Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μεθυσμένα νηστίσιμα κουλουράκια !!!

 Νόστιμα κουλουράκια για την νηστεία !!

Υλικά

570γρ φαρίνα αλεύρι
100 γραμ ζάχαρη
160 ml λάδι η ηλιέλαιο
200 ml ούζο
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
2 κ.σ ξύδι
3 κ.σ νερό
2 κ.γ μπεικιν πάουντερ





Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί αφήνουμε 20 λεπτά να ηρεμήσει η ζύμη φτιάχνουμε κουλουράκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για 20 λεπτά -Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από τον φίλο Μαγειρακος

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι !!!

Καταπληκτικά  κουλουράκια για όλες τις ώρες !!!

Υλικά:

200γρ. ελαιόλαδο
120γρ. πετιμέζι
180γρ. νερό
100γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200γρ. ζάχαρη
50γρ. κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι μαλακό


Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, την αμμωνία και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μεγάλου μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια, έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη.

Εναλλακτικά, βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα που ονομάζουμε φτερό. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, κάπως αραιά, και τα ψήνουμε για 15 – 18 λεπτά. Προσοχή, να μην τα ξεροψήσετε, ώστε να διατηρηθούν μαλακά. Απολαύστε τα !!!
Την Συνταγή την έχω δεί και κάνω από τον Στέλιο Παρλιάρο !

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Κροκέτες με πατάτες !!!


Υλικά συνταγής

    4-5 πατάτες, βρασμένες με τη φλούδα
    3 αυγά
    1 κρεμμύδι τριμμένο
    2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
    2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (φέτα και κεφαλογραβιέρα ανάμεικτα)
    100 γρ. βούτυρο
    αλάτι, πιπέρι
    αλεύρι
    λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Καθαρίζετε τις πατάτες όσο είναι ζεστές, τις λιώνετε με το πιρούνι ή το μύλο σε πουρέ και τις αφήνετε να κρυώσουν.

    Μόλις κρυώσει ο πουρές, ρίχνετε το κρεμμύδι, το βούτυρο, τα αυγά, το τυρί, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει για να πλάθεται.

    Πλάθετε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και τους αλευρώνετε καλά. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν απ' όλες τις πλευρές. Αφήνετε για λίγο τους πατατοκεφτέδες σε αντικολλητικό χαρτί και σερβίρετε.

Συμβουλή

Αν δυσκολεύεστε να πλάσετε το μείγμα, δοκιμάστε να αλευρώνετε τα χέρια σας ή προσθέστε του λίγο αλεύρι.
Συνταγή icookgreek

Πολίτικος χαλβάς με μέλι !!!

Ο χαλβάς είναι ένα κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας.

ΥΛΙΚΑ

    1 κούπα ελαιόλαδο
    1½ κούπα μέλι
    2 κούπες σιμιγδάλι (χοντρό)
    4 κούπες νερό
    100 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια
    κανέλλα τριμμένη
    ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξύσμα λεμονιού, κι όταν αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι κρατώντας το ζεστό στην άκρη.
    Ρίχνουμε το λάδι σε μια άλλη κατσαρόλα και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα (προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα).
    Όταν το σιμιγδάλι έχει ροδίσει ελαφρά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε (με προσοχή γιατί πιτσιλάει) το σιρόπι μας, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
    Μόλις ρίξουμε το σιρόπι επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για όση ώρα χρειάζεται ώστε να πήξει.
    Βάζουμε το χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα περίπου.
    Γυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλλα (άφθονη).
Συνταγή constantinoupoli

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μπεζέδες ή Μαρεγκάκια !!!


Φάτε χωρίς ενοχές αφού έχουν ελάχιστες θερμίδες !!

