάνα που του πάει πολύ κι αν θέλουμε με ένα κουτάλι περιχύνουμε την επιφάνεια με λίγη κρέμα γάλακτος κι έτοιμη να την απολαύσουμε .Καλή όρεξη !!!
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Νόστιμη, αυθεντική,χωριάτικη αλευρόπιτα σε 12' Μόνο !!!

Αλευρόπιτα απλούστατη και μέσα σε 12' την έχουμε ζεστή πάνω στην λαδόκολλα φέρνοντας την μυρωδιά του χωριού στο σπίτι μας !!!

Υλικά
2-3 φλιτζ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις-ή κίτρινο  κοσκινισμένο
2 αυγά
αλάτι κατά βούληση
βούτυρο
400 γραμ φέτα τριμμένη με το χέρι
νερό χλιαρό περίπου ενα φλυτζάνι
ένα ταψάκι και βούρρρ...στον φούρνο...

Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και το αλάτι, τα δύο αυγά ένα-ένα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο σε κυβάκια και την τριμμένη φέτα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20´με 30' μέχρι να ροδίσει.
Συνταγή από την κυρά Κικίτσας από Μονοδένδρι Χωριάτικες Σπιτικές Πίτες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κολοκυθοπιτα αλμυρή (από τις πιό εύκολες χωριάτικες συνταγές) !!!

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα---η κολοκύθα στην 'τοπολαλιά' των Χανίων..


• Τι χρειαζόμαστε:

750 γρ. κολοκύθα ή κολοκύθια
500 γρ. τυρί φέτα κατσικίσια
1 μάτσο δυόσμο
3-4 αυγά (το ένα για το τέλος από πάνω)
1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι γοχ
1 κούπα τραχανά (ξυνό ή γλυκό)
Όχι αλάτι (έχει το τυρί)
1 φλυτζάνι γάλα





Διαδικασία:
• Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
• Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζοντας λίγο αλάτι.
• Ζεσταίνω το γάλα και μουλιάζω τον τραχανά για 15’
• Σε μία λεκάνη χτυπώ τα αυγά, προσθέτω τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το στραγγισμένο κολοκύθι, το αλεύρι και τέλος τον τραχανά. Γίνεται ένας πολτός, όταν ανακατευτούν όλα μαζί.


• Λαδώνουμε ένα ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα, και τοποθετούμε το μίγμα.
Χτυπάμε ένα αυγό (και μόνον τον κρόκο του) ελαφρά με λίγο νερό ή γάλα και το περιχύνουμε από πάνω στο μείγμα
• Ρίχνουμε σουσάμι στην επιφάνεια (προαιρετικά)
• Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β στη μεσαία σκάλα 30 έως 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

  Συνταγή από Ειρήνη Αναγνωστάκου  - Χανιά, Κρήτη
Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά - Country Home Cooking

Ρυζόγαλο το παραδοσιακό - Το απλούστερο και νοστιμότερο σπιτικό γλύκισμα!!!!



Ας απλοποιήσουμε τα πράγματα και ας ξαναθυμηθούμε το παλιό, αγνό και νόστιμο ρυζόγαλο, χωρίς πρόσθετες ύλες, χωρίς χημικά και γλυκαντικές ουσίες, το απλό και οικονομικό γλύκισμα για όλην την οικογένεια!

Υλικά:
• 4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
• 1 κούπα νερό
• 4 κούπες γάλα πλήρες
• ½ κούπα ζάχαρη
• 2 κ.σ. κορν φλάουρ
• 1 κοτσάνι βανίλιας
• Κανέλλα


Οδηγίες:
1. Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με το νερό για 10 λεπτά.
2. Ρίχνουμε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο μείγμα
4. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
5. Βράζουμε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15' ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
6. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε την ξυσμένη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγο.
7. Σερβίρουμε σε 5-6 μπολ και το πασπαλίζουμε με κανέλα.Καλοφάγωτο !!!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γαλατόπιτα γλυκιά Ρούμελης !!!





