Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κολοκυθοκεφτέδες αφράτοι -πεντανόστιμοι !!!



Tηγανίζεις και τρώς πεντανόστιμοι !!!

Υλικά

1 κιλό κολοκύθια
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
250γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς το κοτσάνι
1 ματσάκι δυόσμο  κατά προτίμιση φρέσκο ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
100γρ. αλεύρι κοινό + επιπλέον αλεύρι για το πανάρισμα
50γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Τρίβετε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα στύβεται με τα χέρια σας, για να βγάλουν τα υγρά τους. Αλατίζετε και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι όπου τα αφήνετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα στύβεται ξανά ώστε να στεγνώσουν όσο περισσότερο γίνεται.



Βάζετε σε ένα μπολ τα τριμμένα κολοκύθια, προσθέτετε τα αβγά, τη φέτα, το αλεύρι, τα μυρωδικά, πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύετε με μια κουτάλα απαλά για να μη βγάλουν τα κολοκυθάκια κι άλλα υγρά. Το μείγμα πρέπει να πλάθεται. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Πλάθεται κεφτέδες στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τους πατικώνετε λίγο, τους αλευρώνετε και τους τινάζεται να φύγει το περιττό αλεύρι.


Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, τηγανίζετε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τους βγάζετε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ιδανικά ζεστοί ,αλλά και κρύοι μούρλια είναι !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Βεντάλιες σφολιάτας τραγανές με γλυκιά γέμιση !!!


 Δαγκωνιά και απόλαυση !!!

Υλικά για 6 τεμμάχια

1 φύλλο σφολιάτας
6 κουταλιές γλυκού  κοφτές μαρμελάδα της αρεσκείας σας
6 κουταλιές γλυκού τυρί κρέμα

λίγο βούτυρο λιωμένο για επάλλειψη
ζάχαρη άχνη

Τι κάνουμε
Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας το ανοίγουμε και το χωρίζουμε στα τρία.



Παιρνάμε την μία λωρίδα με βούτυρο με την βοήθεια ενός πινέλου,ακουμπάμε την άλλη λωρίδα από πάνω ξανά βουτυρώνουμε και τέλος την τρίτη λωρίδα και ξαναβουτυρώνουμε .
Κάνουμε ένα ρολό με όλες τις λωρίδες μαζι το τυλίγουμε το σκεπάζουμε με μεμβράνη ναυλον και το αφήνουμε στο ψυγειο τουλάχιστον μία ώρα .




 Το βγάζουμε από το ψυγείο και το κόβουμε σε  5 με  6 τεμάχια όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.


 Παίρνουμε την κάθε ροδέλα και με το χέρι την ανοίγουμε -την πλάθουμε σαν καλαθάκι η σαν φωλίτσα .



Γεμίζουμε με την κουταλιά τυρί και μαρμελάδα και τα κλείνουμε καλά.



 Βάζουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί και τα τοποθετούμε μέσα στην σειρά.
Τα περνάμε από πάνω με λίγο λιωμένο βούτυρο,μιά πινελιά σε όλα.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να τα δούμε να ροδίσουν .


Τα βγάζουμε σε πιατέλα και μόλις κρυώσουν λίγο τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα απολαμβάνουμε με το καφεδάκι μας !!!

Πολύ ωραία που τα δοκίμασα είναι κι έτσι αλλά και με σκέτη μαρμελάδα .
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ιδέα από fanpaze





Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι- από τα ωραιότερα !!!

Το πιό τέλειο μοσχομυριστό κέικ που θα έχετε φάει !!!

ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι του νερού λάδι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο καλά και περασμένο στο μούλτι πολτοποιημένο
2 αυγά
1 και 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι Αλατίνη η για όλες τις χρήσεις ΄
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν πάουντερ
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη
λίγο βιτάμ για την φόρμα 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπόλ βαθύ το λάδι με την ζάχαρη ,χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει με το μιξεράκι χειρός .
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο ολόκληρο πορτοκάλι ,τις βανίλιες και τα αυγά και ξαναχτυπάμε ,Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και χτυπάμε στην πολύ μικρή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτεί το μείγμα 



.