Υλικά
    190 γρ. ασπράδι αυγού-αντιστοιχεί σε 7 ασπράδια μεσαίων αυγών
    190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    190 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 κ.γ. κορν φλάουερ
    Άρωμα τις αρεσκείας μας-
αν τις προτιμάτε χρωματιστές χρώμα ζαχαροπλαστικής


Τι κάνουμε

 Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ μας τα ασπράδια και τα χτυπάμε   σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να κάνουν μαλακές κορυφές που στέκονται. Όταν η μαρέγκα στέκει στο μπολ, καθώς το γυρνάτε κάθετα, είναι έτοιμη για να προστεθεί η ζάχαρη.
Προσοχή! Μην παραχτυπήσετε τη μαρέγκα γιατί θα ξαναρχίσει να υγροποιείται και να πέφτει-- προσθέτουμε λίγη λίγη  την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα.
Κοσκινίζουμε την άχνη με το κόρν φλάουερ και τα προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα στο μείγμα με τα ασπράδια.
Τέλος αν δεν τα προτιμήσουμε σκέτα προσθέτουμε το άρωμα της αρεσκείας μας Βανίλια ή πορτοκάλι, Μαστίχα, Φράουλα κ.τ.λ.
Εγώ έφτιαξα μισά σκέτα και μισά με άρωμα πορτοκάλι.

Προσοχή -δεν πρέπει να πέσει ΚΑΘΟΛΟΥ κρόκος μέσα στο ασπράδι -σε περίπτωση που πέσει πετάξτε το και βάλτε άλλλο ασπράδι γιατί δεν θα γίνει μαρέγκα θα κόψει.
    

Βάζουμε την μαρέγκα μας σε κορνέ και σε ένα ταψί με λαδόκολλα φτιάχνουμε μικρές ή μεγάλες ροζέτες μαρέγκας
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για μία με μιάμιση ώρα στους 90 βαθμούς χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Τα μαρεγκάκια μας είναι έτοιμα αν ξεκολλάνε από την λαδόκολλα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή που φτιάχνω χρόνια με πολύ επιτυχία του Στέλιου Παρλιάρου.







Τυρόπιτα ξεσκέπαστη !!!

 Τέλεια λύση όταν βαριέσαι ή βιάζεσαι να μαγειρέψεις !!!! Πιο εύκολη δεν υπάρχει !!!

Υλικά
2 κούπες τσαγιού γιαούρτι
4 αυγά
2 κούπες και κάτι αλεύρι που φουσκώνει
1 φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι προαιρετικά
λίγο πιπέρι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
400 γραμ φέτα λιωμένη σε κομμάτια με το χέρι
φρυγανιά τριμμένη

Τι κάνουμε
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και το ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.


Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά -το γιαούρτι-το κρεμμυδάκι -το αλεύρι -το πιπέρι-το λάδι  και την φέτα .
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός  και τον αδειάζουμε στο ταψάκι.

Τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 αέρα για 30 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.


Μπορείτε να προσθέσετε ότι σας αρέσει μέσα π.χ. ζαμπόν γαλοπούλα πιπεριά εμάς μας αρέσει σκέτη όπως σας την είπα .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μία πρόταση αό την φίλη μου Vana Zouka την έφτιαξα κι εγώ και εξαφανίστηκε !!

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα !!!


  Ακόμα κι έπειτα από ημέρες παραμένουν το ίδιο φρέσκα!! Δοκιμάστε τα  και θα με θυμηθείτε !!!

 Υλικά ---Μετράμε την δοσολογία με το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα --
1 κουτί ζαχαρούχο , 
3 κουτιά ζάχαρη, 
2 κουτιά ηλιέλαιο[εγώ έβαλα λιγότερο και πρόσθεσε βούτυρο, 
6 αυγά,
2-3 βανίλιες , 
1 φακελάκι μπεικιν, 
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
και ενάμιση κουταλάκι από κάθε μυρωδικό, δηλ μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ., 
3 κουτιά ζεστό νερό και 200 γραμ νωπή μαγιά.


Τι κάνετε
Βάζεις πρώτα το ζεστό νερό με την μαγιά να διαλυθεί καλά, και σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζεις το γάλα,την ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια να διαλυθούν καλά , μετά τα μεταφέρεις στην λεκάνη με την μαγιά και σιγά σιγά βάζεις όλα τα υπόλοιπα υλικά.