Αυθεντική Συνταγή Ρούμελης !!

Υλικά
Για το ταψί της κουζίνας το τετράγωνο, η ανάλογο στρογγυλό θέλουμε 
4 φύλλα χωριάτικα, 
ενάμιση λίτρο γάλα, κατά προτίμηση πρόβειο η κατσικίσιο. Γίνεται όμως και με αγελαδινό . Είναι 8 κούπες τσαγιού γάλα. 
10 κουταλιές της σούπας, πολύ γεμάτες αλεύρι, 
μια πρέζα αλάτι, 
6 αυγά, 
ζάχαρη όση θα σας αρέσει να είναι στις γεύσεις σας,
ενάμιση πακέτο βούτυρο. Για το βούτυρο, θα ήταν το ιδανικό να είναι κατσικίσιο η αιγοπροβάτων ,η τύπου Κερκυρας που το βρίσκουμε πιο εύκολα στο εμπόριο. Όχι όμως άλλο όπως μαργαρινες, γιατί είναι το μοναδικό που δίνει το άρωμα στην πίτα ! 
Τί κάνουμε 
Ζημωνουμε τα φύλλα και αφήνουμε την ζυμη να ξεκουραστει για μισή ώρα. Μεχρι να ξεκουραστει,σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και διαλύουμε τοαλεύρι με τον αυγοδαρτη .
Ρίχνουμε το αλάτι, και δένουμε την κρέμα να γίνει σαν σφικτη μπεσαμελ, γιατι η ζαχαρη,το βουτυρο,και τα αυγα,θα αραιωσουν την κρεμα.
Προσθέτουμε το μισό πακέτο βούτυρο και την ζάχαρη. Χτυπάμε τα 4 αυγά, ρίχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να μην ψηθούν, και μετά τα ενσωματωνουμε με την κρέμα στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με το καπακι,για να μην κανει κρούστα .
Τώρα πλαθουμε τα φύλλα λεπτά και τα στρώνουμε στο ταψί βουτυρωνοντας τα ένα ,ενα. 
Το πρώτο και το δεύτερο να εξεχουν από το ταψί και τα άλλα σουρωστε τα μέσα. 
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψι όλη μαζί .
Γυρίζουμε τα φύλλα γύρω, γύρω να κάνουμε τον κοθρο, βουτυρωνοντας τα Χτυπάμε πολύ, καλά τα δύο αυγά και τα απλώνουμε απαλά πάνω στην κρέμα. Σκορπαμε λίγα μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για μία ώρα, βλέποντας πότε θα πάρει ωραίο χρώμα. 
Μόλις την βγάλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα! Καλή επιτυχία, και καλή όρεξη!!!
Συνταγή από Άνθια Ελευθερίου , που την Ευχαριστούμε! 

Λαχανόπιτα με χυλό Παραδοσιακή !!!



Λαχανόπιττα με χυλό - Μία αυθεντική χωριάτικη πίτα με την συνταγή της από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας! Παραδοσιακή,όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας…Λαχανόπιτα στο χωριό εννοούμε όλα τα χορταρικά.
Υλικά

1 1/2 έως 2 kg άγρια χόρτα γλυκά, καυκαλίδες, λάπατα, σκατζίκια, αγριοσπάνακα, 
διάφορα μυρωδικά, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, 
ένα κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο 
φρέσκα κρεμμυδάκια , 
ενάμιση κουτάλα λάδι, 
ένα αυγό προαιρετικά, 
αλάτι, 
πιπέρι 
μία χούφτα ρύζι γλασέ , 
800 γραμ. αλεύρι



Τί κάνουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα
Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μία λεκάνη
Ρίχνουμε επάνω αλάτι  και αρχίζουμε και τα τρίβουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους
Τα στύβουμε λίγα- λίγα και στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το κρεμμύδι ,τα μυρωδικά ,το ρύζι, το λάδι, μία χούφτα αλεύρι και τα ανακατεύουμε