Ανάβουμε εντωμεταξύ το φούρνο στους 170 με 180 ανάλογα το φούρνο να προθερμανθεί .Βουτυρώνουμε την φόρμα την πασπαλίζουμε και με λίγο αλεύρι την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι ,αδειάζουμε το υλικό και το τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα να ροδίσει και να ψηθεί καλά δοκιμάζοντας με το κλασικό γνωστό τρόπο βυθίζουμε το μαχαιράκι κι αν είναι στεγνό είναι έτοιμο ,θέλει περίπου 1 ώρα !! Καλή επιτυχία !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Ατομικά ψωμάκια Κάιζερ !!!




ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι Αλεύρι
100 γρ βούτυρο
50 γρ Ζάχαρη
600 ΓΡ Νερο
20 γρ αλάτι
30 γρ μαγιά νωπή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αραιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό την μαγιά.
Στο μιξερ βαζουμε ολα τα υλικα και ζυμωνουμε για 4λ στην αργη και
4λ στην γρηγορη ταχυτητα. 
 

 
Βγαζουμε απο τον καδο και αφηνουμε να γινει
για 30λ στην συνεχεια κοβουμε σε κοματια 100γρ και τα πλαθουμε μπαλακια
τα αφηνουμε να γινουν για 30λ και τα παταμε με το σφραγιδακι ανεμομυλους
και τ αφηνουμε ακομα 30λ. 
Φουρνιζουμε με ατμο και ψηνουμε στους 200β για 20 λεπτά.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή Αρτοποιεία συνταγές

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Τιραμισού πανεύκολο !!!


Πολύ απλή συνταγή και γίνεται εξαιρετικά γρήγορα!.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
500γρ κρέμα μασκαρπόνε
2 φρέσκα αυγά, όσο πιο φρέσκα μπορούμε
400γρ μπισκότα σαβουαγιάρ
120γρ ζάχαρη
Σκόνη κακάο για το πασπάλισμα
600ml καφές εσπρέσσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Φτιάχνουμε τον καφέ,
και τον αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνοτας να κρυώσει καλά. Αν η γεύση
μας θέλει τον καφέ λιγάκι γλυκό, βάζουμε όση ζάχατη θέλουμε μέσα και το
ανακατεύουμε. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την μισή ποσότητα ζάχαρης,ώστε να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το ανακατεύουμε πολύ απαλά να ομογενοποιηθεί.

Χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστο ελάχιστο αλάτι μέχρι να αφρίσουν και
προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Με μια σπατουλίτσα ανακατεύουμε
προσθέτοντας το μείγμα στο μασκαρπόνε, ανακατεύοντας με φορά από
κάτω προς τα πάνω. Στρώνουμε τα μπισκότα σε σειρά, αφού τα βουτήξουμε
στον καφέ, και απλώνουμε την κρέμα μια στρώση. Πασπαλίζουμε με κακάο
Κάνουμε το ίδιο σε 2η στρώση και ξαναβάζουμε μια στρώση κρέμα. Στο τέλος
πασπαλίζουμε πάλι με κακάο και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει.
Καλή σας επιτυχία!!!
Συνταγή από φίλο Αρτοποιεία και Συνταγές

Σταφιδόψωμο !!!


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Αλευρι Δυνατο 500γρ
Αλεύρι Μαλακό 500γρ
Μαγιά 40γρ νωπή
Ζάχαρη 100γρ
Βούτυρο 50γρ
Σταφίδα 500γρ
Νερό 500γρ
Κανέλα 1κ.γ.
Γαρύφαλλο
Μοσχοκάρυδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ξεκινάμε το ζύμωμα με το αλεύρι, το νερό, την μαγιά
την ζάχαρη, και το βούτυρο. Για περίπου 4λ στην αργή
ταχύτητα και μόλις αρχίζει να δένει το ζυμάρι προσθέτουμε
τα μυρωδικά μας, κανέλα σίγουρα, τα άλλα προαιρετικά,
και μόλις τα απορροφήσει το ζυμάρι προσθέτουμε την σταφίδα
και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 3λ στην γρήγορη ταχύτητα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20λ και πλάθουμε σε φιτίλια
τα βουτάμε στο σουσάμι τα αφήνουμε για ξεκούραση για 30λ,
και κρατάμε τις δυο άκρες και τα γυρίζουμε σε σαλιγκάρι,
τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολιτικό χαρτί, αφήνουμε να
γίνουν για 40λ και φουρνίζουμε στους 200β για 25λ.
Καλή σας επιτυχία!!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή από τον φίλο Αρτοποιεία και Συνταγές

Ρολλά σφολιάτας με γέμιση. Θεικά !!!