Σκεπάζεις και αφήνεις 2 ώρες να φουσκώσουν , μετά πλάθεις, αλείφεις με αυγό και ψήνεις σε λαδόκολλα στους 180 μισή ώρα στις αντιστάσεις.Kαλή επιτυχία !!!
Συνταγή από  Κaterina Xristopoulou-Mitsaki -
Οι Προκομμένες/οι - Συνταγές

Μαρμελάδα φράουλα η αρωματική !!!

  Μια υπέροχη, μυρωδάτη μαρμελάδα φράουλα. Και πανεύκολη!
Τι πιό ωραίο να ξεκινάμε το πρωινό μας  !!!



Υλικά
    1 κιλό φράουλες
    1 κιλό ζάχαρη
    4 ποτήρια νερό
    2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
    1 κουτ. σούπας κονιάκ

Εκτέλεση
  
Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις τεμαχίζουμε στη μέση ή στα τέσσερα.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με 4 ποτήρια νερό για 50 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις φράουλες και βράζουμε τη μαρμελάδα άλλα 50 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.



Κατά διαστήματα με ένα κουτάλι βγάζουμε τον αφρό.

Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ.



Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι καυτή (αποστειρώνουμε τα βάζα στο φούρνο στους 100 βαθμούς  για μισή ώρα περίπου). Τα καπάκια τα περνάμε από μέσα με ένα βαμβάκι ποτισμένο με κονιάκ, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.



Γαλακτομπούρεκο το ..Τ έ λ ε ι ο !!!



Αρωματικό με πολύ ωραία βελούδινη απαλή κρέμα !! Αυτό το γαλακτομπούρεκο θα ήθελα να το φτιάξετε όλοι και θα σας ζητάνε σίγουρα την συνταγή !!


ΥΛΙΚΆ
200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος
5 αυγα
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό   [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα
μισό ποτήρι ζάχαρη

 ΣΙΡΌΠΙ
1 και 1/2 ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι  κανέλα



ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,  ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε ,Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.
.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα  με ένα πινελάκι.






ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά  και αφήνουμε να σιγοβράζει ..
Σε ένα μπολ  σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε .
ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο  .
φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν  για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα  και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].




Το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .
αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα ,Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για  να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα .
στους 180 βαθμούς.






Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το  άλλο κρύο τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές κάνοντας κλικ ΕΔΩ -->  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπαμπάδες συγκλονιστικοί !!!

Εξαφανίστηκαν με το που τα έφτιαξα!!!
Την επόμενη φορά διπλή δόση!!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη ή ακόμα και σπορέλαιο
250 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά σε θερμ.δωμ.
2 κ.σ κοφτές ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 βανίλια
1/2 κ.γ αλάτι
ξύσμα 1 λεμονιού






ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη+200 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγι)
ή 300 γρ.κρέμα γάλακτος+1 βανίλια+1 κ.σ άχνη ζάχαρη (χτυπημένα σε σαντιγι (ότι γέμιση προτιμάτε εγώ έβαλα την πρώτη επιλογη.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ρούμι ή ποτό Αμαρέτο
λίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα

ή ότι άλλη μαρμελάδα σας αρέσει 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τη σαντιγί και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
-Σ’ένα μπολ ρίχνω το γάλα,τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύω.Προσθέτω τα αυγά,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι,το ξύσμα και τη βανίλια.Ανακατεύοντας ρίχνω και το αλεύρι μέχρι να έχω ένα μείγμα παχύρευστο και κολλώδες.(Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ,αλλά γίνεται και στο χέρι)
Αδειάζω το μείγμα με τη βοήθεια 1 κουταλιού σε 12 υποδοχές για μάφινς βουτυρωμένες και αλευρωμένες και αφήνω το μείγμα μου να φουσκώσει μέχρι το χείλος από τις θήκες 30 λεπτά.
Ψήνω στους 170 πάνω κάτω για 30 λεπτάκια περίπου να πάρουν ωραίο χρώμα.
-Βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο και προσθέτω στο τέλος τη βανίλια και το ποτό.