Ετοιμάζουμε τον χυλό
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, ένα αυγό προαιρετικά και νερό μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός
Ετοιμάζουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί και το λαδώνουμε
Ρίχνουμε τον μισό χυλό μέσα στο ταψί και μετά το μείγμα των χόρτων απαλά πάνω στον χυλό
Ύστερα ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό και καλύπτουμε τα χόρτα
Πάνω στο χείλος στάζουμε λίγο λάδι για τραγανό ψήσιμο
Τη λαχανόπιττα την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα


Ευχαριστώ πολύ την σελίδα
Χωριάτικες Σπιτικές Πίτες
 Συνταγή
Μαρίνα Διαμαντοπούλου Τρουπή

Ατομικά σοκολατοπιτάκια Θεικά!!!!

Υλικά
200 γρ φουντούκια τριμμένα 
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
 250 γρ σοκολάτα γάλακτος 
200 γρ βούτυρο
 4 αυγά 
200 γρ ζάχαρη
 120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Ενα φακελάκι μπέικιν .

Για το γλάσο από πάνω 
1  κουβερτούρα 
100 γρ κρέμα γάλακτος.

Για να δειτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ  Μαγειρική και Συνταγές 
 
Εκτέλεση
Χτυπάω την ζάχαρη με το βούτυρο και μετά βάζω ένα ένα τα αυγά μετά το αλεύρι και το μπεικιν.
Σε μπεν μαρί έχω λιώσει τις σοκολάτες και τις ρίχνω και αυτές μέσα στο μείγμα ανακατεύω και βάζω και τα τριμμένα φουντούκια.
Ψήνω στους 160 για 20 λεπτά.
Μόλις βγούν βάζω από πάνω το γλάσο.
Αν θελετε μπορείτε να βάλετε και αρώματα της αρεσκείας σας όπως μπανάνα η ότι άλλο .Καλή επιτυχία!!!
 Zoe Gialvari Thoma-Οι Προκομένες/οι-Συνταγές


Κουλουράκια Σμυρνέικα από την γιαγιά !!!

 Αυτά τα κουλουράκια όταν τα έφτιαχνε  η γιαγιά μου  μοσχομύριζε  όλη η γειτονια στην κυριολεξία ..και φυσικά τα μοίραζε  πάντα από το άνοιχτό παραθύρι της κουζίνας ..φτιάχνοντας διπλές -τριπλές δόσεις !!! Δοκιμάστε τα είναι από τα ωραιότερα και για όλες τις ώρες !!!

 Υλικά

4 + 1\2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
1\2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 
1\2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1\2 φλιτζάνι του τσαγιού πορτοκάλι στυμμένο ,η, κρασί κόκκινο [ένα από τα δύο] 
4 κουταλιές τις σούπας κονιάκ 
ξύσμα ενός πορτοκαλιού 
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία [ μπορείτε να το παραλέιψετε αν δεν σας αρέσει  ] 
1\2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 


Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ τα 4 φλυτζάνια αλεύρι και ρίχνετε το λάδι τρίβετε το μείγμα και προσθέτετε το ελάχιστο αλάτι,και την ζάχαρη.
Το τρίβετε μερικά λεπτά για να αναμειχθούν τα υλικά .
Αναμειγνύεται την πορτοκαλάδα ,η το κρασί [ένα από τα δύο] με το κονιάκ,το ξύσμα πορτοκαλιού,την αμμωνία κ την σόδα.
Ρίχνετε το μείγμα αυτό στο μείγμα αλεύρου,ενώ ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι.
Μαζεύεται τη ζύμη σε μια μπάλα ,την ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειασθεί και την αφήνετε να μείνει  επί 15 λεπτά.



