Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πατάτες ογκρατέν (η πατάτα στα καλύτερά της) !!!


ΥΛΙΚΑ:
Ενάμιση κιλό πατάτες
300γρ μπέικον καπνιστό
250γρ τυρί κίτρινο σε φέτες
300γρ τυρί κίτρινο τριμμένο
2φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
Μισό φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
Για την μπεσαμελ:
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
5 κουταλιές τής σούπας αλεύρι για όλες τής χρήσεις
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
2 φλυτζάνια νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 αβγό χτυπημένο




ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
________________________
Καθαρίζουμε,πλένουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες και μόλις κρυώσουν της κόβουμε σε φέτες.

Ρίχνουμε στο ταψί λίγο φρυγανιά και ξεκινάμε να στρώνουμε στο ταψί της πατάτες.Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και καλύπτουμε με τυρί τριμμένο.Στην συνέχεια απλώνουμε το μπέικον και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά τριμμένη και στρώνουμε το τυρί σε φέτες.
Τώρα για την μπεσαμελ ζεσταίνουμε το λάδι και το αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά και μόλις ζεσταθεί και δένει το μείγμα ρίχνουμε το νερό ανακατεμένο με το γάλα χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε καλά μην μας σβολιασει.


Αφού λοιπόν είναι βελούδινη η υφή της μπεσαμελ την αφαιρείται απο την φωτιά και μετά απο δέκα λεπτά ρίχνετε το αυγό με το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και ρίχνουμε και λίγο απο το τυρί το τριμμένο.Απλώστε την μπεσαμελ και ψήστε για μία ώρα περίπου σε αέρα στους 180βαθμούς (καλό θα ήταν για την μπεσαμελ απο την αρχή να είναι χαμηλή φωτιά)
 Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από τον φίλο σεφ  Χριστιανός Γιώργος


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