 Φτιάξτε τα και θα τα ευχαριστηθούν όλοι !!!! Ετοιμο σε 10 λεπτάκια !!!
 Υλικά για 4-6 άτομα
Υλικά
    1 φύλλο σφολιάτας
    2 μεγάλα κόκκινα μήλα τριμμένα
    2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
    6 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
    1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
    5 κουταλιές της σούπας σταφίδα σουλτανίνα
    3 1/2 κουταλιές της σούπας επιπλέον μαύρη  ζάχαρη για το φινίρισμα

Εκτέλεση

    Αν αγοράσετε ζύμη σφολιάτα κατεψυγμένη, την αφήνετε 2-3 ώρες εκτός ψυγείου για να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε.
    Στο τρίφτη με τη χοντρή επιφάνεια τρίβετε τα μήλα και τα στύβετε πολύ καλά για να φύγει μεγάλο μέρος από το χυμό.





    Ανοίγετε προσεκτικά τη σφολιάτα και ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο.
    Το απλώνετε για να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μήλα και το απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.
    Ρίχνετε τηνμαύρη  ζάχαρη από πάνω καλύπτοντας τα τριμμένα μήλα και προσθέτετε και την κανέλα με τον ίδιο τρόπο.



    Βάζετε τις σταφίδες κατά μήκος του φύλλου από άκρη σε άκρη σε μία λωρίδα στο κέντρο του.
    Με μεγάλη προσοχή τυλίγετε τη σφολιάτα σε ρολό.
    Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό σε 10 ίσα μέρη.




    Ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (με αέρα 160 βαθμούς) να προθερμανθεί και τοποθετείτε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.
    Σε ένα ταψί στρώνετε μια λαδόκολλα. Τοποθετείτε τα ρολά στην σειρά.
     Πασπαλίζετε με την επιπλέον μαύρη ζάχαρη και ψήνετε για 30 λεπτά.



Γλάσο
άχνη ζάχαρη όσο πάρει
1/2 κουπάκι του καφέ γάλα φρέσκο

Βάζουμε σε μπολ το γάλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας την άχνη τόση ποσότητα ώστε να γίνει παχύρευστο  και με ένα κουτάλι ρίχνουμε όταν κρυωσουν επάνω από τις φωλίτσες σαν γραμμές !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ









Σαραγλάκια Πολίτικα !!!

Μια απλή και εύκολη συνταγή για το απόλυτο πολίτικο σιροπιαστό γλυκό. Απολαύστε τα σκέτα ή με παγωτό το καλοκαίρι .

Υλικά συνταγής

    1 πακέτο φύλλα κρούστας
    2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
    τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
    Για τη γέμιση:
    3 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
    1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    1 κ.σ. σκόνη κανέλα
    Για το σιρόπι:
    3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
    1 ½ φλιτζάνια νερό
    2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί.
    Αναμειγνύετε σε ένα μπολ  όλα τα υλικά για τη γέμιση. Κόβετε τα φύλλα σε 4 μακρόστενες λωρίδες .
    Παίρνετε μία λωρίδα  φύλλου, την κόβετε στη μέση, την αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε κατά μήκος της λίγη γέμιση. Τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολό και στην συνέχεια την γυρίζετε να πάρει σχήμα σπείρας.  Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση και μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί τα σαραγλί.
    Περιχύνετε τα σαραγλί με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον φούρνο για 20΄-25΄περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
    Για το σιρόπι:
Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντάς τα μέχρι να δέσουν για 4′ περίπου από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνετε τα σαραγλί να κρυώσουν, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης προαιρετικά.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Cookies !!!