Την πλάθεται σε κορδόνια στο πάχος του μικρού δαχτύλου φτιάχνετε διάφορα σχεδιάκια ,και τα βάζετε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί μισή ώρα περίπου !! 
[Αν θέλετε σπάστε ένα αυγό σε ένα μπολάκι κρατήστε μόνο τον κρόκο ρίξτε ελάχιστο νεράκι ανακατέψτε το και με ένα πινελάκι όταν τα έχετε πλάσει στο ταψί περάστε τα από πάνω ]
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Φιστικοβούτυρο και πως το φτιάχνουμε!




Επειδή το φυστικοβούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές και βέβαια να φαγωθεί έτσι όπως αλειμμένο πάνω σε ψωμάκι, φρυγανιά κτλ. σκέτο ή με μέλι και μαρμελάδα σκέφτηκα να κάνω δοκιμή και να το φτιάξω μόνη μου…

Ας δούμε λοιπόν τι χρειαζόμαστε

Υλικά

    2-3 φλυτζάνια Φιστίκια αράπικα (peanuts) καβουρντισμένα ανάλατα ή αλατισμένα
    λίγο 4-6 κουτ. σούπας λάδι ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο
    λίγο μέλι
    λίγο αλάτι αν είναι ανάλατα τα φυστίκια
    ένα πολυμηχάνημα τύπου μούλτι



Προετοιμασία

Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν λεία αλοιφή. Αν τώρα θέλετε να έχετε και λίγα κομμάτια φιστίκια για τραγανό φυστικοβούτυρο κρατάτε μια ποσότητα από τα αρχικά φιστίκια και τα προσθέτετε προς το τέλος… Το βάζετε σε ένα αεροστεγές βάζο και το συντηρείτε για πολύ καιρό στο ψυγείο…

Απλό, γευστικό, θρεπτικό και αρκετά οικονομικό!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαχανικά με μανιτάρια ψητά !!!

     Απολαύστε ένα γεύμα χωρίς τύψεις !!! Υπέροχο σε όλα του !!!!

    Υλικά ...οι ποσότητες κατά βούλησιν

    200γρ. μανιτάρια πλευρώτους
    2 πιπεριές πράσινες
    2 πιπεριές κόκκινες
    2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
    ελαιόλαδο
    1 πρέζα ζάχαρη
    1 κ.γ. ρίγανη
    αλάτι
    πιπέρι

Τι κάνουμε

Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε κομμάτια.
Μαρινάρουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ρίγανη όσο περισσότερη ώρα καλύτερα .
Ψήνουμε σε σχάρα τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν σε σχάρα ή τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε γκριλ ή στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία στην αρχή να ψηθούν και να μαλακώσουν και στην συνέχεια δυναμώνουμε να πάρουν λίγο χρώμα.
Ετοιμάζουμε τη σος.

Υλικά
1/2 κούπα τσαγιού βαλσάμικο
1 κουταλιά σούπας μέλι 

Βάζουμε το βαλσάμικο και το μέλι σε μέτρια θερμοκρασία και το ανακατεύουμε μέχρι να γλασαριστεί και να βγάλει σε όλη του την επιφάνεια χοντρές φουσκάλες.
Βάζουμε σε πιάτο τα ψημένα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σος.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΈΣ

*Μπορούμε να προσθέσουμε και να μαρινάρουμε και κολοκυθάκια  ροδέλες -μελιτζάνες-πιπεριές σε όλα τα χρώματα να τα προσθέσουμε στην μαρινάδα όλα μαζί και να τα ψήσουμε. Συνοδεύουμε με αν θέλουμε με γιαούρτι.






Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Σταφιδόψωμα αφράτα & λαχταριστά !!!

Αγαπημένα μικρών μεγάλων -αφράτα νοστιμότατα !!! ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ !!!



