- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 4 μεγάλες πατάτες
- Λίγο σπορέλαιο για τηγάνισμα (προαιρετικά)
- Χοντρό αλάτι
- 750 γρ. κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- ½ φλ. νερό
- Αλάτι / πιπέρι
- 750 γρ. - 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (ανάλογα με το πυρέξ)
- 2 αυγά
- 300 γρ. Κασέρι πικάντικο τριμμένο
- Αλάτι / πιπέρι
Για τον κιμά
Σε μία χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσει και να φύγουν οι σβώλοι. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για τρία λεπτά.Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά για να φύγουν τα πολλά υγρά. Μην αφήνετε το κιμά εντελώς στεγνό γιατί η σάλτσα μας χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά του μουσακά.
Για τη κρέμα
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το μισό τυρί, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.
Σε ένα πυρέξ απλώνουμε τις πατάτες. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις απλώνουμε πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω την κρέμα με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με το τυρί και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Συνταγή από