Τα αλμυρά κέικ είναι μία πολύ καλή λύση. Είτε στο τραπέζι του πρωινού, είτε για το δρόμο, το σχολείο ή το γραφείο, είναι υγιεινά και δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται κάποιος από το πρώτο γεύμα της ημέρας.
70 ml. ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά
220 γρ. τριμμένο τυρί (οποιοδήποτε είδος της επιλογής σας - Regato, γραβιέρα, φέτα, ανάμικτα)
100 γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γαλοπούλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ ξηρή ρίγανη (προαιρετικά)
λίγο πιπέρι και αλάτι
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τους κρόκους αυγών σε ένα μεγάλο μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τα ασπράδια και το αλάτι στο μπολ του μίξερ. Χτυπάμε με τη μέγιστη ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μία μαρέγκα. Η μαρέγκα πρέπει να στέκεται στα τοιχώματα του μπολ και όταν γύρουμε το μπολ να μετακινείτε ολόκληρη σαν μία μάζα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ απαλά έτσι ώστε να μη χάσει τον αέρα που έχει μέσα. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα κέικ και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά. Εισάγουμε προσεκτικά μια οδοντογλυφίδα ή ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, τοποθετούμε το ξανά στο φούρνο για άλλα 3-4 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φόρμα. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Από την φίλη Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