Υλικά
400 γραμ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 ολόκληρο αυγό και 1 ασπράδι αυγού
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας βούτυρο μαλακωμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200ml γάλα
 σταφίδες ξανθές κατά βούληση η ποσότητα

Τι κάνουμε
Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το μισό αλεύρι 200 γραμ την μαγιά το ολόκληρο  αυγό και ένα ασπράδι την  ζάχαρη το βούτυρο το  ελαιόλαδο και ζυμώνουμε λίγο και ρίχνουμε το  γάλα χλιαρό λίγο λίγο  μέσα στο  αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα και προσθέτοντας τα υπόλοιπα 200 γραμ αλεύρι . 
Αν μας κολλάει η ζύμη ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι όχι πολύ να μην σκληρύνει η ζύμη μας ίσα να ξεκολλήσει από τα χέρια και να γίνει μαλακή και αφράτη. Αφήνουμε να φουσκώσει πατάμε τη ζύμη μας και ρίχνουμε τις σταφίδες. Ζυμώνουμε λίγο ακόμα πλάθουμε μπαλάκια τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς για 20 λεπτά!!! Καλή επιτυχία !!!
Από την φίλη μου Eva Triantafilidou
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Γιουβετσάκι πεντανόστιμο !!!


Mε πολύ εύκολο και απλό τρόπο το αγαπημένο πεντανόστιμο φαγητό πολλών!!

 Υλικά
1+1/2 κιλό κρέας κατάλληλο για φούρνο μοσχάρι
1 πακέτο 500 γραμ κριθαράκι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες αλλά λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κούπα τσαγιού λάδι 
αλάτι πιπέρι


 Έτσι το κλείνουμε οταν ψήνουμε και μετά από 30 λεπτά πήζει αρκετά.

 
Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά το κρέας .
Βάζουμε σε γάστρα στο κρέας και ρίχνουμε ζεστό νερό να το σκεπάζει αρκετά .
Αραιώνουμε σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό τον πελτέ ντομάτας και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα στην γάστρα .
Προσθέτουμε μέσα και τις 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου απλά πολτοποιημένες να ανοίξουν αλλά να μην χωρίσουν για να τις αφαιρέσουμε κατά το σερβίρισμα.


Προσθέτουμε από πάνω το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά μαζί με τις μερίδες κρέας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς βάζουμε την σχάρα κάτω κάτω να πατάει στην επιφάνεια του φούρνου σκεπάζουμε το φαγητό και το ψήνουμε περίπου 90 λεπτά ανάλογα με το κρέας και τον φούρνο.
Ανοίγουμε το καπάκι και αν το  ζουμί έχει σωθεί  προσθέτουμε να σκεπάζει και πάλι το κρέας.
Αφήνουμε ανοιχτή την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο .
Μόλις δούμε να αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι μέσα και ανακατεύουμε με  ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε χωρίς να σκεπάζουμε την γάστρα πια το ψήσιμο.
Αφήνουμε από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το κριθαράκι ΜΟΝΟ 10 λεπτά ψήσιμο [βασικό για να γίνει μελάτο ] αμέσως κλείνουμε το κουμπί του φούρνου και το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέσα. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι .Πεντανόστιμο !! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπορούμε να το φτιάξουμε αντί για πελτέ με 4με 5  ώριμες μεγάλες ντομάτες ψιλοτριμμένες ,

Φέτα τυλιγμένη με φύλλο - μέλι στο φούρνο !!!

 Πολύ νόστιμο ορεκτικό !!!

Υλικά συνταγής

    4 φύλλα κρούστας
    250 γρ.φέτα
    2-3 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
    3 κουτ. γλυκού σουσάμι
    3 κουτ. σούπας μέλι
    3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στου 220 βαθμούς.
    Κόβετε το τυρί σε τέσσερις οριζόντιες φέτες. Διπλώνετε το κάθε φύλλο κρούστας στη μέση και το αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε σε κάθε φύλλο από μια φέτα τυρί και τα διπλώνετε σε πακετάκια.
    
    Βάζετε τα πακετάκια σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα αλείφετε ξανά με βούτυρο, πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.

    Σερβίρετε τα πακετάκια ζεστά σε τέσσερα πιάτα. Αναμιγνύετε το ξίδι *με το μέλι να γίνουν σαν σιρόπι, περιχύνετε με αυτό τα πακετάκια και πασπαλίζετε με σουσάμι.