-Βουτάω τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια στο χλιαρό προς ζεστό σιρόπι,αφού κόψω πρώτα λίγο το καπάκι από πάνω.(Βγω δεν το αφαίρεσα όλο,απλά το έκοψα μέχρι να στέκεται)
για να σιροπιαστουν καλύτερα για 2 λεπτά περίπου
Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν.
Τα γεμίζω με σαντιγί με τη βοήθεια ενός κορνέ και αλείφω την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
Εγώ τα πασπάλισα και με λίγο ινδοκάρυδο που μ’αρέσει πολύ!!!
Είναι υπέροχα και πανεύκολα!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σιρόπι δεν πρέπει να περισσέψει,θα το ρουφήξουν όλο!!!

Εφτιαξα και λίγο γλάσο με 1/2 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο και μπόλικη ζάχαρη άχνη ποσότητα τόση ώστε να στέκετε και να είναι λίγο ρευστή ..ανακατεύω μαζί καλά και με ένα κουτάλι ρίχνω από πάνω κάνοντας γραμμές .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή από την φίλη Σόφη Τσιώπου





Τηγανίτες πατάτας !!!

 Οχι τηγανητές πατάτες -αλλά τηγανίτες  πατάτας !!!

Για αυτήν την συνταγή θα χρειαστείτε:
1 + 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες
2 αυγά
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε φλούδες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:
200 γρ. ρόκα χοντροκομμένη
120 γρ. μπλε τυρί σε μικρές φέτες
80 γρ. κεφαλογραβιέρα σε φλούδες
βούτυρο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση: Τρίβετε τις πατάτες στον τρίφτη των κρεμμυδιών και βάζετε τα τρίμματα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Έπειτα, τα βγάζετε, τα στραγγίζετε ελαφρά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και στη συνέχεια ανακατεύετε τα υλικά μεταξύ τους. Σε ένα τηγάνι, βάζετε 2-3 κουτ. της σούπας βούτυρο και έπειτα ρίχνετε μεγάλες κουταλιές του μίγματος μέσα στο τηγάνι. Πιέζετε ελαφρά τις τηγανίτεςγια να πλατύνουν, ενώ τις τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφού βγάλετε την πρώτη παρτίδα, ρίχνετε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνετε την διαδικασία. Αφού αφήσετε σε απορροφητικό χαρτί τις τηγανίτες, δώστε τους κυλινδρικό σχήμα και σερβίρετε τες σε πιατέλα, προσθέτοντας από επάνω τη ρόκα και τις φέτες του μπλε τυριού και της κεφαλογραβιέρας.
Συνταγή από giorgos1953

Σπιτικά παξιμάδια χωρίς αλάτι !!!





Τα περισσότερα συσκευασμένα παξιμάδια περιέχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι .
Φτιάχνοντας σπιτικά μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των υλικών. Εδώ βγαίνουν 1+ ½ κιλό.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι,
25 γρ. νωπή μαγιά,
300 γρ. ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
σουσάμι
γλυκάνισο (εναλλακτικά: κόλιανδρο ή μαστίχα) και νερό.


Τι κάνουμε

Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο νερό και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Παράλληλα, βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Στη μέση του ζυμαριού που έχει δημιουργηθεί σχηματίζουμε ένα λακάκι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι, τον γλυκάνισο και σιγά σιγά προσθέτουμε νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης).



Συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10’.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2-3 μπάλες και το πλάθουμε σε φραντζόλες, τις οποίες τοποθετούμε σε καλά λαδωμένα ταψιά.
Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40’ και μετά τις χωρίζουμε με σπάτουλα σε χοντρές φέτες περίπου 1 +1/2 εκατ. ή λεπτές ανάλογα τα γούστα , προσέχοντας η σπάτουλα να μην φτάνει μέχρι τον πάτο και με βρεγμένη παλάμη χαϊδεύουμε τις φραντζόλες και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τις φραντζόλες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45’.
Αφού τις βγάλουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις χωρίζουμε στα σημεία που έχουμε μαρκάρει.
Τοποθετούμε τις φέτες όρθιες σε ένα ταψί και τις βάζουμε πάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15’, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και να ξεραθούν. Φυλάσσουμε τα παξιμάδια σε πάνινη σακούλα ή μεταλλικό κουτί για να αερίζονται και να μην μουχλιάσουν.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