 Πανεύκολα και σπιτικά !!!

Yλικά
2+1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα μαργαρίνη
2/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας ζάχαρη καστανή
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
2 αυγά
2 σακουλάκια σοκολατένιες ψηφίδες
2 κουταλιές σούπας κακάο-προαιρετικά-

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τις 2 ζάχαρες να αφρατέψει .Βάζουμε αλάτι βανίλια αυγά να ενωθούν και ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο -προαιρετικά-.
Ανακατεύουμε απαλά δεν παραχτυπάμε και τέλος προσθέτουμε τις ψηφίδες.
Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ταψί και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα σε απόσταση γιατί απλώνουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 12 με 13 λεπτά.
Μην νομίσετε ότι ειναι ωμά έτσι πρέπει.
Διατηρούνται 1 βδομάδα ..αν προλάβουν !!

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Κουλουράκια βουτύρου με πορτοκάλι !!!


Υλικά
350 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
500 γραμ βούτυρο
Περίπου 1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
3 αυγά (μόνο τους κρόκους)
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα την οποία διαλύω σε
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 βανίλιες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)
Αυγά για επάλειψη
-----------------------
Χτυπάω στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο  μέχρι να
αφρατέψει.
Προσθέτω τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες και τη σόδα
με τη πορτοκαλάδα.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάω να δουλεύω με το
μίξερ και πλέον προσθέτω αλεύρι και ζυμώνω.
Λόγω του βουτύρου  θα σταματήσει σύντομα να κολλάει στα χέρια.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτή από αυτή του κουραμπιέ.
Θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε πλεξούδες χωρίς να σπάει.
Αυτή η δόση μου βγάζει περίπου 4 λαμαρίνες. Φουσκώνουν αλλά
όχι πάρα πολύ.
Στις λαμαρίνες φτιάχνω 3 σειρές από 9 κουλούρια η κάθε μία.
Ανάλογα με το μέγεθος μπορούν να βγουν και 10 ανα σειρά.
Ψηνω στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.
Αρτοποιεία και συνταγές

Γεμιστά ντόνατς !!!



ΥΛΙΚΑ
25 γραμμάρια μαγιά της μπύρας
1 ποτήρι νερό χλιαρό
100 γραμμάρια ανθόγαλα
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
75 γραμμάρια Βούτυρο
1 αυγό

Για τη γέμιση
μαρμελάδα
μερεντα
Για την επικάλυψη
ζάχαρη άχνη, ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μάγια με το χλιαρό γάλα και το νερό
με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά.
2.Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το
αλεύρι, το βούτυρο και τα αυγά και τα χτυπάμε με το γάντζο μέχρι η
ζύμη να ξεκολλάει από το μπολ.
Τη ζυμώνουμε για λίγο και πλάθουμε μπαλάκια μέγεθος καρυδιού και λίγο πιο μεγάλα.
Τα στρώνουμε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι και τα αφήνουμε για λίγο ακόμα να
φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
3.Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και τα ρίχνουμε μέσα με προσοχή ένα ένα, μέχρι να
ροδίσουν. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Με κορνέ τα γεμίζουμε ένα ένα στο πλάι του ντόνατς και τα κυλάμε
στη ζάχαρη άχνη ή πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη . 
Καλή σας Επιτυχία !!!!
Αρτοποιεία και Συνταγές

Ρυζόγαλο με κρέμα γάλακτος !!!


ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο γάλα
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος Arla
50 γραμμάρια ζάχαρη
φλούδες  από 1 λεμόνι
100 γραμμάρια ρύζι  γλασέ
Κανέλα για το πασπάλισμα
1 μασουράκι  Βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ρύζι, την βανίλια
τις φλούδες από το λεμόνι και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε
να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου έως ότου δέσει το
ρυζόγαλοανακατεύοντας συχνά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε, κατά προτίμηση, την κατσαρόλα
σε ένα σκεύος με παγάκια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου
το ρυζόγαλο κρυώσει. Με αυτόν τον τρόπο δεν πιάνει κρούστα
και αποκτά βελούδινη υφή.
Καλή σας επιτυχία!!!
Αρτοποιεία και Συνταγές