* Αν δεν σας αρέσει να είναι ξιδάτο, περιχύνετε μόνο με το μέλι…
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κεφτεδάκια κοκκινιστά !!!

Τα κεφτεδάκια, είναι από το αγαπημένο φαγητό, που όπως και να το φτιάξουμε, αρέσει πάρα πολύ σε όλους.
Εξαιρετικά νόστιμα  είναι να τα κάνουμε κοκκινιστά, που γίνονται ακόμη πιο
γευστικά.!!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

 Υλικά
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
3 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 κουτ.σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο η ξερό
1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμος ψιλοκομμένος ή ξερό
7 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο             
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

  Για τη σάλτσα

500 γραμ συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κουτ.σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
6 κουταλιές σούπας  ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε  τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα.
Προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα να τραβήξει τις μυρωδιές .
Πλάθουμε τον κιμά σε στρογγυλούς  κεφτέδες.
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο,και τους τηγανίζουμε ελαφρά, γυρίζοντας τους από κάθε πλευρά.
Τους βγάζουμε σε πιατέλα, και ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε, το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το λάδι, το αλατοπίπερο και το νερό.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τους κεφτέδες.
Αν δεν τα σκεπάζει προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό.Επίσης η κεφτέδες πρέπει να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον κι όχι πάνω ό ένας από τον άλλον.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες και να δέσει η σάλτσα τους.
Τους συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή μακαρόνια ή πουρέ,ή ρύζι,Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Γεμιστά με ρύζι & μυρωδικά !!!

Μας αρέσει όλες τις εποχές !!!


Υλικά
5 ντομάτες
5 πράσινες πιπεριές, περίπου 600γρ.
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοτριμμένα
3 πατάτες μεγάλες κομμένες "κυδωνάτες"
10  κουταλιές κοφτές ρύζι Καρολίνα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
1 ματσάκι  μαϊντανό
8 φύλλα δυόσμος ή 1+1/2 κουταλιού σούπας ξερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για τη γέμιση
αλάτι και πιπέρι λίγη ζάχαρη

Τι κάνουμε
Πλένουμε τις ντομάτες πολύ καλά και κόβουμε το επάνω μέρος τους, δημιουργώντας έτσι ένα το καπάκι τους
Με ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρούμε προσεκτικά την ψύχα μέσα από τις ντομάτες και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Αφού αφαιρέσουμε την ψύχα, πασπαλίζουμε τις άδειες ντομάτες στο εσωτερικό τους, με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Αδειάζουμε τις πιπεριές αφού τις έχουμε πλύνει καλά.
Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο το επάνω μέρος τους, τις αδειάζουμε από τα σπόρια τους, τις ξεπλένουμε και τοποθετούμε τις πιπεριές μέσα στο ταψί, μαζί με τα καπάκια τους.
Πολτοποιούμαι τα κρεμμύδια στο μούλτι μαζί με τα σκόρδα πατώντας λίγο το κουμπί να παραμείνουν μεγάλα κομμάτια .
Τα αδειάζουμε σε μπολ -προσθέτουμε τον μαϊντανό ,τον δυόσμο,την ψύχα από τις ντομάτες αφού -πρώτα τις πολτοποιήσουμεγια λίγο  στο μούλτι-
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί όπως αλάτι πιπέρι ζάχαρη και το ρύζι με το  λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές προσέχοντας η γέμιση να μην ξεχειλίζει.
Σκεπάζουμε με τα "καπάκια" τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Σε ένα μπολ κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες τις αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και λίγο λάδι κι αν έχει περισσέψει γέμιση την ρίχνουμε κι αυτή από πάνω τους -ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε μαζί μα το ζουμάκι τους ανάμεσα στα γεμιστά μας.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα
Σερβίρουμε τα γεμιστά μας  τυρί φέτα! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